Làncreakcio ès felezèsi idő

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Az anyagszerkezet alapjai
Atombomba A hasadó bombában ugyan az játszódik le, mint a reaktorban, azzal a különbséggel: nincs szabályozás, nincs hűtés. A bomba működésének feltétele,
A maghasadás és a magfúzió
Készítette: Bráz Viktória
Magfizikai kísérletek és a chicagoi fél watt
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
Energia a középpontban
Radioaktivitás és atomenergia
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Energia a középpontban
Atomenergia-termelés
Az Atomenergia.
Atommag modellek.
Súlyos üzemzavar Pakson
Az első atombombák, Hiroshima, Nagaszaki
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
A nukleáris energia Erdős-Anga János.
Atomenergia felhasználása
A Hidrogénbomba Varga Tamás NBKS0031ÁÓ.
és gyakorlati alkalmazásai Energetikai Szakközépiskola, Paks
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 5. előadás
Készítette: Borsodi Eszter Témakör: Kémia I.
Az atomenergia.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Sugárzástan 4. Magreakciók Dr. Csurgai József
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Atomfegyverek működése Hatásai
Radioaktivitás Bomlási kinetika
Az atommag.
Magfúzió.
Maghasadás és láncreakció
Az atomerőművek.
Nukleáris anyagok azonosítása és jellemzéseIKI - Izotóp Kft közös ülés ápr. 26 Nukleáris anyagok azonosítása és jellemzése Az MTA Izotópkutató Intézetében.
Izotóp Kft. K+F Fórum, Bp Javaslat új ki-be kapcsolható 241 AmBe neutronforrásra Veres Árpád.
Atomenergia.
A stabil izotópok összetartozó neutron- és protonszáma
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Rutherford kísérletei
Keszitette: Boda Eniko es Molnar Eniko
Az atommag 7. Osztály Tk
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Rádióaktivitás Illusztráció.
Atommodellek Mi az atom? Mit jelent az atom szó? Mekkorák az atomok?
Atomerőművek Energiatermelés és Környezetvédelem.
Radioaktivitás II. Bomlási sorok.
Paul Adrien Maurice Dirac ( )
A maghasadás és a láncreakció
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Készitették: Dimény Leonóra Nemes Izabella Sütő Ruth Szigyártó Timea II.csoport.
Környezetkémia-környezetfizika
Atommaghasadás,Láncreakció
Az atom sugárzásának kiváltó oka
Pálkövi Botond Az Atombomba.
Az atommag alapvető tulajdonságai
RAdiOaktivitás, nukleáris energia
Az atom reaktor Készítette: Torda Livia II/6.
SZILÁRD LEÓ (1898. FEBRUÁR 11. – 1964.MÁJUS 30.) KÉSZÍTETTE: RAJ NIKOLETT 11.C.
FRITZ STRASSMANN ÓCSAI RÉKA 11/A. Boppard, Németország, febr ápr. 22. Fizikus, vegyész.
Atombombák és atomreaktorok
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Láncreakció A láncreakció általánosan események, folyamatok gyors egymásutániságát jelenti, amiben egyetlen esemény sok egyéb, általában a kiváltó okhoz.
A fizika mint természettudomány
Érdekességek a matematikáról, matematikusokról
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
ATOMMAGFIZIKA Chadwick Marie Curie Becquerel Szilárd Leó Teller Ede
A maghasadás és a magfúzió
Előadás másolata:

Làncreakcio ès felezèsi idő

A maghasadás felfedezésének története A fizika tudománya a XX. század első évtizedeiben olyan robbanásszerűen fejlődött, hogy maguk a fizikusok sem voltak képesek lépést tartani a fejlődéssel. Jól példázza ezt a maghasadás felfedezése. 1934-ben Szilárd Leó elméleti megfontolások alapján azzal állt elő, hogy a 235-ös urán izotóp képes a hasadásra és hasadásakor felszabadulnak neutronok, amelyek újabb hasadást idézhetnek elő. Elméletét elmondta Rutherfordnak, aki a korábbi felfedezésekben élenjárt Azonban Szilárd Leó elméletére Rutherford is azt mondta, hogy ez teljességgel lehetetlen. Ugyanebben az évben egy német vegyésznő, Ida Noddack egy cikkében szintén megemlíti a maghasadást, mint egy lehetséges magreakciót. Még öt évnek kellett eltelnie, hogy az egyre szaporodó kísérleti bizonyítékok rákényszerítsék a fizikusokat a maghasadás felfedezésére. Ebben az öt évben Enrico Fermi , a Frederick Joliot-Curie és Irene Joliot-Curie házaspár és más tudósok mindegyike találkozott a maghasadás jelenségével. Mivel számukra teljesen hihetetlen volt ennek a jelenségnek a léte, kísérleti eredményeikre más magyarázatot kerestek.

