avagy A napenergia passzív hasznosításának lehetőségei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mi a SolarWall? Egyszerűen felszerelhető, nagyon kedvező a megtérülése, csökkenti az üvegházhatást növelő gázok kibocsátását, kisebb energiaköltség,
Advertisements

Passzívház.
Széchényi Ferenc Gimnázium
HŐSZÜKSÉGLETSZÁMÍTÁS
Energiahatékony épületek értékelése
A megújuló energiaforrások
Épületek életciklusra vetített környezetterhelés számítása
Hőtechnikai alapok A hővándorlás iránya:
Az új épületenergetikai szabályozás
Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék
Szabó István Debreceni Egyetem Villamosmérnöki BSc
A Zöld Beruházási Rendszer és támogatásai
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
Hogyan csökkenthetőek drasztikusan Önkormányzatának közüzemi kiadásai?
Avagy a jövő dunsztosüvegje...
Környezettudatos építkezés
Hővisszanyerős szellőztetés
HMV-termelés, a fűtési melegvíz és a használati melegvíz elosztása
A levegő felmelegedése
Napenergia-hasznosítás
Épületszerkezet-temperálás
8. Energiamegtakarítás a hőveszteségek csökkentésével
Termikus napenergia hasznosítás
Szoláris rendszerek.
Termikus napenergia hasznosítás
Passzívház Az Első hivatalos passzívház Németországban került megépítésre.
Passzívház Készítette: Antal Laura Dominika
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
A passzívház Készítette: Böröczky Laura
DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus
PASSZÍVHÁZAK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI
Energia és takarékosság a háztartásban
Hellászi lakáskultúra
Napenergia hasznositás
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Napenergia.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
Milyen falazatot válasszunk? Tóth Zsolt, az é z s é kft ügyvezetője
A TETŐ ÉS AZ ÉPÜLET ENERGIAMÉRLEGE
A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.
Nap, mint megújuló energiaforrás a gyakorlatban
A LEGTISZTÁBB ENERGIA AZ, AMIT FEL SEM HASZNÁLUNK !
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
Passzívházak Készítette: Tábi Réka.
Hellászi lakáskultúra
Áttetsző hőszigetelés (TWD)
Légvezetékes hálózat építése (9. tétel)
TECHONOLÓGIA Az IsoShell az úgynevezet ICF (bennmaradó hőszigetelt zsalu) építési technológia képviselője, amely az alacsony energiafelhasználású és fenntartható.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
MODERN ÉPÜLETEK GÉPÉSZETE 10 PERCBEN
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
Szigeteléstechnika, passzívház Hőnyereség maximalizálása, hőveszteség minimalizálása Benécs József okl.gépészmérnök Passzívház Kft. A Kárpát-medence Kincsei.
HOGYAN SPÓROLJUNK A VILÁGÍTÁSSAL? A fűtés után a villamos áram a legnagyobb költség és egyben lehetőség a megtakarításra Nagy István vezető tervező, ELI.
Az épületek energetikai tanúsítása Tanúsítási példák – családi ház Szalay Zsuzsa Dr. Csoknyai Tamás BME Épületenergetika Tanszék.
SERENAD ÉPÍTÉSI RENDSZER Orosz Zsuzsanna Ügyvezető Orosz Zoltán Okl. Gépészmérnök, feltaláló.
Megújuló energiaforrások Dr. Mizsei János, Timárné Horváth Veronika Köszönet Matteo Reggente bemutató anyagáért.
Épületautomatika helye a hatékony energia-felhasználásban.
1 Épülettervezés Készült az támogatásával Jelen prezentáció tartalmáért a teljes felelősség a szerzőket terheli. A tartalom nem feltétlenül tükrözi az.
Az épületek energetikai tanúsítása Tervezési példák – családi ház Szalay Zsuzsa Dr. Csoknyai Tamás BME Épületenergetika Tanszék.
MAPASz Innovatív Épületek Egyesület Hálózat az információért az innovatív megoldásokért.
Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus

„Vegyünk egy nagy levegőt”
160 Mrd Ft energetika. Megjelent a KKV szektor megújuló épületenergetikai beruházásait támogató pályázati felhívás!
Fenntarthatósági témahét
GONDOLATOK AZ ÉPÜLETEK HŐTECHNIKAI MINŐSÉGÉRŐL
Iskola egészségtana.
Előadás másolata:

avagy A napenergia passzív hasznosításának lehetőségei A nap fűtötte házakról avagy A napenergia passzív hasznosításának lehetőségei

Magyar háztartások átlagos energiafogyasztása: 54% fűtés 26% autó 11% melegvíz 6% hűtés, sütés-főzés, mosás 2% háztartási kisgépek 1% világítás Mindez a teljes hazai energiafogyasztás kb. 40-50%-t teszi ki! A maradék 50-60% is (szolgáltatás, ipar, mg.) nyilvánvaló kapcsolatban van a személyes fogyasztással. forrás: Energiafogyasztók lapja

Mindhárom funkció ugyanabban a térben. Egyszerű építészeti megoldások A passzív napenergia-hasznosítás lépései: 1. a napsugárzás energiájának elnyelése, 2. az energia tárolása, 3. az energia leadása (megőrzése). Passzív rendszerek típusai az egyes funkciók térbelisége alapján: A) Direkt Mindhárom funkció ugyanabban a térben. Egyszerű építészeti megoldások B) Indirekt A funkciók térben szétválnak – bonyolult építészeti és gépészeti megoldások.

Alapfeltételek: 1) az ablakok benapozása maximális a téli félévben, minimális a nyári félévben, 2) pufferzónás alaprajz, 3) a hőtároló tömeggel összehangolt méretű ablakok, 4) árnyékvetőkkel vagy társított szerkezetekkel (pl. ablaktáblákkal) a nyári túlmelegedés mérséklése a nyári félévben, védekezés a téli lehűlés ellen, 5) jó hőszigetelés.

Benapozás

Nyáron a besugárzás 40%-a a tetőre érkezik Télen a besugárzás 47,5%-a déli oldalra érkezik dél tető kelet-nyugat észak

Árnyékoló hatások kivédése a déli fronton A téli nap 9-15 között adja a besugárzott energia 93%-át. 930 és 1430 között már csak 74%-át. Árnyékoló hatások kivédése a déli fronton szeptembertől áprilisig (a fűtési szezonban)

Megfelelő építési telek keresése lehetőség szerint dél felé lejtő terep – de legalább dél felé nyitott, sem épület, sem fa, sem a domborzat nem árnyékol a téli időszámítás szerinti 9 és 15 óra között (vigyázat, télen sokkal hosszabbak az árnyékok!!) építési hatósággal egyeztetés a beépítés lehetőségeiről szomszédok

Az északi front védelme és az árnyékolás csökkentése

Megfelelő nyílászárók keresése különleges ablak jó hőszigetelő képesség (K-érték = 1,1 W/m2K vagy kevesebb) jó fényáteresztő képesség (g-érték = 65% vagy több) de méginkább hagyományos ablak + hőszigetelt ablaktábla, amellyel mind a hőszigetelés, mind a fényáteresztő-képesség nagy mértékben növelhető!!

A többi égtáj felé a lehető legkevesebb! Az ablakok ideális méretezése: a délre néző helyiségeknél minden négyzetméter alapterületre jusson 0,2-0,4 m2 dél felé tekintő ablakfelület. A többi égtáj felé a lehető legkevesebb!

Egyes anyagok hővezetése (W/m2K) acél 26,2 üveg 1,1- 3,6 beton 1,73 mészkő 0,9 föld 0,78 könnyűbeton 0,65 vályogtégla 0,57 keményfa 0,21 puhafa 0,06 hőszigetelő hab 0,02

Különféle társított szerkezetek hatása a hőátbocsátási (hőszigetelési) tényezőre k-érték k-érték k-érték k-érték

Pufferzónás alaprajz

Értékes helyiségek „mélysége” = ablak legmagasabb pontja x 2,5 = 5-6 m Észak Pufferzóna „mélysége” = 3-4 m Értékes helyiségek „mélysége” = ablak legmagasabb pontja x 2,5 = 5-6 m Dél Az ideális téli benapozás érdekében célszerű az épület méretezésénél a fentieket figyelembe venni.

Ugyancsak a puffer-zóna szerepét tölti be a pince és a padlástér is - a tetőteret lehetőleg ne építsük be; ha mégis, a beépítés a lehető legkisebb mértékű legyen; ne használjunk ferde síkban elhelyezett tetőablakot.

Hőtároló tömeg Hőszigetelés mögött; 1 m2-nyi nyílászáróhoz kb. 2000 kg aktív hőtároló tömegre van szükség. E nélkül a helyiségbe bejutó sugárzási energia nyáron túlmelegedést okoz, télen viszont elmarad a hőtárolás; anyaga terméskő, kavics, vályog vagy víz; nyáron éjszaka szellőztetünk, hogy a hőtároló tömeget visszahűtsük - nappal a déli nagy ablakokat csukva tartjuk.

Árnyékolók, társított szerkezetek - tetőkiugrás kiszámítása (falvastagsággal együtt kb. 1 méter), - tornác (csak dél felé tájolva) - lombhullató fák telepítése a déli fronton (DNy és DK felé), - szőlőlugas a déli fronton (pergola) - redőnyök, - hőszigetelt ablaktáblák (külső oldalra).

Jó hőszigetelés Pl. Norvégiában minimum 15 cm hőszigetelés alkalmazása az előírás a külső falakra! zsiliprendszerű bejárat (double entry) bejárat elé örökzöldek ültetése mindez akadályozza a légcserét, ezért fontos a „szolár-macska” alkalmazása

föld-szint tető-tér

Összefoglaló gondolatok A napház nem statikus rendszer, mindig maximálisan alkalmazkodik a külső körülményekhez! - árnyékolás, - hőszigetelő ablaktábla, - szellőztetés Sőt a passzív napházban való energiahatékony életvezetés feltételezi a benne élők részéről is alkalmazkodást! télen egyes helyiségek más feladatkört kapnak, a melegvízigény átgondolása