A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ földgázellátásában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem.
A magyar szénhidrogén ipar aktuális kihívásai
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
2013. év végéig kitermelt: •~ 500 felfedezett mezőből •Földgáz:229,8 milliárd m 3 •Kőolaj: 98,6 millió tonna Jelenlegi termelés a hazai földgázigények.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Hazai primer energiaforrások jövőbeni kihasználásnak lehetőségei
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
A válság és ami utána következik….
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
A Föld energiagazdasága
Albert Einstein idézetek.
Negyedik előadás Március 11
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
A BRIC-országok jövője
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
A magyarországi mezőgazdaság
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
Globális problémák, diák szemmel
A HAZAI FÖLDGÁZKUTATÁS HELYZETE Dunagáz Szakmai Napok Dr. Magyari Dániel DOBOGÓKŐ 2008 ÁPRILIS.
S Z É L E N E R G I A.
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
1095 Budapest, Mester u. 4. HUNGARY Érdemes-e szénhidrogént kutatni Magyarországon? - szénhidrogén-bányászati, vállalkozási szemszögből Dr. Tóth Tamás.
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
Érdemes-e szénhidrogént kutatni Magyarországon? Geológiai szemszögből
INTERNATIONAL ENERGY AGENCY
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Vállalati stratégia március március március 28.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Közigazgatási technológia E-kormányzat. E-kormányzat jelentősége Kormányzási reform Közigazgatási modernizáció Közszféra fejlődése.
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Bányászati kommunikáció Koritár Henriett Koordinációs munkatárs - NFM Országos Bányászati Konferencia Március Egerszalók.
Cukor, napraforgó és burgonya
Jövőkutatás: az energiák jövője, a földgáz sorsa Dr. Szilágyi Zsombor gázipari szakértő Magyar Mérnöki Kamara MESZ XXIII. Országos Fogyasztói Konferencia.
GÁZPIACI HELYZETKÉP A FÖLDGÁZIPAR STRATÉGIAI KÉRDÉSEI 2007 május.
„ENERGIA KÖRKÉP” BPMK Kihelyezett elnökségi ülés Kolozsvár, Dr. Molnár László okl. gépészmérnök Dr. Kontra Jenő Ph.D., egyetemi tanár.
A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ földgázellátásában Holoda Attila ügyvezető igazgató Budapest, június 16. Jó szerencsét! ENERGIAPOLITIKA.
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE Dr. Magyari Dániel Budapest 2011 MÁRCIUS.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
A geoszférák környezeti problémái
A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Ausztrália ipara A társadalmi termék közel 70%-át a szolgáltatások biztosítják, ebben dolgozik a lakosság 72%-a.
Előadás másolata:

A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ földgázellátásában Jó szerencsét! Holoda Attila ügyvezető igazgató Országos Bányászati Konferencia MBFH és OMBKE szervezésében Egerszalók, 2015. március 19-20.

Néhány alapvetés elöljáróban… …a palagáz se nem jobb, se nem rosszabb, mint a földgáz, hanem ugyanaz. A nem-hagyományos földgáz megtalálásban, hozzáférésben, kitermelhetőségben különbözik a hagyományostól… A nem-hagyományos készletek túlnyomó többsége nem termelhető ki gazdaságosan, bár technikailag valószínűleg kivitelezhető lenne! A palagáz is nem-hagyományos földgáz, de nem minden nem-hagyományos földgáz egyúttal palagáz! http://osztommagam.blog.hu/2013/02/15/palagazrol_kozerthetoen

Nem-hagyományos szénhidrogén (palagáz, tight gas, BCGA, CBM) Holoda Attila - A hazai szénhidrogéntermelésről... 2014.04.11. Nem-hagyományos szénhidrogén (palagáz, tight gas, BCGA, CBM) Bt. 49. § 38. „Nem hagyományos eredetű és különleges eljárással kitermelhető szénhidrogén”: az olyan szénhidrogén, amelyet a szénhidrogén-képződés feltételeit biztosító üledékes anyakőzet pórusaiban létrejött szénhidrogén felhalmozódásból, rendkívül gyenge áteresztőképességű tároló rétegekből, valamely egyedi eljárással, többnyire rétegserkentési vagy a szilárdásvány-bányászatban alkalmazott bányászati technológia alkalmazásával lehet csak kitermelni.

Hagyományos vs. nem-hagyományos szénhidrogén tárolók Holoda Attila - A hazai szénhidrogéntermelésről... 2014.04.11. Hagyományos vs. nem-hagyományos szénhidrogén tárolók ●

Hogyan alakul a globális primerenergia igény 2040-ig? Forrás: IEA Továbbra sem létezik olyan szcenárió, ami ne a világméretű energiaigény növekedésével számolna!

A primerenergia igény növekedésében élenjáró szerep jut a fejlődő országok (Non-OECD) felgyorsuló gazdasági fejlődésének Forrás: IEA . A Non-OECD országok dinamikus GDP növekedése együtt jár az energiaigényük drámai emelkedésével!

Teljesen más képet mutat ma már a Föld energiatérképe, mint akár csak 5 évvel ezelőtt Forrás: IEA India fogyasztás már ugyanannyi, mint az EU teljes fogyasztása, Kína pedig 2,5-szeresét igényli!

Az energiamixen belül, a fosszilis energiahordozók stabilan tartják dominanciájukat Forrás: IEA A szén(!) és a megújulók növekedése mellett, a gáz részarányának szárnyalása a legszembetűnőbb!

