„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP 6.2.5 B Magyar Kórházszövetség XXVII.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Advertisements

BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Adatmenedzsment és kontrolling. ADAT Adott folyamat pillanatnyi állapotának jellemzője, mely önmagában nem értékeli az adott folyamatot.  Mennyi?130.
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról
Hogyan segítheti a telematika az egészségügy fejlesztését? Dr. Csurgó B. Mária SOTE Családorvosi Tanszék Egészségügyi információs rendszerek, távegészségügyi.
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
Business Process Outsourcing © Andersen 2001 Management és controlling információk külső szolgáltatótól Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
Vezetői információk outsourcingban
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Humánszolgáltató Központ, Nagykőrös
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Az egészségügyi ellátás teljesítménye
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Stratégiai tervezés.
Egységes egészségügyi információrendszer
Fedezetelemzés Schiberna Endre.
Projektmenedzsment főosztály szerepe a Kereskedelmi és Hitelbank működésében Erdősi József főosztályvezető Pogátsnik Béla konzulens.
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Szervezetfejlesztési Program ÁROP November 12. Teljesítménymenedzsment fejlesztési módszertan Előadó: Tóth Dorottya.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Egészségügyi intézmények kontrollingja Kórházi kontrolling Fekete Daniel, Szőke Kristóf, Zila László 2006.
A kórházi kontrolling Készítették: Csillag Adrienn Junó Ilona Anett
Egészségügyi finanszírozás
A HBCS finanszírozás Egészségügyi finanszírozás Veszprémi Egyetem
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Az OEP regionalizációja
AUTOMATIZÁLT BETEGSZINTŰ GYÓGYSZERELÉS (Ötlettől a megvalósulásig)
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A betegellátás keretei és rendszere
Vision Consulting Az egészség szolgálatában Misszió Egészségügyi Központ Kht. Koczok Judit Ribárszki Anikó Csibi Ferenc Erdős Attila március 11.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Egészségesebb egészségügyért.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B TÁMOP B-13/
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Üzemgazdasági szemlélet a gyakorlatban
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
Úton az akkreditációs igazolás megszerzése felé
„SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN – TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA” TÁMOP B MAGYAR KÓRHÁZSZÖVETSÉG XXVII.
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Dr. Török Krisztina igazgató Budapest, szeptember 29. ”Itt az Egészség az Ügy”
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
MODELLKÍSÉRLETI PROGRAM AZ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK FUNKCIONÁLIS ÖSSZEKAPCSOLÁSÁRA TÁMOP /1 Készítette: Horváth Éva.
A személyszállítási közszolgáltatások hatékonyabb ellátását célzó integrált utas-tájékoztatási, jegyértékesítési és forgalomirányítási rendszer (HKIR.
….mert a ritka betegségek ellátása
Előadás másolata:

„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP 6.2.5 B Magyar Kórházszövetség XXVII. KongresszusA TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001 Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködés kialakítása

Budai Egészségközpont - Országos Gerincgyógyászati Központ A forrás felhasználás fejlesztésének kulcsszempontjai – egységes kontrolling, esetszintű fedezet számítás Dr. Papik Kornél ügyvezető igazgató Budai Egészségközpont - Országos Gerincgyógyászati Központ 2015.04.23.

A kontrolling helye a projektben Vertikális és horizontális integráció A lehető legeredményesebb egészség-szolgáltatások biztosítása a lakóhely közelében A közösség egészségéért összehangolt tervezés és szolgáltatás Az egészség fejlesztésért, megőrzésért felelős állampolgári részvétel támogatása Egészségfejlesztésre koncentráló és betegség- progresszió mentén kiépülő egészségszervezés a lakóhelyközeli szolgáltatásokban Stratégiai intézményfejlesztés és teljesítmény- menedzsment Egységes kontrolling módszertan, és gazdálkodás- irányítás Esetszintű fedezetszámítás Minőségmenedzsment szemlélet Gazdálkodási hatékonyság a területi együttműködés kihasználásával Professzionális intézményirányítás: irányítás-módszertani, és gazdálkodási kompetenciák fejlesztése Erősebb alapellátás, minőségi, egészség- fókuszú szolgáltatás- fejlesztés Meglévő kompetenciák összehangolása, eredményesebb működés Folyamatszemlélet, az integrációs lehetőségek kiaknázása Minőség és eredmény szemlélet Racionális vezetés és gazdálkodás Minőségi döntéshozatal Fenntartható finanszírozás A program két fő fejlesztési ága, nagyon röviden bemutatva – kérdés, hogy milyen mélységbe akar ÁT Úr belemenni a programba – szerintem nem szükséges ennél sokkal mélyebbre menni – az információ itt nagyon zanzásított, nem mutatja be részleteiben a fejlesztési területeket, inkább azok koncepcionális alapjait és a várható kimeneteket – kérdés itt is a konkrétum!

