Készítette:Kereszti Laura

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
Matematika és módszertana
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Aranymetszés képviselői
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Nikolausz Kopernikusz
Arisztotelész életútja.
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA
Matematika a tudományban és a művészetekben
A XVII. SZÁZAD KIEMELKEDŐ NEVELŐI
Sir Isaac Newton (1642. jan márc.31.)
Isaac Newton.
Blaise Pascal (1623 – 1662).
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Georg Simon Ohm Életrajza..
Bolyai János.
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Charles Augustin de Coulomb
Fourier és az ő sora Tóth Tímea 12.c.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Evangelista Torricelli
Newton és gravitációs törvénye
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
Készítette: vígh Ramóna 10.a
James Clerk Maxwell (Edinburgh, június 13
Készítette:Povázsony István!
Galileo Galilei élete és munkássága
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
René Descartes élete Károly Alexandra 9.b. Tartalomjegyzék Élete Fontosabb művei.
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
AZ ELSÕ MATAMATIKA NÓBEL-DIJAS NÕ Réka és Rene MARJAM MIRZAKANI.
Czene Alexandra 9.b.
Számítástechnika története
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
Heike Kamerlingh Onnes
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
Christiaan Huygens a csillagász
William Thomson (Lord Kelvin)
William Thomson Lord Kelvin
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Készítette: Nagy Attila
Készítette: Kotyinszki Bernadett 9.b
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
William Thomson /Lord Kelvin/
Christiaan Huygens élete
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Dinyák Adrienn 10.a.  Születése Születése  Tanulmányai Tanulmányai  Munkái Munkái  Magánélete Magánélete  Fizikai elért eredményei Fizikai elért.
Isaac Newton élete.
Készítette:Kereszti Laura
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
Hidrosztatikai alapok (hidrosztatikai paradoxon)
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
Gábor Dénes KEREKES EVELIN 12.C. A fizikusról Születési név: Günszberg Dénes Született: Budapest, Terézváros, június 5. Elhunyt: London, február.
Wilhelm Conrad Röntgen Készítette: Kunkli Tímea 11.a.
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
A kezdetektől…. …”napjainkig” ( )
Charles-Augustin de Coulomb
A fizika mint természettudomány
Érdekességek a matematikáról, matematikusokról
Blaise Pascal (1623 – 1662) Készítette: Longo Paolo
A NYOMÁS.
Előadás másolata:

Készítette:Kereszti Laura Blaise Pascal Készítette:Kereszti Laura

Bevezető Blaise Pascal : matematikus,fizikus, vallásfilozófus,teológus, moralista és vitatkozó. A poitou-i mocsarak lecsapolásában szakértőként vett részt. Fontos alkotásokat hagyott hátra a fizika, a matematika, a teológia, a filozófia és az irodalom témakörében is. Hozzájárult a természettudományok fejlődéséhez, mechanikus számológépet szerkesztett, megalapozta a projektív geometriát, kidolgozta másokkal közösen a valószínűség matematikai elméletét. Tanulmányozta a folyadékokat és tisztázta a vákuum és a nyomás fogalmait. A nyomás mértékegysége az ő munkásságának tiszteletére lett pascal. A gondolkodásnak és a gyakorlati kísérletek tényadatainak tulajdonított döntő szerepet tudományos munkájában.

Élete Blaise Pascal 1623-ban született Clermont-Ferrand-ban, édesanyját hároméves korában elveszítette. Apja, Étienne Pascal, nagy humán műveltséggel rendelkező, műkedvelő matematikus, jogász, a clermont-i adóügyi bíróság második elnöklő bírója, később adófelügyelő Rouenban. 1631 novemberében az apa fiával és két leányával, Gilberte-tel és Jacqueline-nal Párizsba költözött. Az édesapa tanította gyermekeit otthon, és korán észrevette Pascal kiemelkedő intellektuális képességeit. A család tudós körökkel érintkezett. Étienne Pascal 1634-től részt vett Richelieu bíboros által kijelölt bizottságban, amelynek az volt a feladata, hogy értékelje Jean-Baptiste Morin de Villefranche földrajzi hosszúságokat megállapító módszerét.

Matematikai munkássága 16 éves korában írta első tanulmányát, Gérard Desargues munkája alapján és azt elmélyítve, Tanulmány a kúpszeletekről címmel, majd 1648-ban született meg az Értekezés a kúpszeletek származtatásáról. Ebből csak két kivonat maradt fenn Leibniz jegyzeteivel, aki a Périer fivérektől kapta meg Pascal latin nyelvű tanulmányát.A nagy újítás a Pascal tétel volt,amellyel megalapozta a projektív geometriát . Foglalkozott az infinitezimális számításokkal és a sorozatokkal . A Pascal-háromszög a binomiális együtthatók gyors és egyszerű kiszámolására használható. Kidolgozásakor alkalmazta először a teljes indukcióval történő bizonyítás módszerét. A Pascal-háromszög jelentős mértékben készítette elő Leibniz munkáját az infinitezimális számítások terén . A Pascal-háromszög aritmetikai táblázatát használta a szerencsejátékok pont-problémájának megoldásához és a valószínűség-számítás fejlesztéséhez. A szerencsejátékban a pontok elosztásának problematikája a következő: ha két szerencsejátékos a játszma vége előtt szakítja meg közös megegyezéssel a játékot, hogyan lehet igazságosan elosztani a nyereséget, ha figyelembe veszik a nyerési valószínűséget mindként játékosnál a megszakítás pillanatában. Fermat-val levelezett a pontok elosztásáról, s bár eltérő módszerrel, de mindketten azonos eredményre jutottak . Utolsó tudományos munkáját a cikloisról írta Amos Dettonville álnéven Traité de la roulette címmel. A ruletta típusú görbék dimenziójáról írt levelet Christiaan Huygensnek1659-ben, szintén álnéven.

Fizikai munkássága Pascal behatóan foglalkozott a folyadékok fizikájával, és beírta nevét a hidrosztatikába, amikor megalkotta a később róla elnevezett törvényt. Megfogalmazta a közlekedőedények fizikai törvényét. Már egészen fiatalon eredményeket ért el a gázok nyomásviszonyait, a légnyomásváltozásokat vizsgálva. Híres barométeres kísérlete valójában távkísérlet volt, hiszen azt sógora, Périer végezte el.Pascal nem mellesleg a fizikai kísérletekről hosszasan levelezett Périerrel .

Háromszög elmélet

Blaise Pascal-díj 1984-ben a Francia Tudományos Akadémia létrehozta a Blaise Pascal-díjat. 1985 óta ítélik oda az alkalmazott matematikai kutatásokban és a mérnöktudományok terén végzett numerikus számításokban elért eredményekért.

Köszönöm szépen a figyelmet! Készítette:Kereszti Laura Viktória