Golda János: Stílus és korszerűség „kritika” a kritikáról (sokkal inkább néhány gondolat összefüggésben a leírtakkal, mintsem, határozott vélemény és bírálás)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Halmosné Dancsecs Katalin Informatikus-könyvtáros szak Távoktatás Médiaismeret beküldendő házi feladat Inzert kép Az ötlet rövid leírása: Egy közismert.
Advertisements

Egy kreatív tanulási eszköz
Euroexam nyelvvizsgákra
Euroexam nyelvvizsgákra
Rádai Péter Euro Nyelvvizsga Központ Top tippek az Euroexam nyelvvizsgákra készülő diákoknak Angol B2 / C1.
Egy ötlet megvalósítása
Facebook riport Piato Bútor Facebook november – 2013 június.
A publicisztikai és tájékoztató műfajok
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
Euroexam nyelvvizsgákra
Verbális kommunikáció
TÁMOP a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnáziumban
Rádai Péter Euroexam Nyelvvizsga Központ Top tippek az Euroexam nyelvvizsgákra készülő diákoknak Angol, német B2 / C1.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Képességszintek.
Verbális kommunikáció
Megértési értelmezési folyamatok
Molnár András bemutatja.
Új utak és lehetőségek a középiskolások
Hogyan írjunk motivációs levelet?
Novellaelemzési szempontok
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Gondolatok a művészet rendszeréről
Szakdolgozat címe Készítette: X.Y Miskolci Egyetem
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
Békés L. Márton Farsang Zsuzsanna Címszavakban A manipulatív főcímek hatása a politikai véleményalkotásra.
A mérhető és a mérhetetlen Kompetenciafejlesztés az Ikerkönyvekkel.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 10. óra.
Építészet és kritika – az írott sajtó (OCTOGON) Márffy Benjámin.
OKTOGON Architecture & Design építészeti magazin
A szövegértés tanítása II.
Az erőszakmentes kommunikáció technikája
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Levelezési alapismeretek
Kertész Imre: Sorstalanság
Arany és Petőfi barátsága
Rajzfejlődés-áttekintés
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
A szövegértési feladatok összeállítása
A szövegértési feladatok összeállítása
Prezentáció és grafika
Az irodalmi művek elemzésének és értelmezésének lehetséges szempontjai
Az olvasóvá nevelés (tév)útjai Jó és rossz példák iskolákból, könyvtárakból Gombos Péter Kaposvári Egyetem április 28.
Közgazdaságtan 0 Hogyan írjunk tudományos munkát? Tóth Gergely.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Egy fenomenológus a kognitív személyiségpszichológia előfutáraként
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
A romantika művészetfelfogása
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Bardóczi Sándor: Kálmánnak is csak Kalef! Építészfórum Az építészeti írás, építészeti kritika válfajai: példák elemzése Tószegi Károly.
Tematikus kutatás, 2. félév Témák és feladatok. Kutatás – írás Témák (szűkítés, konkretizálás) Módszerek (külön is: PhD-sok rövid bemutatója: történeti.
Szeretettel köszöntöm Önt Némethi Erika december 26.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pápa július 1-3. KÖNYVTÁRI ARCULAT A FENNTARTÓ INTÉZMÉNY ARCULATI ELEMEINEK FELHASZNÁLÁSÁVAL Török Beáta Sapientia.
Élet az Interneten.
Az internet. Kezdetei, elterjedése Az USA hadiipara orosz támadásra készülve decentralizált rendszert alakított ki Ennek civil ágát szabaddá tették egyetemek.
Szövegszerkesztés és bemutató készítés.   Minimum 5 oldalas dokumentum.  Szabadon választott (papírt tűrő) témában.  1. oldal fedőlap.  2. oldal.
Szövegszerkesztés.   Minimum 5 oldalas dokumentum.  Szabadon választott (papírt tűrő) témában.  1. oldal fedőlap.  2. oldal tartalomjegyzék - automatikusan.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Idősek és ifjak a jövőért
 Rengeteg blogot találhatunk a témában  Kedvünkre válogathatunk, mert mind különböző  Ki hobbiból, ki munka céljából vezeti  Nagyon népszerűvé vált.
Személyiségfejlődési zavarok
REDUKTÍV FORRADALOM Török Tamás a Laposa pincészet badacsonyi épületéről.
előadások tervezése és kivitelezése Kovács Ilona egyetemi tanár
Tömegfilm és szerzői film
Regionális konferencia
Kommunikáció típusai.
Minta prezentáció a régió és területfejlesztés kurzushoz
Záróvizsga IBS.
Előadás másolata:

Golda János: Stílus és korszerűség „kritika” a kritikáról (sokkal inkább néhány gondolat összefüggésben a leírtakkal, mintsem, határozott vélemény és bírálás) Dinnyés Adrienn2013. október 9.

A cikk a régi-új Magyar Építőművészetben jelent meg (2010/1. lapszámában)  több városépítészettel és középülettervezéssel kapcsolatos írással együtt Témája a címben megjelenő két fogalom közötti kapcsolat személyes benyomásokon való értelmezése Tárgya a Kacsa és a Királyfürdő utca sarkán álló Irodaház. Amelyen keresztül bemutatja nézeteit, vagy inkább annak kapcsán megfogalmazza azt.

Az írás műfaja kritika, azon belül kísérleti kritika.  Személyes élményeit más művészeti ágakból merített asszociációkkal juttatja kifejezésre  Kertész Imre: Gályanapló  Nem egyszerű értelmezni, és értekelni  Saját hangulatot termt, magával ragadva az olvasót  Többszöri olvasásra sarkall  A gondolkodásra, az értő olvasásra, saját magunkban való vélemyénformálásra indít

Golda János  A saját véleményét ismerteti, gondolatvonalát két szálon indítja el.  Kérdésekre ébreszt, és ő maga meg is adja a válaszokat. Miért olyan jó ez az épület abban amit képvisel. Miért van az, hogy egy határozott vonal sokkalta kifejezőbb tud lenni, mint valamilyen „látványos” mutatvány a görbékkel. Miért képes egy egyszerű sarokképzés filozófia gondolatokat ébreszteni az arra odafigyelőknek. Kinek készülnek az épületek. Képes-e stílus és kor fennmaradni.

Az írásnak keretet adnak a képek és idézetek. Formájában igazodik a tárgyhoz, határozott, több vonallal (kép-idézet-szöveg) egységet teremt. Több szünettel és hiánnyal így, csakúgy mint az épület. A legnagyobb hiány a konklúzió, amit ő nem von le, ráhagy az olvasóra. Terelget, azon az úton amin ő elindult, és mi folytathatjuk azt. Érvelésében kiegészítőkként állnak az idézetek. A határozott kijelentéseket -utalás nélkül is- azokban keresve.

Rendkívül személyes hangvételű, a szövegek és idézetek egyaránt szubjektív élményeken alapulnak. Igazán izgalmas és olvasmányos. Érdekes, hogy a kortárs építészetet a kortárs irodalomból vett asszociációkkal próbálja kifejezni. Megmozgatja az olvasó figyelmét és gondolkodását. Egyetértét keresve. Amikor az író kérdésekre adott válszaiban éppúgy ott vagyok én is, mint ő, akkor mindig egyfajta kapcsolatot érzek, mintha társalogánk, hol egyetértve, hol ellentmondva egymásnak. Egy kritika, szerintem éppen ezt a célt kell, hogy szolgálja. Nem feltétlenül azt, hogy a leírtak alapján ítéljem meg a tárgyat, hanem azt a célt, hogy én magam építsem fel a saját véleményemet a témában.