Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaság és az oktatás együttműködése
Advertisements

Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Könyvtárhasználati verseny
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Projektlabor, Projektmunka és Projekt szeminárium tapasztalatai és kérdései az informatika oktatásában az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd,
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola VI. alprogram: Karrierszolgáltatások.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Iskola Tagjai: RFKB Támogatások Iskola 1500 fő Képzési irány, arány Önkormányzati fenntartó Szakképzés szervezési társulás (költségvetési szerv) mint.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Átmenet az osztatlan és a kétlépcsős képzés szakjai között A BME-VIK példája 1. Zoltai József egyetemi docens, Dékáni Hivatalvezető BME-VIK.
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben
Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Fokozatváltás a felsőoktatásban
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
A BKF tudástranszfer modellje a
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
FELVÉTELI A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBAN A 2014/2015. TANÉVBEN A 2014/2015. tanévben lezajlott eljárás 1.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
MISKOLCI EGYETEM. A TUDÁS ÉS KÖZÖSSÉG CAMPUSA Dr. Bányai Tamás DUÁLIS KÉPZÉS Logisztikai mérnöki BSc Gépészmérnöki és Informatikai Kar.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
Informatikai szakok duális oktatása a Miskolci Egyetemen 2015.
Korszerű és innovatív mérnökképzés!. Képzéseink rt itt kedvedre választhatsz! BSc 11 alapszak MSc 6 mesterszak PhD 2 Doktori Iskola.
DUÁLIS SZAKOK AZ SZTE KÍNÁLATÁBAN TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Projektzáró rendezvény, Karsai Krisztina.
ELŐADÁS CÍME Duális képzés a Kecskeméti Főiskola tapasztalatai alapján Kovács Zsuzsanna Duális Képzés és Módszertani Központ 2016.február 26.
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
TÁMOP /1-A : Integrált terepképzési modell kialakítása a szociális szakemberek képzése során Projektindító konferencia szeptember.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Felvételi 2004 Felsőoktatási felvételi A felsőoktatásba jelentkezők számának alakulása
Gépészmérnöki és Informatikai Kar rt itt a helye! Korszerű és innovatív mérnökképzés! „Hallgatóvá fogadom”
Az ápoló tanulók/ hallgatók gyakorlati oktatásának tapasztalatai
Köszöntjük a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar nevében!
A felsőoktatási felvételi eljárás
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
Korszerű és innovatív mérnökképzés!
Élelmiszertudományi Kar Szakmai Konzultáció október 25.
Duális logisztikai menedzsment mesterképzési program
Fejlesztő mérnök A MOM Zrt. duális képzés keretében hirdet felvételt olyan elsőéves hallgatók részére, akik képzésüket a Nyíregyházi Egyetem gépészmérnöki.
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Korszerű és innovatív mérnökképzés!
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
A Mercedes-Benz duális szakmunkás képzés bemutatása
Duális képzés a Széchenyi István Egyetemen
Előadás másolata:

Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai Dr. Ailer Piroska 2015. április 29.

Duális képzés a Kecskeméti Főiskolán – a kezdetek Két vállalati partner: Előkészítés a magyarországi bevezetéshez: Főiskola és a vállalatok közötti együttműködés hallgató és vállalat közötti szerződés képzés időbeli struktúrája marketing és kommunikációs stratégia a társadalom, a középiskolák, a szülők és a potenciális hallgatók irányába hallgatók vállalati (!) kiválasztásának módszere vállalati képzési programok kidolgozása a Főiskola támogatásával és jóváhagyásával jogi lépések

Duális képzés szükségessége

Duális képzés „kecskeméti” modellje – definíció 1. A duális felsőoktatás a felsőoktatási intézmények és az érintett iparvállalatok együttműködésén alapuló, a gyakorlatorientált képzés, a minőségi, az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatokkal és készségekkel rendelkező fiatal mérnökök képzését szolgáló modell. Az intézmény és a vállalat mind a képzési területeken, mind a képzés időtartamán osztoznak: a felsőoktatási intézmény elsősorban (de nem kizárólagosan) a hallgatók elméleti, a vállalatok a gyakorlati képzést végzik; a duális képzésben résztvevő hallgatók a képzési idő fele részét a felsőoktatási intézményben, a másik fele részét a vállalatnál tölti.

Duális képzés – feladatmegosztás Professzionális képzés Tárgyi tudás Főiskola: elméleti ismeretek Vállalat: gyakorlati ismeretek Metodikai ismeretek Főiskola: kutatás, számítás Vállalat: projektmunka Szociális készségek Főiskola: prezentációs technika Vállalat: tárgyalástechnika

Duális képzés – időbeosztás

Duális képzés „kecskeméti” modellje – definíció 2. A duális képzésben résztvevő hallgatókat – a felsőoktatási felvételi rendszer szabályai és eljárásai mellett – előzetes jelentkezés alapján a vállalatok választják ki saját kidolgozott eljárásaik (tesztek, interjú, csoportos feladatok, nyelvismeret felmérése, stb.) szerint. A tanulmányok idejére (BSc képzésben 7 szemeszter) a vállalat és a hallgató között hallgatói munkaszerződés jön létre, mely alapján a hallgató vállalja a mintatanterv szerinti előrehaladást, a vállalat pedig pénzbeli juttatást folyósít. A szerződés egyik fél részéről sem tartalmaz kötelezettséget a képzés befejezése utáni időre.

Duális képzés – szerepek és feladatok

Első duális évfolyam A járműmérnöki alapszakon a duális képzés 2012 szeptemberében indult. duális képzésre jelentkezők száma 2012-ben > 300 duális képzésben rendelkezésre álló létszám 25

Duális szakok és partnerek A 2013/14-es tanévtől kezdődően a járműmérnök szakon túl további szakokon is megkezdődik a duális képzés: műszaki menedzser (logisztika specializáció) gépészmérnök (több specializáció) Jelenleg a három évfolyamon összesen 125 hallgató tanul duális formában. További cégek is csatlakoztak a duális képzéshez, a 2014/15-ös tanévben 25 vállalattal és intézménnyel van duális partneri kapcsolatunk. 2015/16-os tanévre a Duális Képzési Tanácshoz benyújtott dokumentumok szerint: GAMF Kar minden alapszakán (műszaki és informatikai képzési területeken) és a KFK kertészmérnöki szakán is elérhető összesen 29 vállalat és intézmény különböző tulajdonosi viszonyok, méret és szerkezet földrajzilag is nagyobb távolságok (Pécsvárad, Tatabánya, Budapest, Vác, Debrecen, Orosháza)

Vállalati megoldások Felsőoktatási intézmény – vállalat közötti nagyobb távolság: középiskolai hallgatók toborzása a vállalat(!) környezetéből logisztikai kérdések KKV-k bevonása a duális képzésbe: önállóan (német tapasztalat alapján 50 fős méret a határ) egymással kapcsolatban; a feladatokat és a képzési időt megosztva nagyvállalati vevővel együtt (beszállító-fejlesztés) nagyvállalattal közösen (német példa) kombinálva: hálózatosodás, „oktatási klaszter”, középpontban a felsőoktatási intézmény

Első eredmények – hallgatói vélemények Török Erika, Pap-Szigeti Róbert, Ailer Piroska “A Kecskeméti Főiskola duális képzésének monitoring vizsgálata a hallgatók visszajelzései alapján”

Első eredmények – hallgatói vélemények Török Erika, Pap-Szigeti Róbert, Ailer Piroska “A Kecskeméti Főiskola duális képzésének monitoring vizsgálata a hallgatók visszajelzései alapján”

Első eredmények – hallgatói vélemények Török Erika, Pap-Szigeti Róbert, Ailer Piroska “A Kecskeméti Főiskola duális képzésének monitoring vizsgálata a hallgatók visszajelzései alapján”

Első eredmények – hallgatói vélemények Török Erika, Pap-Szigeti Róbert, Ailer Piroska “A Kecskeméti Főiskola duális képzésének monitoring vizsgálata a hallgatók visszajelzései alapján”

Első eredmények – hallgatói tanulmányok Török Erika, Pap-Szigeti Róbert, Ailer Piroska “A Kecskeméti Főiskola duális képzésének monitoring vizsgálata a hallgatók visszajelzései alapján”

Első eredmények – hallgatói tanulmányok Török Erika, Pap-Szigeti Róbert, Ailer Piroska “A Kecskeméti Főiskola duális képzésének monitoring vizsgálata a hallgatók visszajelzései alapján”

Első eredmények – összesítés Hallgatói motiváció Rövid távon: szakmai gyakorlati tapasztalat szerzése, gyorsabb munkakezdés a rövidebb, de intenzívebb képzés miatt, modern technológiák megismerése Hosszú távon: lényegesen jobb elhelyezkedési lehetőség a munkaerőpiacon Hallgatói eredményesség A duális hallgatók mindkét foglalkoztató cégnél több kreditet vettek fel és teljesítettek sikeresen, mint a nem duális képzésben tanuló társaik, és ebből adódóan göngyölt kreditátlaguk is magasabb. Az első tanév két félé súlyozott átlagait összevetve azt láthatjuk, hogy a duális képzésben tanuló hallgatók az első félévben kb. 0,4-del, a második félévben közel 0,7-del jobb átlagot értek el, mint a szintén járműmérnöki képzésben részt vevő társaik Lemorzsolódás gyakorlatilag nincs (1 hallgató külföldi képzés miatt) A mintatantervet követik, az alapképzést 7 féléven belül befejezik a hallgatók

Köszönöm a figyelmet!