Fenntartható növekedés – Banki kockázatok (makro körkép) Hornok Attila OTP Banka Srbija VMKT konferencia 2013. május 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS V ázlat Magyarországról és a hasonló sorsú országokról.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS AZ EGÉSZSÉGÜGY FINANSZÍROZÁSA 2013 ŐSZ
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Gazdasági és piaci fejlemények Magyarországon 2010-ben Treasury Club Konferencia Barta György, CIB Elemzés Budapest, május 27.
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 30.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS június Virág Barnabás Június 28.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
A költségvetési politika a fenntartható növekedés szolgálatában
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
A magyar gazdaság várható helyzete
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
A májusi inflációs jelentés főbb üzenetei Kovács Mihály András május 22.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
0 Makrogazdasági áttekintés november. 1 A Takarékbank es előrejelzése Reál GDP növekedés4.73,94, ,6-6,30,5.
Felzárkózás helyett távolodás az eurós követelményektől Varga Mihály, április 21.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Államadósság A GDP arányos maastrichti államháztartási adósság alakulása % várható Forrás: EDP jelentés.
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár számára a 2014-es teljesítményről és várakozásokról.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár számára a 2015-ös teljesítményről és a 2016-os várakozásokról.
1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár 2015-ös teljesítményről és a 2016-os várakozásokról.
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
GAZDASÁGPOLITIKA 2002 és 2010 között.
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
Makro körkép: helyreállt egyensúly, visszafogott növekedési kilátások; tartós dezinfláció 2013 május Tardos Gergely OTP Bank Elemzési Központ.
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Fenntartható növekedés – Banki kockázatok (makro körkép) Hornok Attila OTP Banka Srbija VMKT konferencia május 18.

ban elérheti a gazdasági növekedés az 1%-ot,de a középtávú kilátások bizonytalanok Magyarország Az egyensúly helyreállt, a belső kockázatok jelentősen csökkentek Szerbia Világgazdasági környezet – sok megoldatlan probléma, óriási pénzbőség

Japán kivételével már mindenhol szigorít a költségvetés, de csak Európa - legalábbis egységként tekintve - van közel a fenntartható szinthez Államháztartási hiány (a GDP %-ában) Államadósság (a GDP %-ában) Eurózóna: gyors és erős kiigazítás az eurozóna szintjén, de óriási divergencia belül UK: később induló kiigazítás, USA: 2013-as start, két lépcsőben (január és március), de a hosszú távú kiigazítás még kérdéses Japán: „úton a semmibe”, további lazítás

A globális gazdaságot a monetáris politika tartja a víz felett, zéró kamatokkal és szinte korlátlan pénzteremtéssel Forrás: FED, ECB, BoE, BoJ, OTP Elemzés Alapkamat (%-ban)A jegybank mérlegfőösszege (a GDP %-ában) FED: QE3 és a Operation Twist meghosszabbítása (vége 2013/2014?) BoJ: óriási lazítás, a monetáris bázis duplázása 2014 végéig BoE: az új jegybankelnök előtt semmi, utána újabb QE? ECB: kamatvágások, negatív betéti kamatok?, funding for lending a KKV-knek?, OMT?

USA: a konjunktúra erős. A költségvetési megszorítás elindult, de a fenntartható pályához még sok intézkedésre lesz szükség. Mikor ér véget pénzbőség? Forrás: DataStream, OTP Elemzés A GDP növekedés és komponensei (%-ban) A fiskális kiigazítás idén elindult A fogyasztás egyelőre jól reagált a megszorításokra A FED folytatja pénzkínálat-bővítő akcióit A munkaerőpiac folyamatosan javul A konjunktúramutatók bíztatóak, valamint elindult felfelé a lakáspiac, az autópiac A bankok jó állapotban vannak, indulhat a hitelezés Kockázat: központi adósság fenntarthatósága A munkaerőpiac alakulása Legfőbb konjunktúra mutatók (SA, 1995 Jan = 100)

