HACCP rendszer.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

Élelmiszerbiztonsági útmutató
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
az általános iskolákban
HACCP oktatás Modul 05 - lecke 01
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Monit 1 Felügyelő eljárás Modul 03 - lecke 04. Monit 2 FelügyeletFelügyelet A megfigyelések vagy mérések tervezett sorozatának végzésére irányuló tevékenység.
Elektronikus archiválórendszer fejlesztése PKI alapokon Készítette: Kollár Balázs november 11.
Validálás & verifikálás
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
A H N J B D F C E G S P Q M O C% T K S’ E’ C’ K’ F’ D’ L P’ δ
Környezetközpontú folyamattervezés
A HACCP rendszer alapelvei
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Minőségmenedzsment 5. előadás
Minőségmenedzsment 6. előadás
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Kémiai biztonság 2006/2007. tanév II. félév
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A HACCP rendszer és alkalmazása
Good Manufacturing / Hygienic Practice
HACCP az élelmiszer-higiéniában
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Számítógéppel segített minőségbiztosítás (SPC és SQC)
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
A LOGISZTIKAI RENDSZEREK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
Minőségirányítási rendszerek
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
Munkaszervezési ismeretek
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
10. hét: A HACCP rendszer, mint egy ágazati rendszer
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK (ISO, TQM, HACCP)
Minőségbiztosítás és tanúsítás
Levegőtisztaság védelme
Az EU élelmiszer- szabályozásának céljai Eu. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése Az élelmiszerben lévô egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása.
Kovács Vilmos Okleveles Élelmiszermérnök Élelmiszerbiztonsági szakmérnök Haccp, ISO9001,ISO2200 vezető auditor Az állattenyésztésben alkalmazható minőségirányítási.
Tárgyszavazás az OMgK-ban (1.) as évektől MABI, 1988-tól tárgyszavazás (ma több mint 123 ezer rekord) tól Aleph -Agris -mindent tárgyszavazunk.
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
Eljárás fajták a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás alá tartozó tevékenységek szerint.
Van-e munkahelyi kockázat? Ha van, milyen?
Simonné Szabó Katalin, Török Alajos, Dr. Pataki Olga
Impl 1 A HACCP végrehajtása Modul 04 - lecke 01. Impl 2 Tanulmány  Lehetséges veszélyek felsorolása  Veszélyelemzés  A jelentős veszélyek felsorolása.
Az élelmiszerek (ételek) minősége
Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Levegőtisztaság- védelem 6. A légszennyező anyagok kibocsátásának szabályozása.
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
Minőségügy alapjai 4. Konzultációs rend  Információbiztonsági Irányítási Rendszer (IBIR)  Munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Berszán Gábor jegyzete alapján Készítette: Kőszegi Lászlóné
MINŐSÉGMENEDZSMENT ÉLELMISZERBIZTONSÁG
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Külön engedély 57/2010 (V.7.) FVM rendelet
Dr. Galgóczy Béla osztályvezető járási főállatorvos
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

HACCP rendszer

HACCP rendszer: Hazard Analysis and Critical Control Points Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok CÉL: a fogyasztók részére kiszolgált élelmiszer ne okozzon egészségi ártalmat JELLEMZŐK: leghatékonyabb eszköz az élelmiszerbiztonság megvalósításához gazdasági érdek (ételmérgezés) késztermék-ellenőrzés helyett folyamat-ellenőrzés

Rendszer lényege: Milyen egészségre ártalmas anyagok kerülhetnek az élelmiszerekbe? Mi történik az ártalmas anyagokkal a technológiai folyamatban? Milyen intézkedéseket kell tenni az ártalmas anyagok csökkentése érdekében? Milyen belső ellenőrzéseket kell végezni?

Ételmérgezések leggyakoribb okai: nem megfelelő hőmérsékletű tárolás lassú lehűtés, lehűtés hiánya nem megfelelő átsütés, főzés hosszú idejű tárolás utólagos szennyeződés ( nyersanyagok, eszközök, dolgozók)

Alapelvei: 1. Veszélyelemzés végzése – egészséget veszélyeztető anyag jelenléte az élelmiszerekben 1.1 Biológiai jellegű veszélyek (mikróbák) 1.2. Kémiai veszélyek (vegyi anyagok) 1.3. Fizikai veszélyek (haj, rovar) Veszélyek előfordulásának valószínűsége

2. Kritikus szabályozási pontok meghatározása 3. Kritikus határértékek megállapítása 4. Szabályozást felügyelő rendszer – rendszeres ellenőrzés mit, mikor, hogyan? 5. Helyesbítő tevékenység meghatározása – hibajavító intézkedés 6. Igazolásra szolgáló eljárások megállapítása 7. Dokumentáció létrehozása