Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata 2007. szeptember.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata 2007. szeptember."— Előadás másolata:

1 AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata 2007. szeptember

2 ÉLELMISZER EREDETŰ VESZÉLYEK ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODÁSOK „A lakosság biztonságos és egészséges élelmiszerekkel történő ellátása a legfontosabb népegészségügyi intézkedések egyike, melyet egy nemzet lakossága egészségi állapotának javítása és a gazdasági fejlődés érdekében tenni tud” (WHO, 1999).

3 ÉLELMISZER EgészségvédelemEgészségkockázat BIZTONSÁGMinőség Elfogadhatóság ÉLELMISZER EREDETŰ VESZÉLYEK ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODÁSOK

4 ÉLELMISZER Szisztémás fertőzés, szennyeződés Intravitális fertőzés, szennyeződés Szervi lokalizáció Tünetmentes hordozás Termelés HúsTejTojás Környezet Másodlagos kontamináció ÁllatEmber TalajBélsár TermelésFeldolgozásForgalmazás AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK FERTŐZŐDÉSE, SZENNYEZŐDÉSE

5 Biológiai ágensek - baktériumok - vírusok - paraziták - penészgombák - prionok Testidegen kémiai anyagok - állatgyógyszer-maradékok, tiltott szerek - növényvédőszer-maradékok - környezeti eredetű vegyi anyagok - technológiai eredetű szennyezők, segédanyagok, adalékanyagok - biológiai eredetű szennyező anyagok - nyersanyagokban előforduló természetes toxikus összetevők Fizikai szennyeződések Új technológiai, biotechnológiai eredetű kockázatok AZ ÉLELMISZER-ÁRTALMAK OKTANA

6 E. COLI TÖRZSEK CSOPORTOSÍTÁSA PATOGENITÁSUK ALAPJÁN CsoportKórokozó hatás, virulenciafaktorok MegbetegedésTünetekZoonózis emberállat Enteropatogén E. coli (EPEC) hámsejtek bolyhainak nagyfokú károsítása ++vízszerű hasmenés - Enteroinvazív E. coli (EIEC) vastagbél/ nyálkahártyájába hámelhalás ++véres hasmenés (dizentéria szerű) - Enterotoxikus E. coli (ETEC) enterotoxinok (ST, LT) termelése ++vízszerű hasmenés - Enterohaemorrhagiás E. coli (EHEC) verotoxinok (citotoxinok) termelése ++vérzéses colitis, hemolízis, urémia (HUS) +

7 Biológiai ágensek - baktériumok - vírusok - paraziták - penészgombák - prionok Testidegen kémiai anyagok - állatgyógyszer-maradékok, tiltott szerek - növényvédőszer-maradékok - környezeti eredetű vegyi anyagok - technológiai eredetű szennyezők, segédanyagok, adalékanyagok - biológiai eredetű szennyező anyagok - nyersanyagokban előforduló természetes toxikus összetevők Fizikai szennyeződések Új technológiai, biotechnológiai eredetű kockázatok AZ ÉLELMISZER-ÁRTALMAK OKTANA

8 ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK, TILTOTT HATÓANYAGOK Élelmiszer-termelő állatok kezelésére használható szerek, készítmények  feltételek  ható- és segédanyagok - jogi szabályozás: 2377/90/EGK rendelet  készítmények - jogi szabályozás: 50/2006 FVM rendelet  ellenőrzés, monitoring - jogi szabályozás: 10/2002 FVM rendelet Tiltott szerek  élelmiszer-termelő állatok kezelésére nem használható anyagok  hozamnövelésre tiltott anyagok - hormonok, hormonhatású anyagok - béta-agonisták - tireosztatikumok - antibiotikumok

9 ÉLELMISZER EREDETŰ EGÉSZSÉGKÁROSODÁSOK  Klinikai megbetegedések (élelmiszer-fertőzés, -mérgezés)  Lárvált (fedett) hatások (teratogén, mutagén, karcinogén hatás)  Immunrendszer működésének változása (allergia,szuppresszió)  Bélflóra-károsodás  Mikrobiális rezisztencia változása

10 ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI LÁNC (állati eredetű élelmiszerek) TAKARMÁNYIPAR ÁLLATTARTÓ TELEP VÁGÓHÍD, ÉLELMISZER-ELŐÁLLÍTÓ, -FELDOLGOZÓ ÜZEM NAGYKERESKEDELEM KISKERESKEDELEM, VENDÉGLÁTÁS, KÖZÉTKEZTETÉS FOGYASZTÓ

11 ÉLELMISZER-BIZTONSÁG AZ ELSŐDLEGES TERMELÉS HELYÉN (állattartó telepen) Takarmányozás Járvány- védelem Állatvédelem Élelmiszer- higiénia Környezet- védelem

12 ÉLELMISZER EREDETŰ VESZÉLYEK ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODÁSOK „A lakosság biztonságos és egészséges élelmiszerekkel történő ellátása a legfontosabb népegészségügyi intézkedések egyike, melyet egy nemzet lakossága egészségi állapotának javítása és a gazdasági fejlődés érdekében tenni tud” (WHO, 1999).


Letölteni ppt "AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata 2007. szeptember."

Hasonló előadás


Google Hirdetések