Táplálkozási szokások és hatásaik az egészségügyi állapotra Hkh Ihjn Farkas Sára Földrajz Bsc II. Társadalom földrajzi szintézis gyakorlat
A táplálkozás feladata A szükséges szilárd és folyékony anyagok felvétele A felvett szerves anyagok egy részének lebontása, amiből energiát termel a szervezet A szervezet fenntartásához szükséges energiamennyiség (alapanyagcsere) átlag értéke kb. 7000kJ. (1 kcal=4184 Joule)
A felvett szerves anyagok másik részét a szervezet saját anyagainak felépítésére használja. Ezért nem csak a felvett energiamennyiség a fontos, hanem a táplálék megfelelő összetétele is! Ha a felvett táplálék összetétele nem megfelelő, akkor a szervezet a többi felvett anyagot sem tudja jól hasznosítani Minőségi éhezés
A táplálék összetétele 1. Tápanyagok: Energia nyerésre alkalmas anyagok, mert oxidálhatóak szénhidrátok Nukleinsavak Zsírok Fehérjék 2. Egyéb anyagok Szükséges anyagok: víz,vitaminok, másodlagos biogén elemek (kalcium, magnézium,vas, nátrium, kálium), nyomelemek (mangán, réz, cink,kobalt, jód, szelén, fluor,molibdén)
Mérgek Átalakítható Akkumulálódó Nehézfémek Bizonyos gyógyszermaradványok Üríthető -antioxidánsok -szaharinátok
A táplálék összetétele 2. (élelmiszerek) Táplálkozási piramis
Ételek Az élelmiszerekből ételek készítése és ezek elrendezése az életmóddal, életritmussal összhangban kulturális tényezők alapján történik. A táplálkozási szakemberek szerint a napi öt étkezés javasolt. Reggeli>Ebéd>Vacsora Tízórai Uzsonna
Táplálkozási szokások Befolyásol a természeti környezet, a helyi kulturális hatások, hagyományok, a vallás és a személyes értékítélet. Hatásuk szoros összefüggést mutat az átlagéletkorral, ugyanis többek közt a daganatos megbetegedések megelőzése nagy mértékben a táplálkozásra épül.
Pozitív táplálkozási szokások Az elmúlt években az Egyesült Államok Országos Öregedéskutató Intézetének támogatásával olyan régiókat vizsgáltak, ahol kiemelkedően magas kort érnek meg az emberek. A vizsgálatok szerint a következő három helyen az átlagosnál a legnagyobb a száz éven felüliek aránya és ritkák a fejlett világ más részein gyakori halálos betegségek:
Japán-Okinawa zsírszegény étrend kis adagokban étkeznek Fő táplálékuk a zöldségfélék (főleg kínai retek, kurkuma, fokhagyma, káposzta, paradicsom) tofu, hal, miszó leves, e mellett gyógyfüveket, gyümölcsöket is fogyasztanak. Élelmük nagy részét maguk termesztik. Az okinawai férfiak várható átlagos élettartama 78 , a nőké 86 év. Ötször ritkább köztük a szívbetegség, négyszer a prosztata- és mellrák és háromszor a szenilitás, mint amerikai társaik körében
Szardínia szigete-hegyvidéki falvak sok házi termesztésű zöldséget (cukkini, padlizsán, bab, paradicsom) és gyümölcsöt fogyasztanak, melyek csökkentik a szívbetegségek és a vastagbélrák kockázatát. Tejtermékek:a helyi legelőkön tartott birkák teje és a pecorino sajt,ami fehérjét és omega-3 zsírsavat tartalmaz (ugyanúgy, mint a halak húsa), ami védi a szívet és az érrendszert. A helyi szőlőből készült bor ezen a hegyvidéki tájon az átlagosnál kétszer-háromszor többet tartalmaz a borok egyik összetevőjéből, ami szintén véd a szív-és érrendszeri betegségek ellen.
Kalifornia- Loma Linda a hetednapi adventisták gyülekezetének tagjai, a helyi egyetem kutatásai szerint, akár négy- tíz évvel élnek tovább, mint az átlagkaliforniai. Az adventista egyház a 19. században jött létre, tiltja a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a Biblia szerint tisztátalan ételeket (sertéshús), a húsféléket, továbbá a zsíros ételeket, a koffeintartalmú italokat és az ízesítő anyagok fogyasztását. Az étrend, főleg a sok bab, szójatej, paradicsom és gyümölcsfogyasztás, következtében minimális a rák kockázata.
A teljekiőrlésű búzakenyér, a napi öt pohár víz, és a heti kb A teljekiőrlésű búzakenyér, a napi öt pohár víz, és a heti kb. négymaroknyi dió, mogyoró fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulását. Σ:Mindhárom esetben jellemző, hogy nem dohányoznak, sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát esznek.
Vegetarianizmus Oka lehet etikai vagy vallási (hinduizmus,buddhizmus) Előny:a vegetáriánusok között ritkább a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések és az elhízás aránya, mint a húsevők körében Ennek oka, hogy a növények értékes tápanyagokban bővelkednek – gazdagok rostokban, C-vitaminban, E-vitaminban, béta-karotinban, cinkben, rézben, vasban, mangánban, szelénben. Ezek védőhatása az érelmeszesedés és bizonyos rosszindulatú daganatok megelőzésében érvényesül. Ez persze csak akkor valósul meg, ha a megfelelő energia ellátás és fehérje pótlás megtörténik (tofu, szója) és azt is figyelembe kell venni, hogy ez leginkább az életmódnak és nem csupán az étrendnek köszönhető.
A kizárólag növényalapú táplálkozás hátrányokkal is járhat: a hús fogyasztás mellőzése vas és B12 vitamin hiányt okozhat, a tej termékek elhagyása pedig kalcium hiányhoz vezethet, ugyanis ezek a tápanyagok jóllehet jelen vannak a növényekben, de felszívódásuk könnyebben megtörténik állati eredetű táplálékból. Előfordulhat is, hogy a növényekben káros anyag (pl. növényvédő szer maradvány, ólom szennyezés) található. Ez az egyoldalú táplálkozás miatt gyorsabban feldúsulhat a szervezetben.
Táplálkozási problémák- elhízás Csak Európában és az Amerikai Egyesült Államokban több mint 70 millió az elhízott ember, ezen felül további 163 millióan túlsúlyosak. Magyarországon a lakosság 60 %-a túlsúlyos vagy elhízott. A túlsúly és az elhízás számos betegséget okozhat, pl. cukorbetegséget, magasvérnyomás-betegséget, ízületi betegségeket és bizonyos daganatokat. Az Amerikai Kardiológus Társaság (AHA) az elhízást önálló kockázati tényezőként tartja nyilván a koszorúér-betegségek kialakulásában Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az elhízást betegséggé nyilvánította, adatai szerint az elhízás a dohányzást követő második legfontosabb halált okozó állapot, pedig mindkettő megelőzhető lenne.
A többletsúly oka az energia-bevitel és - felhasználás közötti egyensúly felbomlása. Nagyobb energia bevitel + az elfogyasztott táplálék nem megfelelő minősége (sok telített zsírsav, cukor, kevés vitamin, folyadék) Mennyiségi ellátás, minőségi éhezés Mozgásszegény életmód Öröklődés, hormonok, gyógyszerek
Alultápláltság A világon kb. 850 millió ember alultáplált (ebből kb. 204 millióan Indiában élnek) A fejlett országok népességének mintegy 3,5-5%-a túlságosan alacsony testtömegű. Okai Kevés táplálék bevitel (táplálék hiány, étvágytalanság vagy táplálkozási zavarok miatt) A bevitt táplálék nem megfelelő feldolgozása (anyag-csere betegségek, pajzsmirigy-túltengés)
A hagyományos magyar konyha alapvető jellemzői a sertészsír, a vöröshagyma és a fûszerpaprika együttes használata a sertéshús és sertészsír domináns alkalmazása tejföl nagymértékû felhasználása sajátos ételkészítési módok (pörköltalap készítés, pirítva párolás, rántással, sûrítés) sajátos fûszerezési eljárások magas szénhidráttartalmú köretek és fõzelékek fogyasztása http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/haztart/gasztro/html/2fejezet.htm
Magyarországon az összes halálozás háromnegyed része táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségekből származik http://efrira1.antsz.hu/oeti/taplal/ntaplpol.pdf
Táplálkozással összefüggő egyéb betegségek Magyarországon 2-es típusú cukorbetegség Csontritkulás (megelőzés: Ca, D-vitamin bevitel) Idült májbetegség Epekő Tápanyaghiány-betegség
Megelőzés Nemzeti Népegészségügyi Program: 10 évre szóló tárcaközi stratégiai program, célja, a lakosság egészségügyi állapotának javítása Prioritásai között szerepel az egészséges táplálkozási szokások elterjesztése Ez alapján indult 2003-ban a Szívbarát program Nestlé Nutrikid Program: az egészséges táplálkozás reklám- és termék mentes népszerűsítése gyerekek körében Béres Egészség Hungarikum Program
Köszönöm a figyelmet!
Irodalom jegyzék: Magyar Néprajzi Lexikon: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-415.html HVG http://hvg.hu/egeszseg/20080421_vega_taplalkozas_eletmod/page2.aspx http://www.102030.hu/public/static_content.php?content_id=tulsuly_es_elhizas http://efrira1.antsz.hu/oeti/taplal/ntaplpol.pdf http://www.hazipatika.com/articles/Pusztan_sovany_vagy_alultaplalt?aid=20040506111436 Oláh Zsuzsa: Biologia 11. /Nemzeti Tankönyvkiadó, 2003/ http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/haztart/gasztro/html/2fejezet.htm http://color.oefi.hu/program.htm National Geographic 2005. november 42-67. o.