Probléma Fenntartható intézményi gazdálkodás árbevétel összköltség ellátott betegek száma Állandó költségek (pl. épületek, személyzet, orvosi berendezések, menedzsment) Változó költségek (pl. anyagok, gyógyszerek) árbevétel összköltség 2015.04.23.

Kontrolling szintjei Intézményrendszer 2015.04.23.

Mi a kontrolling ? Összetett vezetést támogató funkció tervezés, célkijelölés költségfelosztás fedezet- és eredmény számítás beszámoló rendszer elemzés, ellenőrzés teljesítmény ösztönzés 2015.04.23.

Kontrolling rendszer célja Objektív, mérhető, átlátható alapokat adjon a döntéshozók számára Segítse a szakma és a vezetés közötti párbeszédet Tisztázza a felelősséget és befolyásolhatóságot Teremtsen összehasonlíthatóságot egységes beszámoló rendszer intézmények, osztályok és esetek között is 2015.04.23.

Az osztályos kontrollingon túl Probléma: az intézményi és osztályos költségek és fedezet szinte állandóak a költségcsökkentésre a fűnyíró elvet lehet használni homogénnek tekinti a betegellátást nem tárja fel a rejtett költségokozókat Milyen kérdésekre várunk még választ ? melyik betegek voltak a legköltségesebbek, miért ? függ-e az orvos személyétől az ellátás minősége és költsége ? melyik kezelési protokoll költséghatékony ? milyen hatással van a szövődmény a költségekre és a fedezetre ? jó-e az eszközök kihasználtsága ? 2015.04.23.

Eset szintű fedezetszámítás Esetszintű fedezet meghatározás módszere az árbevétel rögzítése esetenként közvetlen költségek tételes gyűjtése az egyes esetekre teljesítmény naturáliák pontos meghatározása pl. sebészi idő fajlagosok kiszámítása a költséghelyi költségek alapján pl. egy műtőóra költsége közvetett költségek esetre osztása a teljesítmény*fajlagos költség alapján Aggregált fedezet számítások HBCs-kre, műtéti típusokra a fontosabb költség befolyásolókra (pl. orvosok, kezelés típusok) 2015.04.23.

Ellátási esetek fedezete 2015.04.23.

Műtéti típusok fedezete 2015.04.23.

Műtéti idő orvosonként 2015.04.23.

Műtők kihasználtsága 2015.04.23.

Eredménytermék Kontrolling módszertan egységes kereteinek kidolgozása és fokozatos bevezetése A kontrolling információs háttér bővítése és az elemzési lehetőségek szélesítése Egységes számlatükör a központi fenntartású szakellátásban Egységes osztályos kontrolling módszertan, kézikönyv bevezetés az intézményrendszer felében Esetszintű költséggyűjtés, kontrolling, fedezetszámítás bevezetés 70 kórházi osztályon (12 intézmény) Finanszírozási koncepció, fejlesztési módszertan és tesztelése

A projekt várható hatása Egységes kontrolling az intézményekben, egységes riportrendszer, összehasonlítható, elemezhető gazdálkodási adatok Esetszintű fedezetszámítás alkalmazása A teljesítményorientáció erősítése fenntartói, és intézményi szinten egyaránt A költségtudatosság erősítése az ellátó személyzetben Az ellátórendszer és az ellátók működési hatékonyságának és standardizáltságának javulása A forrásfelhasználás transzparenciája növekszik Rendszerezett módszertan és információs bázis keletkezik a finanszírozási rendszer fejlesztéséhez 2015.04.23.

A jövő 2015.04.23.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001 Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködés kialakítása