Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szoftverfejlesztés célja, követelmények Motiváló célok: egy új rendszerrel a szervezet egyes tevékenységeinek automatizálása és azáltal a költségek csökkentése,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szoftverfejlesztés célja, követelmények Motiváló célok: egy új rendszerrel a szervezet egyes tevékenységeinek automatizálása és azáltal a költségek csökkentése,"— Előadás másolata:

1 A szoftverfejlesztés célja, követelmények Motiváló célok: egy új rendszerrel a szervezet egyes tevékenységeinek automatizálása és azáltal a költségek csökkentése, a teljesítmény és az árbevétel növelése; a meglévő megbízhatatlan vagy elavult rendszer lecserélése, ezáltal az adatminőség és a szolgáltatások színvonalának javítása; a meglévő rendszer szolgáltatástartalmának bővítése vagy hozzáigazítása a technológiai, üzleti és jogi környezet változásaihoz; a meglévő rendszerek közötti együttműködés kialakítása, javítása; kapcsolódás más szervezetek rendszereihez, a világhálóhoz

2 Célkijelölés: iteratívan, több lépésben. Cél → megvalósíthatósági tanulmány → technikailag lehetséges megoldások, pénzügyi lehetőségek, idő- és erőforráskorlátok Projekt alapító okirata – néhány oldalban pontokba szedve – összefoglalja a célokat. Csak a kereteket határozzuk meg, a követelményeket csak a projekt elindítása után!

3 A szoftver minőségi jellemzői Miért kell megfogalmazni? A követelmények a fejlesztők számára egy elérendő célt definiálnak, amelyhez igazítani kell a rendszer fejlesztésének folyamatát, módszereit; az elemzési, tervezési, kivitelezési tevékenységeket; a fejlesztés dokumentumait; végül a működő szoftver képességeit. Az ISO 9126 szabvány elsősorban ilyen szempontból tárgyalja a minőségi jellemzőket. A követelmények a megrendelő (felhasználó) oldalán támpontot adnak a fejlesztés eredményének értékelésére vagy a beszerezhető rendszerek, alkalmazások értékelésére, kiválasztására.

4 A főbb kategóriák funkcionalitás, megbízhatóság, használhatóság, hatékonyság, karbantarthatóság, hordozhatóság.

5 Funkcionalitás A funkcionalitás a szoftver által nyújtott szolgáltatásokat, illetve – mint minőségi jellemző – a szolgáltatások iránt kifejezett vagy elvárt igények teljesítésének mértékét jelenti.

6 A funkcionalitás összetevői Alkalmasság: a szoftver a kitűzött konkrét feladatokra használható funkciókat tartalmaz, e funkciókkal megvalósított szolgáltatásokat a szükséges kapacitással (pl. adatbáziskapacitás) nyújtja.

7 A funkcionalitás összetevői Pontosság; az alkalmasságnak jellemzően számszerű kimenetek előállítására szolgáló szoftverre való speciális megfogalmazása.

8 A funkcionalitás összetevői Együttműködés: illeszkedési kompatibilitás, funkcionális illeszkedési szabványoknak megfelelés; más rendszerekkel, alkalmazásokkal való együttműködést lehetővé tevő szabványos interfészekkel való rendelkezés. Kifejezetten az azonos szintű rendszerekkel való együttműködés!

9 A funkcionalitás összetevői Alkalmazhatóság: az alkalmazással kapcsolatos szabványok, szabályok, törvényi szabályozások, előírások betartása.

10 A funkcionalitás összetevői Biztonság: szolgáltatásokhoz, adatokhoz jogosulatlan hozzáférés megakadályozása, felhasználói tevékenységek nyilvántartása.

11 Megbízhatóság A megbízhatóság a szoftver olyan tulajdonságainak összessége, amelyek hatással vannak arra, hogy a szoftver a szolgáltatásait adott feltételek között és adott időszakon belül (tartósan) az elvárt teljesítményszinten képes nyújtani. Mivel kopástól nem beszélhetünk, a ~ jellemzi azt, hogy milyen gyakran fordulnak elő olyan szituációk, amellyel a szoftver tervezői nem számoltak.

