Képszerkesztés magas fokon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
Advertisements

A GIMP képszerkesztő program bemutatása Kiss Anett 7
Képszerkesztés - alapok
Számítógépes operációs rendszerek
TOLL, SZÍN ÉS VASTAGSÁG.
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Operációs rendszerek Beállítások.
Mellár János 3. óra Szeptember 16. v
Számítógépes ismeretek 5. óra
4. Feladat (2) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
Microsoft Navision - Expressz módszertan Általános kezelés
Készítette: Pető László
Gödöny Péter ELTE IK, Pataky Szakközép
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Windows operációs rendszer
Táblázatkezelés Az Excel.
Táblázat módosítása.
A GIMP képszerkesztő program bemutatása
A GIMP képszerkesztő program bemutatása
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Az alapok Rétegek használata a GIMP-ben. A készítőről
Képek beillesztése,formázása dokumentumokban Tóth Anita 8
,,Én így tanítanám az informatikát”
A GIMP rétegei és használata
A Gimp képszerkesztő program
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Készítette: Rokonál Zoltán
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Készítette: Szekerczés Szabina
Horváth István Általános Iskola
Egy Nao robot szimulálása a Choregraphe programmal.
1 Microsoft Excel 4. óra Előadó: Jánosik Tamás. 2 Formai beállítások Oszlopszélességek beállítása  Egyszerűen: az adott oszlop oszlopcímének jobb szélénél.
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
Többtáblás adatbázisok
A GIMP (GNU Image Manipulator Program)
Prezentáció a prezentációról
Paint.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 3 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
A prezentációkészítés alapjai
Lync 2013 – Rövid összefoglalás
Az NVU webszerkesztő program
Gudenus László Képszerkesztés Gudenus László
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Az egyik legnagyobb előnye hogy magyar nyelvű és ezáltal egyszerűen használható. További nagy előnye az hogy ingyenesen használható és letölthető. A Gimp.
GIMP - a kijelölések (1. rész)
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Gimp – animációk (1. rész)
Táblázatok.
Az m70.hu regisztrációs folyamatát követheti végig illusztrálva – klikkeivel. Minden kattintásra változik a kép, beúszik a magyarázó szöveg. Két dia között.
A GIMP képszerkesztö program bemutatása
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok 3. előadás.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
Gimp – retusálás (1. rész)
PowerPoint A PowerPoint szerkesztői felülete öt fontosabb részre osztható fel. menüsor és eszköztár - ahonnan az utasításokat, eszközöket, opciókat,
Objektumok a Word-ben. OBJEKTUMOK Objektum fogalma Objektumok létrehozása Az objektumok tulajdonságai Az objektum elhelyezkedése Objektumok formázása.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
A GIMP festő és rajzolóeszközei. Menü: Eszközök/Festőeszközök, vagy eszköztár Kitöltési eszköz (Bucket fill) – színnel vagy mintával tölti ki a hasonló.
PAINT.NET INGYENES PROGRAM. Informatika 5. osztály Cs.L. PAINT.NET A PAINT.NET egy kisméretű képszerkesztő ingyenes program. Használhatjuk a Paint helyett.
A GIMP program telepítése. A GIMP program ● GIMP – GNU Image Manipulation Program, Spencer Kimball és Peter Mattis, ● Linux, Windows, Mac OS X,
Alapműveletek. Ismerkedés a GIMP-pel
Információ és kommunikáció
Total commander.
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
Rajzprogramok Bevezetés a Paint program használatába.
Az én művem Készítette:Szekerczés Szabina
Hasznos billentyű kombinációk
Képszerkesztés magas fokon
2. A számító- gépes grafika eszközei
téma közlemény SmartArt-ábra piros hátterű képekkel (Haladó)
Előadás másolata:

Képszerkesztés magas fokon A Gimp Képszerkesztés magas fokon

A Gimp-ről általánosságban A Gimp egy fejlett és ingyenes képszerkesztő program, amely lehetőséget nyújt sokrétű szerkesztési opciók használatára. Többek között: Sokrétű kijelölés, egyéni képméretek, rengeteg szerkesztőeszköz, Alfa-csatorna (átlátszóság), beépített szűrők/eszközök… Rétegek használata! Program letöltése: http://the-gimp.hu.softonic.com/ Magyar nyelv beállításához segítség kezdőknek: Lépések: Edit->Preferences->Interface->Language->Hungarian->Ok (Újra kell indítani a programot!) http://www.kathleen.extra.hu/regiujgimp/nyelv.mp4

Felhasználói felület Dokkablakok (lapok, párbeszédablakok) Eszköztár Kiválasztott eszköz tulajdonságai Gimp (fő)ablak

Célszerű megnyitni munkavégzés előtt: Eszköztár, eszközbeállítások, rétegek. Sokak számára könnyítés az egyablakos mód használata!

Általános billentyűk / kombinációk Mire jó F1 súgó F11 Teljes/normál képernyő mód. Tab elrejti/felfedi a belső ablakokat (pl. eszköztárakat) CTRL + N Új üres lap, beállítható méretekkel. (Másik képen történt kijelölés esetén megtartja a kijelölés méreteit.) CTRL + SHIFT + N Új (üres) réteg létrehozása. CTRL + O Megnyitás. CTRL + ALT + O Megnyitás új rétegként. CTRL + A Mindent kijelöl. CTRL + SHIFT + A Elfelejt minden kijelölést. CTRL + I Kijelölés invertálása. (megcseréli a kijelölt területet a kijelöletlennel) CTRL+ egérgörgő Az egér pozíciójára nagyít vagy távolít! További kombinációk: http://www.zmgzeg.sulinet.hu/ntk/inf9/graf/tablGIMP.pdf

Általános billentyűk / kombinációk Minden Eszköztárbeli eszköznek van saját gyorsbillentyűje, például a mozgatásé M (move). (Az egyes eszközökön rajta tartva az egeret megjelenik egy rövid leírás, mire használható, valamint a gyorsbillentyűje.) A kiválasztott eszköz beállításai nagyon sokrétűek: Egy példa: Ecset: mód, átlátszatlanság, ecsetforma, méret, arány

Kijelölő eszközök 1. 2. 3. 4. 5. Téglalap: SHIFT gombbal szabályos négyzetet alakú, CTRL-al középpontból induló kijelölés. Ellipszis: SHIFT gombbal szabályos kör alakú, CTRL-al középpontból induló kijelölés. Lasszó / Szabadkézi: kattintgatással, vagy folyamatos bal gomb nyomással jelöl ki. (dupla-katt a kijelölés befejezése, vagy visszatérés egérrel a kezdőpontra.) Varázspálca: Hasonló színű, összefüggő területet jelül ki. Szín szerinti kijelölés: Hasonló színű területet jelöl ki a teljes képrétegen.

Kijelölő eszközökről A kijelölés bővítésére a SHIFT, csökkentésére a CTRL gombokat használhatjuk. Ezen a képen a kijelölt területeken színeztünk. Fontos megjegyezni, hogy csak a kijelölt területen tudunk műveleteket végezni! (Amennyiben nincs semmi kijelölve a teljes képrétegen végezhetjük a műveleteket.) Ezen a képen csak a kijelölt területen firkáltunk ecsettel.

Rétegek használata: Bármely rétegen, készíthetünk átlátszó területet, jobb gomb a rétegre, majd „Alfa csatorna hozzáadása”. A rétegek sorrendjében a legfelső látszik elsőként. FONTOS: Mindig ügyeljünk arra melyik rétegen szeretnénk dolgozni, ugyanis mindig az aktív rétegen mennek végbe a műveletek! A munkánk megkönnyítése érdekében az egyes rétegeket elrejthetjük („szem gomb”), vagy zárolhatjuk („lánc gomb”). Aktív réteg

Néhány kedvcsináló szűrő: Fény és árnyék -> Szupernova

Néhány kedvcsináló szűrő: Dekor -> Régi fénykép

Néhány kedvcsináló szűrő: Művészi -> Kubizmus

Kedvcsináló szín eszközök: Színegyensúly.

Hasznos weboldalak / letöltések http://www.gimp.hu/ http://www.kathleen.extra.hu/ http://gimp-suli.e-tantermek.hu/ http://www.zmgzeg.sulinet.hu/ntk/inf9/graf/tablGIMP.pdf