AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

„A Partnerség erősítése” Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
Az aktív eszközök a munkaerő-piacon
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
A Kormány intézkedései és tervei
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ TÁMOP – „Út a munka világába”
Új Magyarország Fejlesztési Terv
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
Szőke István Szakmai igazgató Dombóvár - Roma Fórum.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Projektindító nap TÁMOP /1-2, TÁMOP /1
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése”
Az együttműködő partnerek szemszögéből Pártfogói konferencia december 9. F OGLALKOZTATÁSI F ŐOSZTÁLY Tamásné Lehoczki Aranka osztályvezető.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
„A TÁMOP /1 program Békés megyében elért eredményei” Solti Lajos TÁMOP projektmenedzser 2013.február.14 TÁMOP
1 HEFOP 1.1. tanulságok, TÁMOP lehetőségek Előadó: Dékán Edit Békéscsaba, december 6. Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
PÁLYÁZATI INFORMÁCIÓS NAP a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Europe Direct Tájékoztató Központ szervezésében AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER,
GINOP Gyakornoki program - támogató szolgáltatások ismertető.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER GINOP munkaerő-piaci program Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Szolnok.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
„ Út a munkaerőpiacra” GINOP / projekt Jász-Nagykun-Szolnok megyei megvalósítása.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
A térség munkaerő-piaci helyzete Előadó: Schwarcz Gáspár kirendeltség-vezető Pest Megyei Kormányhivatal Ráckevei Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége.
Munkaerő-piaci helyzetkép a Lenti kistérségben. A népesség csoportosítása gazdasági aktivitás, foglalkoztatás és munkanélküliség szerint Népesség Munkaképes.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázati lehetőségei – 5. prioritás.
Tájékoztató az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (Youth Employment Initiative - YEI) végrehajtásáról Jogszabályi háttér 1304/2014 EU Rendelet IV.
Tájékoztató a HEFOP 1.1 „A munkanélküliség megelőzése és kezelése” című intézkedés eredményeiről Rózsa Zoltán ESZA Kht. programvezető november 29.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
Társadalmi tudatformálás
A Veszprém Megyei Kormányhivatal járásainak foglalkoztatási osztályain elérhető támogatások   GINOP GINOP TOP TOP TOP.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
Változások és eredmények a GINOP 5. 2
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
A GINOP „Út a munkaerőpiacra” kiemelt projekt lehetőségei
„GYAKORNOKI PROGRAM-TÁMOGATÓ
Ráckevei kirendeltség, Ráckeve április 24.
Aktuális Munkaerő-piaci helyzet a jászságban
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
GINOP Gyakornoki program – támogató szolgáltatások
„Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése”
A Heves Megyei Kormányhivatal Európai Uniós források keretében folyó foglalkoztatási és képzési programjai.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
A célcsoport bevonásának lehetőségei és gyakorlata a projektben
A hazai KKV-k fejlesztési lehetőségei, foglalkoztatási támogatásai
Innovatív turisztikai projektterv I-II.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város munkaerőpiaci helyzete
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
„Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért 2020” Dézsi-Kocsis Viktória Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály december 13.
Pályaválasztást segítő mentortanár és közösségfejlesztő program
A Projekt bemutatása A foglalkoztatási helyzet javítása különböző érdekképviseletek együttműködésével, célja a foglalkoztatás szempontjából hátrányos.
„Út a munkához”program
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2 AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5.2.1-14 KIEMELT PROJEKT TOLNA MEGYEI MEGVALÓSÍTÁSA

Ifjúsági Garancia Rendszer Az IGR háttere: Az ifjúsági munkanélküliség az egyik leghangsúlyosabb probléma Európában. 2013 áprilisában az Európai Tanács felszólítja a tagállamokat az Ifjúsági Garancia bevezetésére. Többletforrások biztosítása a fiatalok munkanélkülisége szempontjából hátrányos helyzetű régióknak: Youth Employment Initiative (YEI). Magyarországi forrás 2020-ig: 220 Mrd Ft. Ebből az első szakaszban 36 milliárd Ft használható fel, amelyből 14,7 Mrd Ft YEI forrás. Összesen 180 ezer fiatal bevonását tervezik, ebből 36 ezer főt az első szakaszban.

Ifjúsági Garancia Rendszer Az IGR háttere: Kiírtak egy pályázatot 2014-ben az IGR-hez kapcsolódó GINOP 5.2.1-14 kiemelt projekt (munkaerő-piaci program megvalósítására). Megvalósítók: NGM (konzorciumvezető) és a kormányhivatalok foglalkoztatási, munkaerő-piaci feladatok ellátására kijelölt szervei.

Ifjúsági Garancia Rendszer Az IGR alapvető célja: azon 25 év alatti fiatalok számára, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak meghatározott időn (a tervek szerint az első programlépcsőben 6 hónapon, további programlépcsőkben már 4 hónapon) belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre, vagy a tanulásra.

