Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaGergő Emil Fülöp Megváltozta több, mint 7 éve
1
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
2
Peptid kötés
3
Aminosavak és csoportosításuk - esszenciális vs
Aminosavak és csoportosításuk - esszenciális vs. nem-esszenciális - poláros vs. nem poláros - savas és alkalikus kémhatásúak
4
A fehérjék emésztése a gyomorban és a patkóbélben
a pepszinogénből (fősejtek termelik) a sósav (fedősejtek termelik) hatására pepszin keletkezik, ami bontja a fehérjéket a Phe és Tyr aminosavaknál. A pepszin endopeptidáz és nagy molekulájú peptideket hasít ki. A sósav elválasztásban segít a gasztrin hormon. Kimozin: kazeinogénból kazeint képez (denaturált fehérje) A duodenumban a pepszin inaktiválódik. A hasnyálmirigy endo- és karboxipeptidázok hatására kisebb peptidekig vagy aminosavakig folyik a bontás. A pancreas tripszinogént a bélhámban lévő enteropeptidáz aktiválja tripszinné. A tripszin Arg és Lys mellett hidrolizál. A tripszin aktiválja a kimotripszinogénből a kimotripszint. A kimotripszin az aromás aminosavak mellett hidrolizál. Az aktivált elasztáz a neutrális alifás aminosavak mellett bont.
6
A protein ‘turnover’ alakulása a szervezetben a táplálkozás függvényében A szervezet nitrogén háztartása normál körülmények között. Éhezés, alultápláltság, betegség lényegesen megváltoztatja ezt az egyensúlyt
7
Aminosavak (AA) anyagcseréje - az AA-ak nemcsak protein szintézishez szükségesek, de pl. hormonok, neurotranszmitterek szintéziséhez is. - táplálkozás után a máj a szabad AA egy részét azonnal lebontja, 1/3-át felhasználja fehérje szintézishez.
8
Egyensúly a nitrogén eliminációban a máj és a vese között
Acidózis gátolja a máj Gln felvételét és a Gln lebontása így a vesében fokozódik. Ezáltal közvetlenül megszabadulhat a szervezet a H+-tól. Normál körülmények között csak kevés ammónia ürül a vesén át a máj a nitrogén nagy részét a karbamidba építi.
9
Életkorok szerinti ajánlás a napi fehérje felvétel mennyiségére
AI – ‘adequate intake’ – megfelelő mértékű felvétel EAR – ‘estimated average requirement’ – megbecsült átlagos szükséglet RDA – ‘recomended daily amounts’ – ajánlott napi mennyiség
10
Egyes táplálékok fehérje tartalma a fehérje forrás mértékének megbecsülésére
11
Intermedier anyagcsere a szénhidrátok – zsírok – fehérjék között
12
Glikolízis Kulcsenzimek: hexokináz foszfofruktokináz piuvát kináz
13
A glikolízis anyagcsere útjának kapcsolódása a citrát körhöz Kulcsmolekulák: glukóz piroszőlősav acetil-CoA Az ábrán a zsírok és az aminosavak bekapcsolódási pontjai is láthatók
14
A glikolízis + citrát ciklus + terminális oxidáció energia termése
15
A terminális oxidáció (foszforilláció)
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.