A Nyelv- és Beszédtechnológiai Platform egy éve Váradi Tamás MTA Nyelvtudományi Intézet Nyelvi áttörés A nyelv- és beszédtechnológia mint húzóágazat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Advertisements

Gábor Kata MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti osztály Infotrend kiállítás A gépi ferdítéstől a gépifordításig.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Szoftver és Szolgáltatások Nemzeti Technológiai Platform Dr. Kondorosi Károly BME IIT Kreatív Iparágak a Digitális Térben… Konferencia
Magyar, mint idegen nyelv témakörű oktatási és kulturális Internet portál HUNGAROPORT Dr Remzső Tibor MTA SZTAKI.
2003. november INFOtrend 2003 Váradi Tamás MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály Nyelvi technológiákkal az információs.
Magyar, mint idegen nyelv témakörű oktatási és kulturális Internet portál HUNGAROPORT Dr Remzső Tibor MTA SZTAKI.
INFOKOALÍCIÓ TÁMOP pályázat január 01. – június 30.
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
Safer Internet Plus magyarországi programBudapest március 24. Az EU Safer Internet Plus magyarországi programja.
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
KVN OP 1.1. – TEAM – Képzés a közigazgatás hatékonyabbá tételének érdekében.
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Projektlabor, Projektmunka és Projekt szeminárium tapasztalatai és kérdései az informatika oktatásában az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd,
Számítógépes nyelvészeti alkalmazások Farkas Richárd szept 7.
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
Banki termékek értékesítése elektronikus csatornákon keresztül Dr
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A regionális tudomány társadalmasítása Kedvezményezett: MTA Regionális Kutatások Központja.
Gábor Kata MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti osztály Magyar tudomány napja, A gépi ferdítéstől a gépifordításig.
Megoldottuk a számítógép nyelvét... Prószéky Gábor MTA, november 4. MTA, november 4.
Hogyan tanítsuk meg a számítógépet magyarul? Számítógép és nyelv Varasdi Károly MTA Nyelvtudományi Intézet
A szöveg lekérdezése A NooJ rendszer alapjai
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
EUREKA - eConTec EUREKA: EU piacorientált K+F együttműködés Versenyképesség növelése az ipari és a technológiai kutatások koordinálásával.
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
Kétségektől a Készségekig A hírközlési (ICT) szektor lehetőségei és tevékenysége a távmunka témakörében V. Országos Távmunka konferencia
Készítette: Terdik Sándor PTM IV. Ismeretszerzés természetes nyelvű dokumentumokból.
1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Célkitűzés: Információk téma-specifikus, különböző típusú forrásokból (internet, intranet.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
"Vállalkozások és az Információs Társadalom Konferencia" - Szentgotthárd december 5.1 Nyugat-Dunántúl Információs Társadalmi Stratégiájának környezete.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Módszertan bemutatása A hely szelleme – Kapcsolattartás az elszármazottakkal Identitás Kisebbségkutató Műhely.
Karancsi Tamás - ügyvezető
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Magyarországi kis és középvállalatok szerepvállalása a gazdasági növekedés előmozdításában Az Információs Társadalom Parlamentje Június 1-2.
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
Slide 1/11 Bp BelAmI – Workshop Beszédtechnológia Helyzetkép
Bemutatkozik a Premier Kommunikációs Iroda A kommunikáció világában minden nap egy új Premier!
Minden változik. A térinformatika is! CASCADOSS műhely január 29. Szeged Dr. Szabó Szilárd Terinformatika-online.
Nyilas Misi Alapítvány „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” ÁROP – 2012 – 2012 –0008 „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Nemzeti Technológiai Platform a
PTE INNOVÁCIÓS NAP 2015 A PTE marketing eszköztára KKV-k részére felsőoktatási marketing | üzlet vagy sem? Deliné dr. Győrmárton Rita PTE Marketing Osztály.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
Média portfólió BFTK marketing divízió feladata Budapest minőségi turizmusának célspecifikus és mérhető marketing eszközökkel történő támogatása.
XXIII. Országos Jegyző-Közigazgatási Konferencia Integrált vezetői információrendszer önkormányzatoknak Zalaszám Informatika Kft. Varga János projektvezető.
AGRÁRINNOVÁCIÓS MŰHELY A RÓNA – JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ÉAOP
1 A Hungary for FP6 projekt a bemutatása Dr. Groó Dóra Tudományos és Technológiai Alapítvány.
Közép-Dunántúl és Innováció - fókuszban a versenyképesség KÍGYÓSSY GÁBOR KDRFÜ Kht., program menedzser Dunaújváros, június 17.
Mesterséges intelligencia Áttekintés. Mesterséges intelligencia (MI) Artificial Intelligence (AI) Filozófia Matematika Pszichológia Nyelvészet Informatika.
Moderátor: György Tibor személyszállítási és műszaki fejlesztési igazgatóság, titkárságvezető VOLÁN Egyesülés XXII. ORSZÁGOS SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZAKMAI.
A „A kutyás terápia, mint (gyógy)pedagógiai módszer” címmel
Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület, alelnök
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
Az aratnivaló sok, de a munkás kevés!
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
A Tudásrégió közösségi színterei
1 Tudásbázis követelmények a digitális korszakban Gyulay Tibor tudásmenedzsment szakértő előadása „A tacit (avagy a hallgatólagos tudás) jövője a negyedik.
Előadás másolata:

