Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mennyire ismered Magyarországot?
Advertisements

VANYOLA.
Híres épületek a Reformkorban
Mindenszentek temploma Pécs
Készítette:Fekete Ágnes
Felsőregmec.
MÁTÉSZALKA, KOSSUTH UTCA
Készítette: Albert Krisztina
Szigetszentmiklós Készítette:Haász Valter.
Értény.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Mondák, dalok útja Zsámbok.
DÉVAVÁNYA.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Hogy tennéd még vonzóbbá a Dél-Dunántúlt?
Kalotaszentkirály.
Káloz.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
Bácsszentgyörgy Adatok: Rang: község Terület: 1473 hektár Lakosság: 190 fő Telefonkörzet:76 Irányítószám: 6511 Régió: Dél-Alföld Megye: Bács- Kiskun.
Kétsoprony.
Körösszegapáti Körösszegapáti.
Bihartorda.
Somogybükkösd.
Fekvése ♦ Zalaegerszegtől 13 km-re északnyugatra, a Zala folyó, a Szévíz és a Foglár patak által határolt területen fekszik.
Baranya megye Kishajmás Község. A község adatai RégióDél-Dunántúl Rangközség Terület1176 hektár Népesség fő Népsűrűség89,76 fő/km2 Lakósság216.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Óföldeáki erődtemplom
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Tihany.
Napkor A mi településünk.
Nagyfüged.
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
F ő meü Fekvése Rövid története Nevezetességei Közérdekű Adatok Turizmus,Szálláshelyek Kezdőlap Készítette:Balatoni Ádám.
Kötcse.
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
Zselickislak.
Helytörténeti, néprajzi jellemzői
/06/17. Kakasfesztivál Kozármisleny.
Timár életének harmadik helyszíne: a Balaton 4/C.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Történelmi vonatkozások
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
E G E R S Z A L Ó K A Bükk hegység lábánál Eger szomszédságában, a Laskó patak partján találjuk a közkedvelt kis települést, Egerszalókot. A falu első.
Szigetszentmiklós Készítette:Bakos Márk. helység elnevezése a földrajzi környezetére és védőszentjére utal. A város címere szabályos tárcsapajzs. A címer.
PRÁZSMÁRI SZÁSZ ERŐDTEMPLOM EvangélikusEvangélikus temploma a Erdély legjelentősebb templomerődje. Az első templomot talán 1218-ban kezdték építeni,
Készítette: Panghy Bence
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Bér bemutatása.
Zemplénagárd.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Tevel (Bonyhádi kistérség).
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
Sárrétudvari.
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
E G E R S Z A L Ó K.
Veresegyház.
Székelykeresztúr Fekvése:
Kistérségi település elemzés
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Előadás másolata:

Teleki bemutatása

Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi, csendes zsák település, közvetlen szomszédságában Nagycsepely, Szólád és Kötcse van.

Története Történelmi múlt Múltját 1211-től ismerjük, akkor a tihanyi apátság szőlőművesei lakták. Egy ekkor kelt oklevélben Villa Theluky néven említik ben a székesfehérvári káptalan birtokai között is megtalálható Teleky-ként írva ben Szent András tiszteletére emelt egyházát említették. IV. Béla az esztergomi johannitáknak adta, majd a Nyulak- szigetén(Margitsziget) élő apácák birtokai közé tartozott. A törökökig ismét a Tihanyi Apátságé. A török időkben a lakosság száma nagyon megfogyatkozott ig majdnem mindig egyházi birtok volt. A 13. században épített temploma ma is áll. Jelenkor Telekiben éppen harminc éve, ben tanult az utolsó alsó tagozatos osztály. Azután bezárták az iskolát. Aztán Bólya András kezdeményezett néhány éve egy gyűjtemény létesítését a hajdani iskolában, majd imaházban. A legféltettebb kincs az 1763-ból való kereszt, ami Árpád korabeli templomunk akkori oltárából maradt meg. Megőrizte valaki az 1754-es áldozókelyhet is. Az as évekből származó barokk oltárt azonban sajnos kihajították. Megvan viszont a református egyház ben készített értékőrző ládikája.

Látnivalók  Az 1271-ben épített katolikus templom, melynek szentélye románkori, a hajóját a 18. században barokk stílusban átalakították. A fazsindelyes katolikus templomot Szent András apos-tolnak szentelték, ezt említi az 1271-ben a Nyulak szigetének apácái részére kiadott oklevél. Érdemes megfigyelni a félkörívesszentély diadalívét tartó két oszlopfőt. Az egyiket állati, a másikat növényi motívumok díszítik.  Református templom  Helytörténeti múzeum  Kedvező fekvése révén gyalogos, kerékpáros és lovas túrákra alkalmas.

Turizmus Megközelíthetőség Balatonszárszótól Volán autóbusszal, illetve közúton, a Balatonszárszó-Szólád-Teleki útvonalon érhető el a legegyszerűbben. Vasútállomás nincs. Szállás Működik a községben falusi turizmus, így kedvező áron juthatunk szálláshoz, azonban csak maximum 6 fő részére.

Várostérkép