1 Erős készpénztermelés, stabil pozíció a mobil piacon 2003. I. féléves eredmények.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Likviditás a Budapesti Értéktőzsdén Mennyire felel meg a kibocsátók és befektetők elvárásainak, illetve mitől függ? Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Advertisements

Pénzintézeti cash-flowk
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
1 Sajtótájékoztató Externet tőzsdei bevezetés május 30.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
7.Szeminárium – Pénzügyi elemzés Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
Erőrrásbevonás számvitele
Összefoglaló a Budapesti Értéktőzsde Zrt évéről dr. Mohai György vezérigazgató Budapest, április 2.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Vállalatfinanszírozás
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Kuti Mónika: Korlátozott finanszírozási flexibilitás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A magyar gazdaság várható helyzete
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
Új Magyarország Mikrohitel Program Dr
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
A magyar mezőgazdaság szerkezete
1 Sikeres évkezdet első negyedévi eredmények.
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Összehasonlító példák
PÉLDÁK.
Vállalati pénzügyek II.
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

1 Erős készpénztermelés, stabil pozíció a mobil piacon I. féléves eredmények

2 Üzletágak szerinti áttekintés Tartalomjegyzék Bevezetés, I. féléves eredmények Kilátások Ezen prezentáció jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmaz. Azon megállapítások, melyek nem múltbeli eseményekre vonatkoznak (azaz a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentések), jövőre vonatkozóak. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre a kellő mértéket meghaladó módon támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések azon időpontbeli állapoton alapulnak, amelyben ezen állítások elhangzanak, s nem vállalunk kötelezettséget arra nézve, hogy ezen kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján a továbbiakban nyilvánosan frissítsük, módosítsuk. A jövőre vonatkozó kijelentések inherens kockázatokkal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek az előretekintő jellegû megállapításoktól. Az ilyen tényezőket többek között a december 31-én végződött évre vonatkozó, 20-F formátumú éves jelentésünk is részletezi, amelyet az Egyesült Államok Tőzsde- és Értékpapírfelügyeletéhez (SEC) nyújtottunk be.

3 Piacvezető minden fő üzletágban I. félévben a bevételek 3,3%-kal 296,9 milliárd forintra növekedtek, az EBITDA ráta 43,5%-ot ért el Magyarország vezető mobil szolgáltatójának 100%-os tulajdonosa A távközlési szolgáltatások teljes skáláját nyújtja Macedóniában Piaci kapitalizáció: 3 milliárd euró A részvények New York és Budapest tőzsdéin jegyzettek, továbbá Londonban (SEAQ) is kereskednek velük A Matáv jelenleg Tulajdonosi struktúra (%-ban kifejezett, megközelítő adatok)

4 Kedvezményes tarifacsomagok elősegítették a vonalszám csökkenésének lassulását, ADSL program sikeresen halad EBITDA ráta 43,5% Bevétel mFt I. félév eredményei Vezetékes Mobil Nemzetközi  2,1% 38,5%  10,5% 39,3%  0,5% 55,5% Bevétel növekedés: 3,3% EBITDA mFt  3,5%  19,2%  12,6% Javuló jövedelmezőség, stabil bevételek Stabil piaci pozíció erős versenykörnyezetben CSOPORT

5 Infrastruktúra alapú verseny –Költségalapú összekapcsolási díjak - amennyiben az adott szolgáltató legalább 3 ponton csatlakozik a tíz szekunder központ három tagjához –Nincs harmadik fél felé történő számlázás a vezetékes beszédcélú szolgáltatások terén Ársapka-szabályozás –2002-ben az átlagos áremelés mértéke 4%, 2003-ban 2%, 2004-ben fogyasztói árindex mínusz 3% –Eltérő szabályozás vonatkozik az előfizetési díjakra és a helyi tarifákra Az összekapcsolási díjak csökkennek, közeledve az EU átlaghoz –Következő lépés: alacsonyabb tőkeköltség alkalmazása –Szeptembertől 10%-kal csökken a Westel fix-mobil végződtetési díja –A teljes díjcsökkentést tovább kell adni a fogyasztók felé A számhordozhatóság előreláthatólag 2004 januárjától kerül bevezetésre, a mobil és a nem földrajzi számokra pedig 2004 májusától A szabályozás áttekintése Eddig alacsony a kieső forgalom és az elveszített ügyfelek száma

6 Vezetékes: növekszik a kedvezményes csomagok szerepe Vezetékes vonalszám és vonalsűrűség a Matáv szolgáltatási területén ,9 35,4 38,6 39,5 39,1 38, A vezetékes vonalsűrűség és vonalszám kismértékben csökkent Már a teljes vonalszám 18%-a ISDN (éves szinten 5,7%-os növekedés) A növekvő számú kedvezményes tarifacsomagok (40%) elősegítik a vezetékes vonalszám csökkenésének lelassítását

7 Vezetékes üzletág: folytatódó hatékonyságnövelés Alkalmazotti létszám és egy alkalmazottra jutó vonalszám Korlátozott növekedési lehetőségek a beszédátviteli szolgáltatások terén mobil kannibalizáció erősödő verseny (főként a belföldi és nemzetközi távolsági hívásoknál) új tarifacsomagok Fontos a további költségcsökkentés elsősorban létszámleépítéssel (2003-ban 1 100, 2004-ben további 250 fő) Szerződések újratárgyalása a költségek további csökkentése érdekében nyugat-európai cégek rangsorának első negyedében

8 Adatkommunikáció: növekedés az ADSL piacon Az ADSL sikeres szélessávú terméknek bizonyult A bevételek nagy része még mindig a bérelt vonalakból származik Az Axelero csoport több mint előfizetővel, 45%-os részesedéssel piacvezető a kapcsolt vonali Internet- szolgáltatók között A szélessávú beruházásokat ösztönző új adózási szabályok –A szélessávú befektetések 35-50%-a levonható az adóból –SZJA kedvezmény a PC vásárlások támogatására –Adómentes a PC / Internet ingyenes juttatása

9 Mobil üzletág: lelassult a penetráció növekedése előfizetők száma (ezer fő) GSM penetráció Westel előfizetők száma és a mobil penetráció Magyarországon A hazai mobil penetráció június végén 72% volt A teljes ügyfélkör közel 75%-a előre fizetett kártyát használt Westel: ARPU Ft, MOU 110 Kedvező pénzügyi eredmények és stabil piaci pozíció Penetráció

10 Mobil üzletág: sikeres válaszok a kihívásokra A belépési korlát helyett az árversenyre tevődik át a hangsúly A Westel sikeresen reagált a versenytársak új ajánlataira Csökkenő lemorzsolódás a kártyás és a szerződéses előfizetőknél Folyamatosan csökken az ügyfélmegszerzési költség (az első félévben 14%-kal, forintra esett vissza) Egyre fontosabb az ügyfélmegtartó program GSM piaci részesedések (%) I. félév A Westel megőrizte piaci pozícióját és versenytársaival szembeni egészséges előnyét a kiélezett verseny ellenére

11 MakTel: növekvő nyereségesség, stabil bevételek Korlátozott bevételnövekedés – Kikapcsolások, alacsonyabb készülék-értékesítés, csökkenő mobil és belföldi forgalom – Csökkenő nemzetközi forgalmi bevételek az árak és a forgalom visszaesése miatt Középpontban a költségek – Leszorítottuk a karbantartási és tanácsadási díjakat – Csökkentek a forgalomhoz kötődő költségek Az EBITDA ráta 55,5%-ot ért el I. féléves eredmények főbb meghatározói Hangsúly a költségcsökkentésen Bevételek Költségek +0.5% (5.2%)

12 MakTel: növekvő ügyfélkör és vonalsűrűség Előfizetők száma Alacsony vonalsűrűség (2%) jelentős növekedési lehetőségek a verseny ellenére Nagymértékű növekedés, felkészülten a versenyre, penetráció: 19% Jelentősen megnőtt az ISDN csatornák száma, vonalsűrűség: 29% Vonalsűrűség Internet vezetékesmobil

13 MakTel: kilátások Makrogazdasági környezet  Stagnáló GDP  Magas munkanélküliség  Költségvetési megszorítások  Csökken a rendelkezésre álló személyi jövedelem  Folytatódó díjkiegyenlítés a vezetékes üzletágban  Megkezdődött a verseny a mobil piacon (Cosmofon elindította kereskedelmi szolgáltatását)  Kiszervezési lehetőségek (takarítás, étkeztetés, stb.) Folytatódik a szigorú költségellenőrzés minden üzleti területen Korlátozott gazdasági növekedés a következő 12 hónapban

14 Matáv Csoport: csökkent az eladósodottság Nettó adósság / összes tőke *A MakTel és Westel akvizíciók finanszírozása hitelből történt Kontrollált eladósodottsági szint az akvizíciókat követően is Az erőteljes működési cash-flow termelés rugalmasságot biztosít Westel hitel refinanszírozása A teljes hitelállomány 16%-a kitett az árfolyamkockázatnak Hitelminősítés: S&P: BBB+ stabil kilátás, megerősített Moody’s: Baa1 stabil kilátás, megerősített

15 Matáv Csoport: új osztalékpolitika A év után fizetett osztalék összege 18 Ft részvényenként, ami éves szinten 64%-os emelést jelent Továbbra is stratégiai prioritás értékteremtő akvizíciók végrehajtása Megcélzott eladósodottsági ráta: 30% és 40% között Cél az osztalék összegének további növelése az eladósodottsági ráta fenti tartományban tartása mellett Eladósodottsági ráta és osztalékhozam Megcélzott eladósodottsági ráta Cél az osztalék- kifizetés további növelése *Az osztalékhozam számítása 815 Ft-os árfolyamon történt (2002. év végi árfolyam)

16 Tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzése Cél a 2002 évi 16,6%-os beruházás/árbevétel hányados további javítása A növekedési területeket nem érinti a beruházások csökkentése Nyilvános célkitűzés 2003-ra: 90 milliárd Ft körül a MakTel- lel, de UMTS és potenciális akvizíciók nélkül

17 Célok és kilátások 2003-ra Kilátások Kihívások minden üzletágban a növekvő verseny következtében A belföldi mobil penetráció lassuló növekedése Erőteljes növekedés az ADSL üzletágban Pénzügyi célok 2003-ra alacsony egyszámjegyű bevétel-növekedés 40% körüli EBITDA ráta kb. 90 milliárd Ft tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére