1 Sikeres évkezdet 2003. első negyedévi eredmények.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pénzintézeti cash-flowk
Advertisements

1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
NHH sajtótájékoztató Mobilvégződtetési-díjak és Versenyélénkítés a mobil-piacon Pataki Dániel, elnök Ludányi Edgár, közgazdasági főigazgató-helyettes.
ISO 9001 Tanúsított cég április NIIF VoIP projekt aktualitások Ilyés Gábor Mészáros Mihály Szabó Szabolcs NIIF Intézet.
1 Sajtótájékoztató Externet tőzsdei bevezetés május 30.
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
BÉT – Kibocsátói Villámprezentációk
Az üzleti terv.
7.Szeminárium – Pénzügyi elemzés Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
A bankok jelenlegi és várható szerepe az önkormányzatok finanszírozásában Soós Attila.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
Erőrrásbevonás számvitele
Összefoglaló a Budapesti Értéktőzsde Zrt évéről dr. Mohai György vezérigazgató Budapest, április 2.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Vállalatfinanszírozás
Versenytársból partner
Kontrolling házi dolgozat
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Az áttérési költségek hatása a versenyre a távközlési piacokon Lőrincz László július 28.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Fazakas Gergely Részvények árazása
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
Az Aviváról röviden Bartók János elnök-vezérigazgató január 21.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
A magyar mezőgazdaság szerkezete
December 1. IKT piaci tendenciák, várható trendek Kátai Szabolcs IVSZ.
1 Erős készpénztermelés, stabil pozíció a mobil piacon I. féléves eredmények.
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
SZÁMVITEL.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Vállalati pénzügyek II.
SZÁMVITEL.
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
Üzleti terv bemutatása
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Fizetési mérleg jelentés április
Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

1 Sikeres évkezdet első negyedévi eredmények

2 Üzletágak szerinti áttekintés Tartalomjegyzék Bevezetés, első negyedévi eredmények Kilátások Ezen prezentáció jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmaz. Azon megállapítások, melyek nem múltbeli eseményekre vonatkoznak (azaz a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentések), jövőre vonatkozóak. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre a kellő mértéket meghaladó módot támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések azon időpontbeli állapoton alapulnak, amelyben ezen állítások elhangzanak, s nem vállalunk kötelezettséget arra nézve, hogy ezen kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján a továbbiakban nyilvánosan frissítsük, módosítsuk. A jövőre vonatkozó kijelentések inherens kockázatokkal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek az előretekintő jellegû megállapításoktól.Az ilyen tényezőket többek között a december 31-én végződött évre vonatkozó, 20-F formátumú éves jelentésünk is részletezi, amelyet az Egyesült Államok Tőzsde- és Értékpapírfelügyeletéhez (SEC) nyújtottunk be.

3 Piacvezető minden fő üzletágban első negyedévben a bevételek 2,8%-kal 144,9 millirád Ft-ra növekedtek, az EBITDA ráta pedig 46%-ot ért el Magyarország piacvezető mobil szolgáltatójának 100%-os tulajdonosa A távközlési szolgáltatások teljes skáláját nyújtja Macedoniában Piaci kapitalizációja: 3,6 milliárd euró Részvényei jegyzettek New York és Budapest tőzsdéin, továbbá Londonban (SEAQ) is kereskednek velük A Matáv jelenleg Tulajdonosi struktúra - (%-ban kifejezett megközelítő adatok)

4 Stabil eredmények, új tarifacsomagok, növekedés az ADSL piacon EBITDA ráta (46%) Bevételek mFt első negyedév eredményei Vezetékes Mobil Nemzetközi 0% 40,3%  8,4% 43,0%  3,2% 55,9% Bevétel- növekedés 2,8% EBITDA m Ft  0,9%  31,0%  35,0% A csökkenő bevételek ellenére megőrzött nyereségesség Kiemelkedő pénzügyi teljesítmény az erős verseny ellenére

5 Infrastruktúra alapú verseny –Költségalapú összekapcsolási díjak - amennyiben az adott szolgáltató legalább 3 ponton csatlakozik a Matáv hálózatához –Nincs harmadik fél felé kötelező számlázás Ársapka-szabályozás –2002-ben az átlagos áremelés mértéke 4%, 2003-ban 2% 2004-ben 3% –Az előfizetési díjra és a helyi tarifákra eltérő szabályozás vonatkozik februártól új lakossági vezetékes májusában elfogadták a Matáv LRIC alapú hálózat-összekapcsolási és bérelt vonali referencia ajánlatát –Visszamenőlegesen csökkentett híváskezdeményezési és -végződtetési díjak –Az összekapcsolási díjak várhatóan közelíteni fognak az európai átlaghoz Szabályozás áttekintése Mindezidáig alacsony a kieső forgalom és az elveszített ügyfelek száma

6 Vezetékes üzletág: stabil eredmények, sikeres új csomagok Vezetékes vonalszám és vonalsűrűség a Matáv szolgáltatási területein 2,860 2,672 2,900 2,966 2, ,882 A vezetékes vonalsűrűség és vonalszám kis mértékben csökkent Az ISDN-re való átállás következtében már a teljes vonalszám 18%-a ISDN (éves szinten 7,9%-os a növekedés) Egyre népszerűbbek a kedvezményes tarifacsomagok (a teljes vonalszám 37%-át teszik ki)

7 Vezetékes üzletág: folytatódó hatékonyságnövelés Alkalmazotti létszám és egy alkalmazottra jutó vonalszám Korlátozott növekedési lehetőségek a beszédátviteli szolgáltatások terén mobil kannibalizáció erősödő verseny (főként a belföldi és nemzetközi távolsági hívásoknál) új tarifacsomagok Fontos a további költségcsökkentés (ami elsősorban létszámcsökkentést jelent ban 1100, 2004-ben további 250 fő) Szerződések újratárgyalása a költségek lefaragása érdekében A nyugat-európai cégek rangsorában az első negyedben

8 Adatkommunikáció: növekedés az ADSL piacon Az ADSL sikeres szélessávú terméknek bizonyult A bevételek nagyrésze még mindig a menedzselt bérelt vonalakból származik Az Axelero közel előfizetővel, 43%-os részesedéssel piacvezető a kapcsolt vonali Internet- szolgáltatók között A szélessávú beruházásokat ösztönző új adózási szabályok –35-50% of broadband investments tax deductible –Personal income tax incentives supporting PC purchases –Tax free PC / Internet benefit in kind

9 Mobil üzletág: vezető pozíció egy lassuló piacon előfizetők száma (ezer fő) GSM vonalsűrűség vonalsűrűség Westel előfizetők száma és mobil penetráció Magyarországon A mobil penetráció Magyarországon március végén közel 70% volt A teljes ügyfélkör 75%-a előre fizetett kártyát használ Westel: ARPU Ft (kb. 21 euró) MOU:

10 Mobil üzletág: kiemelkedő eredmények, új szolgáltatások Kiemelkedő pénzügyi eredmények A piaci részesedés kismértékű csökkenése Az értéknövelt szolgáltatások erőteljes növekedést mutattak (az ARPU közel 11%-át teszik ki) Folyamatosan csökkenő ügyfélmegszerzési költségek (22%-kal Ft-ra csökkent 2003.I.n.évben) Nyereségesség és piaci részesedés belépési korlát: a legolcsóbb előre fizetett kártyás készülék ára

11 Mobil üzletág: erőteljes verseny A belépési korlát helyett az árversenyre tevődik át a hangsúly - a lemorzsolódók száma azonnal megnőtt Westel válasza: ápilisban bevezetett új Felező díjcsomag a szerződéseseknek, májustól új ajánlatok az előre fizetett kártyát használóknak A kiélezett verseny ellenére a versenytársakkal szemben megőrzött egészséges előny Egyre fontosabb az ügyfélmegtartó program 2003.I.n.év GSM piaci részesedések (%)

12 MakTel: eső bevétel ellenére megőrzött nyereségesség Korlátozott bevételnövekedés – Disconnections, lower equipment sales, lower mobile and domestic usage – Csökkenő nemzetközi bevételek mivel az árak és a használat egyaránt csökkent Fókuszban a költségek – Csökkentett karbantartási, marketing és tanácsadási költségek – Csökkentek a forgalomhoz kötődő költségek Az EBITDA ráta 55,9%-ot ért el 2003.I. n.évi eredmények főbb meghatározói Cél a költségcsökkentés (3.2%) (22.8%)

13 MakTel: növekvő ügyfélkör és vonalsűrűség Előfizetők száma Alacsony vonalsűrűség (2%) jelentős növekedési lehetőségek a verseny ellenére Megkapó növekedés, felkészülten a versenyre vonalsűrűség: 19% ISDN csatornák száma jelentősen megnőtt, vonalsűrűség: 29% Vonalsűrűség Internet vezetékesmobil

14 MakTel: kilátások Makrogazdasági környezet Stagnáló GDP Magas munkanélküliség Csökkenő szabadon elkölthető jövedelem Korlátozott gazdasági növekedés az elkövekező 12 hónap során További díjkiegyenlítés a vezetékes üzletágban (7,5%-os áremelés 2003-ban) Verseny elindulása a mobil üzletágban Outsourcing lehetőségek Continued strict cost control in all business areas

15 Matáv Csoport: az eladósodottság csökkentése Nettó adósság / összes tőke *A MakTel és Westel akvizíciók finanszírozása hitelből történt Kontrollált eladósodottsági szint az akvizíciókat követően is Az erőteljes működési készpénz- termelés rugalmasságot biztosít Uncovered FX exposure was around 13% of the total debt Hitelminősítés: S&P: BBB+ stable outlook, confirmed Moody’s: Baa1 stable outlook, confirmed

16 Matáv Csoport: új osztalékpolitika év után fizetett osztalék mértéke18 Ft / részvény, mely 64%-os éves emelést jelent Továbbra is stratégiai prioritás értékteremtő akvizíciók végrehajtása Megcélzott eladósodottsági ráta 30% és 40% között Cél az osztalék összegének további növelése az eladósodottsági rátát a fenti tartományban tartva Eladósodottsági ráta és osztalékhozam *Az osztalékhozam számítása 815 Ft-os ráfolyamon történt (2002 év végi árfolyam) Megcélzott eladósodottsági ráta Cél az osztalék- kifizetés további növelése

17 Tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzése 2002 capex/sales ratio was 16.6%, aim to further improve A növekedési területeket nem érinti a capex csökkentése Nyilvános célkitűzés 2003-ra: 90 milliárd Ft körüli a MakTel- lel, de a UMTS és akvizíciók nélkül

18 Célok és kilátások 2003-ra Kilátások Kihívások minden üzletágban a növekvő verseny következtében A belföldi mobil penetráció lassuló növekedése Erőteljes növekedés az ADSL üzletágban Pénzügyi célok 2003-ra alacsony egyszámjegyű bevétel-növekedés 40% körüli EBITDA ráta kb. 90 milliárd Ft tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére