Pénzmosás visszaszorításáról információbiztonsági szemmel Budapest, 2008. november 19. Dr. Dósa Imre.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai és az ebből fakadó felügyeleti feladatok Kriminálexpo április 16. Kérdő Gyula PSZÁF.
AZONOSÍTÁSI FELADATOK AZ ÜGYVÉDI MUNKÁBAN
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓS OSZTÁLY Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Budapest, április 16.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Új alapítású vállalkozások első 90 napja „Hozhatsz bármilyen döntést, ha mered vállalni a következményeit!”
Magyar törvények és PKI. Büntetőjogi rendelkezések • Bűncselekmények, melyek eszköze az informatika • Bűncselekmények, melyek tárgya az informatika Aki.
Szakemberek – Szakértők melyikből – mennyit ? XII. FOE Szakmai Napok Balatonalmádi 2012.
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Compliance Önálló Főosztály Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai az OTP Bankban Michnai András igazgató Budapest, április 16.
A magyar joghatóság határai a kibertérben Ügyészi szemmel
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Varga Zsuzsanna főosztályvezető
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
Biztosításgazdaságtan 7. téma
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Erdődi László, PhD, CEH, SSCP
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
Az anyakönyvi igazgatás
Jogi személyek és büntetőjog
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Változások a szabálysértési jogban
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
1 Pmt. kérdőív kérdéseinek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Az orvos szabálysértési felelőssége
Bevezető a könyvvizsgáló-jelöltek részére december 04.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
Az új pénzmosási törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai a biztosítóknál.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
A hitelintézeti beszámoló
A betétbiztosítás.
A köztisztviselők jogállásáról…
Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Bankmérleg, forrás oldal
A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Bankmérleg, eszköz oldal
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
Az adatvédelem szabályozása
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
„Információvédelem menedzselése” XIV. Szakmai Fórum Budapest, január 19. Törvényi előírások az informatikai rendszer védelmére a pénzügyi szervezeteknél.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés PMT ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A közigazgatási eljárás II.
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Transzferár-dokumentáció
Pénzmosás elleni harc audit feladatai
"Az adatbázisok jogi védelme a gyakorlatban"
A Pmt/Kit ellenőrzések módszertana, tanulságai
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Előadás másolata:

Pénzmosás visszaszorításáról információbiztonsági szemmel Budapest, november 19. Dr. Dósa Imre

2. oldal Tartalomjegyzék Pénzmosás és az információvédelem Ügyfél-átvilágítás Szokatlan tranzakciók felismerése - monitoring Bejelentési kötelezettség, tranzakciók felfüggesztése Bejelentő védelme Nyilvántartás Jogkövetkezmények

3. oldal A pénzmosásról általában Pecuniam non olet Miért küzd ellene az állam? Miért vonja be a pénzügyi, gazdasági szektort? A törvény hatálya kiszélesedett: –pénzügyi szolgáltató, befektetési szolgáltató, –biztosító, biztosításközvetítő, önkéntes kölcsönös biztosítópénztár, foglalkoztatói nyugdíj-szolgáltató –árutőzsdei szolgáltató, –postai szolgáltató, –ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet folytató, –könyvvizsgáló, könyvelő, adószakértő, –játékkaszinót vagy elektronikus kaszinót működtető, –nemesfémmel vagy az ezekből készült tárgyakkal kereskedő; –árukereskedő (ha hárommillió-hatszázezer forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzfizetést fogad el), –ügyvéd, közjegyző. Hitelesség, bizalmasság, rendelkezésre állás Kockázatalapú megközelítés

4. oldal Büntetőjogi háttér - pénzmosás 303. § (1) Aki más által elkövetett, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményből származó dolog ezen eredetének leplezése céljából –a) a dolgot átalakítja vagy átruházza, gazdasági tevékenység gyakorlása során felhasználja, –b) a dolgon fennálló jogot vagy az e jogban bekövetkezett változásokat, illetve azt a helyet, ahol a dolog található eltitkolja vagy elleplezi, –c) a dologgal összefüggésben bármilyen pénzügyi tevékenységet végez, vagy pénzügyi szolgáltatást vesz igénybe, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő az is, aki a más által elkövetett, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményből származó dolgot –a) magának vagy harmadik személynek megszerzi, –b) megőrzi, kezeli, használja vagy felhasználja, azon vagy az ellenértékén más anyagi javakat szerez, ha a dolog eredetét az elkövetés időpontjában ismerte. (3) Az (1) bekezdés szerint büntetendő az is, aki szabadságvesztéssel büntetendő cselekményének elkövetéséből származó dolgot ezen eredetének leplezése céljából –a) gazdasági tevékenység gyakorlása során felhasználja, –b) a dologgal összefüggésben bármilyen pénzügyi tevékenységet végez, vagy pénzügyi szolgáltatást vesz igénybe. A gondatlan elkövetési alakzat és a pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétség. Nem büntethető pénzmosás miatt, aki a hatóságnál önként feljelentést tesz, vagy ilyet kezdeményez, feltéve, hogy a cselekményt még nem, vagy csak részben fedezték fel.

5. oldal Büntetőjogi háttér A pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása 303/B. § Aki a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben előírt bejelentési kötelezettségnek nem tesz eleget, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Értelmező rendelkezés 303/C. § (1) A 303. § és a 303/A. § alkalmazásában dolgon a vagyoni jogosultságot megtestesítő olyan okiratot, dematerializált értékpapírt is érteni kell, amely a benne tanúsított vagyoni érték vagy jogosultság feletti rendelkezést önmagában -, illetve dematerializált formában kibocsátott értékpapír esetén az értékpapírszámla jogosultjának - biztosítja. (2) A 303. § és a 303/A. § alkalmazásában pénzügyi tevékenységen, illetve pénzügyi szolgáltatás igénybevételén a pénzügyi szolgáltatási vagy kiegészítő pénzügyi szolgáltatási, befektetési szolgáltatási vagy befektetési szolgáltatási tevékenységet kiegészítő szolgáltatási, árutőzsdei szolgáltatási, befektetési alapkezelési, kockázati tőkealapkezelési, tőzsdei, elszámolóházi, központi értéktári vagy központi szerződő fél, vagy biztosítási, viszontbiztosítási vagy független biztosításközvetítői, illetve önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, magán- nyugdíjpénztári vagy foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatási tevékenységet, illetve annak igénybevételét kell érteni.

6. oldal A szervezett bűnözéshez kapcsolható, jelentős bevételt eredményező alap bűncselekmények például: kábítószer-kereskedelem, illegális fegyverkereskedelem, gépkocsi lopás, embercsempészet, prostitúció, leánykereskedelem, gazdasági bűncselekmények, valamint a szervezett bűnözésen túl az adócsalás, korrupció.

7. oldal Ügyfélátvilágítás Hitelesség Átvilágítási kötelezettség: –az üzleti kapcsolat létesítésekor; –pénzváltás kivételével a hárommillió-hatszázezer forintot elérő vagy meghaladó összegű ügyleti megbízás, teljesítésekor (készpénz forgalom). Adatrögzítés. –Fénymásolt okiratok –Adatbázisban történő ellenőrzés Tényleges tulajdonos megállapítása. –Adatbázisban történő rögzítés Üzleti kapcsolat figyelemmel kísérése Más szolgáltató ügyfél-átvilágítási eredményeinek átvétele (rendelkezésre állás)

8. oldal Szokatlan tranzakciók felismerése - monitoring Rendelkezésre állás Egymással ténylegesen összefüggő tranzakciók összeszámítása 1 éven belül. Terrorista listán szereplő az ügyletben (PEP) Szokatlan készpénztranzakciók Több (indokolatlan) bankszámla Gyanús gazdasági társasági tranzakciók Gyanús hitelügyletek Gyanús nemzetközi tevékenység Titkolózó ügyfél Megszokott banki gyakorlattól eltérő szokatlan jellemzők

9. oldal Bejelentés – tranzakció felfüggesztése Bizalmasság Adatlap kitöltése –Elektronikus továbbítás

10. oldal Adatlap kitöltőjének védelme Bizalmasság Felfedés tilalma – bejelentő védelme Riasztás tilalma – bejelentő önvédelme

11. oldal Nyilvántartási kötelezettség Bizalmasság, rendelkezésre állás Elkülönített iratőrzés 8 éves megőrzési kötelezettség

12. oldal Jogkövetkezmények Fegyelmi vétség Büntető feljelentés, ha ügyintézői közreműködés alapos gyanúja merül fel Elkerülése: –előírt értékhatár elérésekor, vagy gyanú esetében az ügyfelet azonosítja –a leírt szokatlan tranzakció észlelése esetén haladéktalanul bejelentést tesz.