EVDSZ Budapest, 2015.04.29.. A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„ A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt Projektgazda: Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Partnerek: • Norvég Helyi.
Advertisements

«Szociális partnerek részvétele az európai szociális párbeszédben: melyek a szociális partnerek igényei?» Európai szociális partnerek közös projektje Záró.
SZEF DECENT elnevezésű projektje keretében megrendezett képzéssorozat
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
A munkajogi jogforrások rendszere és sajátosságai
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
Szociális párbeszéd az EU-ban BDSZ-konferencia a szociális párbeszédről Budapest november 27.
Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 1 Szociális párbeszéd Németország vegyiparában Budapest, november 27.
Állam munkavédelmi feladatai
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(2) november 28.
1 Szociális párbeszéd az EU-ban © kurtán sándor 2011.
1 © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban munkaadói szervezetek az EU-ban.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
EEM. 10. A munkaügyi kapcsolatok és az érdekegyeztetés
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Tagszervezeti munka erősítése
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
EDUCATION Presentation ETUC Slides1©ETUI-REHS2007 ESZSZ Az Európai Szakszervezeti Szövetség Az európai dolgozók hangja.
Ágazati Szociális Párbeszéd Magyarország
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Demonstráció az EDF DÉMÁSZ-nál Tapasztalatok, elemzés EVDSZ Konferencia - "A munkavállalói érdekvédelem - MOZGÓSÍTÁS"
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Üzemi Tanács Általános ismertető
1 TÁMOP A-13/ A villamosenergia-iparág területén dolgozó munkavállalók munkavédelmi, munkabiztonsági, munkahelyi egészségmegőrzés helyzete.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Munkajogi ismeretek.
25 éves az ágazati érdekegyeztetés jelenlegi formája és az EVDSZ EVDSZ II. TAGGYŰLÉS és KONFERENCIA Visegrád, november Dr. Szilágyi József.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Szociális párbeszéd az EU-ban
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Tagszervezeti munka erősítése
Előadás másolata:

EVDSZ Budapest,

A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz az európai szociális párbeszédben született javaslatok, irányelvek.

A rendszerváltás és az unóba történő belépés után felértékelődött a nemzetközi érdekvédelem, lehetőség nyílt a részvételre a szociális párbeszéd fórumain. 1. A döntések többségét, az Európai Unió színtéren hozzák meg. 2. A villamos energiai társaságok anyavállalatai európai cégek Az EVDSZ-nek nem csak feladata, de kötelessége is a hatékony részvétel a nemzetközi fórumokon, hiszen ott kell az érdeket képviselni, ahol a döntés születik.

Olyan egyeztetések konzultációk, együttműködések és tárgyalások összessége, amely a gazdaság két ágense, a munkavállalók és a munkáltatók szervezeteinek képviseletével jön létre. Az európai szociális párbeszéd kiegészíti a nemzeti szintű szociális párbeszédet, így adva lehetőséget a közösségi szintű érdekérvényesítéshez.

 Bipartit párbeszéd: európai munkáltató és munkavállallói érdekképviseletek (szociális partnereknek)  Tripartit párbeszéd: kiegészülve kormányzatokkal és európai intézményekkel A szociális párbeszéd célja olyan konszenzusok meghozatala, melyek akár jogi erővel is bírnak, vagy a jogrendbe ugyan nem beemelve, de közös véleményeket, ajánlásokat, közös cselekvési programokat, magatartási szabályokat alkotnak.

 Részmunkaidős foglalkoztatás (Irányelv)  Határozott ideig tartó munkaviszony (irányelv)  Szülői szabadság (irányelv)  Távmunka (autonóm megállapodás)  Munkahelyi stressz (autonóm megállapodás)  Munkahelyi zaklatás és erőszak (autonóm megállapodás)  Befogadó munkaerőpiac (autonóm megállapodás)

Az EVDSZ részt vesz az Európai Unión belül zajló villamosenergia-ipari ágazati szociális párbeszéd munkájában, amely az EPSU, az EMCEF (közszolgáltatási, illetve, európai, bánya, vegyipari, és energiaipari szakszervezeti szövetség – ma industriAll) és az EURELECTRIC (az európai nagy villamosenergia-ipari ágak munkáltatói szövetsége) között zajlik.

