Az EU kohéziós politikája 2014 – 2020

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Partnerl ogo Dieses Projekt wird im Rahmen des ETZ Programms zur grenzüberschreitenden Kooperation ÖSTERREICH-UNGARN durch den Europäischen Fonds.
Advertisements

Regionális politika
Regionális politika a területrendszer működésébe történő
Az Európai Unió kohéziós politikájának jövője Dr. Fazakas Szabolcs Az Európai Számvevőszék elnökségének tagja 49. Közgazdász-vándorgyülés Pécs 2011.Szeptember.
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Energia – történelem - társadalom
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata. Megoldás: „A” vállalat: Beszerzés : 100 millió Árrés: ( 12 %) = 100 x 0,12=12 millió Nettó eladási ár =
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
7 A Cohesion Policy jelenlegi céljai és eszközei Objectives Structural Funds and instruments Convergence ERDF ESF Cohesion F /sustainable growth/ Regional.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
szakmérnök hallgatók számára
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
2004. november 4Dr. Surján Lászó november 4Dr. Surján Lászó Homokvárat építünk, ha az EU a reményünk Mindent (?) megtesz értünk, de semmit sem.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Milyen szemléletváltást követel meg a választható portfoliós rendszer bevezetése a pénztáraktól? Pénztárkonferencia 2008 Biró Gergely.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
Erdély2020 Fejlesztési Terv Az EU költségvetési időszakának vezető irányvonalai Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Kolozsvár, november.
Erdély2020 Fejlesztési Terv Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Temesvár, december 3. Az EU közötti költségvetési kerete.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az EU kohéziós politikája 2014 – 2020
A magyar-szlovák program tervezésének állása Tata, február 21.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK POLGÁR ANDRÁS VEZETŐ STRATÉGIAI TERVEZŐ.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
FOGLALKOZTATÁSI FÓRUM Pécsi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
HU Regionális politika EURÓPAI BIZOTTSÁG Harmadik jelentés a kohézióról február Konvergencia, versenyképesség és együttműködés.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
Előadás másolata:

Az EU kohéziós politikája 2014 – 2020 Az Európai Bizottság javaslatai 1

A bemutató szerkezete Az EU kohéziós politikájának hatásai Miért javasol változtatásokat a Bizottság a 2014–2020 közötti időszakra? Melyek a főbb változások? A források kiosztásának alapelvei Mikor lépnek hatályba a változások? További információforrások

1. Az EU kohéziós politikájának hatásai

Az EU kohéziós politikájának befektetési célterületei KKV-k támogatása Képzés Energia-hatékonyság Megújuló energiaforrások Közlekedés/szállítás Régiók közötti együttműködés Kutatás és innováció 4

Az EU kohéziós politikájának eredményei (adatok a 2000–2006 közötti időszakból) 8400 km vasútvonal építése/fejlesztése 5100 km közút építése/fejlesztése A tiszta ivóvíz elérhetőségének biztosítása további 20 millió ember számára Képzések évi 10 millió ember számára Több mint 1 millió új munkahely Az egy főre jutó GDP akár 5%-os növekedése az újonnan csatlakozott tagállamokban

Továbbra is maradtak fejlettségbeli különbségek az egyes régiók között GDP/fő* < 50 75-90 100-125 *index: EU-27=100 50-75 90-100 > 125 Átlag 2006 - 2007 - 2008 ► Ezeknek a különbségeknek az áthidalása továbbra is kiemelt cél marad        Kanári-szigetek Francia Guyana Réunion Guadeloupe/ Martinique Madeira Azori-szigetek Málta © EuroGeographics Association (adminisztratív határok) 6

2. Miért javasol változtatásokat a Bizottság a 2014–2020 közötti időszakra?

Célok Az Európa 2020 stratégia végrehajtásának megalapozása az intelligens, fenntartható és befogadó növekedés eléréséhez Összpontosítás az eredményekre Az EU általi finanszírozás hatásainak maximalizálása

Az EU javasolt költségvetése (2014–2020) A Bizottság 2011 júniusában „ambiciózus, de reális” javaslatokkal állt elő a 2014–2020 közötti többéves pénzügyi keretre (MFF) vonatkozóan Kohéziós politika 33% (336 milliárd €) Egyéb szakpolitikai területek (mezőgazdaság, kutatás, külső területek stb.) 63% (649 milliárd €) Európai Összekapcsolási Eszköz 4% (40 milliárd €)

