Nemzetközi feladatok Kovács Péter

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség
Advertisements

A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Vízgazdálkodás- Duna stratégia
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influance on the ecological state of the Tisza River Dr. Csipkés József Felső-Tisza-vidéki.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Hidrológiai monitoringrendszerek
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Pécs, Mikulás Brigitta Nemzeti Fejlesztési Hivatal Phare Koordinációs Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
Aszály konferencia - Kecskemét2 Nemzetközi előzmények és kapcsolódások az aszály és a szárazodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes László Budapesti.
KÖLTSÉGVETÉS 2006 FEJLESZTŐ ÁLLAM JÖVŐKÉPES ORSZÁG Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala november 3.
Magyarország és a magyar EU elnökség a víz védelmében
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
 EU szabályozás Vízvédelem.
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés kulcskérdései
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
2011. évi magyar EU elnökség január 1. – június 30.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Globalizáció és környezeti problémák
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
A Duna régió stratégia célkitűzései
Veszélyes áruk vízi szállítása
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A Tisza szerepe és fontossága Kárpátalja szempontjából
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója Dr. Gayer József GWP Magyarország „Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés” - Új utak a hazai aszálykezelés.
Dr. Vadasi Vivien BM, Európai Együttműködési Főosztály A migráció és mobilitás átfogó megközelítése az Európai Unióban (GAMM) Az Európai Unió Menekültügyi,
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Európai Parlament – a polgárok érdekképviselete
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

Nemzetközi feladatok Kovács Péter Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztály „A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás” 2014. november 05-06. Budapest, Duna Palota

VÍZKÉSZLETEK KONFLIKTUSOK A víz elérhetősége (1000 m3/fő évi szinten)

A Duna a legnemzetközibb folyó a világon 800,000 km2 19 ország 81 million lakos (5 ország < 2000 km2)

A vízügyi ágazat nemzetközi együttműködései Kétoldalú együttműködés: „Határvízi’ (szomszédos országokkal) Nem szomszédos országokkal Európai Unió szintű együttműködés: Közös megvalósítási stratégia (CIS - 27 Tagállam) Közös szabályozás Segítségnyújtás a megvalósításban: Pénzügyi támogatás, közös projektek, pl. Twinning etc. Többoldalú együttműködés: Nemzetközi egyezmények, konvenciók (Helsinki, Duna ICPDR, INBO, Tisza, etc.)

Határvízi megállapodások mind a 7 szomszédos országgal Árvíz elleni védelem, folyószabályozás Hidrológiai előrejelzés, adatcsere Vízminőségvédelem Vízgazdálkodás, vízkészlet védelem (mennyiség és minőség) Vízgyűjtő gazdálkodás tervezés Kétoldalú államközi és minisztériumok közötti megállapodások, szándéknyilatkozatok Franciaország, Hollandia, Macedónia, Montenegro, Oroszország, Törökország, India, Indonézia, Kína, Mongólia, Thaiföld, Vietnám, Katar, Kuwait, Szaúdi-Arábia, stb.

Vízgyűjtő-gazdálkodás A Víz Keretirányelv végrehajtása Az Európai Parlament és Tanács 2000/60/EK sz. irányelve „Az európai közösségi intézkedések kereteinek meghatározásáról a víz-politika területén (Water Framework Directive „WFD” - Víz Keretirányelv „VKI”)

A Nemzetközi Duna Védelmi Egyezmény Az egyezmény, a Duna vízgyűjtő területén, jogi háttérként biztosítja az együttműködést a vizek és az ökológiai erőforrások védelme illetve azok fenntartható használata érdekében Aláírás: Szófia,1994. június 29. Hatálybalépés: 1998. október 22.

Szerződő felek Germany Austria Czech Republic Slovakia Hungary Bosnia & Herzegovina Serbia Montenegro Romania Bulgaria Rep. of Moldova Ukraine European Union Germany Austria Czech Republic Slovakia Hungary Slovenia Croatia All Danube countries with territory greater then 2,000km2 are active Contracting Parties.

Nemzetközi Duna Nap, Június 29 A Duna vízgyűjtő országai idén már tizenegyedik alkalommal hívják fel a figyelmet a folyó és vízgyűjtője értékeire és vetnek számot azzal mit tettek érte. A 2014 évi jelmondat: „Tégy az élő Dunáért!” A központi téma a biológiai és táji sokféleség. http://www.icpdr.org/main/

Európai Unió Duna Régió Stratégia 2. pillér: A természeti környezet védelme a vízminőség helyreállítása és fenntartása (HU-SK), a környezeti kockázatok kezelése (HU-RO)

Többoldalú Nemzetközi Együttműködés ENSZ EGB 1992 Konvenció a Nemzetközi Vízfolyások és Tavak Használatáról és védelméről (UNECE Water Convention, or Helsinki Convention) 2015. Részes Felek Konferenciája, Budapest, elnökség 3 évre ENSZ EGB 1992 Konvenció a Határon Átterjedő Hatású Ipari Balesetekről (UNECE Industrial Accident Convention) Közös Munkacsoport (Joint Expert Group) ENSZ 1997 Konvenció A Nemzetközi Vízfolyások nem hajózási célú hasznosításáról (UN Watercourses Convention, or New York Convention)

Kihívások - Útkeresés 6. Víz Világfórum (Marseille, 2012. március 12-16.) Rio+20 Konferencia (Rio de Janeiro, 2012. június 20-22. ) Blueprint az Európai Vizek Védelméért – Az EU víz-politikája (2012)

A konferencia eredménye: A konferencia a Millenáris Központban, 2013. október 8. és 11. között került megrendezésre. A Világtalálkozót a Magyar Kormány, az ENSZ szervezetekkel együttműködve, a Víz Világtanács bevonásával szervezte meg. A konferencia eredménye: Javaslat az ENSZ tagállamai számára, hogy a 2015 utáni  Fenntartható Fejlődési Célok között globális, önálló és prioritással rendelkező témaként kezeljék a víz kérdését.

További feladatok - lehetőségek Hazánk aktív részvétele a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) kialakításában ( a fenntartható fejlődési célok kidolgozásáért felelős munkacsoport társelnöke Magyarország New York-i ENSZ nagykövete, Körösi Csaba); A magyar vízügyi szakma részére további nemzetközi kapcsolatok építése, illetve szerepünk megerősítése a nemzetközi vízdiplomácia területén; Határvízi tevékenységünk erősítése; Kétoldalú kapcsolataink továbbfejlesztése (Vietnám, India, Kuvait, Tunézia, Mongólia, stb.); EU Duna Régió Stratégia továbbvitele; ENSZ EGB Helsinki Konvenció (ún. Határvízi Egyezmény) részes felek konferenciája Budapest, 2015. - elnökségi feladatok 3 éves időtartamra  

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!!