Az első és legfontosabb minimális előfeltétel: 1. A demokratikus alapok megléte, a társadalmi párbeszédet elősegítő jogszabályi háttér megteremtése. 2. Szükség van még erős és reprezentatív munkavállalói és munkáltatói szervezetekre. 3. A felek rendelkezzenek közös érdekekkel és akarattal, hogy részt vegyenek egy ilyen együttműködésen alapuló, konstruktív párbeszédben.  OÉT helyett Versenyszférát tömörítő fórum  A évi I. tv., tehát az új Munka törvénykönyve

Az irányelvek a közösségi jog részét képezik, azaz kötelező érvényűek minden tagállamra nézve. Az autonóm megállapodások viszont csak a felekre terjednek ki, azokra, akik aláírták a megállapodást. A cselekvési keretterv központi területekre vonatkozik. Önkéntes teljesítésen alapszik. Az autonóm megállapodások végrehajtására:  tagállami kollektív szerződés  a tagállami munkaadói, munkavállalói szervezetek megállapodásainak  a tagállam munka törvénykönyvébe

A legtöbb esetben nem áll rendelkezésre információ a megvalósulást illetően.  Két kivétel: munkavédelem ágazati szintű kérdései, és az oktatás és képzés Az alábbi két nyilatkozatot ölelik fel:  Politikai nyilatkozat EURELECTRIC/EPSU/ EMCEF Egészség és biztonság és képzés  EURELECTRIC/EPSU/ EMCEF Közös Nyilatkozata a munkahelyi stresszről

Ezek a dokumentumok azonban javarészt nem fogalmaznak meg tisztán érthető, a gyakorlatot konkrétan befolyásoló előírásokat. Megvalósulás hiányának, illetve a nem teljes megvalósulás következményei is puhák. Ezért van szükség erős szervezetekre, olyanokra, akik a párbeszéd folyamatában partnerként vesznek részt.

A nemzetközi szervezetekben való részvétel szükséges, de nem elégséges feltétel, mert a hazai megvalósulás nyomon követése is része az érdekvédelmi feladatnak, ezért a következő tezauruszt ajánljuk az EVDSZ figyelmébe.

S.számMegnevezésTípusaKiterjedHatályos Végrehajtó szerv Megvalósulási jelentés Akciók 1 A Tanács 97/81/EK irányelve az UNICE, a CEEP és az ETUC által kötött, a részmunkaidőről szóló keret-megállapodásrólirányelv/tripartittagállamok1997.állam 2 A Tanács 99/70/EK irányelve az UNICE, a CEEP és az ETUC által kötött, a határozott idejű munkaviszonyról szóló keret-megállapodásrólirányelv/tripartittagállamok1999.állam 3 A Tanács 96/34/EK irányelve az UNICE, a CEEP és az ETUC által kötött, a szülői szabadságról szóló keret- megállapodásrólirányelv/tripartittagállamok1995.állam 4 Európai Parlament és Tanács 2003/10/EK irányelve a munkavállalók fizikai tényezők (zaj) hatásának való kitettségére vonatkozó egészségügyi és biztonsági minimum követelményekrőlirányelv/tripartittagállamok Állam

1. Indulásként a Megállapodás tár teljes feltöltése, majd folyamatos vezetése, aktualizálása. Ebből azonnal elérhető tudásbázis létrehozása a megállapodások teljes szövegével. 2. A tezauruszban feltüntetett megállapodások közül évente legalább egynél a hiányzó megvalósulási jelentés elkészítése. 3. Az évente elkészített új megvalósulási jelentés(ek) értékelése, cselekvési program meghatározása.

Figyelemmel kell kísérni a gyakorlati megvalósulást, hiszen az érdekképviseleti munka a kiharcolt eredmények megvalósításában tükröződik.

Köszönöm a figyelmet!