Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A termelői szerveződések tapasztalatai és kilátásai Debrecen, 2006. március 17.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A termelői szerveződések tapasztalatai és kilátásai Debrecen, 2006. március 17."— Előadás másolata:

1 A termelői szerveződések tapasztalatai és kilátásai Debrecen, 2006. március 17.

2 Mottó: „Hont foglalni alkalmas a kard, s annak védelmezésében hasznos. Megtartani a hont azonban csak kaszával lehet. Kaszával, ekével, izzadságos, becsületes munkával. Hont veszejt ki másra bízza a munkát.” (Wass Albert)

3 A termelői csoportok létrejöttét befolyásoló tényezők A multinacinális kereskedelmi hálózatok tőkeereje és érdekérvényesítő képessége meghaladja a nagynak számító feldolgozók méreteit és pénzügyi lehetőségeit is. A 90-es évek közepe óta jelentős változások zajlottak le a feldolgozóknál, melynek jellemzője a multinacionális cégek megjelenése és az erőteljes koncentráció.

4 A termelői csoportok létrejöttét befolyásoló tényezők A termelői oldalon az átlagos üzemméret csökkenése figyelhető meg. A hazai termelők tőkehiánya – fejlesztések elmaradása. A magyar tejtermelők kimaradtak a feldolgozók privatizációjából – a termék hozzáadott érték jövedelméből nem részesülnek.

5 A termelői csoportok létrejöttét befolyásoló tényezők Az Unióba való belépéssel világossá vált, hogy a nemzeti, de legfőképpen a közösségi döntéshozatal területén kifejtett érdekérvényesítés sikeressége, az ártárgyalások eredményessége, valamint a minél szélesebb körű támogatások elnyerése elsősorban a megfelelő méret, a régióban betöltött meghatározó gazdasági szerep függvénye.

6 A termelői csoportok törvényi szabályozása 85/2002. (IX.18.) FVM rendelet a termelői csoportokról majd a 81/2004. (V.4.) FVM rendelet a termelői csoportokról

7 A termelői csoportok megoszlása ágazatonként

8 A termelői csoport meghatározása Termelői csoport: a 81/2004. (V.4.) rendelet alapján működő, a miniszter által termelői csoportként elismert szövetkezet, vagy korlátolt felelősségű társaság; Előzetesen elismert termelői csoport: a 85/2002. (IX.18.) FVM rendelet alapján működő, a miniszter által terelői csoportként előzetesen elismert szövetkezet, vagy korlátolt felelősségű társaság Termelői csoportok társulása

9 A termelői csoport célja Gazdasági érdekérvényesítés Piaci pozíciók megerősítése Termelői koncentráció és integráció Jövedelmezőség javítása Támogatások felhasználása

10 Termelői csoportok társulása Az Alföldi Tej Értékesítő Kft. (380 millió liter kvóta) és a Fehérvár-Tej Kft. (50 millió liter kvóta) a termék stratégiai koordinációja (közös árpolitika, termék marketing, ágazati szabályozás) közös beruházás (logisztika, piacra jutást elősegítő termékfejlesztés) érdekében termelői csoport társulást hoz létre.

11 A termelői csoport elve Önkéntesség A tagságból eredő kötelezettségek felvállalása A termelői csoport által meghatározott program meghatározása és betartása

12 A termelői csopot tagjának kötelezettsége Az értékesítésre a termelői csoporttal szerződést köt Betartja a szervezet által meghatározott termelési és környezetvédelmi szabályokat A termelt tej 100%-át a termelői csoporton keresztül értékesíti Működési költség-hozzájárulást fizet Termelési adatokat szolgáltat Három évig nem lép ki

13 A termelői csoport feladata Közös értékesítés Feldolgozás és tárolás Termelés szervezés és szaktanácsadás Közös beszerzés A tejtermelés jövedelmezőségének javítása

14 2005. évi országos és régiós átlagárak

15 A termelői csoport tag árbevételének alakulása egy nem TCS taggal szemben

16 A közös beszerzéssel megtakarítható

17 A termelői csoportok támogatása Finanszírozó: NVT, EMOGA Garancia részlege Támogatás célja: TCS létrehozása, működtetése, beruházások ösztönzése, termék piacra jutásának és hozzáadott értékének növelése, működési költségek csökkentése Támogatás forrása: FVM költségvetés és Unió

18 A támogatás mértéke A TCS termelési értéke A támogatás max. mértéke Az árbevétel > 1 millió € Az árbevétel < 1 millió € 1. évben A termelési érték 5%-a A termelési érték 2,5%-a 100 ezer € 2. évben A termelési érték 5%-a A termelési érték 2,5%-a 100 ezer € 3. évben A termelési érték 4%-a A termelési érték 2%-a 80 ezer € 4. évben A termelési érték 3%-a A termelési érték 1,5%-a 60 ezer € 5. évben A termelési érték 2%-a A termelési érték 1%-a 50 ezer €

19 CÉL ESZKÖZ TÁMOGATÁS

20 A piacra befolyással bíró termelői szerveződés felépítése A termelők 3-5 termelői csoport köré integrálódása A termelői csoportok országos társulásának létrehozása Együttműködés kialakítása a szakmai szervezetekkel és az érdekképviseletekkel Uniós lobbi az érdekérvényesítés céljából

21 Termelő csoportok kívánatos régiói Magyarországon

22 A kvóta megoszlása régiónként

23 A termelői csoportok jelenléte az Unióban 300 ezer termelői csoport létezik Szektorok: mezőgazdaság, egészségügy, szolgáltatás, ipar, oktatás, stb. Szükségessége: a kis- és középvállalkozások piacvédelme a multinacionális cégekkel szemben Támogatottságot élveznek

24 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "A termelői szerveződések tapasztalatai és kilátásai Debrecen, 2006. március 17."

Hasonló előadás


Google Hirdetések