A magyar költészet napja Április 11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGY CSEPP EMBERSÉG Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
Advertisements

by Louis Armstrong and Kenny G from the album Classics in the Key of G ENJOY Hagyd, kérlek, hadd fusson le a fájl magától. A zene a következő képnél kezdődik.
Emberek Jézus nélkül Füle Lajos verse.
„Boldog, ki hinni tudja, hogy még a tenger tévedésből partra ér! Mit nem tudunk, épp arra volna szükség, s amit tudunk, semmit se ér.” Tengerár
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Szilbekné Cseh Györgyi: Könyvbemutató
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
József Attila ( ).
Reformkori színjátszások
József Attila / / Tóth Márta.
József Attila kései lírája
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
Őszinte bocsánat.
Maja teremtéstörténet
Játsszunk káoszt! Gáspár Vilmos Debreceni Egyetem Fizikai Kémiai Tanszék.
József Attila
Regények és versek Totó.
Érmindszent, Ady Endre szülőháza
Petőfi Sándor Érettségi tételminta.
TÁMOP „Együtt a tiszapartis tehetségekért” „Ezt írjuk - így mondjuk” Iskolai vers- és prózamondó és –író verseny.
József Attila Mama-versek.
Forradalmi költészete
„ Gőzös, meleg barázdákon vetetten Kincses kalászok bólogatnak át Az út felé, hol kényes, büszke fák, A Szépség fái súgnak át a berken.” József Attila:
Szóbeli felvételi Kérdéskidolgozás. Ember és természet 1.Melyek hazánk természeti kincsei? Őrség, Kardoskúti Fehértó, Füzéri vár, Ipolytarnóc, Hévízi-tó,
Egy csepp emberség Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
Fekete István január 25. – június 23..
Moliere 24/B.
Élete december 1. született Pusztanyéken, elszegényedett katolikus nemesei családban től Székesfehérváron, 1816-tól Pesten tanult. 16 éves.
Nemes Nagy Ágnes Született Budapesten január 3-án, ugyanitt halt meg augusztus 23-án.
Készítette: Sümegi Dániel
Nemes Nagy Ágnes.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
NÉVNAPODRA!.
Kosztolányi Dezső
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Szívünk, lelkünk most kitárjuk, Utad, Jézus, veled járjuk
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
Antoine de Saint-Exupéry
1905 – 1937 Készítette: Michalek Szilvia
Ady Endre (1877 – 1919) Tóth Zsuzsanna.
Ányos István Pál Készítette: Horváth Vivien. Amiről szó lesz… Élete Művei Stílusa Gróf Zrínyi Miklósról című verse Utóélete.
Adjunk hálát az Úrnak, aki meghalt és feltámadt
Puskin 26/B.
Rajczy Mária Mechtilda
Vilmos, a kis futóbicikli
Noé Bárkája.
A költészet napja Április 11.. József Attila születésének napján legnagyobb magyar költőink tiszteletére rendeztünk egész napos felolvasást.
TÓTH K RISZTINA A KVÁRIUM. A szerző Toth_Krisztina_photo_by_Emmer_Laszlo_web.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Babits Mihály ( ).
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
Kortárs Irodalmi Verseny l. forduló
Teleki Pál
Szijj Ferenc: Agyag és kátrány Fényleírás Szijj Ferenc (1958- ) költő, műfordító, író.
Szabó Magda : Abigél.
SZABÓ LŐRINC Miskolci híresség. ÉLETRAJZI ADATAI ▪ Teljes neve: Szabó Lőrinc József ▪ Született: Miskolc, március 31. ▪ Elhunyt:Budapest,Józsefváros,
Anyukámnak Szeretettel. József Attila: Mama Már egy hete csak a mamára gondolok mindig, meg-megállva. Nyikorgó kosárral az ölében, ment a padlásra, ment.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Nagy Dániel , Fedor Tibor 6/c
Arany János.
Arany János élete és munkássága
Arany János békési kötődése
Pataki Luca & Kovács Inez
Teelőtted összegyűltünk
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Mi számít? A műveim? Én mint költő?
József Attila: Megméressél
Vajda János: Nádas tavon 1
43.
a hét verse Dzsida Jenő: Arany és kék szavakkal korándi józsef 
Előadás másolata:

A magyar költészet napja Április 11.

A magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik.  

Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.  

vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket. Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket.

2015- ben a Nagybalogi Alapiskola hagyományteremtő szándékkal   2015- ben a Nagybalogi Alapiskola hagyományteremtő szándékkal első ízben csatlakozik a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség által meghirdetett magyar költészet napjának megünnepléséhez.

József Attila 1905. április 11 1937. december 3

József Attila Budapesten született és Balatonszárszón halt meg 1905. április 11- én és Balatonszárszón halt meg 1937. december 3- án.

tele volt lemondással, felnőttként szembesült Magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Az élet kegyetlen volt vele, hisz félárva gyermekkora tele volt lemondással, felnőttként szembesült a meg nem értéssel .

Tanárnak készült, de a Tiszta szívvel című verse miatt eltanácsolták a tanári pályától. Ezután nyugati egyetemekre iratkozott be: Bécsben hallgatott előadásokat, majd Párizsban tanult. Közben megismerkedett az akkori német és francia költészettel, és tökéletesítette nyelvtudását.

egy vonat alá került és szörnyethalt. Zaklatott magánéletét azonban érzelmi válságok, szerelmi reménytelenségek terhelték. Összeomlott az idegrendszere. A zavaros elmeállapotú költő a balatonszárszói vasútállomáson egy vonat alá került és szörnyethalt.

Mindössze harminckét évet élt.

József Attila: Mama   Már egy hete csak a mamára gondolok mindíg, meg-megállva. Nyikorgó kosárral ölében, ment a padlásra, ment serényen. Én még őszinte ember voltam, ordítottam, toporzékoltam. Hagyja a dagadt ruhát másra. Engem vigyen föl a padlásra. Csak ment és teregetett némán, nem szidott, nem is nézett énrám s a ruhák fényesen, suhogva, keringtek, szálltak a magosba. Nem nyafognék, de most már késő, most látom, milyen óriás ő - szürke haja lebben az égen, kékítőt old az ég vizében.

Köszönöm a figyelmet!