Teleki Pál 1879-1941.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
Advertisements

KLEBELSBERG KUNO Miniszter: Kultuszminisztersége
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
ÁLLAMI KITÜNTETÉSEK Készítette: Tucsa Gáborné
Az es szabadságharc.
Olaszország külpolitikai helyzete az első világháborút követően
Az I. Világháború Békekötések.
Bocskai István élete.
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
Történelmünk viharos korszaka képekben 1920 – 1943 sodródás a háborúba (ítélje meg az utókor) jozefusz ) Korabeli beszédek és zene.
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
Magyarország a reformkorban
Gróf Széchenyi István 1791-ben született Bécsben. Apja gróf Széchényi Ferenc, édesanyja Festetich Júlianna grófnő. Középfokú iskoláit magánúton végezte,
Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály
Magyarország az első világháborúban
Winston Churchill Készítette: Bosits Dorina 8.o.  Született: 1874 London  Meghalt: 1965 London  2-szer lett miniszterelnök  Felesége:  Felesége:
A „vörös gróf” és a „geszti bolond”
KULTÚRPOLITIKA ÉS KÖZOKTATÁSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT.
Lengyel menekültek és magyar barátaik
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Magyarország a II. világháborúban.
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR SZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Készítették H.T.K.T. Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói: Jurcsisin Martin 7. c Jakabfi László 8. c.
Klauzál Gábor és kora Apja: Klauszal János Anyja: Babarczy Ágnes.
Készítették: Szendi-Horváth Fanni 8/b Török Hanna 7/b
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
Pap Mónika: A Batthyány-kormány működése
Horthy Miklós (Kenderes, 1868 – Estoril, Portugália 1957)
A mérsékelt és a radikális politikai iszlám a Közel-Keleten KIDMA, Itt a terror? Hol a terror? c. konferencia október 1. Csicsmann László, PhD egyetemi.
Magyarország a második világháborúban
A háború és következményei Magyarországon
Az i. Világháború hatása Szegedre
Kialakulása A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt.
Kecskemét az első világháború éveiben
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
Készítette: Szép Zsófia 8.a
Horthy Miklós.
Készítette: Nagy Fruzsina,Czinege Ágnes,Habuczki Milán
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
1848. Március 15. Krizsán Pál.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Klebelsberg Kunó Született: Magyarpécska, november 13. Elhunyt: Budapest,1932. október 12.
Gróf Bethlen István Fiatalkora Kezdeti politikai pályafutása Miniszterelnökként Belpolitikája Külpolitikája F ő bb m ű vei.
Magyarország a harmincas évek második felében.  Gömbös  Darányi min.elnök ( )  Elvárások  A rendszer megőrzése  Szélsőjobb visszaszorítása.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.
Franklin D. Roosevelt ..
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Irinyi és Kossuth barátsága
Digitális témahét 7. osztály történelem
Az első világháború.
A békeszerződés aláírása
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
Wesselényi Miklós „az árvízi hajós”.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A TRIANONI BÉKE.
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Hazánk külpolitikája Kultúra a Horthy-korszakban
I. Az első világháború és jellemzői Az első világháború frontjai
Előadás másolata:

Teleki Pál 1879-1941

Tanulmányai: Elemi iskoláit magántanulóként végezte a budapesti evangélikus elemi népiskolában (a mai Deák Ferenc téren) 1885–1889 között, majd a pesti Piarista Gimnáziumban (1889–1897) folytatta tanulmányait, szintén magántanulóként. 1897 szeptemberében beiratkozott a Budapesti Tudományegyetem jog- és államtudományi karára. A természettudományi karon földrajzi előadásokat hallgatott, publikált a Földrajzi Közleményekben és előadást tartott aFöldrajzi Társaságban az ázsiai felfedezőutak történetéről. A Természettudományos Társulat 1898. december 15-ei, nyilvános ülésén mutatta be dolgozatát. Egyetemi évei alatt részt vett az erdélyi társaság jeles, évente ismétlődő eseményein, a zsuki falkavadászatokon és a kolozsvári jótékonysági bazáron. 1901-ben szerezte egyetemi diplomáját

Politikusként:  Az 1906-os választásokon ismét elnyerte a mandátumot. Az 1910-es választásokon, amikorra nyilvánvalóvá vált a koalíciós kormány bukása, nem vállalt újabb mandátumot (nem indult), a politikától időlegesen visszavonult. Ekkoriban még nem volt jelentős politikai tényező. Az első világháborúban önkéntesként harcolt. 1917-ig főhadnagyként szolgált a szerb, majd az olasz fronton, ekkor kinevezték az Országos Hadigondozó Hivatal élére. Az őszirózsás forradalom győzelme után visszavonult

Magyarország számára 1941 tavaszán vált egyértelművé, hogy Horthy Miklós kormányzó és Teleki Pál miniszterelnök minden ellenkező óhaja ellenére a világháborúból nem lesz képes teljes mértékben kivonni magát. Az igazi trauma akkor érte a magyar felső vezetést, amikor Sztójay Döme követ Berlinből meghozta Hitler üzenetét.

Gróf Teleki Pál híres Vörös térképe nem tudta ugyan megváltoztatni a határokat a párizsi konferencián, de a készítéséhez alkalmazott módszer számára nemzetközi elismerést hozott.

Politikus, földrajztudós, egyetemi tanár, az MTA tagja, Horthy kormányzó közeli barátja. Az első világháború előtt a világ számos táján vett részt földrajzi expedíciókban. A trianoni békét követően szakmai érvekkel igyekezett alátámasztani a magyar revíziós törekvéseket. 1920-ban külügyminiszter, 1920–21-ben miniszterelnök, 1938–39-ben közoktatásügyi miniszter, 1939-től ismét miniszterelnök. Az álatla vezetett kormány működésének idejére esett Kárpátalja visszacsatolása és a második bécsi döntés megszületése. Bár látja, hogy az ország területi gyarapodásának a Németországgal szembeni elkötelezettség az ára, megpróbálja Magyarországot távol tartani nemcsak a háborútól, de a szorosabb német szövetségtől is. Ennek ellentmond a háromhatalmi egyezményhez való csatlakozás, melyet a Jugoszláviához való közeledéssel kísérelt meg ellensúlyozni. Az örök barátsági szerződés megkötése után nem sokkal végbement belgrádi katonai hatalomátvétel következtében politikája tarthatatlanná vált. Ellenezte Magyarország részvételét a Jugoszlávia elleni agresszióban, s végső kétségbeesésében az egyébként is labilis idegzetű Teleki 1941. április 3- án öngyilkosságot követett el.

Köszönöm a figyelmet!  Géringer Lola Karsay Gábor