Környezettechnikai eljárások gyakorlat 14. évfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Advertisements

Gázok.
Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)
A hőterjedés differenciál egyenlete
Mozgások I Newton - törvényei
IV. fejezet Összefoglalás
A folyadékok nyomása.
Egymáson gördülő kemény golyók
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Newton törvényei.
Élelmiszeripari műveletek
Veszteséges áramlás (Hidraulika)
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
Folyadékok és gázok mechanikája
Nyugvó folyadékok mechanikája (hidrosztatika)
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Folyadékok mozgásjelenségei általában
piezometrikus nyomásvonal
HIDRAULIKA Hidrosztatika.
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Nem Newtoni folyadék a membránon
Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
Felhajtóerő.
FIZIKA A NYOMÁS.
I. Törvények.
Vektorok © Vidra Gábor,
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Erőtan Az erő fogalma Az erő a testek kölcsönös egymásra hatása.
9.ea.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az erő.
Biológiai anyagok súrlódása
ÁRAMLÓ FOLYADÉKOK EGYENSÚLYA
Hullámok terjedése Hidrosztatika Hidrodinamika
LÉGCSATORNA HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A súrlódás és közegellenállás
Különféle mozgások dinamikai feltétele
Folyadékok és gázok mechanikája
Különféle erőhatások és erőtörvények
Összefoglalás: A testek nyomása
Környezettechnikai eljárások gyakorlat 14. évfolyam
Munka, energia teljesítmény.
Folyadékok és gázok áramlása (Folyadékok mechanikája)
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS
1.Mi a tehetetlenség? 2.Fogalmazd meg a Newton I. törvényét! 3.Írj legalább három különböző példát a testek tehetetlenségére! 4.Két test közül melyiknek.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
Hidrosztatikai alapok (hidrosztatikai paradoxon)
Légellenállás 4. gyakorlat. A légellenállás az az ellenállás (fékezőerő), amellyel az áramló levegő a testre hat. A légellenállás olyan közegellenállás,
A vízbe merülő és vízben mozgó testre ható erők
SKALÁROK ÉS VEKTOROK.
Az erőhatás és az erő.
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A gáz halmazállapot.
Áramlás szilárd szemcsés rétegen
A folyadékállapot.
Szakmai fizika az 1/13. GL és VL osztály részére
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Folyadék halmazállapot
Előadás másolata:

Környezettechnikai eljárások gyakorlat 14. évfolyam Az ülepedés folyamata, hatékonysága Mitykó János 2009 TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011

Viszkozitás

Viszkozitás A viszkozitás más elnevezéssel a belső súrlódás egy gáz, vagy folyadék (fluidum) belső ellenállásának mértéke a csúsztató feszültséggel szemben. A víz jól folyik, kisebb a viszkozitása mint az ét-olajnak vagy a méznek, amelyek kevésbé folyé-konyak. Minden valóságos fo-lyadéknak vagy gáznak van viszkozitása (kivéve a szuprafolyékony anyagokat). Az ideális folyadék és ideális gáz viszkozitása nulla. A köznyelvben gyakran (helytelenül) a nagy visz-kozitású anyagokat nevezik sűrűnek.

Viszkozitás Általában egy gáz vagy folyadék lamináris áramlása folyamán a közeg egyes rétegei különböző sebességgel áramlanak. A különböző sebességű rétegek elcsúsznak, súrlódnak egymáson, melynek következtében nyíróerő lép fel. Ennek az erőnek semmi köze a szilárd testek elmozdításakor ébredő súrlódáshoz, mert a felületre merőleges erőnek (jelen esetben a gáz- vagy a folyadékrétegeknek egymásra gyakorolt nyomásából származó erőnek) nincs hatása a nyíróerőre. Ezen kívül a szilárd testek súrlódásával ellentétben nyugvó gáz, vagy folyadék rétegei között nem lép fel nyíróerő.

Lamináris áramlás Az áramlás profilja parabolikus Reynolds-szám

Viszkozitás A viszkozitás értelmezését elsőként Newton adta meg, aki feltételezte, hogy a rétegek párhuzamos és egyenletes áramlása esetén az elmozdulás irányával ellentétes irányú súrlódó erő (F) egyenesen arányos a súrlódó felületek nagyságával (A) és a sebességgradienssel (du/dy). Az arányossági tényező az adott gáz vagy folyadék anyagi minőségére jellemző állandó a dinamikai viszkozitás (η).

Viszkozitás A dinamikai viszkozitásból kiindulva definiáltak még számos egyéb viszkozitást is. Legismertebb és a kenéstechnikában legáltalánosabban használt a kinematikai viszkozitás, amely a dinamikai viszkozitás η és a folyadék sűrűségének ρ a hányadosa:

A folyadékok viszkozitásának a mérése Működési alapelve a Hagen-Poisseuille-törvény, amely a kapillárisban történő folyadék-áramlás körülményeit írja le. Ha a törvényből kifejezzük a di-namikai viszkozitást, az alábbi összefüggést kapjuk: Ostwald-féle viszkoziméter

Eső golyós viszkoziméter Működési alapelve a Stokes-törvény. Mint pl. a mellékelt ábrán látható Höppler-féle viszkoziméter esetén a vízfürdőben termosztált, kissé ferdén elhelyezkedő, a vizsgá-landó folyadékkal töltött üveg-csőben egy golyó szabadon esik, és mérik a golyó esési idejét a cső két jele között. A golyó lefelé irányuló mozgását kiváltó nehézségi erő (Fg) és felhajtóerő különbségével (Ffe) szemben fellép a folyadék di-namikai viszkozitásával (η) ará-nyos (Fs) súrlódó erő.

Engler-féle viszkoziméter Kettős falú, termosztálható fémedény. Az alsó részén meghatározott méretű kifolyónyílás található. Adott mennyiségű folyadék kifolyási idejét mérik. A mérési eredményt Engler-fokban (°E) adják meg, amely az adott hőmérsékletű folyadék és az ugyanolyan hőmérsékletű víz kifolyási idejének a hányadosa. Az Engler-fok relatív adat, így az átszámítás Stokes-ra vagy m2/s-ra táblázat segítségével történhet. Az Engler-féle viszkoziméter Karl Engler német kémikusról kapta a nevét.

A viszkozitás mértékegységei Dinamikai viszkozitás: η. A dinamikai viszkozitás SI egysége: a Pascal·másodperc, mely megegyezik a 1 kg·m−1·s−1-mal. A dinamikus viszkozitás cgs egysége a poise (P), melyet Jean Louis Marie Poiseuille-ról neveztek el. Gyakrabban ennek századrészét a centipoise-t (cP) használták. A centipoise széleskörű használatának az az oka, hogy a víz viszkozitása 20 °C hőmérsékleten 1,0020 cP. 1 poise = 100 centipoise = 1 g·cm−1·s−1 = 0,1 Pa·s. 1 centipoise = 0,001 Pa·s.

Kinematikai viszkozitás: n = η/ρ A kinematikai viszkozitás SI egysége: m2/s cgs egysége a stokes, jele: St, melyet George Gabriel Stokesról neveztek el. Néha helyette a centistokes (cSt) használatos. Amerikában gyakran a stoke formában használják (mintha a stokes a többes száma lenne). 1 stokes = 100 centistokes = 1 cm²·s−1 = 0,0001 m²·s−1. A kinematikai és dinamikai viszkozitás közötti át-számítás: η = ν·ρ, így ha ν = 1 St, akkor η = ν·ρ = 0,1 kg/m·s = 0,1 Pa∙s.

Az anyagok viszkozitása atmoszférikus nyomáson mérve hőmérséklet (°C) viszkozitás (Pa·s) hidrogén 8,4 × 10-6 50 9,3 × 10-6 100 10,3 × 10-6 levegő 17,1 × 10-6 19,4 × 10-6 22,0 × 10-6 xenon 21,2 × 10-6 víz 1,79 × 10-3 20,2 10-3 0,55 × 10-3 0,28 × 10-3 jég -13 15 × 1012 higany 20 17,0 × 10-3 aceton 0,326 × 10-3 etil-alkohol 0,248 × 10-3 metil-alkohol 0,59 × 10-3 benzol 0,64 × 10-3 nitro-benzol 2,0 × 10-3 bitumen 108 melasz 102 méz 101 ricinusolaj 0,985 olívaolaj [81 × 10-3 … 100 × 10-3]

Viszkozitás Ha tehát az anyagok viszkozitásának a logaritmusát az abszolút hőmérséklet reciprokának a függvényében ábrázoljuk, elméletileg egyeneseket kapunk. Ezeknek az egyeneseknek az iránytangensei arányosak az adott folyadék viszkozitási aktiválási energiájával. A kenőanyagok esetében gyakran fontos követelmény, hogy a viszkozitás minél kisebb mértékben függjön a hőmérséklettől (téli-nyári minőség). Kenőolajok esetén ez azért fontos, mert csapágyak kenésénél a külső hőmérséklet jelentősen befolyásolja a kenőolaj választását.

Sűrűségmérés