Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaJózsef Török Megváltozta több, mint 8 éve
1
10. rész :Táplálékunk összetevői 10.1. Fehérjék Klikk a folytatáshoz
2
Napjainkban már senki sem kérdőjelezi meg azt, hogy szoros összefüggés van a táplálkozásunk és az egészségi állapotunk között. A kérdés csupán az, hogy mit is értünk „optimális, vagy egészséges táplálkozás” alatt?
3
A következő lapokon megismerkedhetünk azokkal az anyagokkal, melyeket rendszeresen és megfelelő összetételben fogyasztva táplálkozásunkat kiegyensúlyozottá és egészségessé tehetjük.
5
A fehérjék szervezetünk fontos építőköveit, az aminosavakat biztosítják számunkra. Állati és növényi eredetű élelmiszerekben egyaránt fellelhetőek.
6
Állati eredetű fehérjék vannak a húsban és húskészítményekben, a tejben és tejkészítményekben, a halban, a tojásban.
7
Az állati eredetű fehérje szervezetünk számára a legnehezebben feldolgozható ételt jelenti, igen megterhelve méregtelenítő apparátusunkat (máj, vese, tüdő, bőr stb.), és sokszor kedélyünket is. Nem árt mellőzni őket, főleg betegség esetén.
8
Növényi eredetű fehérjék: legtöbb a gabonafélékben és a hüvelyesekben található ( csicseriborsó, bab, lencse), diók és mindenféle olajos magok. A szója az egyik leggazdagabb növényi fehérjeforrásunk.
9
A növényi eredetű fehérjék is nehezen emészthetők, ám az esszenciális aminosavak miatt életfontosságú táplálékunk, ezért mértékkel fogyasztandó.
10
A fehérjékre az egész élet során szükség van az elhasználódott sejtek pótlására. Segítik a növekedést, gyermekek és terhes nők számára kiemelten fontosak.
11
A létfontosságú testépítő fehérjék fogyasztását sem szabad túlzásba vinni! A szervezet nem tudja tárolni a fehérjét, ezért azt naponta kell bevinni a szükséges mennyiségben.
12
Állandó és tudatos erőfeszítéssel érhetjük csak el azt, hogy kiválasszuk magunknak azokat a táplálékainkat, amelyek elfogyasztásával biztosíthatjuk a jó erőnlétünket, és a megfelelő közérzetünket.
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.