A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Felszíni vízminősítés gyakorlatának változása Magyarországon
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Dr. Clement Adrienne Felszíni vizek minősége és terhelhetősége: a vízminőség-szabályozás új feltételrendszere a VKI tükrében BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI.
A Víz-Keretirányelv és a felszíni és felszín alatti vizek állapota
Dr. Clement Adrienne BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI TANSZÉK
Anyagáramok meghatározásának hibája és a becslés pontosításának lehetőségei.
FELSZÍNI ÉS FELSZÍN ALATTI VÍZ
Felszíni víz monitoring
Biológiai monitoring és mintavétel
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Felszíni vizek minősége
Innovatív szennyvíztechnológiai módszerek a felszíni vizekbe kerülő prioritás szennyezőanyag terheléseinek csökkentésére Dr. Fleit Ernő, egyetemi docens.
Vízminőségi jellemzők
A Csukáséri főcsatorna állapotfelmérése különös tekintettel a szennyvizekkel bekerülő tápanyagok hatására Dr.Fekete Endre ATIKÖVIZIG,Szeged.
A vízszennyezés mérése, értékelése
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc.
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Széchenyi István Egyetem 5. Környezettudományi Tanácskozás november 5. Dr. Horváth Lajos Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség, Győr Gyulai.
Évszakok a kertben 5. osztály.
Felszíni vizek minősége
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
Felszín alatti vizek minősítése
FELSZÍNI ÉS FELSZÍN ALATTI VÍZ
FELSZÍNI VÍZ MONITORING.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Felszíni víz monitoring
Felszín alatti vizek minősítése
Felszíni és felszín alatti vizek védelmével kapcsolatos szabályozás
Irodalom COMMON IMPLEMENTATION STRATEGY
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
Felszíni vizek minősége
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
Levegőminőség-védelem – hazai helyzet. Legfőbb szennyezőforrások Közlekedés (> 50%) Energia szektor ( 30%) Ipar (20%)
Felszíni vizek minősége és terhelhetősége: a vízminőség-szabályozás új feltételrendszere a VKI tükrében Dr. Clement Adrienne BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI.
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK MONITORING- VIZSGÁLATÁNAK HELYZETE ÉS JÖVŐJE A FELÜLVIZSGÁLT.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA Budapest,
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
GAZDASÁGI ELEMZÉS A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRTÉKELÉSÉRE GAZDASÁG- SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓ TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÚJDONSÁGOK A VGT2 INTÉZKEDÉSI PROGRAMJÁBAN.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A vízgyűjtő-gazdálkodási terv értelmezése és alkalmazása a napi gyakorlatban MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁS.
Az ökológiai Állapotértékelés kihívásai és Korlátai a VGT-2-ben
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI JOGSZABÁLYOK MÓDOSÍTÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM OPERATÍV MONITORING AZ IPARBAN TÓTH GYÖRGY.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Dr. gribovszki zoltán egyetemi tanár
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Magyarország vízrajza
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDRO-MORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN FELSZÍNI VIZEK HIDROLÓGIAI ÁLLAPOTÉRTÉKELÉSE.
Előadás másolata:

A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE

A KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma 1973 óta folyamatosan végez monitorozási tevékenységet a Tisza- tavon. Vegetációs időszakban, a négy medencében és a duzzasztott Tisza szakaszon, összesen 28 mintavételi helyen havi gyakorisággal végzünk kémiai vizsgálatokat. A 10/2010. (VIII.18.) VM rendelet által meghatározott elsőbbségi anyagok és egyéb specifikus szennyezőanyagok közül a szervetlen mikroszennyezőket (nehézfémeket) medencénként havi gyakorisággal mérjük. A szerves mikroszennyezőket VGT ciklusonként egyszer vizsgáltatjuk. MONITORING TEVÉKENYSÉG

Mintavételi pontok elhelyezkedése

Ökológiai minősítés

VKI alapján történő minősítés során a Tisza-tó négy medencéjében, valamint a Tisza tározói mederszakaszában folytatott vizsgálatok eredményeként elmondható, hogy a víztestek a biológiát támogató fiziko-kémiai paraméterek adatai alapján átlagosan jó ökológiai potenciálúnak tekinthetők. A minősítést a VGT1-ben kialakított minősítés alapján végeztük.

A VGT2 változások a VGT1-hez képest A Tisza-tó medencéi egy víztestként jelennek meg. A korábbi víztípus besorolások változtak. A Tisza-tavat a 6-os típusba sorolták Síkvidéki-meszes, vagy szerves-kis, közepes és nagy felületű- sekély-állandó vízborítottságú A minősítési határok változtak, a korábbi tapasztalatok alapján az oxigén háztartás elemei közül kikerült az oldott oxigén és az oxigén telítettség. A növényi tápanyagok közé került az ammónium-N és a nitrit-N. A biológiát támogató fiziko-kémiai határértékek néhány paraméter esetében engedékenyebbek. A minősítés a korábbi 3 osztályosról, (kiváló, jó, mérsékelt) 5 osztályosra (kiváló, jó, mérsékelt, gyenge, rossz) változtak, hogy a jó-tól való távolságot is érzékeltetni lehessen. Az integrált ökológiai minősítésnél a fiziko-kémiai paraméterek esetében a mérsékeltnél rosszabb minősítésű víztestek mérsékelt minősítéssel szerepelnek, mert a hangsúly a biológiai elemeken van.

VKI minősítés VGT2 szerint, Abádszalóki-öböl a 2014-es mérési eredmények alapján

VKI minősítés VGT2 szerint, Sarudi-medence a es mérési eredmények alapján

VKI minősítés VGT2 szerint, Poroszlói-medence a 2014-es mérési eredmények alapján

VKI minősítés VGT2 szerint, Tiszavalki-medence a 2014-es mérési eredmények alapján

Medencénkénti minősítés a szervetlen mikroszennyezők alapján a 2014-es mérési eredmények alapján

Medencénkénti minősítés az elsőbbségi anyagok (szerves mikroszennyezők) alapján

Egyéb, üzemirányítási szempontból fontos vizsgálataink Szükségessé vált a kisvizes, nagyvizes állapotok, valamint a kísérleti jelleggel kialakított üzemvízszintek monitorozása. Bővítettük monitoring programunkat, a vegetációs időszakban és a téli üzemvízszintek időszakában is vizsgáljuk a belső, elkülöníthető, holtmeder jellegű víztereket. A téli üzemvízszintek monitorozásánál a minősítési szempont a halak életfeltételeinek biztosítása volt. Az értékelést ezért a 6/2002. (XI. 5.) KvVM rendelet (az ivóvízkivételre használt vagy ivóvízbázisnak kijelölt felszíni víz, valamint a halak életfeltételeinek biztosítására kijelölt felszíni vizek szennyezettségi határértékeiről és azok ellenőrzéséről) - által dévéres vizekre meghatározott határértékek alapján végeztük el. A 2013/2014-es mérési eredmények alapján a holtmeder jellegű víztereken a halak életfeltételeinek megfelelő vízminőség alakult ki. A KH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által kiadott fürdővíz szerinti minősítése kiváló.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!