Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaMária Kelemenné Megváltozta több, mint 8 éve
1
Világszerte a tyúktojás a legnagyobb mennyiségben forgalmazott étkezési tojás. A tojótyúkok tojástermelése független attól, hogy termékenyítette-e őket kakas, vagy nem. A kereskedelmi forgalomba kerülő étkezési tojások ( 1 és 2 kép) általában termékenyítetlenen, azaz olyan tyúkoktól származnak, amelyeket kakasok nélkül tartottak. Így ezek a tojások keltetésre alkalmatlanok. 1 2 A petesejt, azaz a sárgája, leválik a petefészekről, majd a petevezetőben továbbhalad; közben fokozatosan rakódik rá a fehérje és végül, főként védelmi funkció miatt, a meszes héj fedi be. Egyszerűen szólva a tojás legfőbb alkotórészei: a héj, a fehérje és a sárgája, amely részeket hártyák választanak el egymástól és óvják őket az összekeveredéstől. Az öko-tojás osztályozása és csomagolása
2
A tojás átlagos tömege 60g, amelynek mintegy 60%-a a fehérje, 30%-a a sárgája, a maradék 10% pedig a héj és a hártyák. A tojás összetételét a 3-4. képen olvashatjuk. ( ). A tojás összetételét a 3-4. képen olvashatjuk. (Birds and Eggs, n.º 20, July/August, 2002).3-4. képen3-4. képen 2004-től az Európai Únióban a fogyasztók pontosan meghatározott információkat találnak a tojásra pecsételve, amely utal a származási helyére, a termelési módra is. Az Európai Bizottság 1999/74/CE számú, július 19-i és a január 30-i 2002/4/CE számú direktívája, rendelkezik az emberi fogyasztásra szánt tojások jelöléséről és azonosításáról, beleérte természetesen az ökológiai módon termelt tojások jelölését is.
3
A tojás összetétele héj nélkül (100g-ra) víz75,2 g energia 669,0 Kj összfehérje 1,93 g szénhidrát0,68 g zsírok12,1 g telített zsírsavak 3,3 g egyszeresen telítetlen zsírsavak4,9 g többszörösen telítetlen zsírsavak 1,8 g koleszterin 410,0 mg mész56,2 mg magnézium12,1 mg vas 2,2 mg jód12,7 mg cink2,0 mg Review “Birds and Eggs” n.º 14, July/August p. 11-23, 2002 (Portuguese magazine)
4
A héj nélküli tojás vitamintartalma (100 g-ban) A227,0 mg B 1 (tiamin)0,11 mg B 2 (riboflavin)0,37 mg B 12 (kobolamin)2,1 mg B 6 (piridoxin)0,12 mg D 3 1,8 mg E2,0 mg Niacin (nikotinsav)0,08 mg folsav51,2 mg Review “Birds and Eggs” n.º 14, July/August p. 11-23 2002 (Portuguese magazine)
5
Az a minőségi osztályra jellemző: XL (extra nagy) 73 g vagy nagyobb, L (nagy) 63 - 73 g; M (közepes) 53 - 63 g és S (kicsi) 53 g alatt. A tojásokat általában két minőségi kategóriába sorolják: A minőség és B minőségA minőség A tojások jelölése 2004. január 1-től egységes pecsételéssel történik az EU-ban (kép). kép
6
Tenyésztési mód kódja 0 – Ökológiai gazdálkodás 1 – Szabadtartás 2 – Mélyalmos tartás 3 – Ketreces tartás Tenyésztési mód kódja 0 – Ökológiai gazdálkodás 1 – Szabadtartás 2 – Mélyalmos tartás 3 – Ketreces tartás A tagállam kódja a tojás eredete Ebben az esetben Portugália (PT) A tagállam kódja a tojás eredete Ebben az esetben Portugália (PT) A termelő azonosítója Portugália mezőgazdasági régiói 1 – Entre Douro e Minho 2 – Trás-os-Montes 3 – Beira Litoral 4 – Beira Interior 5 – Ribatejo e Oeste 6 – Alentejo 7 – Algarve Portugália mezőgazdasági régiói 1 – Entre Douro e Minho 2 – Trás-os-Montes 3 – Beira Litoral 4 – Beira Interior 5 – Ribatejo e Oeste 6 – Alentejo 7 – Algarve
7
A tojás jelölése biztosítja, hogy a vásárlók kiválaszthassák a különböző országokból származó, ökológiai termelésből származó, vagy szabadtartású tyúkok tojásait. A bemutatott fajta ISA BROWN, közép-nehéz vonal, anyavonala nehéztestű barna tollú, apa-vonala könnyűtestű, fehér tollú. A filmrészlet a tojás osztályozását mutatja be “Casa do Aidro – Bernardino de Almeida e Costa & Filhos, SA,” központban, ami Portugáliában, Viseuban található.
8
Az ‘A’ minőségű tojás (friss tojás), jellemzői az alábbiak kell legyenek: Normális, tiszta és ép héj és kutikula; A légkamra ép, legalább 6 mm vastagságú; A fehérje áttetszően tiszta, kocsonyás állagú, idegen anyagot nem tartalmaz; Kellemetlen szagoktól mentes. Review “Birds and Eggs” n.º 27, January/February, p. 27-29, 2004 Review “Birds and Eggs” n.º 27, January/February, p. 27-29, 2004 (Portuguese magazine)
9
Eggs without shells
10
Eggs with shells
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.