A Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegye pénztárosok és gyülekezeti küldöttek találkozója Buday Barnabás esperes, 2015.02.21.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Advertisements

Előadó: Rozsnyai Éva Maros-völgyi LEADER Egyesület Munkaszervezet vezető.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
TÁMOP /A
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
A belső könyvvizsgáló iroda tevékenységének rövid leírása Hargita Megye Tanácsa RO Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: , Fax:
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELÜLVIZSGÁLATA 2013.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Händel: Vízi zene Az Úr szava zeng a vizek fölött, a dicsőség Istene mennydörög, az Úr ott van a nagy vizek felett. Zsolt
Mire való az Állami Számvevőszék? Miképp hasznosul az ÁSZ munkája? XXII. Vezérigazgatói Találkozó, Röjtökmuzsaj október 12. Domokos László előadása.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Szakmai Monitoring Műhely. RÉV projekt célja többek között: országosan egységes mérési és értékelési rendszer álljon rendelkezésre a szakpolitikai döntéshozók.
Lelkész-presbiteri konferencia Miskolc, április 12.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve Magyarország Nemzeti Programja (tervezet) Február 22.
Partnerség, nyilvánosság, átláthatóság A fejlesztéspolitikai dokumentumok társadalmi egyeztetésének menete – tervezet –
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
ÚJRAÉLESZTÉSI KÍSÉRLET

KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Hajdu István Bükk-Térségi LEADER Egyesület : A HVS felülvizsgálat, HPME javaslatok gyűjtésének meghirdetése a 16/2013. ÚMVP IH közlemény alapján.
Hazai vámhatósági tapasztalatok és legjobb gyakorlatok az AEO-kal való együtt működés terén Konopás András százados2014. június 24. NAV KAVIG Konopás András.
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
1 MEE Szegedi Szervezet évi beszámoló, évi tervek.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
Királyné Kerék Anikó programvezető OFA Hálózat – Nyugat-dunántúli Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés.
Máté Szilvia programvezető OFA Hálózat - Észak-Alföldi Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés eredményének.
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
Folyóiratok gyarapítási stratégiája az egyházi könyvtárakban Sárospatak,
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
K EREKASZTAL - BESZÉLGETÉS FEBRUÁR 15. Nagy Dóra levéltáros
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
Közösen Hatvan kulturális fejlődéséért A TOP CLLD Program
Projektzáró rendezvény
TOP vas megyei aktualitásai
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

A Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegye pénztárosok és gyülekezeti küldöttek találkozója Buday Barnabás esperes,

„Az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz, hanem csak az Isten, aki a növe- kedést adja” (1Kor 3,7). Gyuris Miklós felügyelő társunk halála kapcsán Abaffy Zoltán küldte útmutatásul Miklós egyik kedves ige szakaszát. Közös hitvallásunk legyen az előttünk álló feladatok elvégzéséhez!

„S vezérel téged az Úr szüntelen, megelégíti lelkedet nagy szárazságban is, és csontjaidat megerősíti, és olyan leszel, mint a megöntözött kert, és mint vízforrás, amelynek vize el nem fogy.” Ézsaiás 58;11 (az elnökség iktatási ige-választása)

Pénzügyi-gazdasági fenntarthatóság gyülekezeteinkben Pályázatok és egyházmegyei projektfejlesztési stratégia Megváltozott zárszámadási rend Röviden

Lépések a gazdasági fenntarthatóság felé – működésünk vizsgálata A év zárszámadásainak áttekintése során a Számvevőszék és a GB részletesebb vizsgálatot készített a gyülekezetek gazdálkodásáról, a vizsgálat eredményét bemutatta presbitérium és a közgyűlés számára -Formai problémák, vagyongazdálkodás, eszköz-nyilvántartás és - értékelés problémái, fenntarthatósági kérdések előtérbe helyezése az Országos Számvevőszék ajánlása alapján -A közgyűlésen bemutatott jelentés és a javaslatok megosztották a gyülekezetek vezetését, ugyanakkor változások indultak (pl. elektronikus könyvvitelre való áttérés, vagyonleltár elkészítése felmérés alapján) -Egyházmegyei felújítási keret: kérjük a gyülekezetek vezetőségét, hogy foglaljanak állást. Sok esetben méltánytalan is nem igazságos az azonos arányú keret-felosztás, hiszen nem követi a tényleges szükségleteket. Borsod-Heves az egyetlen, ahol azonos arányú a felosztás!!!! első felében esperesi vizitáció a gyülekezetekben és számvevőszéki ellenőrzés az egyházmegyében – készüljünk fel időben!

Lépések a gazdasági fenntarthatóság felé – külső forrás és intézményfejlesztés Külső forrás-bevonás egyértelmű kényszer! – lehetőségeink: az egyházmegye projekt-javaslatokat nyújtott be a megyei projekt- gyűjtés során a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) tervezés keretében, ennek központi eleme az „Insula Lutherana Miskolciensis” o (személyes egyeztetések püspök úr, elnökség, lelkészek és polgármester úr között(legutóbb múlt héten) o Ev. Egyház, mint kiemelt támogatotti csoport (Esperesi Tanács, 03.03) o megállapodás a MEE ÉEE és MMJV között a kölcsönös együttműködésről) Több helyszíni vizsgálat ill. egyeztetés a gyülekezetek vezetésével: Fancsal, Miskolc-Belváros, Miskolc-Diósgyőr – folytatni kell! Fókusz: diakónia (szociális intézmények), és kevésbé az óvoda- iskola-átvétel TÖRVÉNYEINK ÉS A SZABÁLYRENDELETEK BETARTÁSA!!! (zsinat.lutheran.hu)

Pályázatok Az elmúlt 1,5 évben EMMI EOR és KCP kezdeményezések: 8 alkalommal Ebből 3(+2) nyertes pályázat Tervezésbe történő aktív bekapcsolódás LEADER elnökségbe tag delegálása (EMVA támogatások későbbi igénybevétele) 2015-ben a megyei TOP lehetőségeire szükséges koncentrálni

Pályázatok – gyülekezetektől várjuk Beavatkozási területek (pl. hitoktatás, épületek fenntartása, felújítás, fejlesztés), ahol külső forrást vonna be a gyülekezet Fejlesztési igények 3-5 évre vonatkozóan Fejlesztések tartalma Költségbecslés (előzetes felmérés(nem terv!) alapján) Időzítés Fenntartási elképzelések Saját forrás/igényel támogatásmegoszlása Együttműködés más szervezetekkel a fejlesztésekben

Vizitációk tervezett időpontjai Fancsal: több alkalommal, eredmény: pénzügyek és zárszámadás többszöri felülvizsgálata, jelenleg átlátható és pontosan adminisztrált pénzügyek, vizitáció márciusban (ehm. felügyelő megválasztása után) Diósgyőr, Diósgyőr-Vasgyár: hivatal-zárás kapcsán, Lackner Pál által koordinált helyszíni vizsgálat és belső ellenőrzés során – gazdasági vizsgálat folyamatban Ütemterv: - Tokaj: márciusban (ehm. felügyelő megválasztása után) -Miskolc-Belváros: április -Ózd: május -Sajókaza: szeptember -Eger: október

Kommunikáció Egyházmegyei weboldal és facebook profil (várjuk a híreket!) Rendszeres publikációk az evangelikus.hu – n és az Evangélikus Életben (rendezvények, elnökség) Társadalmi kapcsolatok megerősítése (helyi közösségi és önkormányzati kapcsolatok, kontaktokat adjanak a gyülekezetek)

Köszönjük a figyelmet!