Eurózóna: nagy belső egyensúlytalanságok, divergáló gazdaságok, lassú szerkezeti és fiskális reformok délen, belső vitákkal terhelt jegybank Forrás: DataStream, OTP Elemzés A GDP növekedés (%-ban) Kettészakadt Európa: Dél: rossz gazdaságszerkezet → alacsony potenciális növekedés, költségvetési kiigazítás lassan halad. Az eddigi recept, a leértékelés nem lehetséges Az ECB nem tud végrehajtani széleskörű és jelentős állampapír-vásárlást A bankok rossz állapotban vannak, nem hiteleznek Kockázat: elégtelen reformok, tehetetlen politikák, növekvő társadalmi elégedetlenség, divergáló gazdaságok A munkaerőpiac alakulása Költségvetési egyenlegek (egyszeri tételek nélkül, GDP%)

ban elérheti a gazdasági növekedés az 1%-ot,de a középtávú kilátások bizonytalanok Magyarország Az egyensúly helyreállt, a belső kockázatok jelentősen csökkentek Szerbia Világgazdasági környezet – sok megoldatlan probléma, óriási pénzbőség

7 A 2012-es hiánycél teljesült a számos, a GDP 6%-át elérő kiigazítás miatt. Előretekintve is 3% körüli hiány várható Forrás: MNB, NGM, OTP Elemzés Államháztartási hiány (tény és előrejelzések, a GDP %-ban)

8 Az államadósság emelkedése véget ért. Előretekintve az alacsony hiány ellenére is csak mérsékelt csökkenés várható a lassú gazdasági növekedés miatt Forrás: MNB, NGM, OTP Elemzés Az államháztartás adóssága (tény és előrejelzések, a GDP %-ban)

9 MNB: konzervatív az eddigi megközelítés, egyelőre nem realizálódtak a piaci aggodalmak 3 pillér: 250 mrd Ft. KKV hitel-folyósításra vagy kiváltásra, jegybanki 0%- os refinanszírozással. 250 mrd Ft. KKV devizahitel-kiváltásra, jegybanki 0%-os refinanszírozással. Mintegy 3 mrd eurónyi FX swap Hatás: Enyhén pozitív növekedési és hitelezési hatás Nem gyengíti az árfolyamot, így mehet tovább a kamatcsökkentés, mert a csomag mérete mérsékelt, a devizatartalék felhasználás nem fenyegeti a stabilitást (most 36 mrd eurónyi devizatartaléka van az MNB-nek, de csak 28 mrd szükséges, ráadásul ez a külső adósság csökkenésével együtt gyorsan esik)

ban elérheti a gazdasági növekedés az 1%-ot,de a középtávú kilátások bizonytalanok Magyarország Az egyensúly helyreállt, a belső kockázatok jelentősen csökkentek Szerbia Világgazdasági környezet – sok megoldatlan probléma, óriási pénzbőség

11 Növekedés 2013: az OTP 1%-os növekedést vár a tavalyi 1,7%-os recesszió után, sajnos zömében egyszeri tényezők miatt Forrás: KSH GDP (Éves és évesített negyedéves változás, %) A 2012-es visszaesés okai: 1.Nem egyszeri tényezők: Európai adósságválság, lassuló export 8%-ról 2%-ra Költségvetési kiigazítás, a GDP 6%-a!!! Alacsony beruházás és hitelezés 2.Egyszeri tényezők: Rossz termés Az év végén erősen visszaesett az ipar és az export 2013: 1%-os növekedés várható 1.A tavalyi egyszeri hatások miatt kedvező a bázis 2.A rezsicsökkentés miatt a várttól elmarad az infláció. Ez a reálbérek emelkedését okozza, támogatva a fogyasztást és a növekedést. A 2012-es visszaesés okai: 1.Nem egyszeri tényezők: Európai adósságválság, lassuló export 8%-ról 2%-ra Költségvetési kiigazítás, a GDP 6%-a!!! Alacsony beruházás és hitelezés 2.Egyszeri tényezők: Rossz termés Az év végén erősen visszaesett az ipar és az export 2013: 1%-os növekedés várható 1.A tavalyi egyszeri hatások miatt kedvező a bázis 2.A rezsicsökkentés miatt a várttól elmarad az infláció. Ez a reálbérek emelkedését okozza, támogatva a fogyasztást és a növekedést.