A fosszilis energiahordozók készletei még bőven elegendőek, ám egyre nagyobb export/import átrendeződés zajlik, az EU kárára… Forrás: IEA . Az OECD országok (kivéve USA), valamint Kína és India kitettsége növekszik, miközben a termelő országok pozíciója nem változik érdemben!

Egyetlen konszenzus van a jövőképek között: a globális földgázigény nőni fog 2035-ig, miközben Európa felfedezett források hiányában vergődik! Forrás: IEA Szemmel láthatóan Európa belenyugodott abba, hogy tartósan nem lesz képes saját igényeinek ellátásában termelőként is részt venni… Az EU bürokratái kizárólag a piaci pozíciók kontrolljában képesek gondolkozni!

Mekkora a jelentősége a nem-hagyományos szénhidrogéneknek? Az igények kielégítésében egyre nagyobb szerepe lesz a nem-konvencionális földgáznak Forrás: IEA Ma még csupán az amerikai kontinens szárnyal, de a többi területen is szükség lesz ennek a jelentős mennyiségű forrásnak a bevonására a biztonságos gázellátásba!

Az észak-amerikai kontinensen lezajlott palagáz forradalom Már ma is 40 % feletti igényt elégítenek ki az USA-ban palagázból, és jól láthatóan ez még csak a kezdet!

Melyek az ismert előfordulások és mit prognosztizálunk ezekből? Sajnos nem Európa rendelkezik a legnagyobb nem-hagyományos készletekkel, de dőreség lenne, parlagon hagyni a lehetőségeinket, mert ezzel csak a függőségünk erősödik… Forrás: IEA A most ismert tendenciák szerint, 35 év alatt közel meghétszereződik a nem-hagyományos szénhidrogén készletek mértéke a termelésben!

Világméretű gázkereskedelmi átrendeződés A nem-konvencionális földgáz és a részben ezen alapuló LNG termelés már mostanra is jelentős átrendeződést eredményezett: szinte mindenki (Oroszország, Közel-Kelet, USA, Afrika, Dél-Amerika, Ausztrália, Dél-Kelet Ázsia) exportál, míg az EU, Kína, Dél-Korea és Japán is importál! Forrás: IEA Napjainkban egyértelműen Európa a legnagyobb vesztese a piaci átrendeződésnek, mert „csupán” fogyasztóként profitálhat belőle, de a gazdasági növekedésből már nem!

Nem-hagyományos szénhidrogének Magyarországon Az importfüggőség további csökkentése és a hazai ellátásbiztonság szinten tartása, továbbá a gazdasági teljesítmény és a GDP növelése érdekében foglalkozni kell a nem-konvencionális készletek (márgagáz, tight gas, UCG) hasznosításával. Derecske-árok Békési-medence Makói-árok Kisalföld Dráva-medence Jászsági-medence Zala-medence Vésztői-süllyedék Évek óta erről beszélünk, hasztalanul…

Holoda Attila - A hazai szénhidrogéntermelésről... 2014.04.11. Néhány szó a „mumusról”… Tárolóréteg hidraulikus rétegrepesztése Szivattyú egység Támasztóanyag Keverő egység Repesztő-, és támasztóanyag nagynyomású besajtolása Tartály Tárolóréteg Létrejött repedés a repedést nyitva tartja

Sajnos, a jelenlegi hozzáállást tekintve, a hazai palagáz nem lesz egyhamar tényező a gázellátásunkban! Amivel foglalkoznunk kellene: Technológiai és infrastrukturális kérdések (geológiai modell, fúrási technológia, repesztési technológia, áramlástani modell, feldolgozó és vezetékkapacitások) Gazdaságossági, állami elvonási kérdések harmonizálása Világos, egyértelmű és következetes környezetvédelemi szabályozás és kontroll Jogi szabályozás, a hivatali hatáskörök rendbetétele BREAKING!! 2015. évi. … törvény egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról 1. A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény módosítása 1. § A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény (a továbbiakban: Bt.) 20. § (3) bekezdése a következő i) ponttal egészül ki: (A bányajáradék mértéke a hatósági engedély alapján kitermelt ásványi nyersanyag mennyisége után keletkező értéknek:) „i) a nem hagyományos eredetű és különleges eljárással kitermelhető szénhidrogén esetében 2 %-a.” Minden határozott, előremutató politikai-kormányzati lépés többet jelent(het) a hazai fogyasztók számára, mint valamennyi rezsicsökkentés összesen…

Látszattevékenység folyik, miközben az a piaci lehetőségek elhúznak mellettünk… Amivel valójában foglalkozunk: Magunkra hagyottan védekezünk a tudatos és alaptalan környezetvédelmi hangulatkeltés ellen Hasztalan próbáljuk megerősíteni a bányászat hazai szerepét (beolvadás a Kormányhivatalokba!) Küzdünk egy valóban versenyképes bányászati és koncessziós szabályozásért Még mindig mi vagyunk a labda a különféle hatóságok között… Megalázó módon pereskedésre kényszerülünk az igazunkért Politikai ígéretek és bányászati cselekvési tervek ellenére, valójában minimális érdemi előrehaladás történt csupán…

Kis „színes”, ami igazán rontja a hitelességet… Egy erősen hatásvadász, környezetvédelmi és társadalmi félelmeken nyugvó elutasítást feloldani, elfogadhatóvá tenni hosszú évekbe telhet, de mindezt lerombolni, csak egy pillanat műve…

Köszönöm a figyelmet! Jó szerencsét! aholoda@auroraenergy.hu http://www.auroraenergy.hu Jó szerencsét!