Hajléktalanügy 2015 Elakadások,átlépések,továbblépések Sikerek Dilemmák HÜT.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A népszámlálás szerepe a hajléktalanok számbavételében Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről.
Advertisements

Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Győri Péter: A hajléktalan ellátás lehetséges útelágazásai Budapest, 2005.
Lehetséges szociális pénzbeli ellátórendszerek
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Elvárások a Szociális Munka Etika Kódexe a szociális munkát végzők számára a munkahelyükkel és a társadalommal való kapcsolatukra vonatkozóan -1- Munkahelyen.
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
Német Ferenc Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara.
Kormányszóvivői tájékoztató Hajléktalan-ellátás Felkészülés a télre.
Társadalmi hátrányok – Módszertani válaszok Prevenciós intézkedések, jelzőrendszer és téli kríziskezelés a hajléktalan személyek ellátásában Bartolomeu.
Peremhelyzetű és kirekesztett csoportokkal végzett szociális és közösségi munka Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április május.
Az elméletek és a gyakorlat viszonya a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Forrás: Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,
Hányan élnek fedél nélkül?
Győri Péter: A hajléktalan ellátás lehetséges útelágazásai – 2. Balatonföldvár, A hajléktalan ellátás lehetséges útelágazásai, Budapest, folytatása.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
Támogatott lakhatási programok a fővárosban Adatok és módszertan szerepe a fővárosi lakhatási programok lebonyolításában.
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepe a szociális város- és település-rehabilitációs folyamatokban.
FogLak projekt2 Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
BMSZKI Szabolcs utcai Átmeneti Szálló bemutatása
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
CSODAVÁRÁSCSODAVÁRÁS avagy, küzdelem a kiégés ellen. Nők a szociális munkában.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Szarvák Mónika Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya
A támogatott lakhatás kihívásai
Hajléktalanügy 2015 Hajléktalanellátás Országos Konferenciája
Rászoruló személyeket támogató operatív program RSZTOP
Lehetőségek a gyülekezetek számára a diakóniában.
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
Az Evangélikus Egyház szerepe szociális kérdésekben, jó gyakorlatok és egyházi programok.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
TÁMOP projektek megvalósításának „nyeresége” Kemecsei Judit – Hajléktalanokért Közalapítvány TÁMOP / december 13. Miskolc.
Az ígéret földjén… avagy a magyar közösségi közlekedési rendszer működési és fejlesztési kilátásai Győr, március 29.Dr. Dabóczi Kálmán Igazgató Stratégiai.
Lakhatási program hajléktalanoknak Nyíregyházán Szoboszlai Katalin elnök, szociális munkás.
Műhelytalálkozó SOPRON Május 26.. Soproni ellátás Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Szociális Szolgáltató Intézmény Idősek ellátása Fogyatékosok.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Társadalmilag felelős működések különböző színterei a nonprofit, forprofit és állami, önkormányzati szektorban Herpainé Márkus Ágnes, igazgató Társadalmi.
SZOCIÁLIS HÁLÓ SIÓFOKON Szociális gazdaság Készítette: Potocskáné Kőrösi Anita Siófok Város alpolgármestere december 4.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Hegedüs József: Hajléktalanság és a szociális/közösségi lakásszektor (hiánya) „Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítő programok”—
A BMSZki szakmai irányainak tervezett változásairól, vázlatosan
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Fenntartható térség Mi közünk lehet a fenntarthatósághoz
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
KIVÁLTÁS,
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
„LÉLEK„ - Program Lakhatási , Életviteli , Lelki – egészségnyújtási , Egzisztencia – teremtési , Közösségi.
SZENVEDÉLYBETEGSÉG ÉS PSZICHOPÁTIA
Vállalati fenntarthatóság
KÉRDÉSEK STRATÉGIÁK: Vannak-e, és ha vannak, akkor milyenek a hajléktalan emberek „stratégiái”? EGYÜTTMŰKÖDÉS: Mikor és hogyan kooperatív vs. konfliktusos.
A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT
Migráció és a struktúrális diszkrimináció kapcsolata
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

Hajléktalanügy 2015 Elakadások,átlépések,továbblépések Sikerek Dilemmák HÜT

Közös gondolkodás A hajléktalan embert és szükségleteit, igényeit, helyzetüket elemeztük és ebből próbáltunk szolgáltatásokra javaslatokat tenni Olyan javaslatok kidolgozására tettünk kísérletet, ami a társadalom és a döntéshozók számára is elfogadható Cél: Senki sem maradhat az utcán (feltétele: valós alternatívák)

Alapvetések A szegénység kezelése nélkül nem csökkenthető a hajléktalanok száma Ma Mo-n sokkal többen élnek a hajléktalan szállók lakóinál is rosszabb körülmények között A hajléktalanná válás megakadályozása – alapvető társadalmi cél Valós eredmények csak valós kivezető utak mentén képzelhetőek el

Dilemmáink - Kinek kell megfelelnünk: -a társadalom elvárásainak, -a politikának, -a hajléktalanoknak? - Hova helyezzük a hangsúlyt (utca,szálló,kivezetés stb…) ha a feladatainkat újragondoljuk? - Kell-e, tudunk-e az ellátórendszer átalakításán gondolkodni? -

Dilemmák Jók-e a feladat meghatározásaink(céljaink)? Elegendő eszközünk van-e? -Be merjük-e látni (bizonyos eseteknél) a tehetetlenségünket? -Vannak-e közös minimumok? -Vannak-e sikereink? Érezzük-e a saját felelősségünket?

Jelenlegi ellátásaink Utca - Legkiszolgáltatottabbak -Csoportok, bandák -Részben munkaképes, tartósan utcán élők -Frissen utcára kerülők Melegedő Életveszély elhárítása Napi szükségletek kielégítése

Jelenlegi ellátásaink Fapad Szálló (tartós bentlakások) Lábadozók Támogatott lakhatás Krízisférőhelyek Egy éjszakás, alacsonyabb küszöb Intenzív szocmunka Eü. rehabilitáció Kivezetés

Intézményesült viszonyaink Utca – szállók Melegedő – melegedő - melegedő Melegedő – szállók Lábadozók – kórház – lábadozó Támogatott lakhatások- szállók Krízisférőhelyek - utca

Céljaink Rehabilitálás,reszocializálás,reintegrálás…………….. helyett Reális célkiűzések, mert ha nem tudunk valódi sikereket megélni, marad a favágás….. Szociális diagnózis felállítása – esetfelelős szociális munkás – felelősség,hatáskörök – hiszek benne és így hitet adok neki is

Reanimálás helyett animálás

Köszönöm a figyelmet Balatonföldvár 2015