1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
A globális világgazdaság regionális átrendeződése
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
„A vasúti áruszállítás szerepe a logisztikai rendszerben ”
A nemzetközi és a hazai turizmus területi folyamatai, piaci tendenciái a globalizáció korában Dr. Aubert Antal – Berki Mónika PTE TTK Turizmus Tanszék.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
K ÜLPOLITIKAI STRATÉGIÁNK 2010 UTÁN - Ádám Szesztay Head of Department Strategic Planning Department.
Vállalkozásunk külső, belső kapcsolatrendszere és értéklánca
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A posztfordista termelési rendszer
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
A világ legnépszerűbb turisztikai desztinációi Készítette: Gyarmati Zoltán Hajdú Júlia.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
A VILÁGGAZDASÁG VEZETŐ HATALMA
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
A fordista termelési rendszer
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Európai térszerkezet változásai 2. rész
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
TELEPÜLÉSTAN 5. Településrendszer, régió. MI A RÉGIÓ? Vonzáskörzet (régió)
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
Geopolitikai kihívások az Európai Unió külső határai mentén Nyíregyháza március 29. Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.) Tanszékvezető egyetemi tanár.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 SWOT- analízis a programkidolgozásban Öcsi Béla témavezető Nemzetközi Bankárképző Központ.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Európa városhálózata. A., A városok számokban I. A városodottság mértéke – Európa: 71,9% 1. magasabb értékek – Észak- és Északnyugat-Európa (Belgium –
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
Az európai városverseny
Transznacionális és multinacionális vállalatok
 A világ 20 legnagyobb légikikötője közül 14 itt található (Chicago,New York, Dallas, Los Angeles, Atlanta, STB....).
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális központok fejlesztése: valami talán elindul? (Hrubi László, MTA RKK)
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Regionális gazdaságtan 7.
Telephelyválasztási tényezők Regionális gazdaságtan 4. gyakorlat.
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
A világgazdaság kialakulása és jelenlegi térszerkezete Gazdaságföldrajz Pesti karok I. alapszakjai (BSc/BA) 2014/2015, II. félév BCE Gazdaságföldrajz és.
A transznacionális és multinacionális vállalatok
Gazdasági indíttatású migráció Latin - Amerikában Karlik Andrea A Világgazdaság fejlődésének kérdései Gyak.
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
Európa átalakuló városi terei
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Az urbanizáció (urbs, urbis)
A nagyvárosok, mint az európai térszerkezet kitüntetett pontjai
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Délkelet – Ázsia országai
Gazdaságpolitika 4. ea..
Előadás másolata:

1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.

2 A TÉR vertikális és horizontális térségi felosztás  Vertikális térségi felosztás  nagytérségi régió, ország, régió, település  Horizontális térségi felosztás  adott területek, térségek, régiók elhatárolása

3 A HELY A földrajzi hely a tér egyik eleme A tér: a helyek egyenlőtlensége és rendezettsége A tér tudománya regionális tudomány regionális tudomány A hely tudománya földrajztudomány földrajztudomány

4 Henry Kissinger (2001) „A modern korban azonban a terület mint a nemzet erősségének alkotóeleme elvesztette jelentőségét. Egy ország hatalmát sokkal nagyobb mértékben befolyásolja a technológiai fejlődés, amihez nincs szükséges területgyarapodásra.”

5 Bill Gates (1999) „Ledőlnek a földrajzi korlátok” „Az internet térhódítása előtt a dolgozó földrajzi korlátok közé volt szorítva…. A hálózati kommunikáció azonban nem teszi többé szükségessé, hogy a munkavállaló a munkahelyéhez közel éljen. A korszerű telekommunikációs hálózatok már hozzáláttak a földrajzi akadályok elhárításához.”

6 Globális világgazdaság - a tér „újrafeldezése” -  Koncentráció – dekoncentráció  Virtuális tér – HÁLÓZAT  A földrajzi helyzet relatív értelmezése  „Helyek a térben” helyett „áramlások a térben”  Világvárosok – „global city”-k

7 A központi és regionális "headquarter"-ek, mint a globális világ stratégiai földrajzi helyei - a legfontosabb telepítőtényezők - 1. A stratégiai földrajzi helyzet - gazdasági, politikai, történelmi múlt - kedvező közlekedésföldrajzi helyzet - elérhetőség a virtuális térben 2. Milyen minőségű üzleti központ? - a már meglévő szolgáltatási tevékenységek - megfelelő képzettségű munkaerő - „front-office” funkció - "back-office" funkció globális szétszóródása A valós tér adottságai és a virtuális tér lehetőségei közötti kölcsönös összefüggés és ellentmondás!!!

8 A világ 500 legnagyobb vállalatának központjai azaz „headquarter”-ei, 2000

9 A világ legjobb üzleti központjai (2000) Helyezés Európa Észak-Am. Latin-Am. Ázsia 1.London Dallas Monterrey Szingapúr 1.London Dallas Monterrey Szingapúr 2.Amszterdam San Jose*Mexikó City Sydney 3.Budapest AustinBuenos Aires Melbourne 4.München New YorkSantiago Hongkong 5.Stockholm Atlanta San Jose** Tajpej 5.Stockholm Atlanta San Jose** Tajpej * USA, Kalifornia ** Costa Rica Fortune, 2000

10

11

12 A transznacionális vállalatok legfontosabb telepítőtényezői 1. A piac bővülésének perspektívája 2. A piac nagysága 3. Profitkilátások 4. Politikai és társadalmi biztonság 5. Jogi és szabályozási környezet 6. A munkaerő minősége

13 A külföldi tulajdonú vállalatok száma a világ országaiban,

14

15

16 Köszönöm a figyelmet!