Francis Bacon Készítette: Kissgyörgy László. Élettörténete Londonban született előkelő családba. Apja, Sir Nicholas Bacon, Anyja Ann Cooke Bacon volt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sir Isaac Newton , Woolsthorpe-by-Costerworth – , Kensington.
Advertisements

Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
ISAAC NEWTON ÉLETE.
Charles Babbage Készítette: Tomka Márton.
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Arisztotelész életútja.
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
Harry Stack Sullivan.
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Matematika a tudományban és a művészetekben
Csalafinta matematika
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
Sir Isaac Newton (1642. jan márc.31.)
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
Voltaire és Rousseau 23/B.
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
Charlie Chaplin 14/C. Élete: 1889-ban Londonban látta meg a napvilágot. Apja otthagyta őket, az anyja pedig elmegyógyintézetbe került. Árvaházban töltötte.
Szigethy Attila "Magyar vagyok: lelkem, érzésem örökséget kapott, melyet nem dobok el..."
Aggteleki cseppkőbarlang
Noémi érkezése Megszülettem én láttam meg a világot. A nevem Gáspár Noémi 3 kg és 53 cm voltam a születésemkor. Pontosan este perckor.
Charles Augustin de Coulomb
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
Készítette: Török Botond
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Hőmérő 11.c Szilaj Roland.
Evangelista Torricelli
Newton és gravitációs törvénye
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Nikolausz Kopernikusz
Készítette: Győrik Viktor
Charles Augustin Coulomb Életrajza
Alekszandr Sztyepanovics Popov
James Watt Verebes Erika 10. a.
Egy csokorra való állat;) Olaszországban sokféle állattal találkoztunk, néhányat meg is örökítettünk, elsősorban ezeket is vejem;) Egy kis csokorra való.
Rumford gróf élete Bálint Tímea 10.b.
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Készítette: Juhász Alexandra
Felkészítő tanár:Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Élete és munkássága Január 19-én született egy skóciai kikötőben -Előkelő családból származott, jó nevelésben részesült -Jó érzéke volt a matematikához.
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
Micheal Foucault.
William Thomson (Lord Kelvin)
 Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat ban alapították, 1662-ben.
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Készítette: Nagy Attila
Készítette: Prumek Zsanett
Isaac Newton Élete Jaczina Barnabás 9/c.
Vidó Angelika 9.c. Tartalomjegyzék: Életútja Filozófiája A tudományok felosztása A filozófia három ága Ködképek (idolumok) A helyes módszer kiválasztása.
Készítette: Réczi Laura
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Készítette: Bezzeg Tibor 10. c
Isaac Newton élete.
S ZENT CSALÁD A ÉV M áté M áté 2, Miután ők elvonultak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt:
Vincent van Gogh ( ).
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Az újkori filozófia főbb irányzatai – empirizmus és racionalizmus
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
Kölcsey Ferenc
Előadás másolata:

Francis Bacon Készítette: Kissgyörgy László

Élettörténete Londonban született előkelő családba. Apja, Sir Nicholas Bacon, Anyja Ann Cooke Bacon volt. Alapos nevelésben részesült, tizenkét éves korában már Cambridgeben tanult a Trinity College-ban tõl a párizsi angol követ mellett dolgozott, de apja halála után, 1579-ben kénytelen volt visszatérni, s csak rokonai anyagi támogatásával tudta elvégezni a jogi tanulmányait ben elfoglalta parlamenti képviselői székét, Nagy hatású beszédeivel felhívta magára a közvélemény figyelmét. igazi karrierje azonban csak I. Jakab trónra kerülésével vette kezdetét: 1603-ban lovaggá ütötték, főügyész, főpecsétőr, lordkancellár lett, a grófi címet is megkapta. Homoszexuális vonzalmai ellenére - megházasodott. Egy parlamenti vizsgálóbizottság bebizonyította, hogy 28 esetben vesztegették meg, de az uralkodó megkegyelmezett neki, s a bírság elengedésén túl még nyugdíjat is folyósítottak a számára. Miután kiszorult a politikai életből, tudományos kutatásba kezdett. Kísérletező szenvedélye okozta a halálát is: azt akarta bizonyítani, hogy egy hóval tömött tyúk húsa tovább eláll. Eközben meghűlt, majd ebbe később bele is halt.

A tudomány Bacon szemében Bacon korszakalkotó lépése a gyakorlat jelentőségének felismerése. A tudomány ugyanis, Bacon szemében, kizárólag gyakorlati célú. Céljának azonban a hasznosságot tartja, az alkalmazható tudományt. Rendkívüli érdeme, hogy ösztönzően hatott mások gondolkodására. A francia enciklopédisták neki ajánlják művüket: "legtöbb hálával Bacon kancellárnak tartozunk, aki a tudományok és mesterségek általános lexikonjának eszméjét fölvetette" — írta Diderot. Mindazonáltal - minden érdeme mellett - Bacon teljesen elmaradt kora tudományától: visszautasította Kopernikusz nézeteit és nem tudott Keplerről, lebecsülte Gilbertet és nem értette meg GalileitMódszerét nem használja a tudomány, ugyanakkor az általa bírált hipotézisalkotás nélkül nem ért volna el eredményt a későbbi korok számos nagy elméje, mint Darwin vagy Einstein.

Filozófiája Bacon a filozófiát új alapokra kívánta helyezni. Új, természettudományos módszerrel új, empirikus-induktív filozófiát kívánt művelni. Bacon szerint magából a természetből kell kiindulni, nem abból, amit eddig a természetről mondtak. A filozófia három ága: 1.a csak közvetett ismerettel lehetséges természetes Istentan 2.a közvetlen megismerésen alapuló természettudomány, melyhez Bacon a metafizikát is sorolja 3.a reflexió útján szerezhetô, emberrôl szóló tudomány.

Főbb Művei: The Essayes or Counsels, Civill and Morall Novum organon scientiarum (Novum Organum)

1623. De dignitate et augmentis scientiarum The New Atlantis

Források rce=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=- s9bVN7PE8LzoATT44HwAQ&ved=0CAYQ_AUoAQ rce=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=- s9bVN7PE8LzoATT44HwAQ&ved=0CAYQ_AUoAQ