12 Összefoglalás: a helyzet enyhén javul 2013-ban, de továbbra sem lesz igazán kedvező. Emellett érdemes figyelni a kockázatokra is. GDP: Fogyasztás: Beruházás: Export: Deficit (a GDP %-ban): Államadósság (a GDP %-ban): Infláció (éves átlagos, %): EURHUF (éves átlagos): Alapkamat (%, év végén) GDP: Fogyasztás: Beruházás: Export: Deficit (a GDP %-ban): Államadósság (a GDP %-ban): Infláció (éves átlagos, %): EURHUF (éves átlagos): Alapkamat (%, év végén) Mi történt? -1,1 -1,5 -5,0 3,1 1, ,7 5,8 289, ,75 Mi történt? -1,1 -1,5 -5,0 3,1 1, ,7 5,8 289, ,75 Legfontosabb kérdések, kockázatok: Költségvetés, túlzott deficit eljárás? Eddig minden magyar kormány érdemben (a GDP 1-2,5%-t elérő mértékben) lazított a költségvetésen a választást megelőző 12 hónapban. Kikerülünk-e a túlzott deficit eljárás alól? Hogyan változik meg a monetáris politika? Beveti-e az új jegybanki vezetés a legfejlettebb országok jegybankjainak nem-konvencionális eszközeit (likviditás-növelés, értékpapír- és állampapír-vásárlások)? A friss jegybanki növekedés-ösztönző program: 1.Alacsony kockázat (célzott, szűk kör alacsony mennyiségű többletlikviditáshoz juttatása), 2.Mérsékelten pozitív hatás a növekedésre és a hitelezésre Legfontosabb kérdések, kockázatok: Költségvetés, túlzott deficit eljárás? Eddig minden magyar kormány érdemben (a GDP 1-2,5%-t elérő mértékben) lazított a költségvetésen a választást megelőző 12 hónapban. Kikerülünk-e a túlzott deficit eljárás alól? Hogyan változik meg a monetáris politika? Beveti-e az új jegybanki vezetés a legfejlettebb országok jegybankjainak nem-konvencionális eszközeit (likviditás-növelés, értékpapír- és állampapír-vásárlások)? A friss jegybanki növekedés-ösztönző program: 1.Alacsony kockázat (célzott, szűk kör alacsony mennyiségű többletlikviditáshoz juttatása), 2.Mérsékelten pozitív hatás a növekedésre és a hitelezésre Mit várunk 2013-tól? 1,0 0,5 -4,3 4,1 2,8 78,0 2,3 297,9 4,0 Mit várunk 2013-tól? 1,0 0,5 -4,3 4,1 2,8 78,0 2,3 297,9 4,0

13 A bankszektor nettó hitelkihelyezése a magánszektor felé (SA, a GDP arányában, %) Régiós összevetésben itt a leggyengébb a hitelezési aktivitás, ami visszahúzza a növekedést CEE max (w/o HU) CEE min (w/o HU) HU CEE w/o HU ÁTLAG KÖRÜLI ÁTLAG ALATTI Forrás: Nemzeti Bankok, OTP Bank CEE : Visegrádi országok és Románia illetve Bulgária

14 Monetáris politika: a cél alá süllyedő infláció lehetővé teszi az alapkamat csökkentését Forrás: MNB, Infláció és alapkamat (%, saját előrejelzés)

15 Monetáris politika: ami miatt a hosszú hozamok korábban nem látott mélységbe süllyedtek Forrás: MNB,

ban elérheti a gazdasági növekedés az 1%-ot,de a középtávú kilátások bizonytalanok Magyarország Az egyensúly helyreállt, a belső kockázatok jelentősen csökkentek Szerbia Világgazdasági környezet – sok megoldatlan probléma, óriási pénzbőség

A régióhoz képest a gazdasági növekedés igen gyenge 2011 második fele óta GDP növekedés (%, SA, évesített negyedéves and év/év)

Szerbiában mind a költségvetés, mind a folyó fizetési mérleg hiánya magas, miközben a régió több országában már erős alkalmazkodásra került sor Az államháztartás és a folyó fizetési mérleg hiánya (a GDP %-ban)

Ráadásul mind az állam, mind a nemzetgazdaság adóssága továbbra is emelkedő pályán halad Államadósság és a nemzetgazdaság külföldi adóssága (a GDP %-ban)

Erős költségvetési egyensúlyjavulás és dezinfláció nélkül nem fenntartható a dinár közelmúltbeli stabilitása Dinár / euró árfolyam, alapkamat és infláció (%)

21 Összefoglaló gondolatok A globális gazdaságot a monetáris politika stimulálja zéró kamatokkal és szinte korlátlan pénzteremtéssel. Eurózóna: divergáló gazdaságok, lassú fiskális reformok, belső vitákkal terhelt jegybank. Magyarország: Az államadósság emelkedése véget ért, gyenge hitelezési aktivitás és lassú gazdasági növekedés. Szerbia: gyenge gazdasági növekedés, emelkedő adósság. Költségvetési egyensúlyjavulás szükséges a dinár stabilitásához.

22 Köszönöm a figyelmet!