Ifjúsági Garancia Rendszer (IGR) Az IGR további céljai: A fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához A szakképzetlen fiatalok a gazdaság igényeihez igazodó szakképesítést szerezzenek. A szakképzett fiatalok esetében a munkatapasztalat megszerzésének és az elhelyezkedés elősegítése

Ifjúsági Garancia munkaerő-piaci program (GINOP 5.2.1-14) Potenciális célcsoport: 2014. december: 1.694 fő az álláskeresők körében. 2014-ben összesen 6.732 fő fordult meg a rendszerben. 19 év alattiak (8,6%), 19 éves (9,2%), 20-24 éves (82,2%) Alacsony iskolázottságú (40,9%), szakmunkás (24%), érettségizett (32,8%), diplomás (2,2%) Kevesebb, mint 7 hónapja regisztrált: 75% Pályakezdő: 74,1% Járadékos 4,8%, FHT-s 17,8%, ellátatlan 77,4% Nők aránya: 45,7%

Ifjúsági Garancia Rendszer Az IGR keretében megvalósuló programok A GINOP 5.2.1 munkaerő-piaci program szerepe, hogy az Ifjúsági Garancia célcsoportjába tartozó fiatalok számára, akiknek támogatást is indokolt adni, ezt a támogatást —kiegészítő szolgáltatásokkal együtt biztosítsa. A munkaerő-piaci programba a célcsoportot bevonni 2016. június 30-ig lehet. Más megoldások, más programokba irányítás. Pl: gyakornoki program

Ifjúsági Garancia Rendszer 25 év alatti sem nem tanuló, sem nem dolgozó fiatal Járási Hivatal Foglakoztatási Osztálya (volt kirendeltség) Ifjúsági Garancia Ajánlat GINOP 5.2.1 Egyéb megoldás pl: támogatás nélküli elhelyezkedés, gyakornoki program stb.

Ifjúsági Garancia Rendszer Az IGR „jellemző” szakaszai: Előkészítő, toborzó szakasz: a célcsoport felkutatása, tájékoztatása (rendszeren belül és kívül) Inaktívak megkeresése Rendezvényeken való aktív megjelenés (saját, külső) Prevenció Internetes tájékoztatás Szóróanyagok, írásos és szóbeli tájékoztatók Ajánlat-előkészítő (szolgáltatási) szakasz: a bevonástól a garancia teljesítésig (ajánlattételig) Megvalósítási szakasz (a munkaerő-piaci programba történő bevonás utáni szakaszt értjük ezen) Támogatások, szolgáltatások.

Ifjúsági Garancia Rendszer A GINOP 5.2.1 program Tolna megyei keretei: Bevonás tervezett létszáma: 1.110 fő Program teljes költségvetése: 1.104.000.000 Ft

Ifjúsági Garancia munkaerő-piaci program (GINOP 5. 2 Ifjúsági Garancia munkaerő-piaci program (GINOP 5.2.1-14) Elvárt eredmények Tolna megye Mutató neve Típus Célérték (fő) Projektbe bevont személyek száma kimenet 1 110 A projektbe bevontakból roma nemzetiségű Nincs meghatározva Képzésben résztvevők száma 250 (terv) Támogatott foglalkoztatásba bevontak (vvt-vel együtt) 677 Az egyéni programot sikeresen befejezők száma eredmény Az egyéni program befejezése után a 180. napon foglalkoztatott hatás 333

Ifjúsági Garancia munkaerő-piaci program (GINOP 5.2.1-14) A GINOP 5.2.1 program támogatási elemei: Képzés támogatása: tanfolyami díj, keresetpótló juttatás, útiköltség térítés, alkalmassági vizsgálatok. Bérjellegű támogatások: - bértámogatás - bér+járulék 70%, 6+3 hónap időtartam - bérköltség támogatás - bér+járulék 100%, 10+5 hónap, 6+3 hónap, illetve 3 hónap időtartam Munkába járás költségeinek támogatása Vállalkozóvá válás támogatása Lakhatási támogatás

Ifjúsági Garancia munkaerő-piaci program (GINOP 5. 2 Ifjúsági Garancia munkaerő-piaci program (GINOP 5.2.1-14) lényeges támogatási elemek Költségelemek Létszám Terv Képzés tanfolyami díj 250 112 500 000 Képzés keresetpótló juttatás 97 500 000 Képzési útiköltség 215 31 966 200 Alacsony iskolázottságúak bérköltség támogatása 30 36 000 000 90 napos bérköltség támogatás 190 70 680 000 6+3 hónapos bérköltség támogatás 520 386 880 000 Bértámogatás 65 35 100 000 Önfoglalkoztatóvá válás támogatása 50 32 400 000 Munkába járáshoz biztosított útiköltség-támogatás 20 2 400 000 Lakhatási támogatás 24 000 000 Mentori szolgáltatás 72 500 000 Eszközök összesen 1 125 903 540 360

GINOP 5.2.1-14 projektbe bevont Támo-gatott foglalkoz-tatás Az Ifjúsági Garancia Rendszerhez kapcsolódó eredmények 2015. szeptember 21-ig Járás 2016.06.30-ig GINOP 5.2.1-14 kiemelt projektbe bevonandó fiatalok száma (fő) A GINOP 5.2.1-14 projekt keretében támogatott foglalkoz-tatásba bevonandó IGR-be bevont IGR ajánlatot kapott GINOP 5.2.1-14 projektbe bevont Teljesülés Támo-gatott foglalkoz-tatás Képzés Egyéb Bonyhád 115 70 33 28 24,3% 21 30,0% 6 1 Dombóvár 205 125 72 44 21,5% 26,4% 10 Paks 220 134 49 42 19,1% 34 25,4% 8 Tamási 195 119 65 63 32,3% 43 36,1% 20 Szekszárd (Tolnával együtt) 375 229 128 112 29,9% 75 32,8% 36 Tolna megye 1110 677 347 291 289 26,0% 206 30,4% 80 3

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Szekszárd, Szent istván tér 11-13.