Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, 2015. április.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Az időjárás.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Készítette: Góth Roland
A KLÍMAVÁLTOZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI tudományos konferencia A VAHAVA JELENTÉS FONTOSABB JAVASLATAI Láng István – Csete László – Jolánkai Márton Budapest,
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A globális klímaváltozás
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek.
Készítette: Kálna Gabriella
Környezetértékelési módszerek
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE Felkészülés a klímaváltozásra az agráriumban: eddigi kezdeményezések és a kutatás.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az üvegházhatás és a savas esők
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Mint a plenáris ülésen. Az Ön feladata 6 lépésben 1.A vélemény tanulmányozása 2.EGSZB-csoport választása (csoportonként 1 diák), módosító indítványok.
A politika felzárkózik a tudományhoz: a brit klímastratégia mérföldkövei Greg Dorey, Brit Nagykövet
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Globális problémák, diák szemmel
Az Éghajlatváltozás.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A Föld napja.
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
A mediterránium éghajlata a következő évtizedben
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
A klímaváltozás társadalmi hatásai Bozó László. Az éghajlati rendszer.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA ( KATASZTRÓFAVÉDELEM K ÁRPÁT - MEDENCE )
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Globalizáció és környezeti problémák
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
Környezetegészségügyi szempontból fenntartható kórházak – mire kell figyelni a fejlesztések tervezésénél ? Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen,
Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII.
Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszusa Debrecen – április 22. A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS SZERVEZÉSE BERÉNYI TAMÁS DR.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS: HAZAI HATÁSOK ÉS VÁLASZOK KvVM-MTA „VAHAVA projekt” SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, szeptember 15.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
GLOBÁLIS ÉGHAJLATI JÖVŐKÉP A XXI. SZÁZAD VÉGÉRE MODELL EREDMÉNYEK ALAPJÁN Készítette: Balogh Boglárka Sára.
E3G Energiahatékonyság, mint infrastruktúrális prioritás Ámon Ada október
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
A FELSŐ-TISZA VIDÉKI LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGE: ÁRVÍZI ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI KOCKÁZATOK Vári Anna - Tamás Pál - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Ökoiskola- vetélkedő március
A klímaváltozás hatása a hegyvidékekre
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Annex VI: Examples of the national research programme supporting drought management 2. Nemzeti Aszálykonzultáció Budapest, október 16. Bihari Zita.
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április 22.

A Föld „egészségi állapota” A Föld energia- és nyersanyagkincse csökken Vízellátás egyre nehezebbé válik A művelhető talaj mennyisége és minősége csökken A biodiversitás csökken Éghajlatváltozás (Bár a Föld története éghajlatváltozások története.) … Forrás: A „Föld Bolygó Nemzetközi Éve” (2007 – 2009) eredményei ( Brezsnyánszky Károly-Szarka László, Magyar Tudomány, 2008/1)

A Föld egészségi állapotromlásának okai A véges bolygón nem lehetséges a végtelen növekedés. (A növekedés határai, 1972) A modern társadalmak kialakulásának egyik feltétele: „… teljes mértékben el kell választani egyfelől a természeti világot… és a társadalmi világot…” (Bruno Latour: Sohasem voltunk modernek,1999) „A Homo sapiens vált a Földrendszer (és a klímarendszer) megváltoztatásának egyik tényezőjévé.” ( Brezsnyánszky Károly-Szarka László, Magyar Tudomány, 2008/1)

A határátlépés mértéke „Az éghajlat stabilizálásához a ki­bo­csá­ tásokat fokozatosan a természetes nyelők nettó kapacitásának szintjéig kellene le­ csök­ken­teni, ami kevesebb, mint fele a mai kibocsátásnak.” (13 tudományos akadémia közös Állásfoglalása) Az állásfoglalást a G8 országok és a rajtuk kívül az öt legnagyobb üvegházhatású gázt kibocsátó ország tudományos akadémiáinak vezetői írták alá. Megjelent a Magyar Tudomány 2008/9 számában és a Klíma­ba­rát települések (2008) című kötetben.

A Föld tíz legnagyobb össz- CO 2 kibocsátó ország és a Föld összesített egy főre jutó kibocsátásértékei illetve a természetes nyelők szintje az 1980  2011-es időszakban

A hét legnagyobb össz- CO 2 kibocsátó EU- tagország, Törökország, Magyarország és az összes európai ország egy főre jutó kibocsátás értékei, illetve a természetes nyelők szintje az es időszakban

A határátlépések következményei A rendkívüli időjárási jelenségek Hőhullámok UV sugárzás (Az ózonkárosító anyagok miatt.) Szárazság, aszály Erdőtüzek Heves esőzések Árvizek Szélviharok …

A rendkívüli időjárási események következményei I. az emberek egészségére az állatok egészségére növények egészségére Forrás: COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT Adaptation to climate change impacts s on human, animal and plant health, Brüsszel, 2013

A rendkívüli időjárási események következményei az emberek egészségére „A legnagyobb veszélyt a klímaváltozás jelenti a lakosság egészségére a 21. században” The Lancet Commissions: Managing the health effects of climate change (The Lancet, 2009 május)

A rendkívüli időjárási események következményei az egészségügyi ellátásra - A betegstruktúra változik - A betegforgalom növekszik - A sürgősségi ellátás iránt igény növekszik - Az egészségügyi dolgozók egészsége is veszélybe kerülhet - Az egészségügyi ellátás sérülékennyé válik Forrás: COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT Adaptation to climate change impacts s on human, animal and plant health, Brüsszel, 2013)

Az éghajlatváltozás további következményei az egészségügyi ellátásra Az egészségügyi intézmények kibocsátásának vizsgálata Az egészségügyi intézmények más környezeti hatásainak vizsgálata Klímaprogramok elindítása Az egészségügyi intézményekre az eddigieknél több feladat hárul és eközben erősödik az az elvárás is, hogy mindezt környezetbarát módon oldja meg.

2020 HEALTHCARE Climate Change – kibocsátás csökkentése „ Közös törekvésünk, hogy az egészségügyi intézmények kibocsátását csökkentsük, és hogy elindítsuk az alacsony kibocsátású és végső soron egy „szénmentes” egészségügy kialakulását.” „Találkozás a klímaváltozással” – Kórházak, egészségközpontok és egészségügyi rendszerek vállalása, április 15.

2020 HEALTHCARE Climate Change - felkészülés „Azon fogunk dolgozni, hogy számos olyan intézkedést vezessünk be, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az egészségügyi infrastruktura, az egészségügyi személyzet és a lakosság felkészüljön a rendkívüli időjárás váratlan hatásaira, és hosszú távon pedig a betegségstruktúra változására…” In: „Találkozás a klímaváltozással” – Kórházak, egészségközpontok és egészségügyi rendszerek vállalása, április 15.

A klímaváltozás hatása a hazai egészségügyi ellátásra A rendkívüli időjárási jelenségek hatásai hasonlóak Az egészségügyi intézmények gyakorolt hatások is hasonlóak A felkészülés a változásokra azonban eltérő Bízom benne, hogy ez az előadás is hozzájárul ahhoz, hogy a hazai egészségügyi ellátás alkalmazkodni tudjon a természet üzeneteihez és a természet változásaihoz.

Köszönöm a figyelmet.