Táplálkozási szokások és hatásaik az egészségügyi állapotra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Táplálkozási alapfogalmak
HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
Alap Termékek.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
„Ez az icike-picike mind megette!”
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Reformtáplálkozás.
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Horváth Krisztián A Vitamin.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Oktatás kiemelkedő fontossága
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
A szervezet energiaforgalma
Ha nem, akkor figyelj!!!.  Az egészséges életmód könnyen betartható, ha oda figyelünk arra, hogy egészségesen táplálkozunk, naponta legalább félórát.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Aktív, egészséges életmód
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az éhezés.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Táplálkozási szokások és hatásaik az egészségügyi állapotra Hkh Ihjn Farkas Sára Földrajz Bsc II. Társadalom földrajzi szintézis gyakorlat

A táplálkozás feladata A szükséges szilárd és folyékony anyagok felvétele A felvett szerves anyagok egy részének lebontása, amiből energiát termel a szervezet A szervezet fenntartásához szükséges energiamennyiség (alapanyagcsere) átlag értéke kb. 7000kJ. (1 kcal=4184 Joule)

A felvett szerves anyagok másik részét a szervezet saját anyagainak felépítésére használja. Ezért nem csak a felvett energiamennyiség a fontos, hanem a táplálék megfelelő összetétele is! Ha a felvett táplálék összetétele nem megfelelő, akkor a szervezet a többi felvett anyagot sem tudja jól hasznosítani Minőségi éhezés

A táplálék összetétele 1. Tápanyagok: Energia nyerésre alkalmas anyagok, mert oxidálhatóak szénhidrátok Nukleinsavak Zsírok Fehérjék 2. Egyéb anyagok Szükséges anyagok: víz,vitaminok, másodlagos biogén elemek (kalcium, magnézium,vas, nátrium, kálium), nyomelemek (mangán, réz, cink,kobalt, jód, szelén, fluor,molibdén)

Mérgek Átalakítható Akkumulálódó Nehézfémek Bizonyos gyógyszermaradványok Üríthető -antioxidánsok -szaharinátok

A táplálék összetétele 2. (élelmiszerek) Táplálkozási piramis

Ételek Az élelmiszerekből ételek készítése és ezek elrendezése az életmóddal, életritmussal összhangban kulturális tényezők alapján történik. A táplálkozási szakemberek szerint a napi öt étkezés javasolt. Reggeli>Ebéd>Vacsora Tízórai Uzsonna

Táplálkozási szokások Befolyásol a természeti környezet, a helyi kulturális hatások, hagyományok, a vallás és a személyes értékítélet. Hatásuk szoros összefüggést mutat az átlagéletkorral, ugyanis többek közt a daganatos megbetegedések megelőzése nagy mértékben a táplálkozásra épül.

Pozitív táplálkozási szokások Az elmúlt években az Egyesült Államok Országos Öregedéskutató Intézetének támogatásával olyan régiókat vizsgáltak, ahol kiemelkedően magas kort érnek meg az emberek. A vizsgálatok szerint a következő három helyen az átlagosnál a legnagyobb a száz éven felüliek aránya és ritkák a fejlett világ más részein gyakori halálos betegségek:

Japán-Okinawa zsírszegény étrend kis adagokban étkeznek Fő táplálékuk a zöldségfélék (főleg kínai retek, kurkuma, fokhagyma, káposzta, paradicsom) tofu, hal, miszó leves, e mellett gyógyfüveket, gyümölcsöket is fogyasztanak. Élelmük nagy részét maguk termesztik. Az okinawai férfiak várható átlagos élettartama 78 , a nőké 86 év. Ötször ritkább köztük a szívbetegség, négyszer a prosztata- és mellrák és háromszor a szenilitás, mint amerikai társaik körében

Szardínia szigete-hegyvidéki falvak sok házi termesztésű zöldséget (cukkini, padlizsán, bab, paradicsom) és gyümölcsöt fogyasztanak, melyek csökkentik a szívbetegségek és a vastagbélrák kockázatát. Tejtermékek:a helyi legelőkön tartott birkák teje és a pecorino sajt,ami fehérjét és omega-3 zsírsavat tartalmaz (ugyanúgy, mint a halak húsa), ami védi a szívet és az érrendszert. A helyi szőlőből készült bor ezen a hegyvidéki tájon az átlagosnál kétszer-háromszor többet tartalmaz a borok egyik összetevőjéből, ami szintén véd a szív-és érrendszeri betegségek ellen.

Kalifornia- Loma Linda a hetednapi adventisták gyülekezetének tagjai, a helyi egyetem kutatásai szerint, akár négy- tíz évvel élnek tovább, mint az átlagkaliforniai. Az adventista egyház a 19. században jött létre, tiltja a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a Biblia szerint tisztátalan ételeket (sertéshús), a húsféléket, továbbá a zsíros ételeket, a koffeintartalmú italokat és az ízesítő anyagok fogyasztását. Az étrend, főleg a sok bab, szójatej, paradicsom és gyümölcsfogyasztás, következtében minimális a rák kockázata.

A teljekiőrlésű búzakenyér, a napi öt pohár víz, és a heti kb A teljekiőrlésű búzakenyér, a napi öt pohár víz, és a heti kb. négymaroknyi dió, mogyoró fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulását. Σ:Mindhárom esetben jellemző, hogy nem dohányoznak, sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát esznek.

Vegetarianizmus Oka lehet etikai vagy vallási (hinduizmus,buddhizmus) Előny:a vegetáriánusok között ritkább a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések és az elhízás aránya, mint a húsevők körében Ennek oka, hogy a növények értékes tápanyagokban bővelkednek – gazdagok rostokban, C-vitaminban, E-vitaminban, béta-karotinban, cinkben, rézben, vasban, mangánban, szelénben. Ezek védőhatása az érelmeszesedés és bizonyos rosszindulatú daganatok megelőzésében érvényesül. Ez persze csak akkor valósul meg, ha a megfelelő energia ellátás és fehérje pótlás megtörténik (tofu, szója) és azt is figyelembe kell venni, hogy ez leginkább az életmódnak és nem csupán az étrendnek köszönhető.

A kizárólag növényalapú táplálkozás hátrányokkal is járhat: a hús fogyasztás mellőzése vas és B12 vitamin hiányt okozhat, a tej termékek elhagyása pedig kalcium hiányhoz vezethet, ugyanis ezek a tápanyagok jóllehet jelen vannak a növényekben, de felszívódásuk könnyebben megtörténik állati eredetű táplálékból. Előfordulhat is, hogy a növényekben káros anyag (pl. növényvédő szer maradvány, ólom szennyezés) található. Ez az egyoldalú táplálkozás miatt gyorsabban feldúsulhat a szervezetben.

Táplálkozási problémák- elhízás Csak Európában és az Amerikai Egyesült Államokban több mint 70 millió az elhízott ember, ezen felül további 163 millióan túlsúlyosak. Magyarországon a lakosság 60 %-a túlsúlyos vagy elhízott. A túlsúly és az elhízás számos betegséget okozhat, pl. cukorbetegséget, magasvérnyomás-betegséget, ízületi betegségeket és bizonyos daganatokat. Az Amerikai Kardiológus Társaság (AHA) az elhízást önálló kockázati tényezőként tartja nyilván a koszorúér-betegségek kialakulásában Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az elhízást betegséggé nyilvánította, adatai szerint az elhízás a dohányzást követő második legfontosabb halált okozó állapot, pedig mindkettő megelőzhető lenne.

A többletsúly oka az energia-bevitel és - felhasználás közötti egyensúly felbomlása. Nagyobb energia bevitel + az elfogyasztott táplálék nem megfelelő minősége (sok telített zsírsav, cukor, kevés vitamin, folyadék) Mennyiségi ellátás, minőségi éhezés Mozgásszegény életmód Öröklődés, hormonok, gyógyszerek

Alultápláltság A világon kb. 850 millió ember alultáplált (ebből kb. 204 millióan Indiában élnek) A fejlett országok népességének mintegy 3,5-5%-a túlságosan alacsony testtömegű. Okai Kevés táplálék bevitel (táplálék hiány, étvágytalanság vagy táplálkozási zavarok miatt) A bevitt táplálék nem megfelelő feldolgozása (anyag-csere betegségek, pajzsmirigy-túltengés)

A hagyományos magyar konyha alapvető jellemzői a sertészsír, a vöröshagyma és a fûszerpaprika együttes használata a sertéshús és sertészsír domináns alkalmazása tejföl nagymértékû felhasználása sajátos ételkészítési módok (pörköltalap készítés, pirítva párolás, rántással, sûrítés) sajátos fûszerezési eljárások magas szénhidráttartalmú köretek és fõzelékek fogyasztása http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/haztart/gasztro/html/2fejezet.htm

Magyarországon az összes halálozás háromnegyed része táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségekből származik http://efrira1.antsz.hu/oeti/taplal/ntaplpol.pdf

Táplálkozással összefüggő egyéb betegségek Magyarországon 2-es típusú cukorbetegség Csontritkulás (megelőzés: Ca, D-vitamin bevitel) Idült májbetegség Epekő Tápanyaghiány-betegség

Megelőzés Nemzeti Népegészségügyi Program: 10 évre szóló tárcaközi stratégiai program, célja, a lakosság egészségügyi állapotának javítása Prioritásai között szerepel az egészséges táplálkozási szokások elterjesztése Ez alapján indult 2003-ban a Szívbarát program Nestlé Nutrikid Program: az egészséges táplálkozás reklám- és termék mentes népszerűsítése gyerekek körében Béres Egészség Hungarikum Program

Köszönöm a figyelmet!

Irodalom jegyzék: Magyar Néprajzi Lexikon: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-415.html HVG http://hvg.hu/egeszseg/20080421_vega_taplalkozas_eletmod/page2.aspx http://www.102030.hu/public/static_content.php?content_id=tulsuly_es_elhizas http://efrira1.antsz.hu/oeti/taplal/ntaplpol.pdf http://www.hazipatika.com/articles/Pusztan_sovany_vagy_alultaplalt?aid=20040506111436 Oláh Zsuzsa: Biologia 11. /Nemzeti Tankönyvkiadó, 2003/ http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/haztart/gasztro/html/2fejezet.htm http://color.oefi.hu/program.htm National Geographic 2005. november 42-67. o.