IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGEK LÉTREHOZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A FALVAKBAN Készítette: Pencz Violetta Becsehely Község Közművelődési és Kulturális Fejlődéséért Alapítvány.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
EDUVITAL- Tudományos Újságírók Klubja 2012.november 26. Összetartó közösség, egészségesebb ember Dávid Beáta, PhD.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Komárom Kártya „Merjünk nagyok lenni – s valóban oly nehéz, - de legyünk egyszersmind bölcsek is.” Gróf Széchenyi István.
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
„HELYI.ÉRTÉK” A mezőkövesdi Ifjúsági Információs Pont szolgáltatásainak fejlesztése TÁMOP-5.2.5/08/1/B.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A község elhelyezkedése: A falu kialakulása:  viszonylag későn alakult  a tatárjárás idején elpusztult  1300 körül az Örsúr nemzetség birtoka- feltételezhetően.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Hátrányból előnyt! - a gazdaságfejlesztés lehetséges útjai a kistelepüléseken Murakeresztúr IKSZT november 24.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Interkulturális mediáció bemutatása - ROMED2-ROMACT Interkulturális mediáció megvalósulása elméletben és gyakorlatban Jászfényszarun ROMED2-ROMACT programon.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
A kistérségi gyerekesély programok tervezési folyamata Kalmár Ildikó - Dandé István - Herman Szabolcs Regionális koordinátorok Magyar Tudományos Akadémia.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Bács-Kiskun megye. A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának címe: 6000 Kecskemét, Katona József tér 8.
Veszprém Megyei Irodája A közösségi művelődés segítése, értékőrző folyamatok generálása, támogatása, beágyazottság erősítése.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Hejőkeresztúr Község.  Komplex Instrukciós Program  Táblajáték Program  Generációk Közötti Párbeszéd Program  Tehetséggondozás (képzőművészet, zene,
A VAS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PÁLYAORIENTÁCIÓ MEGÚJÍTÁSA
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Közösségfejlesztés - közösségszervezés
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Romák a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Urbánné Malomsoki Mónika
Varga Péter, közszolgálati CMC
Előadás másolata:

IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGEK LÉTREHOZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A FALVAKBAN Készítette: Pencz Violetta Becsehely Község Közművelődési és Kulturális Fejlődéséért Alapítvány Becsehely, április 23.

Tanultátok-e a számokat? Bizony számok az emberek is, Mintha sok 1-es volna az irkában. Hanem ezek maguk számolódnak és csudálkozik módfölött az irka, hogy mindegyik csak magára gondol, különb akar lenni a többinél s oktalanul külön hatványozódik, pedig csinálhatja a végtelenségig, az 1 ilyformán mind 1 marad és nem szoroz az 1 és nem is oszt. Vegyetek erőt magatokon és legelőször is a legegyszerűbb dologhoz lássatok – adódjatok össze, hogy roppant módon felnövekedvén, az istent is, aki végtelenség valahogyan megközelítsétek. József Attila: A számokról

KÖZÖSSÉG: - kifejezhet embercsoportot; - lokalitást(helyi vagy faluközösség); - közös alkotást(közösségi színház); -érzést, szándékot,képességet az együttműködésre; - gazdálkodási formát; - azonos eszmék, célok, azonos értékrend vállalását; - etnikai és kulturális értékekhez való tartozást; - nemzeti–állami–politikai együvé tartozást;

Fontos ismérvei: -„ mi” tudat - kooperáció képessége - nyílt, tiszta kommunikáció - közös értékrend - egymás segítése - felelősségvállalás egymásért - közös és szabadon meghatározott tartalmú cselekvések - csoportból fejlődik ki (magasabb szint)

Az ifjúsági közösségfejlesztés céljai: A fiatalok önbizalmának erősítése, cselekvési kedvük növelése, a közösség/település iránti felelősségérzet kialakítása, közösségeik önszerveződésének elősegítése és érdekeik nyilvános megjelenítése. Az ifjúsági közösségfejlesztés révén a fiatalok képesek lesznek bekapcsolódni a település életébe, a helyi kérdések alakításába, amely valódi részvételhez vezet.

MIÉRT VAN SZÜKSÉG KÖZÖSSÉG- FEJLESZTÉSRE?

-A falvakból a fiatalok a középiskola elkezdésével a városokba áramlanak - A szakmát tanulók, a felsőfokú tanulmányokat folytatók nagy része jövőjét a városokban, vagy rosszabb esetben külföldön képzeli el. - A kisebb települések infrastruktúrája (munkahelyek, szolgáltatások, szórakozási lehetőségek) többnyire nem elégíti ki az ifjúság igényeit. - Növelni kell a falu népességmegtartó erejét.

- a gazdasági növekedés nem fogja megoldani a helyi közösségek problémáit, hanem még fokozza is a környezeti problémákat, a szegénységet, az emberek egymás elleni kijátszottságát. -a fejlődés nem a javakkal kezdődik, hanem az emberekkel, az emberek tanultságával, szervezettségével és fegyelmével - a falvak fennmaradása jelentősen függ a népesség összetételétől

-a kicsi, a hagyományokhoz, a tapasztalatokhoz kapcsolódó helyi és lehetőleg közösségi megoldásoknak van igazi megtartó ereje, amelyekben megjelenik az önszerveződés és az önsegítés, s amelyekhez szükséges a korábbi tudások továbbfejlesztése, a művelődés, a nyitott gondolkodás és a cselekvő életforma = ALULRÓL JÖVŐ KEZDEMÉNYEZÉS

- Y ; Z nemzedék - csendes nemzedék - „Mamma hotel” nemzedék - a „net” generáció A mai ifjúság néhány jellemzője:

KIK SEGÍTHETNEK? HONNAN INDULJUNK EL? Kell egy cél Kell egy ösztönző közvetítő – aki(ami) felvállalja az irányítást Kell helyismeret Kellenek kapcsolatok Kellenek segítők Kell előzetes ismeret (iskolai csoportok)

A közösségfejlesztés során hét fázis figyelhető meg: 1.kapcsolatfelvétel, a résztvevők bevonása, cselekvő tényezők összegyűjtése; 2. a helyzet feltárása; 3. a közösség véleményének feltárása; 4. a feladatok megtervezése, cselekvési terv készítése 5. technikák elsajátítása, a közösségek megalakulása; 6. a közösség külső és belső kapcsolatainak aktivizálása, érdekérvényesítés; 7. a munka koordinálása, a folyamatok értékelése és a továbblépés tervezése.

BECSEHELYI PÉLDÁK: - Önkormányzat ( Közéleti klub) - IKSZT - Egyházközség - Önkéntes tűzoltók - Sportkör - Hölgyklub - Hegyközség Egyik sem kimondottan csak a fiataloké, de bármelyikben van helyük

Kimondottan ifjúsági szerveződés nálunk sincs Rendezvények látogatása jó alkalom a bevonásukra - Falunap - Szüreti fesztivál - Advent, Karácsony - Farsang - Községi ünnepélyek - IKSZT rendezvényei

Felhasznált irodalom: HALLGATÓ ÉVA – VERCSEG ILONA (2008): A közösségi munka szerepe a közösségi szolgáltatásokban Parola; 3. sz old VARGA A. TAMÁS –VERCSEG ILONA (1990): A közösségfejlesztés hazai sajátossága.i Kultúra és Közösség; 1. sz old. Márkus Dóra: Közösségfejlesztés – Szakdolgozat (PPKE) KOFE Fogalomtár Közösségfejlesztés: Módszertani segédlet Vass Andrea: Ifjúsági közösségfejlesztés

Köszönöm a figyelmet!