3. Melyek a főbb változások?

A hatékonyság és a teljesítmény ismételt megerősítése Összpontosítás az eredményekre Közös és programspecifikus indikátorok, jelentéskészítés, ellenőrzés és értékelés Teljesítmény-keretrendszer minden programhoz Egyértelmű és mérhető mérföldkövek és célok Teljesítéshez kötött tartalék 5% a nemzeti allokációkból (tagállamonként, alaponként és régiókategóriánként) Ex-ante feltételek A befektetés hatékonyságához szükséges előfeltételek meglétének ellenőrzése Makroökonómiai feltételek Összhangban az új gazdasági kormányzással

Az EU elérhető forrásainak koherensebb felhasználása Átfogó befektetési koncepció: összhangban az Európa 2020 stratégia célkitűzéseivel Koherencia a nemzeti reformprogramokkal Koordináció: kohéziós politika, vidékfejlesztés, tengerpolitikai és halászati alapok A célok és az indikátorok az Európa 2020 stratégia célkitűzései felé való haladást követik Eredményesség: teljesítmény-keretrendszer bevezetése Hatékonyság: az adminisztrációs kapacitás megerősítése, kevesebb bürokrácia Közös stratégiai keret (CSF) Partnerségi szerződés Működési programok

Tematikus célkitűzések köre Kutatás és innováció Információs és kommunikációs technológiák (IKT) Kis- és középvállalatok (KKV-k) versenyképessége Haladás az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdasági modell felé Klímaváltozással kapcsolatos átállás, továbbá kockázatmegelőzés és -kezelés Környezetvédelem és erőforrás-hatékonyság Fenntartható közlekedés/szállítás, továbbá megoldások a főbb hálózati infrastruktúrák szűk keresztmetszeteire Foglalkoztatás fejlesztése és a munkaerő mobilitásának támogatása A szegénység elleni küzdelem és társadalmi felzárkóztatás Oktatás, készségfejlesztés és élethosszig tartó tanulás Intézményi képességek és a hatékony közszolgálat fejlesztése

Az erőforrások koncentrálása a maximális hatás érdekében Az ERFA befektetéseinek koncentrálása Energiahatékonyság és megújuló energiaforrások Kutatás és innováció A KKV-k versenyképessége Fejlettebb régiók és átmeneti régiók Kevésbé fejlett régiók Rugalmasság – a különböző régiók eltérő igényeihez illeszkedve Speciális intézkedések a konvergenciacél által korábban érintett régiók számára 14

Európai Szociális Alap (ESZA) 2007-2013 2014-2020 Az ESZA részesedése a kohéziós politika költségvetéséből A Strukturális Alap teljes támogatási keretéből (ERFA és ESZA) az ESZA részaránya: 25% a kevésbé fejlett régiókban 40% az átmeneti régiókban 52% a fejlettebb régiókban

Európai Szociális Alap (ESZA) Teljes összhangban az Európa 2020 stratégiával A foglalkoztatásbővítés és a munkaerő mobilitásának támogatása Befektetés az oktatásba, a készségfejlesztésbe és az élethosszig tartó tanulásba A szegénység elleni küzdelem és a társadalmi befogadás erősítése Az intézményi képességek és a hatékony közszolgálat fejlesztése Megerősített társadalmi dimenzió Az ESZA forrásainak 20%-a a társadalmi befogadás erősítésére Nagyobb hangsúly a fiatalok munkanélküliségének enyhítésén A nemi egyenlőség és a diszkriminációmentesség általános érvényesítése és specifikus támogatása

Kohéziós Alap Azoknak a tagállamoknak a támogatása, amelyekben az egy főre jutó GNI kevesebb az EU-27 átlagának 90%-ánál Befektetés a környezetvédelembe Klímaváltozással kapcsolatos átállás és kockázatmegelőzés Vízkezelés és hulladékgazdálkodás Biodiverzitás „zöld” infrastruktúrák révén is Városi környezet Alacsony széndioxid-kibocsátású gazdasági modell Befektetés a közlekedésbe és a szállításba Transzeurópai szállítási hálózat (TEN-T) Alacsony széndioxid-kibocsátású szállítási rendszerek és városi közlekedés

Egyszerűsítés Közös szabályok – az alapok a Közös stratégiai keret hatálya alá tartoznak Kohéziós politika, vidékfejlesztés, valamint tenger- és halászati politika Lehetőség több alap forrásaira támaszkodó programokra ERFA, ESZA és Kohéziós Alap A teljesítési rendszer egyszerűsítése Harmonizált szabályok a jogosultságok és az időtartamok tekintetében Az egyszerűsített költségnyilvántartás körének bővítése A kifizetések összekapcsolása az eredményekkel e-kohézió: „egyablakos rendszer” a kedvezményezetteknek Arányos ellenőrzési erőfeszítések

A területi kohézió ismételt megerősítése Fókuszban a fenntartható városfejlesztés Legalább az ERFA forrásainak 5%-a Városfejlesztési platform létrehozása Kapcsolattartás a városok között és tapasztalatcsere a városszervezési kérdésekben Innovatív lépések a fenntartható városfejlesztésben Az éves finanszírozás legfeljebb 0,2%-áig Különleges természeti vagy demográfiai jellemzőkkel bíró területek Extra források a legkülső és a gyéren lakott régióknak

Befektetésorientált politika Az innovatív pénzügyi instrumentumok használatának támogatása a finanszírozásban A hatókör kiterjesztése minden befektetési területre Átláthatóbb szabályozási keretek 10% bónusz az innovatív finanszírozási instrumentumok és a közösségi irányítású fejlesztések esetében Számos opció kínálta rugalmasság a programok irányítóinak Maximált társfinanszírozási arányok 75–85% a kevésbé fejlett és a külső régiókban 60% az átmeneti régiókban 50% a fejlettebb régiókban

Irányítás és ellenőrzés Pénzügyi irányítás Az éves számlaelszámolások új rendszere A menedzsment éves garancianyilatkozata Éves könyvelési elszámolás a Bizottság oldalán Irányítási és ellenőrzési rendszerek Nemzeti akkreditáció (nagyobb felelősség a tagállamok oldalán) Az irányító hatóságok tanúsító hatóságokként léphetnek fel A Bizottság felülvizsgálhatja az akkreditációt (a kockázatok és az előzmények figyelembevételével) Az arányosság fokozott érvényesítése Mentességek a kisebb költségvetésű programok esetében Mentességek a tartósan jó eredményeket elért alrendszerek esetében Az egyes műveletek Bizottság általi ellenőrzésének mérsékelhető gyakorisága

Területi együttműködés Külön szabályozás A pénzügyi források bővülése (+30%) A programok összpontosítása legfeljebb 4 tematikus cél köré Egyszerűsített programirányítás (az irányító és a tanúsító hatóságok összevonása) Európai területi együttműködési csoportosulások (EGTC) egyszerűbb létrehozása

4. A források kiosztásának alapelvei

Az EU összes régiója számára igazságos rendszer (jogosultságok szimulálása) GDP/fő* EU-átlag <75 % -a 75-90 % > 90% *index: EU-27=100 Régiók 3 csoportja        Kanári-szigetek Francia Guyana Réunion Guadeloupe/ Martinique Madeira Azori-szigetek Málta Kevésbé fejlett régiók Átmeneti régiók Fejlettebb régiók © EuroGeographics Association (adminisztratív határok) 24

A források kiosztásának alapelvei Kevésbé fejlett régiók/tagállamok Átmeneti régiók Fejlettebb régiók Kohéziós Alap¹ 68.7 Kevésbé fejlett régiók 162.6 Átmeneti régiók 38.9 Fejlettebb régiók 53.1 Európai területi együttműködés 11.7 Legkülső régiók és gyéren lakott területek 0.9 Összesen 336.0 Költségvetési részarány (%) Érintett népesség (millió lakos) ¹ A Kohéziós Alapból 10 milliárd € el lesz különítve az új Európai Összekapcsolási Eszköz finanszírozására. 25

5. Mikor lépnek hatályba ezek a változások?

Ütemterv 5. jelentés a gazdasági, társadalmi és területi kohézióról, valamint nyilvános konzultáció Az MFF és az új jogszabály- csomag elfogadása Javaslatok a kohéziós politikával kapcsolatban (2014–2020) Márc. 2010 Nov. 2010 Jún. 2011 Okt. 2011 Márc. 2012 2012 – 2013 2014 Az Európa 2020 stratégia elfogadása A Bizottság javaslata többéves pénzügyi keretre (MFF) vonatkozóan Közös stratégiai keret (CSF) Hatálybalépés és a programok elfogadása

További információforrások http://ec.europa.eu/regional_policy/ index_hu.cfm Kövessen bennünket a Twitteren: @EU_Regional 28