Élet a születés előtt? Testünk emlékei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Advertisements

A boldog emberek tudják,
Íme, az én anyám és az én testvéreim
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
„Légy az, aki lehetsz!” A mentalitás szerepe a tanácsadásban
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
Tudatos és tudattalan modern felfogása
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
SÁFÁRSÁG Beruházás – Amit Isten ránk bízott Adakozás - Gyűjtés
A SIKERES ÉLET TITKA.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
A hatalom és felelősség kérdése a személyközpontú segítő kapcsolatban
Először megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, majd győzöl.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
Megtermékenyítéstől a születésig
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A számítógép veszélyei és káros hatásai
 A kongresszusi részvételt a Janssen Cilag Kft támogatja.
Rokszin Mónika Pszichológus
A gondozás,nevelés egysége
Alfred Adler individuálpszichológiája
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
Az életedet TE írod.
A család szerepe, jellemzői
HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2.
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
Pozitív gondolatok "Megígérem magamnak... Automatikus.
MOTIVÁCIÓ.
BOHÓCOK ÉS BÖLCSESSÉGEK.
Emlékezés, tanulás, felejtés, butulás
Konfliktuskezelés - mediációval
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Megkértem Istent, hogy vegye el a büszkeségemet, de Ő azt mondta: NEM!
1 Szitó Imre ©. A B C 2 Szitó Imre © 3  A lányok jobbak a nyelvi ©©képességekben ezen belül külön az olvasási tesztekben  A lányok jobbak az aritmetikában.
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Éntudat – identitástudat - énkép
Magyar Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága rézére Készítette: Szilvásy Péter december 4.
Mindennapi veszteségeink
Elfogadás a családban.
Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban.
Tűz,Föld,Víz,Levegő…..
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
Miért jó az, ha tudjuk hogy mit tudunk? A hallgatók tudásszintjének mérése
ÉLETKORI KRÍZISEK K. Németh Margit.
Isten mondta.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A borderline személyiségzavar
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
SZERETET, ÉS MEGBOCSÁTÁS nem gyűlölet, és harag!
Sokan csak azért beszélnek, mert azt hiszik a hanggal könnyebb bánni, mint a csönddel.
Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban.
Tantra Indiából
TEST ÉS LÉLEK ÚTJA GONDOSKODÁS A DEMENCIÁBAN SZENVEDŐ IDŐSEINKRŐL.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Asztrológiai iskola II.
Egy- vagy kétoldali cochlearis implantáció?
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Az Advent misztériuma - Spirituális felkészülés a Karácsonyra
Előadás másolata:

Élet a születés előtt? Testünk emlékei Vágvölgyi Dóra

Milyen időszakot veszünk figyelembe, mikor az életünkre gondolunk? Születéstől Halálig

A Tudat térképének kibővítése Stanislav Grof A transzperszonális pszichológia atyja Születés előtt Személyesen túl az ember felfedezi a lélek és a létezés misztikus dimenzióját

Miért érdekes ez? Életünk első tapasztalatai az anyaméhben kezdődnek. Még nincs viszonyítási alapunk, így az itt történtek a későbbi problémamegoldás alapmintázatává válnak (mélyen lesüllyedve a tudattalanba).

Mit ismert fel? A születés előtti élet során megélt érzelmileg fontos tapasztalatok, nem egymástól függetlenül tárolódnak bennünk, hanem egymásra réteg-ződnek. Dinamikusan hat egymásra ez a rétegzettség és a külvilág (és befolyásolják mindennapi viselkedésünket, észleléseinket.)

A tudattalan perinatális rétegében gyökerező élmények, négy jól meg-különböztethető élménymintában jelennek meg, s mindegyikre bizonyos érzelmi töltés, testérzések, és szimbolikus képvilág jellemző. Ezeket születési mátrixoknak nevezte el Grof.

ÉLMÉNYALAPÚ technika, a kliensek mélyen átélik, a sejtszintig beágyazódott mintákat, és ezáltal hozzáférhetővé válnak a tudat-talanba süllyesztett információk, melyek átalakító, gyógyító erővel bírnak.

A NÉGY SZÜLETÉSI MÁTRIX EGYSÉG – DÖNTÉS – SIKER - ELENGEDÉS

AZ EGYSÉG (a magzati lét univerzuma) Fogantatástól a szülési görcsökig határtalanság, nagy egység, nincsenek keretek, korlátok, Mik történhetnek itt, amit érzékel a növekvő magzat? - várták-e, vagy közömbösek voltak, esetleg abortálni akarták? - nemét elfogadták-e, vagy mást szerettek volna, - iker, - 3. hónaptól a külvilág reakciói, - minden szükséglet automatikusan teljesül, vágy vissza

2. A DÖNTÉS (Fejjel a még zárt méhszájnak feszülés) Méhszáj még zárt, de a rendelkezésre álló tér már fojtogatóan szűk, - kilátástalan, kiúttalan, - császármetszés és következményei - ha nem hozza meg a döntést, más fogja helyette, - nincs ritmusban az anyával – későbbi kapcsolatuk alapja is

3. SIKER (Átjutni a szülőcsatornán) A méhszáj elfolyósodik, szabad utat enged, de ki kell jutni, Sok inger, Az egészséges agresszió kialakulása (bármi áron győzni fog), Küzdelem szakasza, Együttműködés képességének alapjai (az anyával mennyire tudja összhangban tenni a dolgát)

4. ELENGEDÉS (Megérkezés a világba, köldökzsinór elvágása) A köldökzsinór összeköt a forrással (túl korai elvágás – félelem, bénultság, bizalmatlanság,elengedés nehézsége később) Alvás, orgazmus Függőség/függetlenség Inkubátor Aranyóra

Mi okozhat még problémát? Bármelyik szakaszban érheti az anyát olyan impulzus kívülről, vagy akár belülről, amit mivel egynek érzékeljük vele magunkat, később úgy ítéljük meg, hogy a saját érzésünk, gondolatunk és fel sem merül, hogy nem a miénk! A legfontosabb, hogy az anya ÉRZELMILEG a magzat mellett álljon.

„Mivel a magzat teljesen rabja a születési folyamatnak, és nincs semmi lehetősége kifejezni a szélsőségesen erős érzelmeit és reagálni az ezzel járó erőteljes testérzésekre, az esemény emléke lélektani értelemben megemésztetlen és feldolgozatlan marad.” A születés utáni önmeghatározásunkat és a világhoz való hozzáállásunkat erősen beszennyezheti ez a sérülékenységre, alkalmatlanságra, gyengeségre való, folytonos emlékezés amelyek a születés élménye után maradnak bennünk.

Amint hagyjuk, hogy ezek a régi programozások a tudatunkba emelkedjenek, s ezáltal kitisztuljanak, elveszítik az érzelmi töltésüket, és bizonyos értelemben meghalnak. Mivel annyira azonosultunk velük, az én halálának közeledte úgy tűnik, mintha létezésünket fenyegetné, vagy akár a világ végét is jelentené. Valójában ez hatalmas gyógyító és átalakító folyamat

Mire lehet hatással? Az életben való aktiv/passzív részvételhez, Szülőhöz, emberekhez való viszonyuláshoz, A döntéshez, A sikerhez, pénzhez, Az elengedéshez, A problémamegoldáshoz, A párkapcsolathoz, A kötődéshez, A szexualitáshoz, orgazmushoz, Az alváshoz, A kitartáshoz, A munkához stb. való viszonyulásunkra

Köszönöm a figyelmet!