Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Napenergia hasznositás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Napenergia hasznositás"— Előadás másolata:

1 Napenergia hasznositás
Bevezetés Történeti áttekintés Alkalmazások áttekintése Fizikai alapok Napsugárzás mennyisége Az elektromágneses sugárzás jellemzői Afelületek és a sugárzás A felületek hőmérlege

2 Hőtermelés napenergiából
Passziv napenergiahasznositás Aktiv napenergiahasznositás Villamosenergia termelés napenergiából Hő-villamos naperőművek Fotovillamos energiaátalakitók

3 Történeti áttekintés Népi épitészet Arkhimédész (ie.212)
Muche és Pifre kb.1850

4 Napenergia hasznositás
A napenergia hasznosítás lehetőségei adottak, csupán élni kell tudni velük! A DIMETRODON saját napkollektorral rendelkezett.

5

6 Felhasználási területek:
ipar, mezõgazdaság, kommunális szféra, építészet, épületgépészet. Hasznosítási technológiák: építészeti vagy passzív szolár rendszerek, épületgépészeti vagy aktív szolár rendszerek, hõ-villamos erõmû erõmûvek, egyéb technológiák (pl. terményszárítók). Felhasználási célok: világitás fûtés, használati melegvíz készítés, szellõztetés, hûtés, szárítás, villamosenergia termelés, uszodavíz melegítés, víztisztitás, tengervíz sótalanítás, sótermelés, fõzés, stb.

7 Közvetlen napenergia (hő, fotovillamos hasznosítás) - 80.000 TW,
Közvetett napenergia (vízenergia, szélenergia, biomassza) – TW, Ár-apály energia - 30 TW, Geotermikus energia – 3 TW.

8 Napállandó: 1360 W/m2

9

10

11                                                                                    A napsugárzás spektrális eloszlása A látható fény az ibolyától a vörösig. Ebben az intervallumban érkezik a sugárzási energiának majdnem a fele. Természetes világítás és fütõhatás szempontjából egyaránt fontos.

12

13

14

15 Passziv napenergia hasznositás
A cél: Harmonikus és komfortos épített környezet megteremtése mellett a hagyományos energiahordozók felhasználásának csökkentése, és ennek eredményeként a környezet védelme.

16 A passzív napenergia-hasznosítás alapelemei, eszközei
A “Passzív napenergia-hasznosítás” lényegében építészeti szakkifejezés. Általánosságban akkor beszélünk psszív szoláris rendszerrõl, ha a rendelkezésre álló napenergia hasznosítását a más célokat is szolgáló szerkezetek és berendezések segítségével oldjuk meg. Jellemzõ alkalmazási területek az épületek fütése, világítása, szellõztetése, hûtése. A passzív napenergia hasznosítás elemei és eszközei egyszerû fizikai törvényszerûségeken alapulnak. Jellegzetességük az, hogy egy-egy épület-elem - szinte minden esetben - több funkciót is ellát. Az elemek és eszközök integrált alkalmazása során általában egymásnak ellentmondó követelményeket kell ésszerû kompromisszumok meghozatalával kielégíteni. (Pl. sok ablakfelület, jó hõszigetelés.)

17 1. Makro- és mikroklíma Az épület éves fütési energiaigényét a makroklíma és a mikroklíma együttesen határozzák meg, míg az idõjárás az aktuális energiaigényt befolyásolja. A makro- és mikroklíma ismeretében lehet meghatározni az épület várható fûtési energiaigényét, a hagyományos energia-, és a napenergia-felhasználás várható arányát.

18 2. Tájolás, elhelyezés, alaprajz
Helyes tájolással növelhetõ a direkt és a szórt sugárzásból begyüjthetõ energiamennyiség, és csökkenthetõ a hõveszteség. Az épület elhelyezésekor figyelembe kell venni a terepviszonyokból, valamint a közeli épületekbõl és növényekbõl adódó árnyékhatásokat. A nappali tartózkodásra szolgáló helységeket általában a déli oldalra célszerû helyezni.

