Siegmundsburg-Limbach 2010. szeptember 29. Vergleich deutsche und ungarish Gastronomie A magyar és a német vendéglátás összehasonlítása Siegmundsburg-Limbach 2010. szeptember 29.
Die deutche Küche A német konyha Nincs egybefüggő „német konyha” hiszen minden régió saját, egyedi ételekkel rendlekezik Es gibt kein allgemein deutsche Küche. Jedes Gebit hat ein anderes Küche
Die deutche Küche A német konyha Németország relatív északi fekvésű ország, ezért a német konyha a nehéz, húsos ételeket részesíti előnyben zord tél idején a kalóriapótlásra különös figyelmet kell fordítani, ezért kedvelik a burgonyát Deutchland liegt im Ost, deshald die Dutsche küche beteilen die schwere Speisen mit Fleisch Man muss in rauch Winter auf Kalorienzusatz. Sie mögen die Kartoffelenspeisen
Die deutsche küche A német konyha Németország a világ legnagyobb burgonyafelhsználója ugyanígy a savanyú káposzta, ami a téli időszakban a C-vitamin pótlást biztosítja, hiszen nem sok gyümölcs terem meg az országban. Deutschland ist am grössten Kartofelnutzer im ganzen Welt Die sauer Kraut enthalt viel C-vitamin. In deutschland gibt nur wenig Obst
Die Deutsche Küche A német konyha Németországban kedvelt a sertés-, marha- és szárnyasételeket In Deutchland sehr beliebt: Schweine-, Rind- und Geflügerfelish
Die ungarische Küche A magyar konyha Die unagariche Küche hat ein einziegartig Wahrkeiten, Speziel Würzen ind spezial Küchetechnologie A magyar konyha jellegzetességét a füszerezés és az egyedi konyhatechnológiák határozzák meg
Die Ungarishe Küche A magyar konyha Die ungarishe Küche benuzt viele Schweinwschmalz, Gewürze Die ungarishe Speisen sind ungesund , aber haben ein gut speziell Geschmack A magyar konyha sok zsírt és fűszert használ A magyar ételek egészségtelenek, de egyedi különleges ízekkel rendelkezik
Gemüsenin Deutsche Küche Zöldségfélék fajtái Kedveltek a főzelékek A karotta, a répafélék, a répához szinte mindig hozzátartozó brokkoli, paraj, borsó, bab, kelkáposzta a legtöbbször használt, ehhez jönnek a salátafélék, paradicsom, uborka. In Deutschland ist beliebt die Gemüsespeisen zB. Karotta, Brokkoli, Spinat, Erbse, Bohne, Kohlrabbi, Salaten, Tomaten, Gurken
Die Hauptmahlzeit A főétkezés Die Hauptmahlzeit ist die Mittagessen, Zwisen 12 un 14 uhr Ähnlich , wie in Ungarn Tradicionálisan az ebéd a fő étkezés, amit 12 és 14 óra között fogyasztanak el hasonlóképpen mint Magyarországon
Geflügers Szárnyasok Die deutchen benutzen of Huhn, Wildente, Gans und Putten (wie in ungarn auch) A tyúk és a vadkacsa a legtöbbször felhasznált szárnyas, de liba és pulyka is gyakran kerül az asztalra (mint ahogy nálunk is)
Felischgenuß in Deutchland Húsfelhsználás Németországban Vadászati szezonban a vad is nagyon kedvelt, elsősorban a vaddisznó, a nyúl és az őz. Bárány és kecske, habár a kereskedelemben kapható, a legtöbb vidéken nem túl népszerű. A lóhús néhány vidék specialitásaként fellelhető Im Jadgsaisson ist belibt: Waldschwein, Häse und Reh Man kann Lamm-, und Zige kaufen Im eingen Ort kochen man Pferdefleish aud
Fleishgenuß in Ungarn A magyarországi Húsfelhasználás Die ungarische Fleischgenuß ist ähnlich, wie deutsche Unagarischen kochen aus Schwein-, Rind-, Kalbs-, Huhn-, Ente- und Gansfleish A magyar húsfelhasználás hasonló a németekéhez A magyarok is sertés-, marha-, borjú-, bárány-, csirke, kacsa és libahús használnal
Fishgenuß Halfogysztás A legszélesebb körben elterjedt tengeri hal még mindig a hering, a legkülönfélébb elkészítési módozatokkal gyakori a lazac fogyasztása az egész országban Az édesvízi halak közül a pisztráng áll az első helyen az étlapokon, de pontyot és keszeget is gyakran szolgálnak fel. Am belibsten Fisch ist Meerefisch und Herring Laachsgenuß ist oft in ganzem Deutshland Die süßwasser-Fisches: in erste Platz in Speisekarte Forelle, dann Karpfen und Sterlet
Fischgenuß in Ungarn Halfogyasztás Magyaroroszágon In ungarn fischen und kochen oft Karpfen,Still, Sterlet, Zander Magyarországon gyakran fognak ki és főznek Ponytot, fogat, harcsát, keszeget és kecsegét
Fischgerichte in Ungarn Magyar halételek Karpfenfishsuppe Karpfen nacs Orly Art „Rác”karpfen Karpfen nach Bakony art mit Nockerln Halászlé Ponty Orly módon Rácponty Bakonyi ponty galuskával
Frühstückspeisen Deutchland Reggeli ételek a németeknél A reggeli zsemle, pirítós vagy kenyér, mézzel, vagy lekvárral, néhány szelet felvágott vagy sajt. Nagyon kedvelt a müzli tejjel, joghurttal vagy más tejtermékkel fogyasztva. Die deutsche Frühstück besteht aus: Semmel, Toast, Brot, Honig, Marmalaede, Aufschnitt und Käse Sehr beliebt: Müsli, Milk Joghurt und andere Milkprodukt
Unagrichen Frühstückspeisen Magyar reggeli ételek Wießbrot, Hörnchen, Brötchen, Pogatche Marmalade, Honig, Butter Milk, Kakao, Koffeemilk Aufschittes:zB. Zalaer,Csabaer Salami Debreziner Wurst Käsen: Pannonien, Óvarer, Bakonyer Edamer Rührei, Spiegelei, gekochtes Ei usw Fehérkenyér, Kifli, Zsemle, pogácsa Lekvár, méz, vaj Tej, kakaó, tejeskávé Felvágottak, pl: Zalai, csabai szalámi Debrecenikolbász Sajtok: Panónia, óvári, Bakonyi, edámi Tojásrántotta, Tükörtojás, főtt tojás, stb
Beilagen Köretek Die Preise der Speisen enhalt die Belilagen auch Aber in Ungarni nur seltem Németországban az ételek ára rendszerint a köreteket is tartalmazza Magyarországon nem minden étel esetén
Beiage in der deutchen Küchen A német konyha köretei A tészta vastagabb mint az olasz „Spätzle” :talán a mi galuskánkhoz hasonlít , de nagyok sok tojássárgáját tartalmaz Bandnudel : metélttészta Fingernudel: rövid csőtésztának felel Hercegnőburgonya píritott burgonya, burgonyapürét és sósburgonyát
Beilage in ungarische küchen A magyar konyha köretei: Nockerln, Butternockerln (Ei, Mehl, wasser und butter) Eiergraupe Semmelklösse Greißnockerln Galuska, vajasgaluska Tarhonya Zsemlegombóc Grizgaluska
Gewürzen der deutschen Küche A német konyha fűszerei Man isst Senf mit Wurst, aber es is zu stark Die Meeretich ist belibtes Gewürz A mustár kedvelt velejárója a kolbászoknak, és gyakran nagyon erős Außerdem: Petersilliengrün, Lorderblatt, Schnittlauch, Weise Pfepper, kümmel, Wachtolder, Basalikum, Oregano und Chillpaprika torma szintén ismert fűszeralapanyag petrezselyem, kakukkfű, babérlevél és a metélőhagyma, a fűszerek pedig a fehér bors, a boróka, a kömény, bazsalikom és az oregánó és a chillipaprika
Deutsche Brotarten Német kenyérfélék Pumpernickel (rozskorpa kenyér) Mischbrot (kevert kenyér) Vollkornbrot (egész magos kenyér)
Deutsche Desserts Német desszertek A torták és sütemények sokasága mind friss almából, szilvából, szamócából, körtéből vagy rebarbarából készül. a fagylalt is kedvelt édesség. Zum Zubereitung Torten und Kuchen immer Frishes apfel und Pflaume benutzen Die Eis ist selt beliebt
Gewohnheit des Getränkeverbraucht Az italfogyasztási szokások A kávé fogyasztása nem csak a reggeli részeként, hanem a délutáni „kávé és sütemény” időszakában is népszerű mint nemzeti ital a sört a sört limonádéval (Fanta, Sprite ) keverik, ezt hívják Radler-nek A Cola sör keverékét Diesel-nek hívják Die Verziehrung der Koffee nicht nur morgen, sodern am nachmittsag trinken Die Mischung Bier und Fantaoder Sprite nennt man Radler Die Mischung Cola und Bier ist Diesel
Gewohnheit des Getränkeverbrauchen Az italfogyasztási szokások Németországban 16 bortermő vidéket különböztetnek meg A leghíresebb borvidékek a Rajna-, a Main-, a Mosel-, valamint keleten a Saale-, és az Elba völgye Gyakori a fröccs, az almabor és a gyümölcsborok fogyasztása In Deutschland sind 16 berühmtes Weingebietes zB:Rheineische, Main, Mosel, Saale, Elben-Taale Often trinken man Spritz, Apfelwien und Fruchtswein
Alkoholferien Getränke alkoholmentes italok Sehr beliebt: Minerelwasser, Obssaften, Apfelspritz Kedveltek az ásványvizek, a gyümölcslevek és az almafröccs (almalé-ásványvíz) fogyasztása
Charakterisch deutschen Speisen Jellemző ételek a „Pfefferpotthast” (marhahúsból készült pörköltféle) „Hasenpfeffer” (nyúlragu) „Pumpernickel” (kenyérfajta) Rinderrouladen (marhafelsálba göngyölt hagyma, szalonna, mustár) Kloßen (burgonyagombóc)
Charakterisch deutschen Speisen Jellemző ételek „Sauerbraten” (lóhús) „Halve Hahn” (fél kakas) „Kartoffelpuffer” (burgonyapehely) Eisbein” (csülök)
Die wichtigste ungarische Speisen A legfontosabb magar ételek Am bekantest ungarische Natzional Speisen sind: Gulash, Fishsuppe, Gefültes Kraut, Paprikahuhn,Schweine smor speisen, Bohnesuppe und Topfenflecken A legismertebb magyar nemzeti ételek a gulyás, halászlé, töltött káposzta, paprikás csirke, paprikás krumpli, disznótoros, bableves, túrós csusza.
Magyar desszertek Ungarischen Desserts Dobostorta Gundel palacsinta Ludlábtorta Szilvagombóc-torta Rigó Jancsi Eszterházy torta