Tegyünk az elhízás ellen!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Táplálkozás.
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Általános táplálkozás
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
B-vércsoport.
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Az elhízás.
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
Reformtáplálkozás.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Témakör: Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyeiCím: Iskolám tanulóinak táplálkozási szokásai „ Egyél, hogy élj, de ne azért élj hogy egyél” (Ceaciliws.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az egészséges életmód és a stressz
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A helyes táplálkozás.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Aktív, egészséges életmód
HOMO POLITOLOGICUS 3. Egészséges iskolai büfé.
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Egészséges életmód.
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Az obesitas járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember István (Szerk.): Népegészségügyi orvostan Az elhízást.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Egyedi mérések összegzése
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Tegyünk az elhízás ellen! Mi az elhízás? Tegyünk az elhízás ellen!

Az "elhízás" szó a szervezet egészségesnél nagyobb zsírtartalmát jelenti. Az elhízás azért jelentős probléma, mert jelentős rizikófaktor számos halálos kimenetelű betegség kialakulásában, de a vele járó csökkent munkaképesség és a társadalomra nehezedő fokozott gazdasági teher sem elhanyagolandók.

Az elhízás okai 1.Genetikai tényezők:Vannak olyan családok ahol ez öröklődés szempontjából van. 2. Környezeti tényezők: Nem csak a családi, a munkahelyi, társasági körülmények is nagymértékben befolyásolják, hogy az ember mit és mennyit iszik, illetve eszik.

3.Pszichés tényezők: Sokan rosszkedvüket, netán kóros hangulatváltozásaikat "kezelik" evéssel. Bánatukat, unalmukat vagy éppen indulataikat főként édességek fogyasztásával próbálják megszüntetni. 4. Az elhízást gyakran szervi rendellenességek okozzák.

Az elhízás tünetei Az elhízás lényege a kóros zsírlerakódás. Kettő típusú elhízás lehetséges: 1. Az alma típusú elhízás a hasra, mellre, nyakra és az arcra lokalizálódik. A kóros zsírlerakódás központja a köldöktáj. A végtagok a fartáj és a combok kevésbé érintettek.

2. A körte típusú elhízás központja a köldök és a szeméremcsont közötti alhas. A zsírlerakódás az alhason, a fartájon és a combokon legjelentősebb. A felsőtest, a karok és az arc érintettsége kevésbé jellemző.

Az elhízás kezelése A kezelés célja az alapbetegség gyógyítása, a testsúly normalizálása, a szövődmények hatékony kezelése és az egészséges életmód fenntartásának megtanítása. 1.Az alapbetegség gyógyítása abban az esetben jön szóba, ha a kövérség okozója valamilyen szervi, többségében hormonális betegség.

A testsúly normalizálása: Fontos, hogy elérhető célt kell kitűzni a fogyáshoz. Ellenkező esetben a csalódás, reménytelenség miatt minden fáradozás kudarcra van ítélve.

Milyen betegségeket okoz az elhízás? 1: Szívbetegség: A szív tested motorja, ezért mindennél jobban kell vigyáznod rá. Ha komolyabb túlsúllyal rendelkezel, nap mint nap veszély fenyegeti szívedet, sőt, nemzetközi kutatások százai bizonyították, hogy az elhízás többszörösére növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

2:Terméketlenség: Az elhízás női mivoltod kiteljesedését is veszélybe sodorhatja, hiszen a plusz kilók akár időleges terméketlenséget is okozhatnak. Meddőségi kutatások mutattak rá, hogy a magas, 30-as és e feletti BMI-indexű nők esetében sokkal gyakoribb jelenség az időleges vagy akár a teljes meddőség megjelenése.

3:Rákos megbetegedések: A rákos megbetegedések száma évről évre növekszik. Amellett, hogy az egészségtelen táplálkozás növeli a daganatos sejtek kialakulásának kockázatát, bizonyított tény, hogy a nagymértékű túlsúly is hozzájárulhat egyes ráktípusok, többek között a mellrák, a veserák, a vastagbél- és végbélrák megjelenéséhez.

4:Ízületi betegségek: A testedet terhelő plusz kilók könnyen mozgásszervi megbetegedésekhez vezethetnek, többek között ízületi bántalmakhoz, melyek főleg hátadat, térdedet és csípődet érinthetik. Az ízületek rendkívül érzékenyen reagálnak az ideálisnál nagyobb nyomásra: ha hosszú időn keresztül túl nagy teher nehezedik ízületeidre, azok meggyengülnek, majd a porcok is elkophatnak, ami igen erős fájdalommal jár. A túlsúly okozta ízületi megbetegedések következményeként tested rugalmatlan és merev lesz, minek hatására akár minden egyes mozdulat fájdalmat okozhat, ezért a lehető legjobb megoldás, ha csökkented testsúlyodat, mely által az ízületeidet terhelő nyomás is csökkenni fog.

Ez megoldható ha:

1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. 2. pont Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább használjunk olíva olajat. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülőfoglalkozásúak számára.

3. pont Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni 4. pont Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk.

5. pont Naponta fogyasszunk savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk. 6. pont Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget

7. pont Asztalunkra mindig kerüljön teljes kiőrlésű gabonából készült vagy barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségféléket válasszuk a burgonya, tészta helyett. Használjunk olyan gabonákat, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal telítettek: köles, hajdina, zab stb.

8. pont Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva.

9. pont A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. 10. pont A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek

11. pont A vörös húsokat (marha, sertés) kerüljük, részesítsük előnyben a fehér húsokat: hal, szárnyas. A halak elkészítésében remek receptekkel gazdagította a gasztronómia világát a mediterrán konyha, amelyik nem paníroz, hanem olívaolajon, gyors hevítéssel készíti el a fogásokat.

12. pont A helyes táplálkozás esetén sem hanyagolható el a rendszeres testmozgás és a súlykontroll. Az energia- és tápanyag-felhasználásra egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.

Példaképeink:

7.a projektje