HALMAZÁLLAPOTOK SZILÁRD:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Horváth Zoltán
Advertisements

A halmazállapot-változások
Gázok.
Összefoglalás 7. osztály
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Halmazállapot-változások
IV. fejezet Összefoglalás
-dihidrogén-monoxid, -hidrogén-hidroxid, -aqua (latin)
A szubsztancia részecskés felépítése és
Halmazállapotok, Halmazállapot-változások
A víz jelentősége az életben!
Összefoglalás 7. osztály
A Molekularács A környezetünkben lévő anyagok nagy része molekulákból épül fel. 1 részük szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. Megfelelő hőmérsékleten.
Víz a légkörben Csapadékképződés.
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Építőanyagok tulajdonságai
Termikus kölcsönhatás
Halmazállapot-változások
A hőtágulás Testek hőmérséklet-változás hatására bekövetkező méretváltozásait hőtágulásnak nevezzük.
Színfémek SZÍNFÉMEK.
A levegő nyomása és a forrás
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
Olvadás Topenie.
Hőtan.
Halmazállapot változások
Halmazállapot-változások
Halmazállapot-változások 2. óra
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az oldatok.
Tanár: Kaszás Botos Zsófia
A folyadékok és a gázok nyomása
Állandóság és változékonyság a környezetünkben 2.
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell)
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Folyadékok és gázok mechanikája
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 9. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
Összefoglalás Hőjelenségek. 1. A folyadék melegebb, kisebb sűrűségű része fel- emelkedik, helyére alacsonyabb hőmérsékletű anyag kerül. Ez a jelenség.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Melyik két anyag tulajdonságait hasonlítottuk össze a múlt órán? Soroljátok fel a legfontosabb fizikai tulajdonságaikat! Mi történik a két anyaggal melegítés.
Halmazállapot-változások
1 FIZIKA Hőtan Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
halmazállapot-változások
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
Halmazállapot-változások
Készítette: Váradi Tímea 10. osztály
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Az anyag szerkezete.
egymáson elgördülve (diffúzió!)
Áramlástani alapok évfolyam
A gáz halmazállapot.
HalmazállapotOK.
A gázállapot. Gáztörvények
A folyadékállapot.
KKM. szilárd folyadék légnemű olvadás forrás olvadáspont (op) forráspont (fp) fagyás lecsapódás KKM párolgás jód.
A halmazállapot-változások
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Hőtan.
OLDATOK.
Előadás másolata:

HALMAZÁLLAPOTOK SZILÁRD: Az anyag atomjainak a legkisebb a mozgási energiája. Az atomok rácsokba rendeződnek, kötött állapotban vannak. FOLYÉKONY: Az anyag atomjainak nagyobb a mozgási energiája. Az anyag atomjai egymáson könnyen gördülő golyókként modellezhető. GÁZ: Az anyag atomjainak nagy a mozgási energiája. Az anyag atomjai egymástól függetlenül mozognak, s közben egymással és az edény falával rugalmasan ütköznek. PLAZMA: Rendkívül magas hőmérsékleten és nyomáson nagy energiájú ütközések jönnek létre, így az atomok ionokra bomlanak. A plazma halmazállapot jó áramvezető.

HALMAZÁLLAPOT-VÁLTOZÁSOK Az anyag mind gáz-, mind folyadék-, mind szilárd halmazállapotban megtalálható a természetben. A halmazállapot hőmérséklet- illetve nyomásváltozás hatására változhat meg.

OLVADÁS-FAGYÁS Olvadás: m tömegű, homogén szilárd anyag olvadásponton történő megolvasztásához szükséges hőmennyiség: Q = Lo  m, ahol Lo az olvadáshő. Megfagyáskor ugyanekkora hő szabadul fel. Amikor a szilárd test atomjainak hőmozgása olyan hevessé válik, hogy az egyik atom a másikat ki tudja lökni egyensúlyi helyzetéből, akkor a rács összeomlik, az atomok elhagyják egyensúlyi helyzetüket és egymáshoz képest már könnyen elmozdulhatnak. Bekövetkezik a szilárd anyag megolvadása és folyadék keletkezik. Az olvadáspont függ a nyomástól: nagyobb nyomáson alacsonyabb hőmérsékleti érték lesz az olvadáspont.

ÉRDEKESSÉG: CSÍKOS JÉGHEGYEK A TÚLHŰTÉS JELENSÉGE Hűtéskor a folyadék hőmérséklete jóval az olvadáspont alá süllyedhet. Ekkor túlhűtésről beszélünk. A túlhűtött folyadékba egy darabka szilárd kristályt ejtve a megszilárdulási folyamat azonnal beindul, és a megmaradt folyadék olvadáspontjára melegszik. Ilyen jelenség játszódik le például, amikor az ónos eső lehull a fagypont alatti hőmérsékletű földre, és ott azonnal megfagyva okoz baleseteket, de ilyen az is, amikor a repülőgép hátrahagyta kondenzcsík megjelenik, ott apró hamuszemcsékre rakódik ki a túlhűtött, tiszta levegő páratartalma. A VÍZ TÚLHŰTÉSE ÉRDEKESSÉG: CSÍKOS JÉGHEGYEK

PÁROLGÁS, LECSAPÓDÁS Párolgás, lecsapódás: az m tömegű folyadék ugyanakkora hőmérsékletű gőzzé alakításához szükséges hőmennyiség: Q=Lp m, ahol Lp a párolgáshő. Lecsapódáskor ugyanekkora hő szabadul fel. A párolgáskor a folyékony halmazállapotú anyag légneművé alakul át, ami folyadék szabad felszínén megy végbe. Minden folyadék minden hőmérsékleten párolog. A párolgást a folyadékrészecskék rendezetlen mozgásával értelmezhetjük. A folyadékfelszín közelében levő, nagy sebességű részecskék egy része kilép a folyadékból. Minél nagyobb a hőmérséklet, illetve minél nagyobb felület, annál gyakrabban következik ez be. A párolgó folyadék hőmérséklete és belső energiája csökken, mivel éppen a nagy sebességű részecskék hagyják el a folyadékot, és a folyadékban a kisebb sebességű, energiájú részecskék maradnak. Egyes folyadékok, mint például az alkohol, gyorsabban párolognak. Tehát a párolgás sebessége függ a folyadék anyagától.

A TÚLHEVÍTÉS JELENSÉGE Tehát a párolgás tehát függ: hőmérséklettől, párolgó felület nagyságától, külső páratartalomtól, anyagi minőségtől. A TÚLHEVÍTÉS JELENSÉGE Melegítéskor a folyadék hőmérséklete jóval a forráspont fölé emelkedhet. Ekkor túlhevítésről beszélünk. A túlhevített folyadékba egy darabka szilárd kristályt ejtve a forrási folyamat azonnal beindul. TÚLHEVÍTÉS

KÉTÁLLAPOTÚ RENDSZEREK Ha folyadékot zárunk egy előzőleg légtelenített edénybe, a folyadék egy része azonnal elpárolog. E hőmérsékleten és nyomáson az anyag gőz és folyadék halmazállapotában is jelen van. TELÍTETT, TELÍTETLEN GŐZ A gőz telített avagy telítetlen aszerint, hogy az adott anyag gőzmolekuláinak mennyisége az adott hőmérsékleten és térfogaton még növekedhet-e. A telített gőz nyomása két dologtól függ: a hőmérséklettől és az anyagi minőségtől. Ezt mutatja a mellékelt ábra.

FORRÁS A forráspontot akkor érjük el, ha a folyadék belsejében keletkezett „üregekben” lévő telített gőz nyomása megegyezik a külső nyomással: pkülső = ptelített . A külső nyomás növekedésekor a forráspont mindig emelkedik. Az olvadáspont az olvadás közben kitáguló anyagok esetében nő összehúzódó anyagok esetében csökken. A forrás olyan halmazállapot-változás, amely során nemcsak a folyadék felszínén, hanem belsejében is keletkezik gőz. A forrásban lévő anyag belsejébe „üregek” keletkeznek. Lényegében arról van szó, hogy a folyadék ezekbe a üregekbe párolog bele. A magas hőmérsékletre azért van szükség, mert a buborék belsejében levő nyomás függ a hőmérséklettől. Alacsony hőmérsékleten a buboréknyomás túl kicsi, és a külső légnyomás összeroppantja a buborékot.

FORRÁS A víz esetében a forráspont hőmérsékletének értéke kisebb nyomáson kisebb lesz: magas hegyeken akár 90-on forr a víz, de akár szobahőmérsékleten is forrhat a víz. A forrás beindulásának feltétele, hogy a folyadékban „üregek”, buborékok keletkezzenek. A buborékmentes folyadék nem forr, akkor sem, ha melegítésekor már elérte az adott nyomáshoz tartozó forrásponját. Hőmérséklete tovább nő, a folyadék túlhevítetté válik. Ekkor rázkódás, vagy másmilyen zavar esetén robbanásszerűen forrásba jön. TÚLHEVÍTÉS

KRITIKUS ÁLLAPOT HÁRMASPONT Kritikus állapot: ahol az anyag közvetlenül megy át folyékony halmazállapotból légneműbe és viszont. A kritikus hőmérséklet és a kritikus nyomás az anyagi minőségre jellemző mennyiségek. A víznél: HÁRMASPONT Ha a kétállapotú rendszer hőmérsékletét csökkentjük, a folyadék egyszer csak eléri a fagyáspontját. Ebben az esetben mindhárom halmazállapot jelen lesz. Víznél ha p = 105 Pa , ez 0.01°C-on valósul meg.

HALMAZÁLLAPOTOK ÖSSZEFOGLALÁSA Szilárd halmazállapotban az anyag csak olvadáspontjánál alacsonyabb hőmérsékleten lehet. Folyadék halmazállapotban az olvadáspont és a kritikus hőmérséklet között lehet az anyag, mert a forráspont a fentiek szerint e két hőmérséklet érték között változhat. Légnemű halmazállapotban az anyag minden hőmérsékleten lehet, de a kritikus hőmérséklet felett az anyag csak légnemű lehet. Itt jó közelítéssel alkalmazhatóak az ideális gázokra vonatkozó gáztörvények. Légnemű halmazállapotban az anyag a kritikus hőmérséklet felett gáz-, alatta gőzállapotú.

HALMAZÁLLAPOTOK ÖSSZEFOGLALÁSA A fentiek szemléltetését szolgálja az alábbi p-V diagramm, amelyen a különböző hőmérsékletekhez tartozó izotermákat ábrázoltuk.