*folytatás Végül Otto Hahn és Fritz Strassmann egy 1939 februárjában megjelent cikkükben mondják ki, hogy valóban létrejöhet maghasadás. Ugyanezen év márciusában három különböző helyen kísérletekkel igazolták, hogy a hasadáskor több neutron is keletkezik. Még szintén ebben az évben Bohr a cseppmodell segítségével megmutatta, hogy a 235-ös urán izotóp hasad. Mivel 1939-et írtak, a maghasadással kapcsolatos kutatások mindenütt titkossá váltak. A felfedezéseket ezért nehéz akár országokhoz, akár nevekhez kötni. Ami közismert: 1942. december 2-án Fermi vezetésével beindították az első olyan láncreakciót, amely folyamatosan termelt energiát, 200 watt teljesítménnyel.

Láncreakcio A láncreakció általánosan események, folyamatok gyors egymásutániságát jelenti, amiben egyetlen esemény sok egyéb, általában a kiváltó okhoz hasonló eseményt indít el. Láncreakció bekövetkezhet a természetben, a társadalomban, az atommagok bomlásában (nukleáris láncreakció), de a lelki életben is. A láncreakciót egy ok váltja ki, amely katalizátorként (iniciátorként) viselkedve elindítja a folyamatokat, és több lépcsőben létrehoz egy új állapotot. A láncreakció egyik szemléletes, sarkított példája a „pillangó effektus”, amely a determinisztikus káoszmegnyilvánulási formája. Eszerint, ha például az Amazonas őserdejében egy pillangó a korábbiszokásától eltérően nem kettőt, hanem hármat legyint a szárnyaival, ennek következménye később akár egy tornádó is lehet a Florida félszigeten.

A láncreakcio A maghasadás során a végtermékektől függően 2 - 3 neutron szabadul fel, átlagosan 2,47 db. Ezek a neutronok újabb maghasadások lehetőségét hordják magukban, amennyiben egy 235-ös urán izotóppal ütköznek. A probléma az, hogy a keletkező neutronok nagy energiájú, gyors neutronok és ezzel az izotóppal nem lépnek kölcsönhatásba. Újabb hasadás létrejöttéhez, a keletkező neutronok közül legalább egyet le kell lassítani. Amennyiben ez megtörténik és a lelassított neutron egy újabb 235-ös urán izotóp magjával ütközik, akkor újabb hasadás jöhet létre. Ennél az újabb hasadásnál megint keletkezik 2 vagy 3 neutron és ha ezek közül is lelassul legalább egy, akkor a folyamat nem áll le. Az így létrejövő folyamatot láncreakciónak nevezzük. A láncreakció létrejöttében az a döntő, hogy a hasadás során keletkeznek olyan újabb neutronok, amelyek megfelelő körülmények között újabb hasadást idéznek elő. A láncreakció gyakorlati megvalósításának egyik feltétele a keletkező neutronok lelassítása. A láncreakciónak és a következtében felszabaduló hatalmas energia hasznosításának két lehetséges módja van. A hasadásos reaktorokban a láncreakció ellenőrzött formában zajlik és hőenergia termelésére használják. A keletkező hő segítségével áramot termelnek. Egy másik felhasználás során, a legpusztítóbb fegyverek egyikében, a hasadásos bombában (atombomba) a láncreakció ellenőrizetlen robbanásszerű módon megy végbe.

A szabályozott láncreakció A láncreakciónak és a következtében felszabaduló hatalmas energia hasznosításának két lehetséges módja van. A hasadásos reaktorokban a láncreakció ellenőrzött formában zajlik és hőenergia termelésére használják. A keletkező hő segítségével áramot termelnek. A másik felhasználás a hasadásos bomba (atombomba). A hasadásos reaktorokban a láncreakció megvalósításához a következő feladatokat kell megoldani: Dúsítás: a megfelelő fűtőanyag (hasadó anyag) előállítása. Lassítás: a maghasadáskor keletkező gyors neutronokat le kell lassítani, hogy újabb hasadást tudjanak előidézni. Reflektor: meg kell akadályozni, hogy a neutronok kiszökjenek a reaktorból. Szabályozás:a hasadást előidéző neutronok számát szabályozni kell, hogy a reaktor nehogy fölrobbanjon. Hűtés: a reaktort hűteni kell, nehogy túl melegedjen.

Nukleáris láncreakcio Nukleáris láncreakcióról beszélünk, ha egymagreakció terméke újabb magreakciót vált ki. Ez a magreakciók számának exponenciális növekedését eredményezi. Az atomerőművekben (és a nukleáris fegyverekben) az urán és a plutóniummaghasadásának láncreakcióját alkalmazzák. Lényege az, hogy a maghasadás során felszabaduló 2-3 neutron újabb maghasadást váltson ki. A neutronnal a reaktorban alapvetően 3 dolog történhet: újabb maghasadást idéz elő egy hasadásképtelen atommag befogja elhagyja a reaktor aktív térfogatát Az egy hasadásból származó neutronok számát, amelyek újabb hasadást váltanak ki, ksokszorozási tényezőnek nevezzük.

A hasadásos bomba A hasadásos bombában (atombomba) a láncreakció ellenőrizetlenül zajlik. Létrehozásához a kritikus térfogatnál (kritikus tömeg) nagyobb térfogatú hasadóanyag szükséges. Ez az urán esetén körülbelül 10 cm átmérőt jelent. A kritikus térfogat az a térfogat, amelynél a hasadáskor keletkező neutronok már nem szöknek el mielőtt újabb hasadást okoznának. Ha ennél a térfogatnál nagyobb térfogatú hasadóanyagot lassú neutronokkal bombáznak, abban beindul a szabályozatlan láncreakció, bekövetkezik a robbanás. A bomba szerkezete a következő: közepében található egy neutronforrás, ami a hasadáshoz szükséges neutronokat szolgáltatja. A kritikus térfogatnál nagyobb térfogatú hasadóanyagot (lehet plutónium vagy 235-ös urán) több, a kritikus térfogatnál kisebb részre szétszedve, a neutronforrás körül, tőle elszigetelve helyezik el. Ennek következtében a láncreakció nem indul be. A hasadóanyagot hagyományos robbanóanyag veszi körül. A bomba felrobbantásakor a hagyományos robbanótöltet összepréseli az uránt, közepében a neutronforrással. Beindul a szabályozatlan láncreakció és a másodperc törtrésze alatt hihetetlen mennyiségű energia szabadul fel, szörnyű pusztítást végezve.

Felezési idő A felezési idő megegyezik azzal az időtartammal, amely alatt egy folytonos, monoton csökkenő vizsgált érték feleződik. Tipikus példa a radioaktív atommagok bomlása. A radioaktív bomlás jellemzői: a τközepes élettartam .  A még el nem bomlott radioaktív atommagok száma exponenciálisan csökken az idő múlásával. A bomlási állandó az idő együtthatójaként jelenik meg az e szám negatív hatványaként felírt exponenciális kitevőjében. A közepes élettartam elnevezésben a közepes jelző az élettartamokvárható értékére utal, amely speciálisan az exponenciális eloszlás esetében , megegyezik azzal az idővel, amely alatt a bomlatlan magok száma e-ed részére csökken. 

Biológiai vagy eliminációs felezési időnek nevezzük azt az időtartamot, amely alatt a szervezet a felvett vagy véráramba juttatott radioaktív, toxikus vagy gyógyhatással rendelkező anyag mennyiségét a felére csökkenti. Jelölése T1/2. Az eliminációban biológiai (anyagcsere, kiválasztás), fizikai (radioaktív bomlás) és kémiai (vegyületek lebomlása) folyamatok együttesen vesznek részt. A gyógyszertanban, ezen belül a farmakokinetikában használatos felezési idő megadja azt az időtartamot, ami alatt a vérbe jutott gyógyszer koncentrációja a felére csökken. Habár ebben a folyamatban is több tényező játszik szerepet, májon keresztül történő elimináció esetén a folyamat leírható egy exponenciális függvénnyel: ahol: Ct a koncentráció t idő elteltével, C0 a kezdeti koncentráció t = 0 időpontban, k az eliminációs konstans. Az eliminációs konstans és a felezési idő közötti összefüggést az alábbi egyenlet adja meg: