Függvények, mutatók Csernoch Mária. Függvények függvény definíciója az értelmezési tartomány tetszőleges eleméhez hozzárendel egy értéket –függvény helyettesítési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Koordináták, függvények
Advertisements

“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”
Microsoft Excel Függvények II.
Kifejezések 2+3 Egy egyszerű kifejezés… © Pasztuhov Dániel, www.programozas-oktatas.hu.
LFüggvények Alkalmazott Informatikai Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA dr.Dudás László 20./0. lFüggvények deklarációja és prototípusa lA függvénydefiníció lHivatkozás.
8. előadás (2005. április 19.) Pozicionálás fájlban (folyt.) I/O mechanizmus váltás Hibakezelő függvények Változók tárolási osztályai Parancssor-argumentumok.
Rekurzió (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával)
© Kozsik Tamás Beágyazott osztályok A blokkstrukturáltság támogatása –Eddig: egymásba ágyazható blokk utasítások Osztálydefiníciók is egymásba.
Dinamikus tömbök.
Bevezetés a Java programozásba
10. előadás (2004. április 20.) A C előfordító (folytatás) Néhány hasznos compiler opció Egy tanulságos könyvtári függvény Változó hosszúságú argumentum.
1 Programozás alapjai GEIAL312B (ANSI C) BSc (Bachelor of Science) / Alap képzés 2005/2006. őszi félév Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék.
5. előadás (2005. március 22.) Függvények definíciója, deklarációja, hívása Enumerációs adattípus 1.
4. előadás (2005. március 8.) Pointerek Pointer aritmetika
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Függvények, mutatók Csernoch Mária.
Mutatók, tömbök, függvények
A C++ programozási nyelvSoós Sándor 1/15 C++ programozási nyelv Gyakorlat hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet.
6. előadás Hatókör, láthatóság, élettartam. Változók leképzése a memóriára. Blokkszerkezetes nyelvek. Kivételkezelés.
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
6. előadás Parametrikus polimorfizmus. Generikus programozás. Az Ada sablonok.
Programozás I Függvények általános jellemzői
Ficsor Lajos Template-ek CPP8/ 1 Template-ek. Ficsor Lajos Template-ek CPP8/ 2 A template fogalma Kiindulási probléma: tetszőleges típusokon kellene ugyanolyan.
Függvények III Logikai függvények. Hamis A HAMIS logikai értéket adja eredményül. HAMIS( ) A függvény alkalmazása helyett egyszerűen beírhatjuk a HAMIS.
Operációs rendszerek gyakorlat 4. Gyakorlat Vakulya Gergely.
C nyelv utasításai.
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Függvények.
Programozási Nyelvek (C++) Gyakorlat Gyak 02.
Függvények.
HEFOP 3.3.1–P /1.01 Az OOP elve A programozási paradigma (vagy elv) a számítógépes programok tervezésének és programozásának módszerét jelenti.
A logaritmusfüggvény.
Alprogramok deklarációja, definíciója és meghívása Páll Boglárka.
A Pascal programozási nyelv alapjai
A Pascal programozási nyelv alapjai
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Java programozási nyelv Metódusok
Objektum orientált programozás 3. Függvények Nagy Szilvia.
Objektum orientált programozás
1 Objektum orientált programozás Öröklődés: többszörös öröklődés, konstruktorok, destruktorok, overloading Nagy Szilvia.
Török Katalin és Marosi Nóra 11/c. Pascal: Az es években megjelent magas szintű programozási nyelv, közel áll az emberi gondolkodáshoz. Nevét.
Függvények a C nyelvben 1 Függvényeket a következő esetekben szokás írni: Ha ugyanazt a tevékenységet többször is el kell végeznünk ugyanolyan típusú,
2012. március 21. Paulik Áron.  Ha a függvényünk feladata olyan, hogy nem lenne értelme a visszatérési értéknek, vagy csak nincs rá szükség, void típusúként.
1. feladat  Készíts olyan függvényt, mely paraméterül kapja két egész típusú változó címét, s hívása után a két változó értéke helyet cserél.
Ficsor Lajos A C++ programozási nyelv I. CPP1/ 1 Osztály és objektum fogalma.
Típuskonverzió a C++ nyelvben
A 2. géptermi beszámoló VBA anyagának összefoglalása
Kiterjesztések szemantikája: Szemantikai tartomány : Adatoknak, vagy értékeknek egy nem üres halmazát szemantikai tartománynak nevezzük. Jelölése: D. Egy.
1 Függvények használata – az első függvénynél a formulát háromszor be kell írni, rendre az x, x+h, x-h argumentumokkal, – a második függvénynél az új (feltételes.
Függvények, mutatók Csernoch Mária. Függvények függvény definíciója az értelmezési tartomány tetszőleges eleméhez hozzárendel egy értéket –függvény helyettesítési.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
Krizsán Zoltán, iit C# osztályok 2 Adattagok  Osztály hatáskörben definiált változó.  Formája: [attribútum] [módosító] típus azonosító [=kezdő érték][,
Programstruktúrák. Program A program utasítások olyan sorozata, amely a számítógépen önállóan képes megoldani egy feladatot. A program háttértáron futtatható.
a programegységek között
Kifejezések C#-ban.
Beépített függvények használata programozáskor
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
String osztály létrehozása
Konverziós operátorok
Az objektum-orientáltság
Előadás másolata:

Függvények, mutatók Csernoch Mária

Függvények függvény definíciója az értelmezési tartomány tetszőleges eleméhez hozzárendel egy értéket –függvény helyettesítési értéke –x  f(x) –D f  R f definíció szerint egy értéket adnak vissza C-ben –értéket nem adnak vissza –egy értéket adnak vissza –több értéket adnak vissza

Függvények a függvény definícióban szereplő tárolók –formális paraméterek –formális argumentumok –paraméterek a függvényhívás során megadott értékek –aktuális paraméter –aktuális argumentumok –argumentumok

Függvények paraméterezése és a függvényérték a paraméterek deklarációs sorrendje követi a pareméterek sorrendjét semmilyen összevonás sem lehetséges a deklarált paramétereket a függvényen belül a függvény lokális változóként használja, a függvényen kívülről nem érhetők el a visszaadott érték az utasításban szereplő kifejezés értéke –return kifejezés;

Függvények paraméterezése és a függvényérték ha a függvény definíciójában nem adjuk meg a visszatérési típust, akkor alapértelmezés szerint int típusú lesz a függvény a void típus felhasználásával olyan függvényeket készíthetünk, amelyek nem adnak vissza értéket

Függvényhívás a függvényhívás olyan kifejezés, amely átadja a vezérlést és az argumentumokat az aktualizált függvénynek a C, C++ nyelveken az argumentumok érték szerint adódnak át –az argumentumok másolatát veszi fel a megfelelő paraméter értékként –következmény a függvényen belül a paraméteren bármilyen műveletet végezhetünk, annak nincs kihatása a híváskor megadott argumentumra –átadott érték változónak a címe függvényből „kihivatkozva” megváltoztathatjuk a változó értékét