Nagycsaládosok közös rajzvizsgálata Szakdolgozat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Advertisements

4. Két összetartozó minta összehasonlítása
I. előadás.
Az első házasság felbomlása
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
A család Tóth József.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
A nevelés története Bevezetés. Rendszertani felosztás.
Szociális tanulás formái
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Készítette: Magyar Orsolya
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Élsportoló fiatalok vizsgálata szociológiai kontextusban
Orbán Ida Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 14.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Kontinuitás és változás
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.
Az F-próba szignifikáns
STATISZTIKA II. 3. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Magatartástudományi Intézet
Személyiségváltozók szerepe a kapcsolati hálózatok szerveződésében
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Hipotézis vizsgálat (2)
Nevelés és nevelői attitűdök
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Alapsokaság (populáció)
A családi támogatás hálója megtart, fenntart, benn tart vagy behálóz? Dr. Purebl György SE Magatartástudományi Intézet.
I. előadás.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Kutatásmódszertani dilemmák
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Korreláció-számítás.
Generációk és család.
Internet a családban Székely Levente –
A PISA és az Országos kompetenciamérés tanulságai
A pszichológiai mérés alapjai
Asztrológiai továbbképzés
Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása 2016
Kultúra és kommunikáció
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Előadás másolata:

Nagycsaládosok közös rajzvizsgálata Szakdolgozat Készítette: Témavezető: Takácsné Szigeti Ilona Dr. Vass Zoltán KRE BTK. PhD Egyetemi adjunktus Pszichológiai Intézet 2009.

Bevezetés „A nagycsaládos szülők és gyerekeik körül mindig történik valami, csak egy dolog állandó: a kapcsolat…” Az egyén boldogságának minősége leginkább családi kapcsolatainak milyenségétől függ. A közös rajzolás aktuálgenezisét vizsgáltam, a nagycsaládos triádok – apa, anya, gyermek – és a kontroll triádot képező egy gyermeket nevelő családok eredményeinek összehasonlításával.

Kutatási kérdések A vizsgálat célja A nagycsaládban a családtagok együttműködése és egymásra hatása milyen mértékben és mely hatásokban érvényesül az egy gyermekesekkel szemben? Van-e különbség? Vannak-e csak a nagycsaládra jellemző, együttműködésre és egymás befolyásolására kimutatható viselkedésminták? A vizsgálat célja A vizsgálat célja, a hasonló szociálökonómiai státusz alapján kiválasztott, vizsgált és kontroll triádok, viselkedésének összehasonlítása közös rajzvizsgálattal.

Miért a közös rajzvizsgálat módszerét alkalmaztam? Megbízható, érvényes diagnosztikai eljárás Tágabb kontextusban helyezi el a rajzot, a közös rajzolás aktuálgenezisét vizsgálja Egyidejűleg sok változót és kölcsönhatást is képes figyelembe venni - sok változó egyidejű mérésével a többváltozós statisztikai elemzések követik Kedvező légkör –tesztfelvétel során – iatrogén ártalom nélkül A közös rajzolás során, megfigyelhető az együtt rajzolók kommunikációja. A családon belüli kapcsolatok, rituálék, normák… jól megragadhatók. Egyszerű eszközkészlettel dolgozik. Bővíthető reakciók

Saját vizsgálat Mintavételi alapegység: adott időben Füzesabony mikrotérségében élő családok - szülők és egy általános iskolás gyermek – csoportja Minta nagysága: 60- 60 vizsgált személy (n=120) vizsgálati és kontroll csoport Vizsgálati csoport: 20 nagycsalád 3 tagja, a szülők, iskolás gyermek Kontrollcsoport: hasonló szociometriai pozíciójú, 20 egy gyermekes család Tesztfelvételi időpontok: 2008.10.01. és 2009.08.30. között. Vizsgálat helyszínei:Füzesabony és mikrotérsége településeinek nagycsaládjai és egy gyermekes családjai.: Füzesabony, Szihalom, Mezőszemere, Mezőtárkány, Egerfarmos. A felvételek a családok saját otthonában készültek.

