Gárdonyi András Földrajz BSc, II. évf.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Globalizáció Globalizáció:
A globális világgazdaság regionális átrendeződése
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Miért érdemes francia nyelvi képzést választani? Franciául a világ minden részén beszélnek: az öt földrészen összesen több mint 200 millió ember beszél.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Regionális gazdaságtan 4.
Európai Uniós távmunka programok és tredek Wesselényi Andrea
A nemzetközi üzleti élet etikája
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Negyedik előadás Március 11
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
A BRIC-országok jövője
Urbanizáció a fejlődő országokban
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
A fordista termelési rendszer
A felvilágosult abszolutizmus
Településmarketing Értékaudit.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Helyi örökség iránti felelősség a globális turizmus korában (Responsabilităţi în era turismului global)
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Zökkenő a pályán? A makrogazdasági kiigazítás és a bankszektor fejlődése XIV. Vezérigazgatói Találkozó november Dr. Urbán László, vezérigazgató-helyettes.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
avagy zavar minden szinten
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
IX. Ipar- és vállalatgazdasági konferencia, Szeged, Magyar multik? Kifelé irányuló tőkebefektetések Magyarországról, különös tekintettel a relokációra.
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
Összehasonlító gazdaságtan
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Globális problémák, diák szemmel
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
A globalizáció ma már mindenkit érint, még ha nem is figyelünk fel rá. Napjainkban egyre világosabbak az összefüggések a gazdasági globalizáció és környezetünk.
Az európai városverseny
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
A globalizáció.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Regionális gazdaságtan 7.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
Dr. Kocsis M. Tamás: Magyarország és a közösségi védjegyrendszer – egy elszalasztott lehetőség MIE Konferencia május Felsőtárkány.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Oroszország.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
SMART KÖZLEKEDÉS A FENNTARTHATÓ VÁROSFEJLESZTÉSBEN Buzási Attila Szalmáné Dr. Csete Mária Dr. Németh Bálint
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013
Délkelet – Ázsia országai
Gazdaságpolitika 4. ea..
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Közép-Európa I. Kelet-Közép-Európa.
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
A globalizáció - a globális világgazdaság
Globalizáció.
Előadás másolata:

Gárdonyi András Földrajz BSc, II. évf. A globalizáció fogalma, kialakulása. A globalizáció-ellenes mozgalmak nézeteinek bemutatása Gárdonyi András Földrajz BSc, II. évf.

A globalizáció fogalma A világ kultúrájának, gazdaságának és infrastruktúrájának integrációja és demokratizálódása, amely a transznacionális beruházások, az információs és kommunikációs technológiák gyors elterjedése, és a szabad piacnak a lokális, regionális és nemzetgazdaságokra gyakorolt hatása révén megy végbe Eszerint a világ kultúrája, gazdasága és infrastruktúrája integrálódik egy (valamilyen értelemben vett) egésszé

A globalizáció fogalma a modern világ népeinek növekvő kapcsolatrendszere és kölcsönös függése A globalizáció következtében egymástól igen távol élő emberek, közösségek is kapcsolatba kerülnek egymással Baloldali szervezetek aktivistái, környezetvédők a szolidaritás értékeire hivatkozva mutatnak rá, hogy a szegény országok részesedésének aránya a világon megtermelt javakból folyamatosan csökken, miközben természeti környezetük egyre pusztul Érvelésükkel számos ponton egybecseng a szélsőjobboldali hangadók álláspontja, akik a nemzeti eszme jegyében bírálják a globális monopóliumokat A gazdasági folyamatok alapos elemzése azonban azt mutatja, hogy a világnak éppen azok a népei a legszegényebbek, amelyek kimaradtak a globalizáció folyamatából

A globalizáció fogalma Egyéb fogalmak: Outsourcing: magyarul legjobban erőforrás-, vagy tevékenység-kihelyezésként, -kiszervezésként lehet visszaadni. Egy korábban vállalaton belül végzett feladatot egy külső cégnek adnak át. Offshoring: a tevékenység távoli, tengerentúli országba telepítése. Nearshoring: környező országokba való kiszervezés. BPO: business process outsourcing; komplett, informatikára alapozott üzleti folyamatok felügyeletének kiszervezése, pl. megrendelések, ki- és befizetések feldolgozása

A globalizáció kialakulása Mivel a globalizációt tekinthetjük a globalizációs folyamatok gyűjtőneveként, így ezen folyamatok kialakulásától beszélhetünk róla Ilyen folyamatok lehetnek: az ipar kialakulása (ipari forradalom), az infrastruktúra fejlődése, az internet elterjedése, az angol nyelv világnyelvvé válása (kulturális globalizáció), Ebből következik, hogy nem lehet egy pontos évszámot rendelni a globalizáció kialakulásához

A globalizáció fokának mérése A. T. Kearney dolgozott ki egy globalizációs-indexet, a globalizáció fokának mérésére Ennek alapján 72 országot rangsoroltak A 72 ország adja a világ lakosságának 97, hazai össztermékének 88 százalékát A globalizációs index négy pillére a globalizáció négy területét veszi nagyító alá, majd összegez Gazdasági globalizáció: meghatározó mutatói az exportált és importált áruk és szolgáltatások aránya a GDP-hez képest, valamint a hazai és világpiaci árak konvergenciája; Pénzügyi globalizáció: külföldről és külföldre irányuló tőkebefektetések és jövedelmek áramlása a GDP arányában; Személyes kapcsolatok globalizációja: külföldről érkezők és külföldre utazók aránya az ország népességéhez viszonyítva. Egy főre eső nemzetközi telefonhívások percei. Külföldi átutalások aránya a GDP-hez képest; Technológiai globalizáció: az internethasználók, hostok és a biztonságos szerverek számának egy főre vetített adatai.

A globalizáció fokának mérése A vizsgálat alapvetően országokra irányult, de az összevont mutatók a globális integrálódás jelentős növekedését is jelzik A nemzetközi turizmus mutatói alapján például 2000-ben háromszor annyi volt az egy napra eső átlagos utazók száma (hárommillió), mint húsz évvel ezelőtt A külföldi tőkebefektetések 1995 és 1999 között megduplázódtak Az index eredménye szerint a "legglobalizáltabb" országok kicsik Méretük sokkal inkább megkövetelik a nyitottságot, az önellátás lehetősége korlátozott, a belső piacon maradás csökkenti a hatékonyságot. De szerepet játszanak a földrajzi adottságok és a történelmi örökségek is. A sorrend: Szingapúr, Hongkong, Hollandia

A globalizáció fokának mérése Az első tízben egyedüli kelet-európai országként Észtország található a 10-ik helyen Magyarországot (24.) megelőzve Csehország a 19-ik, Szlovénia a 20-ik pozíciót foglalja el A visegrádi országok közül Szlovákia a 32-ik, Lengyelország a 41-ik helyre került. A 72 országra kiterjedő vizsgálatban az utolsó Irán, előtte India, illetve Algéria áll. Az listán az első 20 ország között 13 európai szerepel, többsége kis állam. Ez azt jelzi, hogy a kisebb országok a globalizáció igazi győztesei, de rá is vannak kényszerülve, hogy jobban bekapcsolódjanak a nemzetközi kereskedelembe és megnyissák piacaikat a külföldi tőke előtt

Globalizáció-ellenes mozgalmak

Globalizáció-ellenes mozgalmak A globalizációt ellenző csoportok szervezkedései, nyilvános fellépései, sőt, nemritkán erőszakos megmozdulásai ma már szinte mindennaposnak számítanak A gazdasági globalizáció vélt vagy valós hátrányai ellen küzdő csoportok egyre nagyobb publicitást kapnak és egyre több mindent el is érnek

Globalizáció-ellenes mozgalmak céljai Vélekedésük szerint a jelenlegi gazdasági globalizáció a gazdag országokat szolgálja, egyre vagyonosabbá teszi őket, miközben a fejlődő országok nem, vagy alig profitálnak csak belőle, még jobban lemaradnak Eközben tönkremegy a környezet, sérülnek az emberi jogok, lokális válságok robbanhatnak ki a transznacionális vállalatok tevékenysége folytán A folyamatot szerintük irányító szervezetek a Világkereskedelmi Szervezet (WTO), a Világbank, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig antidemokratikusak, nem elszámoltathatóak, és vezetőik érdekeit szolgálják A radikálisabbak szerint a kapitalizmus úgy ahogy van rossz, és el kellene törölni

Globalizáció-ellenes mozgalmak Ez az alapképlet, ezen belül rengeteg féle variáció van, hiszen az ellentábor rendkívül változatos. Közös ideológia és irányítás nincs, mint ahogy közös alternatíva sem. Egyesek a környezetvédelemre fókuszálnak, mint például a nagymúltú World Wide Fund for Nature, vagy a Greenpeace. Mások a nemzetközi pénzügyi szervezetek tevékenységét követik figyelemmel, mint a Bankwatch Network vagy a Bretton Woods Project. Megint mások az emberi jogokért szállnak síkra: a két legnevesebb az Amnesty International és a Human Rights Watch. És akadnak tucatszámra szakszervezetek, nőcsoportok, anarchista tömörülések és fogyasztóvédők is, kortól-nemtől-nemzetiségtől függetlenül. Akadnak még kicsi, ám nemegyszer militáns szervezetek. És persze vannak még a vitatkozók, fel-felvonulgatók, szórólap-osztogatók, levelezőlistákat megtöltők. A kapcsolattartás eszköze és a legfontosabb fegyver az internet, amit tekinthetünk a globalizáció egyik szüleményének…

Globalizáció-ellenes mozgalmak Magyarországon A magyar globalizációellenes szervezkedések főként, de nem kizárólagosan, különféle zöldcsoportokból nőttek ki A globalizációkritikus csoportok száma rengeteg, de a rendszeresen dolgozó keménymag mindössze néhány tucat fő Fórumokat szerveznek, ahol a kérdéskör általános szakértői és közgazdászok szólalnak fel, és elemzéseket, újságokat adnak ki a jelenséget boncolgatandó Pl.: Zöld Pók Hálózat, ATTAC Magyarország, Greenpeace Magyarország Egyesület

Tóth László: Globalizáció Eltűntek az Alföldről a kondák. Helyükön dübörgő hondák túrnak, s szekér helyett audik visznek el kicsiny faludig. Birka sincsen. Ne lesd apró kerek nyomaikat kint a réten. a brókerek golfoznak ott, ha a szent buksz index éppen az ő szándékuk szerint tesz. Keresnéd a kútágast, de későn. Helyén móbájl bródkaszting sztésön, s a hegyében rigó nem csicsereg: lelőtték a vadászgató olasz menedzserek. A kocsma, hitted, az kiirthatatlan. Tévedtél. a helyén piddzahat van, s ahogy régen kiült a tornácra, úgy ül öregapád most a mekdonáccba. Kis falud a tőke kicifrázza. A piactér mostmár szitipláza, s ahol bólingatott az eperfa lombja: erszte bank, erszte bank: ki-ki nyúgalomba!

Források Molnár László: Globalizáció - út a XIX. vagy híd a XXI. századba? In: Globalizációról másképpen, Arisztotelész Studium BT, Sopron, 2001 Magyar Virtuális Enciklopédia - http://enc.phil-inst.hu/1enciklopedia/mindennapi/globalizacio.htm Bízó Dániel: Globalizáció 2.0 - http://www.hwsw.hu/oldal.php3?cikkid=945 Szlankó Bálint: Antiglobalizációs klimax - http://index.hu/politika/kulfold/globglob Varga Zsuzsanna: (Anti)globalizáció, vagy (a)mit is akartok? In: Élet és Irodalom, 2001/46. szám HVG - http://hvg.hu/gazdasag/20071030_globalizacios_vilaglista.aspx Tóth László: Globalizáció - http://www.inf.u-szeged.hu/~tothl/valogatas_html/globalizacio.html Képek: http://students.umf.maine.edu/~pondcm/globalization.gif http://updatecenter.britannica.com/eb/image?binaryId=77696&rendTypeId=4