„Istenek eledele” A csokoládé.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fokozottan védett növényeink
Advertisements

Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák
A virágos növények A nyitvatermők törzse.
Csokoládé története Istenek eledele.
M AGYAR É DESSÉGGYÁRTÓK S ZÖVETSÉGE H ÚSVÉTI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ április 7.
Meleg mérsékelt öv Mediterrán terület.
AZ ÉV GOMBÁJA 2013 A CSOPORTOS CSIPERKE
Szobanövények Erzse Eliza Kíra 7.b
Kertjeink növényei.
A Kempelen Farkas Gimnázium fás szárú növényei
a szennyezett levegőt zajt az esetleges vízhiányt a gyökérzetnek az oxigénhiányt esetleg a téli sózást A növénynek tűrnie kell:
TÖLGYERDŐK.
Városlakó állatok.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Karbonát-, foszfát-, nitrátionok
Készítette : Cseresznyés Géza
A burgonya.
Kalászné Gelencsér Ilona
A Kakaó.
Növényrendszertan 13. előadás Dr. Király Gergely április 4.
Százlábuak.
Meleg mérsékelt öv Mediterrán terület.
Közönséges citromfű Melissa officinalis
Reformtáplálkozás.
Természetes Színezékek
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Készítette: Rácz Imre Vince
Védett növények a Bükkben
A védett növények
A szilvafa.
A fejes káposzta és egyéb káposztafélék
Tk. 89. oldal, Mf. 41. oldal Dr. Fischer Alajos
Rovarok a fákon és a fában
Jaboticaba.
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
A nyílméregbéka.
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
Paul Simon - Under African Skies Kattints! Az afrikai füves szavannán szavannán a fatermet ű növényeket a fatermet ű növényeketfatermet űfatermet ű a.
Mirtusz.
Második rész III. kationosztály elemzése 2011
Készítette: Zöld Zsófia.  Tengeri malac (Cavia porcellus) › Kis testű (25-30cm; g) › Gyorsan szaporodik › Emlős › Kedvelt tesztállat  Házi egér.
Kísérleti eredmények Kisérleti szőlészet de Saint Sardos Agrárkamara Tarn et Garonne.
Az év fája.
NYÁRI TŐZIKE (Leucojum aestivum). Nyirkos vagy nedves rétek, ártéri erdő, nedves, időszakosan elárasztott, tápanyagban dús, humuszos agyag, illetve vályogtalajokon.
A növények szaporodása
Füsti fecske.
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Mező élővilága.
Élet a kertben.
Copyright ©2014 by Oriflame Cosmetics SA.
Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam
Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam
Rózsafélék családja – Rosaceae
Készítette: Kiss Róbertné
Rejtőzködő „lakótársak”
44. lecke A nyitvatermők A virág és a mag
Tajga biom. Hideg mérsékelt öv Észak Amerika: Kanada D-i része Eurázsia: Észak-Svédország, Finnország, Kelet-európai-síkság Nyugat-szibériai-alföld, Közép-
Virágos növények a vízben
A virágok titkai Készítette: LAUKÓ EMESE 3.c..
Nyitvatermők törzse.
2012 November Katalógus.
Készítette: Blága Bence és Jenei Gréta 5.osztály
„Életet adó kávé”.
Erdei pele.
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Előadás másolata:

„Istenek eledele” A csokoládé

1. rész A kakaófa

Virágai pár mm hosszúak, kocsányon függő, az idősebb ágrészeken csomókban jelennek meg. Öt csészelevele, öt fehér vagy világospiros viráglevele, öt terméketlen és öt termékeny porzója van. A magháza is ötös felbontásban van. A természetben több faj akár 15 m magasra is felcseperedhet, de az ültetvényeken a kakaófa nem nő 3 m-nél magasabbra. Érzékeny a viharra és a közvetlen, erős napsütésre. A gyengén savanyú talajt kedveli (pH 4-7,5). Törzse barna színű göcsörtös felületű, hamar elágazik. Fája halvány rózsaszínű. A sötétzöld, szórt állású, tojásdad, hegyes végű levelek nyele rövid. A levéllemez 15–25 cm hosszú, a fonáka szőrös.

Toktermése 15–30 cm hosszú, sárga, narancs, piros, lila vagy barna színű. A terméshús fehér, rózsaszín vagy barna. Egy-egy termésben általában 60 mag nő.

2. rész Íz és harmónia

AMERIKA MEXIKÓ KOLUMBIA Ízvilág: Élénken savas Ízvilág: Kissé gyümölcsös és keserű, intenzív kakaó ízzel

ECUADOR PERU Ízvilág: Harmonikus virágos (jázmin) Ízvilág: Enyhén kesernyés, friss gyümölcs jegyekkel

DOMINIKAI-KÖZTÁRSASÁG NICARAGUA Ízvilág: Enyhén fanyar és kesernyés, de mégis nagyon intenzív kakaó íz DOMINIKAI-KÖZTÁRSASÁG Ízvilág: Kesernyés és élesen savas, illatos dohány jegyekkel

BRAZÍLIA VENEZUELA Ízvilág: Kiegyensúlyozott, kissé savas ízű, gyakran enyhe gyümölcsös jegyekkel. VENEZUELA Ízvilág: Érett szilvára és cseresznyére emlékeztető, vegyes gyümölcsös

AFRIKA MADAGASZKÁR ELEFÁNCSONTPART Ízvilág: könnyed, mandarinra emlékeztető citrusos ízek, élénk savassággal ELEFÁNCSONTPART Ízvilág: mély, klasszikus kakaó íz, mely keverékekben nagyon jól ellensúlyozza a kicsit szélsőségesebb ízű fajtákat

GHÁNA SAO TOMÉ ÉS PRINCIPE Ízvilág: mély, klasszikus kakaó íz, mely keverékekben nagyon jól ellensúlyozza a kicsit szélsőségesebb ízű fajtákat SAO TOMÉ ÉS PRINCIPE Ízvilág: kiegyensúlyozott, klasszikus kakaó íz

ÓCEÁNIA JÁVA Ízvilág: kellemesen savas, tiszta kakaó íz

3. rész A csokoládé gyártása

Betakarítás Érlelés, szárítás A termést kettévágják, a belsejét kikaparják, és banánfaágakból, levelekből állványokat készítenek, ezekre terítik vagy ládába rakják. Öt-hat nap alatt a magas cukortartalmú gyümölcshús megerjed, az alkohol ecetsavvá oxidálódik.

Osztályozás, pörkölés Pörkölés során a kakaóbab víztartalmát 3%-ra csökkentik, a héj már csak lazán kötődik a babhoz. Ezután jön az aromák kibontása, a babok hőmérsékletét 120-130 Celsius fokra hevítik. Ekkor alakul ki a végső csokoládé szín is. Őrlés, hűtés Kakaópor: a kakaómasszát feldolgozzák, kipréselik a kakaóvajat, és por alakúra darálják A kihűlt kakaóbabok a törőgépbe kerülnek, ahol a már meglazult kemény héjat nagy hengerek törik meg, majd erős légáram kifújja a héjdarabkákat. Csokoládé: a kakaómasszához kakaóvajat kevernek, majd tovább finomítják.