Alkalmazott mérőeszköz Közös rajzvizsgálat videó film felvétellel: az aktuálgenetikus viselkedés kódolása (2007 Nagy Viola, Dr. Vass Zoltán)

Alkalmazott statisztikai eljárások Az adatok és a szociometriai kritériumok pontszámainak összesítései a Microsoft Excel programban készültek. A vizsgálat alkalmával a hipotézisek ellenőrzésére, két várható érték különbözőségének vizsgálatára statisztikát számoltam(egymintás t-próba)

Hipotézis A nagycsaládos gyermekek családjában a kommunikáció nyitottabb lesz a közös munka során, ezzel együtt az érzelmek nyílt kifejezése, jól megfigyelhető. Arra számítok továbbá, hogy a nagycsaládos gyermekek és szüleik egymás közötti interakciója eltéréseket fog mutatni a kontroll csoportban szereplő egy gyermekes családok kommunikációjához képest. A nagycsaládos gyermekek szülei között gazdagabb kommunikációt, és egymás felé szabadabb, nyílt érzelemkifejezést várok. Az erőviszonyok tekintetében feltételezem, hogy a nagycsaládos gyermekek családjánál a szülők felvállalják a domináns szerepet.

Eredmények A vizsgálati, valamint a kontrollcsoportba tartozó triádok tesztviselkedésében és alapadataiban az átlagok két mintás t- próbával végzett összehasonlításakor a mért 68 változóból 5 mutatott szignifikáns (p <0,01, p <0,05) különbséget. Az elemzések 3 változó vonatkozásában tendencia szintű (0,05 <p <0,10) különbséget is kimutattak.

Szignifikáns eltérés a közös rajzvizsgálat vizsgálati és kontrollcsoportjai között

Tendencia szintű eltérés a közös rajzvizsgálat vizsgálati és kontrollcsoportjai között

Következtetések 1. A vizsgálatom szerint a nagycsalád verbális és nemverbális kommunikációja a közös rajzvizsgálat során, igen gazdag, az egy gyermekesekéhez viszonyítva. Szignifikáns eltérés mutatott az örömkifejezés, a konstruktív tanítás, a bocsánatkérés, a fegyelmezés és visszatérés az egyén a témaválasztásra vagy címadásra vonatkozó saját javaslatának a vizsgált triádok javára. A szerepek a hagyományos módon érvényesültek a nagycsaládok tagjainál. Az anya itt többször volt kiemelkedően domináns szerepben, de az apa is gyakran vezető szerepet játszott.

Következtetések 2. A nagycsaládos gyermekek családjában a kommunikáció nyitottabb: - a család tagjai felvállalják a fizikai kontaktust, - saját javaslataikat képesek – másik hatására korrigálni, bocsánatot kérni, - a szülők a konstruktív tanítást – ami szülői szerep – gyakran alkalmazzák. Az örömkifejezés, mint pozitív-, és a fegyelmezés, mint negatív verbális reakció a tarja egyensúlyban a család rajzolás közbeni működését. Hasonló motívumot v. rajzeszközt választanak a közös munka során, ezzel mindezzekkel együtt az érzelmek nyílt kifejezése, jól megfigyelhető náluk.

Rajzi jegyek elemzése Tartalom: Két csoportra oszthatjuk a rajz különítettünk el. - Az elsőbe, az úgynevezett sablonos tartalmak (pl.: fa, virág) tartoztak, melyek általában igen gyakran előfordulnak a szabadrajzokon. - A második csoportba azok a rajzok kerültek, melyekre egyedibb témák ábrázolásra volt jellemző, ezt kreatív tartalomként jelöltünk. Emberi kapcsolatok: a rajzon szereplő emberek milyen viszonyban állnak egymással. Aktivitás: - mozgásos cselekvés ábrázolás - azonosíthatóak a vizsgált típusú mozgásos tartalmak Koherencia: a rajzon ábrázolt elemek között milyen fokú a szemantikai összefüggés.

A kutatás eredményei és a gyakorlat A nagycsaládosok különleges erőforrásai  /2005. NOE vizsgálat/ életcéljuk a szeretet-kapcsolatokba ágyazott élet szolgálata energiaforrásuk: hétköznapokban átélt érzelmi tőke, a gyerek szeretete öröm- és erőforrás a család belső élete: jellemformáló és példaadó közeg; pozitív életszemléletet, biztonságélményt nyújt. védekező közeg; létbiztonság: a belső egyensúly és a harmónia fenntartása folyamatos kommunikáció, kapcsolatok átláthatósága, családi ünnepek fontossága

A nagycsaládra jellemző viselkedésminták gazdag verbális és nemverbális kommunikáció a családi szerepek stabilak, belső egyensúly: pl. örömkifejezés és fegyelmezés biztonság, a felnőtt vezető szerepe, konstruktív tanítás, fegyelmezés Bocsánatkérés

Vizsgált triád rajza