Egészségfejlesztés a közösségekben, közösségi egészségfejlesztés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Pszichiátriai intézmények lakóinak felkészítése PÉF – Lélek-Hang Egyesület.
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
az általános iskolákban
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Házi dolgozat Csibésztábor, Csibésztanya – feketén - fehéren
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Speciális szükségletek a foglalkoztathatóság nézőpontjából …a szociális munka lehetőségei és korlátai.
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
DPR kommunikáció alapelvei
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Közösségfejlesztés és közösségi munka
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
kiemelt projekt bemutatkozása
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
A projekt általános szakmai célkitűzései
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
Egészségvédelem hónapról-hónapra
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
Kistérségi szociális gondozó-ápoló képzés United Way Kisalföld Alapítvány Kistérségi szociális gondozó-ápoló képzés United Way Kisalföld.
Népegészségügy - egészségfejlesztés Fogalmak közös értelmezése Solymosy József Bonifácz OEFI TIE Egészségfejlesztési Módszertani Alprojekt.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
Idősek az idősekért Győrben
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Egészségfejlesztés a közösségekben, közösségi egészségfejlesztés Miklósyné Bertalanfy Mária 2015. április 16.

Egészség „Az egészség a teljes testi, lelki, szellemi és szociális jóllét állapota, nem csupán a betegség hiánya” /WHO, 1948/ „Az egészség annak a foka, amennyire az egyének és közösségek képesek önmaguk kiteljesítésére és szükségleteik kielégítésére, valamint megbirkózni a környezet kihívásaival.” /WHO , 1984/ Az egészség pozitív feltételei: személyes értékek, intimitásra, teljesítményre való képesség, családhoz, közösséghez tartozás, nehézségekkel megküzdés képessége. /Ottawai Egészség-megőrzési Charta, 1986/

„Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.” /Shopenhauer/

Az egészséget meghatározó tényezők 1. életmód 43% 2. genetikai adottságok 27% 3. környezeti tényezők 19% 4. egészségügyi ellátás 11%

„Amit a klinikákon egészségnek tartanak, annak fertőtlenítő szaga van „Amit a klinikákon egészségnek tartanak, annak fertőtlenítő szaga van. Az egészség nem steril. Az egészségnek gyümölcs illata van…” /Hamvas Béla: Gyümölcsóra/

EGÉSZ-SÉG?

EGÉSZ-SÉG !

Harmónia

Egészségfejlesztés Célja, hogy az egyének, közösségek képessé váljanak az egészség feletti kontroll megszerzésére annak érdekében, hogy javuljon az egészségi állapotuk és az életminőségük.

A kiscsoport fogalma, felosztása A kiscsoport olyan emberek együttese, amelyben a résztvevő egyének egymást közvetlenül érzékelik, egymással folyamatosan vagy rendszeresen interakcióba lépnek. Mikro és makrocsoport Primer és szekunder csoport Nagycsoport és kiscsoport (face-to-face)

A közösség fogalma „Közösségnek az emberek olyan együttélését nevezem, amelyet a következő négy tényező köt össze: közös érdek közös cél közös értékrend és a fenti három tényező meglétének a tudata, vagy más szóval a mi tudat.” /Hankiss Elemér/

Közösség Az emberek összefüggő hálózatai, amelyek a következő dimenziók mentén alakulnak: Lakóhely Iskola Munkahely Életkori jellemzők Demográfiai jellemzők (pl. nők) Közös problémák (pl. önsegítő csoport)

amikor sokan csinálják, amit mondok.” Team munka “A csapatmunka az, amikor sokan csinálják, amit mondok.” Michael Winner angol rendező

Kell egy csapat…

Közösségi művelődés Egészségkultúra Egészségműveltség

Közösségfejlesztés A közösség önmaga általi fejlesztése Feltételei: Pozitív érzelmi viszonyulás Felelősségvállalás és részvétel Kezdeményező- és cselekvőképesség Szervezettség

Közösségi színtér Az egészségfejlesztés célterülete a színtér. Normarendszer Kommunikáció Elérhetőség

Közösségi színtérprogramok Céljai: Javuljon a közösség tagjainak életminősége, egészségi állapota Aktív részesei legyenek a folyamatnak Szellemi és anyagi erőforrások bevonása Építse a közösséget.

A tervezési folyamat lépései Helyzetértékelés és a szükségletek felmérése A célok meghatározása Módszerek kiválasztása Erőforrások meghatározása Az értékelés módszerének meghatározása Feladatok meghatározása, ütemezése, időterv Megvalósítás Értékelés, visszacsatolás A terv nélküli munka olyan, mint az iránytű nélküli hajózás.

Állapot leírás Település helyzete, múltja, jelen, jövője Lakók viszonya a településhez Demográfiai jellemzők (lakosság szám, kor, nem) Születés, halálozás, vándorlás Kommunális adatok Megbetegedések, orvoshoz fordulás jellegzetességei Életmód Mentálhigiénés helyzet Életkörülmények

Állapot leírás Szociális, gazdasági feltételek (közoktatás, foglalkoztatás, jövedelem, bűnözés, kulturális szolgáltatások, munkalehetőségek, ingázás, stb.) Természetes és épített környezet állapota Társadalmi egyenlőtlenségek Infrastruktúra (közlekedés, kommunikáció Egészségügyi ellátó intézmények Lakossági vélemények Helyi segítő hálózat feltérképezése

Program tervezés módszerei Kulcsproblémák kiválasztása Problémafa Célfa Erőforrások felmérése Gantt diagram Jövő tervezés

Program tervezés módszerei Kulcsproblémák kiválasztása Problémafa Célfa Erőforrások felmérése Gantt diagram Jövő tervezés

Eredmény, hatékonyság mérés Eredmény indikátorok – kitűzött célok teljesülése Folyamat mutatók – közösségi kapcsolatok Hatékonyság mérés – erőforrások felhasználása, fenntarthatóság

Egészség-Piac programsorozat Elindításának célja: A lakosság egészségének megőrzése Az Egészséges Városok program láthatóságának javítása Indulás éve: 1993

Egészség-Piac programsorozat célja: A lakosság figyelmének felkeltése a saját egészségének fontosságára A résztvevők egészségi állapotának felmérése Tájékoztatás az egészség megőrzésének lehetőségeiről, módszereiről A leggyakoribb megbetegedések megelőzése Az Egészség Világnap aktuális témájának megismertetése, a célkitűzések megvalósításának elősegítése Egészséges termékek bemutatása, ajánlása

Egészség-Piac programsorozat Helyszínek: Eleinte egy nagy városi rendezvény Egészségi esélyegyenlőség WHO-s alapelv közelebb vinni a szolgáltatásokat az érintettekhez Városrészenként rendezvények: 2015-ben 10 városrészben 9 kulturális, 1 oktatási intézmény

Az Egészség-Piac program módszerei: Szűrővizsgálatok Előadás és tanácsadás Életmód programok Bemutatók Egészséges termékek kínálata

Egészség- Piac

Együttműködő partnerek Győr M. J. Város Önkormányzata (WHO keretből finanszírozás, koordináció) Településrész önkormányzati képviselői (támogatás, megnyitón részvétel) Közművelődési intézmények (házigazda, társszervező – programok utóélete) Oktatási intézmények (házigazda, társszervező) Vállalkozások (támogatások, szolgáltatások) Egészségügyi intézmények –háziorvosok, szakellátásban és fekvőbeteg ellátásban dolgozók (szolgáltatások: szűrővizsgálatok, előadás, tanácsadás, életmód programok) Civil szervezetek (programok, szolgáltatások) Média (mozgósítás – előzetesek, tudósítások a helyszínekről)

Források Önkormányzati költségvetés (WHO keret, kulturális alap) Pályázati források (MJVSZ, TESZ, KAB, Bűnmegelőzés, Egészségterv, TÁMOP, ROP) Részönkormányzatok, önkormányzati képviselők kerete Közművelődési és oktatási intézmények költségvetése Szponzori támogatások (vállalkozások, szolgáltatók)

Nyilvánosság Városházi sajtótájékoztatók a programsorozat folyamán (1,5 hónapig heti rendszerességgel) Kommunikációs Osztály küldi ki a programokról szóló információt Helyi média egy-egy képviselőjével személyes jó kapcsolat (Kisalföld napilap, Győr+ média, Oxygén Média) Sajtóanyag készítése Előzetes felvezetés (tv - rádió riport sorozat szakemberekkel, cikksorozat a Kisalföld c. napilapban, rádió szpot,) Honlapokon megjelenés (gyor.hu, nokgyorben.hu stb.) Plakát, szórólap Facebook

Közösségi színtérprogram készítés folyamata Állapot leírás Életminőség (egészségfejlesztési) stratégia Programok Eredmények, hatások Nyomon követés

Elégedettség, hatásvizsgálat 1. Honnan szerzi az egészséggel kapcsolatos információkat: 46% újság, magazin 41% TV 31% egészségügyi rendezvények 28% háziorvos (60 év felettiek) 24% internet (főként a fiatalabb korosztály) 11% plakátok 10% rádióműsorok 8% gyógyszerész 2. Min szeretne részt venni: 64% szűrővizsgálat 48% állapot felmérés 47% szakemberek előadása 30% tanácsadás 22% mozgásprogram 11% főzési tanácsadás

Miről szeretnének hallani? Szenvedélybetegségek Sport/tömegsport Egészséges életmód/táplálkozás Szív-érrendszeri megbetegedések Allergia Diabetes Mozgásszervi problémák Lisztérzékenység Stressz kezelés Természetes gyógymódok, homeopátia, bio-élelmiszerek

Ti miről szeretnétek még hallani?

Workshop Probléma kiválasztása Célcsoport kiválasztása Célkitűzések Beavatkozási terv Megvalósítás Monitorozás, értékelés Visszajelzés az érdekeltek felé