12 A megbízhatóság összefügg: a tervezés és a megvalósítás átgondoltságával, a tesztelés alaposságával, készen adott, kitesztelt komponensek (az újrafelhasználás) arányának növelésével

13 A megbízhatóság összetevői ● Kiforrottság (érettség): a szoftver azon tulajdonságai, amelyek hatással vannak a szoftverhiba miatti meghibásodás gyakoriságára. ● Hibatűrés: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek hatással vannak a teljesítmény egy meghatározott szintjének fenntart- hatóságára – szoftverhibák bekövetkezésének vagy a használati felületére megadott szabályok megsértésének ellenére is. ● Helyreállíthatóság: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek hatással vannak arra a képességére, hogy meghibásodás esetén a teljesítménye az eredeti szintre visszaállítható, a közvetlenül érintett adatok visszanyerhetik, továbbá arra, hogy mennyi idő és ráfordítás szükséges mindehhez.

14 Használhatóság A használhatóság a szoftver olyan tulajdonságainak összessége, amelyek hatással vannak a használathoz szükséges ráfordításra a felhasználók közvetlenül vagy közvetetten meghatározható körében. (Nem ergonómiai szempontok szerint, tehát pl. a felhasználó munkájának hatékonysága nem tartozik bele.)

15 A használhatóság összetevői ● Érthetőség: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek hatással vannak arra, hogy a felhasználótól mennyi ráfordítást igényel a működési elvek és ezek alkalmazhatóságának megismerése, azaz a szakterületi alkalmazás lehetőségeinek megismerése. ● Megtanulhatóság: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek hatással vannak arra, hogy a felhasználótól mennyi ráfordítást igényel az alkalmazás megtanulása, azaz a szoftver kezelésének, a felhasználói felületnek, a megengedett bemeneteknek, a lehetséges kimeneteknek a megismerése. ● Üzemeltethetőség: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek hatással vannak arra, hogy a felhasználótól mennyi ráfordítást igényel az üzemeltetés és a kezelés.

16 Az érthetőség előzetes becslése ● a szoftver a dokumentációban és a felhasználóval folytatott párbeszédben a támogatott szakterület terminológiáját használja; ● rendelkezésre áll alkalmazási tutorial; ● az online help tartalmaz összetett alkalmazási feladatok megoldására vezető többlépéses eljárásokat leíró „hogyan oldjuk meg” részeket; ● a tipikus alkalmazási feladatok megoldására a felhasználót kézenfogva vezető varázslók indíthatók.

17 A megtanulhatóság és az üzemeltethetőség Közös jegyek alapján ítélhetők meg: ● Rendelkezésre áll a kezelést magyarázó felhasználói / üzemeltetői kézikönyv és online help. ● A leggyakrabban használt funkciókat indító menüpontok / funkciógombok „találhatók meg” a legkönnyebben. ● A szoftver felhasználói felülete a szervezetnél leggyakrabban használt más szoftverekhez hasonló felépítésű. ● A felhasználói felület intelligens: a választéklistában csak olyan értékeket ajánl fel, amelyeket más bemenő adatok vagy azok-hoz az adatbázisból hozzákapcsolható adatok valamilyen szabály alapján nem zárnak ki. Nem várja olyan bemenő adat megadását, amelyre az előbb említett kizáró feltételek csak egyetlen lehetséges értéket engednek meg. A hibás felhasz-nálói akciókat vagy a valamilyen szabályt sértő bemeneti adat- együttest visszautasítja. (Ennyiben a kezelhetőség átfed a hibatűrés minőséggel is.)

18 Hatékonyság A hatékonyság azon tulajdonságok összessége, amelyek a szoftver teljesítményszintje és az ehhez felhasznált erőforrások mennyisége között – adott feltételek mellett – fennálló kapcsolatra vannak hatással.

19 A hatékonyság összetevői ● Időigény: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek a funkcióinak végrehajtásakor hatással vannak a válaszidőkre, illetve feldolgozási időkre és az egységnyi időre eső teljesítményekre. ● Erőforrásigény: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek a funkcióinak végrehajtásakor hatással vannak a felhasznált erőforrások mennyiségére és a felhasználásuk időtartamára.

20 Karbantarthatóság A karbantarthatóság a konkrét változtatások elvégzéséhez szükséges ráfordításokra hatással lévő tulajdonságok összessége. (A változtatás lehet helyesbítés, továbbfejlesztés vagy a környezetben, a követelményekben és a funkcionális előírásokban bekövetkezett változásokhoz való illesztés.)

21 A karbantarthatóság összetevői ● Elemezhetőség: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek hatással vannak a hibák vagy a meghibásodási okok feltárásához, illetve a módosítandó részek azonosításához szükséges ráfordításra. ● Változtathatóság: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek hatással vannak a módosítás, hibaeltávolítás, illetve a környezetben történő változásokhoz illesztés által igényelt ráfordításra. ● Stabilitás: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek hatással vannak a módosítások miatt fellépő nem várt következmények kockázatára. ● Tesztelhetőség: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek hatással vannak a módosított szoftver igazoló / érvényesítő ellenőrzéséhez szükséges ráfordításra.

22 Karbantarthatóság – vállalati szinten Szintén előzetesen becsülhető, pl. a tervdokumentumok és a termék más jellemzői, a szoftver architektúrája alapján. Különös jelentősége: olyan jellemző, amelyhez a szoftvert fejlesztő vállalkozásnak a megrendelő igényeitől függetlenül érdeke fűződik, sőt e tekintetben a szállító érdekeltsége közvetlenebb és fokozottabb, mint a megrendelőé.

23 Karbantarthatóság - részlegszinten A vállalkozás egy olyan részlege, amelynek az a feladata, hogy erőforrást szolgáltasson más részlegek számára, közvetlenül abban érdekelt, hogy minél több erőforrást „vásároljanak” tőle, tehát ellenérdekelt az erőforrásigényt csökkentő, tehát a ráfordításokat csökkentő megoldásokkal szemben.

24 Karbantarthatóság - projektszinten Az elemezhetőséget, a változtathatóságot javító átgondolt tervezés, valamint a korrekt dokumentálás olyan plusz ráfordítás az éppen futó projekt és annak munkatársa(i) számára, amely más, későbbi projektek és más munkatársak hatékonyságát javítja. Ha a menedzsment rövid távon – csak az aktuális évre kimutatható eredményben – gondolkodik, akkor ez a tény őt is a karbantarthatóság minőség hanyagolásában teszi érdekeltté.

25 Karbantarthatóság – alkalmazotti szinten A karbantarthatóság által feltételezett korrekt dokumentálás közvetlenül nem érdeke a szoftverfejlesztő vállalkozás egyes alkalmazottainak, sőt az alkalmazottnak kifejezetten előnyös, ha valamely szoftvertermékre vonatkozó tudás minél nagyobb része egyedül az ő fejében van meg, mert ez a tény őt kulcsfontosságú munkatárssá teszi a cégen belül.

26 A karbantarthatóság teljesítése hosszú távú gondolkodás, cégszintű – felső vezetői szintű – elkötelezettség. Támogatás és számonkérés hiányában nem oldható meg. Rövid távon gondolkodó vezetés a karbantarthatóság javításában csak előrehozott ráfordításokat, tehát likviditási gondokat okozó tényezőt lát; figyelmét elkerüli a jövőbeni költségcsökkenés, a ráfordítások többszörös megtérülésének lehetősége.

27 Hordozhatóság A hordozhatóság a szoftver egyik (szervezeti vagy hardver- vagy szoftver-) környezetből a másikba átvihetőségének képességére ható tulajdonságok összessége.

28 A hordozhatóság összetevői ● Adaptálhatóság: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek hatással vannak arra, hogy különböző, adott környezetekhez adaptálni lehessen kizárólag olyan tevékenységek, illetve eszközök alkalmazásával, amelyekkel a szóban forgó szoftver ennek céljából el van látva. ● Telepíthetőség: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek hatással vannak arra, hogy a szoftver valamely adott környezetben való telepítéséhez mennyi ráfordítás szükséges. ● Műszaki megfelelőség: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek biztosítják, hogy a szoftver a hordozhatósággal kapcsolatos szabványokat és szabályokat betartsa. ● Kiváltó képesség: a szoftver azon tulajdonságai, amelyek hatással vannak arra, hogy egy másik szoftver helyett használni lehessen annak környezetében, továbbá arra, hogy mennyi ráfordítás szükséges ehhez. (lehet egyirányú!)

29


Letölteni ppt "A szoftverfejlesztés célja, követelmények Motiváló célok: egy új rendszerrel a szervezet egyes tevékenységeinek automatizálása és azáltal a költségek csökkentése,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések