Hány évig tartson a tankötelezettség? Mártonfi György Budapest 2012. január 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

A szakképzés jelene és jövője
Egy innováció nyomában
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
Nem a probléma érdekes, hanem az ember Belvárosi Tanoda Alapítvány • középiskolákból kimaradt fiatalok középiskolája • lemorzsolódó fiatalok képzésének.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
A tanári munka értékelése
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
A partnerközpontú intézmények plusz anyagi forrásai a kompetencia alapú oktatás vonatkozásában Előadó: Danyi Gyula.
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
Második Esély projekt.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az iskolai kudarcok csökkentését célzó kutatások, fejlesztések
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Trendek és politika a magyar felnőtt- és szakképzésben Sum István MP Rt. Oktatási Központvezető.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A szakképző iskolai intézményrendszer változásai és új képzési utak
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
A Z OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN A MÉREI FERENC Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet valamint a FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató.
Óvodai portfólió Ferenczei Éva óvodapedagógus
TISZK-ek Miért kellettek, és miért kellenek? Múlt, jelen, jövő Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Marcali, május 18.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Esélyegyenlőség az oktatásban Ifi István ügyosztályvezető október 28.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Takács Erika Zádori Zoltán
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
A 18 éves korra emelt tankötelezettséggel kapcsolatos pedagógusi tapasztalatok Istenes Mónika Budapest január 27.
Dán intézmények a korai iskolaelhagyás csökkentésére Ifjúsági pályaorientációs központok és fogadó intézményrendszerek Mártonfi György Oktatáskutató és.
A 18 éves korra emelt tankötelezettség és a könnyen lemorzsolódó tanulói csoportok Mártonfi György Budapest november 4.
Szülők iskolája program ÉVFOLYAM SZÜLŐI KÖZÖSSÉGE SZÁMÁRA.
Esettanulmány Adu Oktatási Központ VSZF konferencia MKIK Budapest Az előadás tartalma Kik vagyunk? Milyen vállalkozásunk van? Milyen felelős.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
SZAKKÉPZÉSI REFORM ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA Dr. Vartman György Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály Szakképzési osztályvezető.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Hátrányos helyzetűek reintegrációja KOMPONENS C. A szakiskolák helyzetének alapvető problémái I. a gazdaság igényei korlátozottan jutnak érvényre és a.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Az NPK működése és céljai a kerekasztal tárgyalásokon Habár fölül a gálya… Sonkád,
Pályaválasztási tájékoztató szeptember. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság képviselete Kapcsolattartás a kis- és középvállalkozások.
A szakiskola jelene és jövője
Szakiskolai fejlesztési program
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Hány évig tartson a tankötelezettség? Mártonfi György Budapest január 27.

A 3 előadás fő tanulságai  A korhatár csúszik felfelé, de nincs optimum, – bármi  A pedagógusok, iskolaigazgatók szenvednek, nincsenek eszközeik, frusztráltak (szívesen megszabadulnának a többlettehertől)  A fenntartók eszköztelenek, sehol nem volt célzott szakpolitikai intézkedés, csak ügyintézés Tanulság: magától nem működik

Helyes döntés volt a korhatár 18 évre emelése?

A kudarc látható, a siker láthatatlan  Vannak pozitív hatások  A többség – a romák nagy hányada is – törvénytisztelő, egy részük erőfeszítést is tesz  Az érintettek többsége tudomásul vette: tanulni kell.  Van, akinek 16–18 éves korára „jön meg az esze”, megkomolyodik, beérik a pedagógiai munka  A szakiskolák sikere, megtartó potenciálja: körülbelül olyan volumenű lemorzsolódásra hajlamos fiatalt sikerült eljuttatni a szakmunkásvizsgáig, mint amennyien kihullottak a rendszerből  Programdifferenciálódás a 3-5% számára (Tanoda Felzárkóztatók, Dobbantó, előrehozott szakképzés,)

Végzősök az iskola abbahagyásáról

Meddig tartson?  A válasz általában: majdnem mindegy. A lényeg, hogy milyen programok, intézmények kezelik a kb %-os veszélyeztetett réteget.  Most már költői a kérdés? Igen is, meg nem is.  A korhatáremelés és -csökkentés üzenete –a lakosságnak –az iskoláknak, pedagógusoknak

Miért csökkentették?  A csökkentés mellett ésszerű érvek nem hangzottak el (dolgozzanak, de nincs és nem is lesz számukra munka) – akkor érdekeket kell keresni mögötte  A kamara elnöke felvállalta a „keresztapaságot” –képezhetőbb, felkészültebb szakmunkásokat –megszabadulni a deviánsoktól, romáktól (főleg a gyakorlóhelyeken) –tömeges olcsó munkaerő  Mik a következmények?

Elvek, teendők I. (függetlenül a korhatártól)  A fő probléma a 15–18 évesek egy részének ellátatlansága, fejlesztésének elmaradása (sajnos a 15 év alattiaknak is).  Deklarálni kell ebben az állam felelősségét, sőt, a korai iskolaelhagyók munkaerő-piaci integrációjának támogatását is 25 éves korig – ez közérdek.  Biztosítani kell, hogy a cigányság tanulási expanziója ne forduljon vissza.  Az egymásra mutogatás sehova nem vezet.  A lemorzsolódás a működésmód, a pedagógia innovációjával csökkenthető – minőségi probléma is.  2006–2008-as becslés: plusz egy segítővel felére csökkenthető a lemorzsolódás.

Elvek, teendők II. (függetlenül a korhatártól)  A motiválatlan, kevéssé együttműködő fiataloktól megszabadulhassanak az egyes iskolák és a gyakorlóhelyek (de a társadalom nem szabadulhat meg tőlük)  Az iskolákat ösztönözni kell a megtartásra ÉS fejlesztésre, ebben segíteni őket (főleg segítő szakember-kapacitással).  A kihullók számára fejlesztésükre vállalkozó iskolákat és civileket kell keresni.  A munkaszocializáció nélkülözhetetlen elem, ezért a vállalkozások kihagyhatatlanok – őket motiválni kell az iskolát elhagyók fogadására.

Elvek, teendők III. (függetlenül a korhatártól)  Az iskolát, tanulást utáló fiatalok szabadulhassanak meg az iskolától (de a munka világától nem szabadulhatnak meg, többségük nem is akar).  Az iskolából kikerülő fiataloknak VALAMIT kelljen csinálniuk, ami fejlesztésükhöz, foglalkoztathatóságuk javulásához hozzájárul.  A fiatalok számára megfelelő kínálatot kell biztosítani (munkaszocializációs, gyakorlatalapú képzés, egyéb szolgáltatások), amelyekből egyénileg választhat. A választást szakembernek kell segíteni, és az egyéni tervet szerződéssel megpecsételni.

Legsürgősebb teendők  Kármentés, az iskoláknak és a lakosságnak szánt üzenetek módosítása  A fogadó intézményi háttér megteremtése  A Híd-program elképzelés felülvizsgálata (a létező szaktudás – Dobbantó, tranzit – bekapcsolása, korszerű felzárkóztatás és pályaorientáció)  A legfontosabb szereplők (közigazgatás és segítő intézményei, MKIK, iskolák, civilek) szándékai, elképzelésük e réteg problémáinak kezeléséről  A lemorzsolódók tagoltságának és aspirációinak részletes leírása  Az előrehozott szakképzés monitorozása és értékelése

Köszönöm a figyelmet!