Az 55 év felettiek digitális kompetenciái. Internet- és modern eszköz- használat Az idősek internet használata Európa szerte igen alacsony. Az EUROSTAT.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Advertisements

A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Magyarországon új sportként, minél szélesebb körben megismertetni az általunk oly szeretett játékot. Olyan környezetet teremteni, ahol harmonikus közösségben.
Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése „Tudásdepó-Expressz” BÁCSALMÁS.
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Logók és logfájlok Az online közönségmérés kihívásai.
Internet alapú tanulás vidéki térségben. Székelyföldi tapasztalatok Kiss Adél Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat, Csíksomlyó.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
Az internet elterjedése és digitális egyenlőtlenségek Romániában
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok.
IKT az oktatásban február 25. Körmendy Zsolt
Emeltszintű Etanácsadó Otthoni internetes ügyintézés Készítette: Horányiné Horváth Viktória Csilla.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Brüsszel milyen messze van
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
SDT-monitor Informatikai eszközök alkalmazása a tanulási folyamatban Budapest, febr. 6.
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia április FOGYATÉKOSSÁG ÉS CSALÁDI SZEREPEK Készítette: VÁGÁSI JÚLIA.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Hozzászólás Hermann Zoltán: Az iskolatípus hatása a tanulói teljesítményekre Lovász Anna Szirák november 9.
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Tárki-Unicredit Európai társadalmi jelentés Demográfiai folyamatok Hozzászólás Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutatóintézet.
„Digitális erőd – információkereső kalandjáték a reneszánsz témakörében ” Készítette: Tóth Krisztina.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Az internet kialakulása
Nyitórendezvény Edelény, „Digitális írástudással a munkaerő-piaci aktivitás elősegítéséért”
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Kinek hogyan segíthet? Motivációs üzenetek a társadalom különböző szegmensei számára.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A kis- és közepes vállalkozások információs rendszerei Erdős Ferenc.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Inessza Goldberg Izraeli Tudományos Grafológiai Társaság.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
AZ ELKÖVETKEZŐ ÉVEK LEGFONTOSABB TRENDJEI: Hagyományos TV helyett - streaming, - intelligens gépek és polgárok - városok - gondolatátvitel.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Internet a családban Székely Levente –
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
Fanta TrendRiport: Kultúra ‐ és médiafogyasztási szokások a fiatalok ko ̈ rében Hogyan beszéljen egy márka a tinédzserekhez? Kreatív konferencia.
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
ZENEALATTI Halljuk, vagy hallgatjuk is? Székely Levente –
Kaposvári Egyetem Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola Privóczki Zoltán PhD. hallg A doktori téma címe:
Digitális generáció az iskolapadban Bedő Ferenc
Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente.
– Letölthető változat –
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
A szövegértés változásai a PISA 15 éve alatt
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
Nemzeti Köznevelési Portál
A szervezet bemutatása
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

Az 55 év felettiek digitális kompetenciái

Internet- és modern eszköz- használat Az idősek internet használata Európa szerte igen alacsony. Az EUROSTAT jelentése szerintaz évesek több mint négytizede, a év közöttiek kétharmada soha életében nem használta még az internetet az EU-ban. Ugyanez az arány a évesek körében csupán 15%.EUROSTAT jelentése szerint

Fordulópont / „tipping point” (2000-től) Magyaroszágon az elmúlt 20 évben nagyon lassú terjedést láthattunk, ahol az év felettiek 10 év alatt az 1-2%-os penetrációs sávból jutottak el a jelenlegi kb. 30%-os penetrációs szintre. Erre nem mondhatjuk, hogy robbanásszerű. Sem azt, hogy divat lenne az idősek körében netezni. Egyelőre. Az viszont igaz, hogy egy kirívóan alacsony szintről eljutottunk egy olyan magas szintre az internet használatában, ahol az tömegjelenséggé vált, amit egyetlen idős sem tud megkerülni vagy negligálni. Az egy generáció közösségi szokásaiban zajló változásokat hívjuk „fordulópontnak” szociológiai szempontból. A jelenségről itt jelent meg magyar nyelven szakirodalom: Gladwell, Malcolm: Fordulópont című könyvében, Malcolm

Az internet használatának gyorsulása (55+) Magyarországon is beszélhetünk egy változási időszakról: a 2000-es évektől jelentősen javul a helyzet, ez egyfajta fordulópont az idősek internet használatban, ahonnan begyorsul a terjedés. Ezt az időszakot hívjuk (amerikai mintára) ún. ezüst szörfölők (silver surfers) időszakának, az ezredforduló utáni években. A 2000-es évektől ebben a generációban az átlagos növekedést jelentősen meghaladó ütemben kezdtek el rövid idő alatt internetezni, az informatikai eszközöket használni nagyon sokan (ebben jelentős szerepe van a modernebb telefonok használatának is!). A jelenséget elősegítette az internet, mint KOMMUNIKÁCIÓS csatorna szerepe: az idősek így tarják/tartották a kapcsolatot a külvilággal, a rokonokkal, az unokákkal (sok fiatal távol él a nagyszülőktől, külföldre költözött, külföldön dolgozik stb) Az amerikai silver surfers jelenség leírásának forrása:

Az internet terjedése és a digitális kompetenciák (55+) I. Az ugyanakkor érdekes, hogy a magyar net terjedésének dinamikája rendesen rácáfol az innovációk diffúziójával (terjedésével) foglalkozó rogersi elméletre, ahol kellene lennie egy lassú felívelésnek, nekilendülésnek és kisimulásnak (a híres S-görbe). Ezt nem igazán látni a magyar net terjedésében, inkább egy lineáris, évről-évre szinte egyenletes, csak 1-2 évben néhol kiemelkedőbb, helyenként viszont megtorpanó növekedést láttunk eddig, ahol a 2001-es 17%-ról (World Internet Project) jutottunk el a 66%-os szintre 2011-reaz innovációk diffúziójával (terjedésével) foglalkozó rogersi elméletreWorld Internet Project Forrás: Eurostat jelentés Magyaroszágról, „Life Online” / agenda/sites/digital-agenda/files/scoreboard_life_online.pdf

Az internet terjedése és a digitális kompetenciák (55+) II. Forrás: Eurostat jelentés Magyaroszágról, „Life Online” / agenda/sites/digital-agenda/files/scoreboard_life_online.pdf

Pályázati források a tanulásra Több tucat hazai és európai uniós pályázat valósult meg 2000 és 2013 között Magyarországon melyben az idősek (55+) digitális kompetenciáit fejlesztették (például mi is megvalósítottunk ilyet: Chance, Grundtvig II stb.)

Megállapítások (55+) Az idősebb korcsoport és a digitális eszközök használata már korábbi elemzéseknek is tárgya volt. Homoki (2006) eredményeiből érdemes kiemelni az alábbiakat: „Előmozdítja a digitális eszközhasználatot, ha az idős ember nem egyedül él, különösen, ha van 30 évesnél fiatalabb családtagja, vagy ha van magasabb iskolai végzettségű családtag a háztartásban. A jövedelemtől független, önálló hatást fejtenek ki a digitális eszköz használatára a háztartásban használatos programozható gépek és IKT-eszközök. Az idősek internethasználatát elsősorban a mindennapi életben hasznos, praktikus funkciók jellemzik …” Forrás: Homoki 2006, 198 old.

A médiafogyasztás és digitális eszközhasználat alapján kialakított csoportok összetétele a főbb társadalmi- demográfiai jellemzők szerint (%) Forrás: Digitális írástudás, társadalmi szegmentáltság (Bernát Anikó – Fábián Zoltán) tanulmánya

Hazai és nemzetközi tapasztalatok (55+) A hazai kutatások is azt mutatják, hogy Az adatok azt mutatják, hogy a digitálisan írástudatlanok jelentős része alacsonyan iskolázott és idősebb korú. Ez nem magyar sajátosság, hanem más országokban is megfigyelt jelenség. Dutton és munkatársai (2006) a World Internet Project nemzetközi adatait használva megállapították, hogy a „fiatalok számottevően nagyobb eséllyel válnak használóvá, mint az idősebb generációk képviselői” (Dutton–Shapherd–Di Gennaro 2006: 218). Szerintük a használat terjesztéséhez különösen fontos annak megértése, hogy mi motiválja az embereket az internet használatára, és ez különösen igaz a nehezen elérhető csoportokra, például az idősekre. Szerintük a szakpolitikáknak arra kell összpontosítaniuk, hogy megértessék az emberekkel, hogy az internet miképpen képes életüket jobbá tenni. „Mindehhez pedig arra van szükség, hogy bővítsük azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül a jelenleg nem használó csoportok tapasztalatokat szerezhetnek az internettel kapcsolatban.”

Digitális technika és a fogyatékosok (megállapítások) A fogyatékosok közül Magyarországon nagy százalékban vannak digitális írástudatlanok. Pontos mérési adatok nem vagy csak részben állnak rendelkezésre, de külön kell vennünk az egyes fogyatékossági formákat: 1. szellemi fogyatékosok (szinte 100%-os a digitális „írástudatlanság”), 2. testi fogyatékos (külön mérési adatok nincsenek), 3. hallás- vagy látássérült, siketnéma (a digitális eszközök használata a számukra több pályázati forrásból egyre inkább elérhető, több olyan tanfolyam is indul, ami az ő beiskolázásukat segíti, minél többféle fogyatékosságuk van, annál nagyobb az esélyük a pályázatokban való részvételre, a hallássérülteket és siketnémákat segítik a digitális eszközök a mindennapi életben (internet, számítógép, telefon: csak sms! használat), a vakok számára pedig már államilag támogatott formában is elérhetőek a különféle segédprogramok, amelyek a honlapokat felolvassák, illetve a számítógépen történő munkát „hangossá” teszik. A kormányzati és közösségi internetes oldalaknak el kell készíteni az ún. „akadálymentes”, jobban olvasható verzióját is. A televízióban és a közösségi eseményeken (az esélyegyenlőség jegyében) jeltolmácsot kell alkalmazni, illetve pályázati forrásból egyre több televízióműsor elérhető feliratozva is.