A Nyelv- és Beszédtechnológiai Platform egy éve Váradi Tamás MTA Nyelvtudományi Intézet Nyelvi áttörés A nyelv- és beszédtechnológia mint húzóágazat

A Platform mint projekt NKTH pályázat Cél: - segíteni egy-egy gazdasági szektor önszerveződését, - meghatározni stratégiai fejlődési irányait, kitörési pontjait Futamidő: június 1. – május 31.

A Platform mint projekt NKTH pályázat Cél: - segíteni egy-egy gazdasági szektor önszerveződését, - meghatározni stratégiai fejlődési irányait irányait, kitörési pontjait Futamidő: június 1. – május 31. Partnerek: Kutatóközpontok, vállalkozások

A Platform mint projekt NKTH pályázat Cél: - segíteni egy-egy gazdasági szektor önszerveződését, - meghatározni stratégiai fejlődési irányait, kitörési pontjait Futamidő: június 1. – május 31. Partnerek: Kutatóközpontok, vállalkozások

A Platform mint projekt NKTH pályázat Cél: segíteni egy-egy gazdasági szektor önszerveződését, meghatározni stratégiai fejlődési irányait irányait, kitörési pontjait Futamidő: június 1. – május 31. Partnerek: Kutatóközpontok, vállalkozások Feladatok: Stratégiai kutatási terv Megvalósítási terv Arculatéptés Infrastruktúra-építés Kapcsolatépítés

A Platform mint szervezet Stratégiai szövetség Egyesíti a nyelv- és beszédtechnológia terén dolgozó valamennyi élvonalbeli műhelyt NKTH támogatás csak az elinduláshoz Nyitott szervezet, várjuk az érdeklődőket: Kutatás-fejlesztő partnereket Ipari partnereket Felhasználókat

A Platform küldetése Gépekkel emberi nyelven Az emberi nyelv mindig is a kommunikáció (a gondolatok, élmények, a tudás közlésének) alapvető eszköze marad Mindez ma már gépekkel (számítógépekkel, mobil eszközökkel, használati eszközbe épített célgépekkel) elektronikus alakban történik Az információs és a tudásalapú társadalom központi kihívása a nyelvi információ hatékony feldolgozása, a gépi kommunikáció természetessé tétele Fő feladat: a számítógépet nyelvi intelligenciával felruházni, hogy az emberhez közelítő könnyedséggel és intelligenciával bánjon a nyelvvel

A Platform eredményei Szakmai eredmények Beszédfelismerés Beszédkeltés Gépi fordítás Szövegek tartalmi címkézése Szervezeti eredmények Konferencia, portál, hírlevél, média szereplés Kétszeres taglétszám Stratégiai kutatási terv

Köszönöm a figyelmet!