19 3. Terület-felület arány
A hõveszteség csökkentésére célszerû egy adott lakóterülethez tartozó épület térfogatot minél kisebb külsõ felülettel megvalósítani. (Henger, kocka, több szint, stb.) Ezzel a szemponttal gyakran ellentétesek az esztétikai, a célszerüségi és a gazdaságossági megfontolások.

20 4. Benapozás Az épület szoláris hõnyereségét a tájoláson, elhelyezésen, alaprajzon, terület - -felület arányon kívül döntõen befolyásolja az alkalmazott sugárzáselnyelõ felületek kialakítása, elhelyezkedése. Sugárzás-elnyelõ felület lehet például külsõ fal, vagy ablak mögötti belsõ felület. A benapozás - amely nem egzakt mûszaki fogalom, végsõ soron a Nap által besugárzott külsõ felületeknek, a besugárzott üvegezett felületeknek, valamint az összes külsõ felületnek egymáshoz viszonyított arányait jelenti.

21 5. Hõszigetelés A különbözõ építõanyagok és épületszerkezetek különbözõ hõszigetelõ képességgel rendelkeznek. Fontos célkitûzés, hogy az épület egésze termikusan egyenszilárdságú legyen, azaz ne legyenek hõhidak, rosszul szigetelt felületek, Gyakran alkalmaznak speciális mozgatható hõszigetelõ elemeket, melyek nyitott állapotban beengedik a napsugárzást, zárt állapotban csökkentik az épület hõveszteségét. Ilyenek a redõnyök, zsaluzatok, mozgatható hõszigetelõ táblák. Fontos, hogy a falak, födémek és nyílászárók légzárók legyenek.

22 6. Hõtárolás A napsütéses idõszakban begyüjtött napenergia gyakran meghaladja az épület hõszükségletét, a felesleges hõmennyiséget célszerû tárolni. Nyári idõszakban - az árnyékolás mellett - a hõtárolás is védelmet nyújt a túlmelegedés ellen. A hagyományos építõanyagok és épületszerkezetek általában jó hõtárolók. Sok üvegfelület alkalmazása esetén, vagy könnyûszerkezetes épület esetén külön hõtárolóról kell gondoskodni.

23 7. Hõelosztás A besugárzott felületekrõl és a hõtárolókból el kell juttatni a hõt az épület többi részébe. Hõelosztási, hõátviteli módok: hõvezetés, konvekció, hõsugárzás. Ezek tervezése, számítása nagy körültekintést és felkészültséget igénylõ, rendszerszintû feladat.

24 8. Szellõzés, szellõztetés
A szellõztetés célja a levegõ minõségének (oxigéntartalom, nedvességtartalom, tisztaság) biztosítása, és nyári viszonyok között az épület hûtése. A túlzott mértékû légcsere - a fûtési idõszakban - felesleges hõveszteséget okoz. A légcserét egyrészt a falakon keresztül zajló diffúzió és a nyílászárók résein kialakuló áramlás (közös elnevezéssel filtráció), másrészt nyílászárók és szellõztetõnyílások biztosítják. A filtráció és a szellõztetés légáramát a passzív rendszerekben a szélnyomás, illetve a hõmérséklet-külöbségbõl adódó felhajtóerõ hozza létre. Ez utóbbi hatás a napsugárzás segitségével tervszerûen fokozható.

25 9.Árnyékolás Az árnyékolásnak elsõsorban a nyári idõszakban van jelentõsége. Fix és mozgatható árnyékolókat alkalmaznak. A jól kialakított fix árnyékoló (pl. elõtetõ) télen - alacsony napállásnál - lehetõvé teszi, hogy a napsugárzás bejusson az épület belsejébe, míg nyáron - magas napállásnál - árnyékot vet az ablakfelületre.

26 10. Üzemeltetés Az épületben folytatott tevékenység, a hagyományos fûtõberendezés helyes beszabályozása, a mozgatható elemek (redõnyök, nyílászárók, stb.) helyes kezelése - az épület használójának igényeivel összhangban, jelentõsen befolyásolják a napenergiával kiváltott (megtakarított) energia mennyiségét.

27 JELLEGZETES Passzív SZOLÁR rendszerek
A passzív szolár rendszerekben az alapelemeket és eszközöket egymással kombinálva alkamazzák; a megvalósított épületekre a sokszínûség jellemzõ. Attól függöen, hogy az alapelemek milyen jellegzetes kombinációban jelennek meg az épületben, az alábbi tipikus passzív szolár rendszereket szokás megkülönböztetni. 1. Direkt rendszerek A direkt rendszerek az ablakfelületeken a helyiségbe jutõ napsugárzást közvetlenül hasznosítják. A besugárzott belsõ felületek (falak, födémek, berendezési tárgyak) felmelegszenek, a hõ egy részét átadják a levegõnek, más részét belsõ tömegükben eltárolják

28 2. Tömegfal, Trombe fal A megoldás lényege szerint a napsugárzást egy üvegfelület mögött elhelyezett nagytömegû fal gyüjti össze és adja át a helyiségben lévõ levegõnek. A Trombe fal a tömeg-fal továbbfejlesztett változata. Itt a hõtárolást a hõszigetelõ - árnyékoló redõny segíti, a hõelosztást pedig csappantyúkkal lezárható szellõzõnyílások teszik szabályozhatóvá.

29 3. Naptér A naptér az épület fûtött helyiség(ei)hez csatlakozó, a külsõ környezettõl üveg felületekkel elválasztott direkt besugárzású tér, melynek hagyományos fûtõberendezése általában nincs. A napenergiát az alsó födém (padozat) és a hátsó (épület felõli) fal tárolja. Az idõjárástól függõen a naptér a tárolt hõ felhasználásával (konvektív és vezetéses hõáramokkal) fûti az épületet, nagy hidegben pedig csökkenti a hõveszteséget. A direkt besugárzásnak köszönhetõen az év nagy részében lakható. Télen, a zordabb idõszakokban meglehetõsen hûvös (pl. 5 C), míg nyáron gondot okozhat a túlmelegedés, melyet árnyékolással és intenzív szellõztetéssel lehet mérsékelni. Naptér alkalmazásával az éves fûtési energia megtakarítás - az épület kialakításától függöen - akár 30%-os is lehet.

30 4. Transzparens hõszigetelés
A transzparens (átlátszó) hõszigeteléssel ellátott épületet passzív fûtésû épületnek is szokás nevezni, mert az igen jó hõszigetelés és a lehetõvé tett besugárzás együttes hatásaként gyakran nincs szükség hagyományos fûtõberendezésre. Az átlátszó hõszigetelés a direkt, vagy szórt sugárzás formájában érkezõ napenergiát átereszti, míg a hideg környezet felé terjedõ hõáramokat csökkenti. Igy a jó hõvezetõképességû és nagy hõkapacitású belsõ falréteg viszonylag egyenletes helyiséghõmérsékletet biztosít. A transzparens hõszigetelés anyaga általában polikarbonát, habosított, vagy méhsejt-szerû szerkezettel. Alkalmazása költséges, mert a viszonylag drága az anyag, és a beépítésekor gondoskodni kell a külsõ mechanikai védelmérõl, továbbá a nyári árnyékolásról.

31 6. A “TELJES ÉPÜLET” KONCEPCIÓ, Autonom napház
A passzív napenergia hasznosítás mellett további lehetõségeket biztosít az aktív szoláris berendezések beépítése, ami azt jalanti, hogy a passzív szoláris rendszert aktív gépészeti elemekkel egészítik ki. Az aktív elemeket is tartalmazó rendszereket hibrid rendszereknek nevezik. A teljes épület koncepció magát az épületet, az épület energiaellátását, és összes funkcióját egységes egésznek, teljes rendszernek tekinti, amelynek megtervezéséhez az építész, az épületgépész és az épületenergetikus mérnökök harmonikus együttmûködése szükséges. A teljes épület koncepció alkalmazásának energetikai szenpontból speciális esete az autonom (energia-önellátó) napház, melynek teljes energiaellátását (beleértve a villamosenergia ellátást is,) - a hagyományos külsõ energiaforrások helyett, teljes egészében a napenergia felhasználásával és tárolásával oldják meg.

32

33

34

35

36

37

38


Letölteni ppt "Napenergia hasznositás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések