Pénzügyi szimuláció A vállalati modellek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A marketing információs rendszer
Advertisements

Makroökonómia gyakorlat
ADATBÁZISOK.
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR AUTO- SZŰRŐ FEJLESZTÉSE TÁBLÁZAT ALAPÚ JELENTÉSEK UTÓLAGOS, BÖNGÉSZŐN BELÜLI TOVÁBB- FELDOLGOZÁSÁRA.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Képességszintek.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
V. A készletezés logisztikája
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Dinamikus rendszerek modellezése
2012. április 26. Dülk Ivor - (I. évf. PhD hallgató)
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Készítette: Magyar Orsolya
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
A kutatás terve Kutatási célok Elemzési egységek Idődimenzió
Kérdések a ZH-hoz.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
TERMELÉSI FÜGGVÉNYEK A PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁGBAN SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER.
Gazdasági modellezés,döntési modellek
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Elméleti közgazdaságtan
Operációkutatás eredete
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe.
Számítógépes szimuláció A RITSIM-2000 rendszer ismertetése.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Programtesztelés. Hibák keletkezésének okai nem egyértelmű vagy hiányos kommunikáció fejlesztés közben maga a szoftver bonyolultsága programozói (kódolási)
Modellek besorolása …származtatás alapján: 1.Determinisztikus fizika (más tudományág) alaptörvényeire, igazolt összefüggésere alapulfizika (más tudományág)
Matematikai eszközök a környezeti modellezésben
Navigáció hypertext- rendszerekben Varga Balázs tanársegéd ELTE IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tsz.
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
Rendszerek stabilitása
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Elektronikus tanulási forráskezelő keretrendszer, kompetencia-fejlesztő program adatbázis létrehozása Calderoni program.
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
LOGISZTIKA Debreceni Egyetem Műszaki Kar Előadó: Dr. Fazekas Lajos.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Operációkutatás eredete második világháború alatt alakult ki különböző szakmájú emberekből álló team: matematikus, fizikus, közgazdász, mérnök, vegyész,
Szimuláció.
TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció 3. hét február 18.
Hága Péter ELTE, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék Statisztikus Fizikai Nap Budapest.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
Szimuláció. Mi a szimuláció? A szimuláció a legáltalánosabb értelemben a megismerés egyik fajtája A megismerés a tudás megszerzése vagy annak folyamata.
Kontinuum modellek 1.  Bevezetés a kontinuum modellekbe  Numerikus számolás alapjai.
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 1. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK szeptember 21.
Operációkutatás I. 1. előadás
A könyvtári integrált rendszerek statisztikai moduljának használata
Számítógépes szimuláció
SZÁMVITEL.
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A marketinginformációs rendszer
Bunkóczi László, Dr.Pitlik László, Pető István, Szűcs Imre
Kísérlettervezés 3. előadás.
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Algoritmus készítés.
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

Pénzügyi szimuláció A vállalati modellek

A modell a valóság karikatúrája

A modell jellemzése A lényeges dolgokra való szelektív összpontosítás. (Holling) DEFINÍCIÓ: A modell a rendszer lényeges elemeinek, és az elemek közötti lényeges kapcsolatoknak a meghatározását jelenti.

A modell jellemzése (2) A rendszer olyan objektumok összessége: amelyeket kölcsönhatások és kölcsönös összefüggések kapcsolnak össze. Léteznek műszaki, gazdasági, biológiai, szociológiai stb. rendszerek

A modell jellemzése (3) A modell a rendszer lényeges elemeinek, és az elemek közötti lényeges kapcsolatoknak a meghatározását jelenti, amelyek függnek a vizsgálati céloktól. 

Egy rendszer – több modell (1) Ugyanarról a rendszerről a cél függvényében többféle modell készíthető: Pl. legyen a rendszer egy REPÜLŐGÉP játékrepülő, szélcsatornás modell, repülés szimulátor stb.

Egy rendszer – több modell (2) Legyen a rendszer egy TERMELŐ ÜZEM a termelési folyamat modellje, az üzemen belüli szállítás modellje, a dolgozók közötti kapcsolatok (szociológiai) modellje, az üzem energiaellátásának modellje stb.

A modell jellemzése (4) A modell segítségével : a valóságos rendszer (jelenség) lényegét változatlanul hagyva, a rendszert (jelenséget) leegyszerűsítjük, ezáltal lehetővé tesszük annak kvantitatív (mennyiségi) vizsgálatát.

A modell jellemzése (5) A modell alkotásnál a cél a valóság minél élethűbb ábrázolása, ezért a modellt össze kell vetni a valóságos jelenséggel. A megfigyelésekből következtethetünk az épített modellek használhatóságára.

Modellek a közgazdaságtanban A közgazdaságtan a kezdetektől (XVIII.szd.) előszeretettel használ modelleket: V.ö.:Quesnay: Tableau Economique Adam Smith: A nemzetek gazdagsága

A „Vállalati pénzügyek” c. tárgy is számos modellt tartalmaz Például: CAPM, EOQ, Gordon, Miller – Orr, Altman modell Tudná a sort folytatni ?

Az egyszerűbb pénzügyi modellek közé tartozik a cash flow

Más szakterületek modelljei Természettudományos modellek A műszaki területeken a modelleknek nagy hagyományai vannak

A modell alkotás elvei - szeparáció, - szelekció és - gazdaságosság

A modell alkotás elvei (2) Szeparáció A világon létező egyes rendszerek, jelenségek kisebb-nagyobb mértékben kapcsolatban állnak egymással, befolyásolják egymás viselkedését. A modell alkotáskor a külső világ egy részét (a modellezendő rendszert vagy jelenséget) a többitől el kell különítenünk!

A modell alkotás elvei (3) Szelekció A rendszer (jelenség) és annak környezete között, valamint a vizsgált rendszeren belül különféle kapcsolat-típusok értelmezhetők. Célunk az adott rendszer bizonyos rögzített szempontból történő elemzése; ezért a modellezés során a kiválasztott cél szempontjából szelektálni kell a kapcsolat-fajták között.

A modell alkotás elvei (4) A szeparáció és a szelekció elvéből adódóan a modell mindig egyszerűsített, valamennyire hibás képe a valóságnak. Szeparáció és szelekció nélkül azonban a modell-alkotás elképzelhetetlen.

A modell alkotás elvei (5) Gazdaságosság Elvárható, hogy a modell a vizsgálat céljának úgy feleljen meg, hogy egyszersmind a lehető legegyszerűbb legyen. A gazdaságosság elve a struktúra egyszerűségében, a paraméterek és a változók minimális számában nyilvánul meg.

A mérés szerepe Az ismeretszerzés legalapvetőbb módszere a mérés. A mérés technikájában az egyes szakterületek fejlődése divergenciához vezetett, ugyanakkor a méréselméleti háttér vonatkozásában konvergencia figyelhető meg. (=> A modellezési technikák egyre inkább a rendszerelmélet univerzális eszköztárához kötődnek)

A modellalkotás alapvető módjai A modellalkotás történhet induktív és deduktív módon Az induktív modellalkotásnál a rendszer bemenő és kimenő jeleinek mérése a kiindulási alap. A vizsgálatok célja olyan modell felállítása, mely utánozni képes a rendszer működését.

A modellalkotás alapvető módjai (2) Tiszta induktív módszert alkalmazva nem rendelkezünk a rendszer belsejére vonatkozó, strukturális ismerettel; a rendszert átláthatatlan „fekete doboz"-nak tekintjük.

A modellalkotás alapvető módjai (3) A deduktív modellezésnél általános érvényű törvényszerűségekből kiindulva egy konkrét, ismert rendszer (jelenség) leírására törekszünk.

A modellalkotás alapvető módjai (4) A tiszta deduktív, ill. a tiszta induktív módszer két idealizált, szélsőséges útja a modell megalkotásának. A gyakorlatban megvalósított modellezési folyamat során mindkét módszer esetenként más és más arányban kombinálva kerül felhasználásra. A modellalkotás tehát több lépésből álló, iteratív jellegű tevékenység.

Mire használjuk a modellt? A meglévő ismeretek rendszerezése, a probléma áttekintése: ----> új információhoz jutunk Az emberi agy is képes modellekben gondolkodni (mentális modellek) QUESNAY: fiziokrata

Öt alapelv a számítógépes modellek alkalmazásában: SZIGORÚSÁG TELJESKÖRŰSÉG LOGIKA HOZZÁFÉRHETŐSÉG FLEXIBILITÁS

SZIGORÚSÁG a számítógépes modellekben: A feltételezéseket pontosan kell meghatározni Kétértelműség kizárt Definiálni kell minden változót A feltételrendszer konzisztenciáját biztosítani szükséges

TELJESKÖRŰSÉG a számítógépes modell: Több információt, összefüggést képes nyomon követni, mint az emberi agy Egységes rendszerré kombinálja a megfigyeléseket

LOGIKA a helyesen programozott számítógép: Összetett feltételezés-halmazt képes feldolgozni Logikus, tévedésmentes következtetést von le. A számítógépes modell adott feltételezés-halmazból mindig mindig ugyanarra a következtetésre jut.* *Irak!

HOZZÁFÉRHETŐSÉG Kizárólag pontos és egyértelmű feltételezések közölhetők a számítógéppel A felhasználók felülvizsgálhatják, értékelhetik, megváltoztathatják a számítógépes modelleket.

FLEXIBILITÁS a számítógépes modellekkel Könnyen kipróbálhatunk számos különböző feltételt, változatot. A modellen végrehajtott kísérletek olcsóbbak és gyorsabbak, mint a valós gazdasági rendszereken elvégzett tesztek.

Modellek típusai, rendszerezése

Modellek típusai, rendszerezése A gazdaság (vállalat, pénzügyek) modellezésekor szimbolikus modelleket használunk.

Modellek típusai, rendszerezése* *Másképp is értelmezhető vö:64. old. => első, második, harmadik fázis Verbális m.: pl. kötvény árfolyama a kamatláb… Logikai m.: pl. egy vállalat szervezeti felépítése Matematikai m.: pl. Lineáris progr. feladat

Modellek típusai, rendszerezése Analitikus modellek: ábra! Numerikus modellek: szimuláció

Modellek típusai, rendszerezése

A vállalati modellek típusai

A vállalati modellek típusai

A döntési modellek rendszerezése

A döntési modellek rendszerezése

A döntési modellek rendszerezése

A döntési modellek rendszerezése Az összefüggések elemzése, szintézise. pl. input-output analízis, szimuláció Célfüggvény szerinti optimum meghatározása.

A döntési modellek rendszerezése

A döntési modellek rendszerezése

A döntési modellek rendszerezése

A döntési modellek rendszerezése

Optimum A racionális gazdálkodás elve A lehető legjobb…, de nem az elérhetetlen tökéletesség! Az eszközfelhasználásnak az a módja, amely megfelel a racionális gazdálkodás elvének. adott eszközráfordítással a cél maximalizálása a cél megvalósításának meghatározott fokát minimális eszközráfordítással elérni Feladat…

Optimum A racionális gazdálkodás elve Feladat: számszerűsíteni kell az összefüggéseket a vállalati tevékenység céljai és eszközei között szétosztani a meglévő vagy tervezett erőforrásokat a tevékenységek között, hogy a célkitűzés maximális legyen

Vállalati döntési szférák

Vállalati döntési szférák

Vállalati döntési szférák

Vállalati döntési szférák

Vállalati döntési szférák

Vége

Tartalékok: A matematikai modell rögzített kezdeti- és peremfeltételekkel együtt a vizsgált jelenség algoritmusát szolgáltatja.