Víz és Társadalom a Kárpát-medencében – történeti vázlat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiemelt térség problémÁja
Advertisements

Készítette: Gugi Bettina GTK- GAM III.évf.
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
Vízgazdálkodás- Duna stratégia
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A határ, mint innovációs megújulási tengely INNOAXIS projekt-nyitó konferencia. Csanádi Attila PhD hallgató november 16. Szabadka Az Információs.
A rómaiak – Aquincum, Contra-aquincum.
Fejér Megyei Igazgatóság mezőgazdaságért felelős alelnök
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Bevezető információk Sajátos helyzet (több mint 500 fő 200 fős teremben) Megoldjuk duplázgatva – illetve lev óra e hét péntek 9-től) Több előadó (RJ, ?
Bevezető információk Új tárgy – közösen kell „kiszenvedni” (gyakorlat ??) Anyagok rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ (a megfelelő.
Magyarország vasúthálózata a kezdetektől 1914-ig
Fact Intézet A szociális városrehabilitációs program készítésének tapasztalatai Pécsett (2008) „Résztvevő megfigyelésen” alapuló esettanulmány-
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A környezetállapot-értékelés módszertana Dr. Bulla Miklós Baja, április 26. Széchenyi István Egyetem, Környezetmérnöki Tanszék.
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TÖRTÉNETE
A vidéki tér sikertényezői
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Vizeink jövője – Jövőnk vizei Dr. Ligetvári Ferenc Szentendre, 2011.
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
A Kárpát medence kialakulása
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
BERUHÁZÁSOK A FŐMÉRNÖK SZEMÉVEL „Nyílt nap a beruházásokról” Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara november 27.
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Vállalati környezeti jelentések Zsugyel János PhD Heller Farkas Főiskola.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
RobotcSAPat 1. Árvíz és védekezés Köszönjük a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak és Kasza Anett sajtószóvivőnek.
történelmi integrációi
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
Bevezető információk Több előadó (RJ, LZs – kémia, Margóczi Katalin – természetvédelem, (nem feltétlenül a legjobb sorrend az előadásoknál) Anyag – könyvet.
SZÉCHENYI ALKOTÁSAI.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
"Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával." „Célkeresztben.
Információ Tudás Tartalom Dr. Budai Balázs Benjámin.
Oktatás, tudomány Korreferátum
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Sík- és dombvidéki vízrendezés
Veszélyes áruk vízi szállítása
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Vízszabályozás a reformkor óta Padányi József
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A Duna mederváltozásai Baja környékén
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Óvodai és iskolai szociális segítés
Magyarország hegy- év vízrajza a 19. század végén.
Előadás másolata:

Víz és Társadalom a Kárpát-medencében – történeti vázlat Fejér László okl. vízépítő mérnök c. főiskolai docens fejerla@gmail.com „A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás” konferencia Budapest, 2014. november 5-6.

Az ún. „pocsolya”-térkép (1830 körüli állapot)

A vízügyi tevékenység lényegéből fakadó ellentmondások: a társadalmi-gazdasági igény időben folyton változó a beruházások eredménye időben állandó A társadalmi-gazdasági igény megfogalmazói a politikai hatalom birtokosai, ők a megrendelők és a finanszírozók Az igények kielégítésének szakértője és tervezője az állami vízügyi szolgálat, amely legjobb tudása szerint lojális a mindenkori állami hatalomhoz

A politikus és a mérnök (a szakértő) egymásrautaltsága és egyéb ellentmondások – az egységes szempontok szerint végrehajtott vízimunkák, ill. az árvédekezés erősen igénylik a centralizációt (ld. diktatúrák és a vízgazdálkodás!) – a kor szintjén alkalmazott műszaki eljárás gyorsan elavul, – a természet folyamataiba beleavatkozva, a következmények csak később jelentkeznek, – a humán és a műszaki kultúra közötti feszültség

A magyar vízgazdálkodás korszakai (vázlatosan) ártéri haszonvétel, ártéri gazdálkodás a 18. század utolsó harmadáig nincsenek átfogó szabályozási munkák, a beavatkozások célzottan lokálisak az árvízi szabályozások, vízrendezések kora a reformkortól a 19. század végéig a Kárpát-medence vízrajzi arculata jelentősen megváltozik, eltűnőben a vízjárta természeti táj, kialakul a kultúrtáj a vízhasznosítások kora a 20. század fordulójától a diktatórikus fordulatig (1948) az energetikai, ipari és öntözési hasznosítások elterjedése a vízgazdálkodás kora 1948-tól az 1960-as évek közepéig az ország vízkészleteinek felmérése, az ipari-mezőgazdasági vízfelhasználás kiszélesedése a komplex vízgazdálkodás kora az 1960-as évektől a rendszerváltozásig Összefüggő, komplex vízgazdálkodási rendszerek kiépítése, a lakossági víziközművesítés fokozatos előtérbe helyezése, a környezetvédelmi szempontok megjelenése az integrált vízgazdálkodás kora napjainkban az ökológiai fenntarthatóság és a térségi vízhasználók érdekeinek integrálásával folytatott vízgazdálkodás

Ártéri gazdálkodás Rekesztett fok Herman Ottó könyvéből Egy dunai fok rajza Marsigli munkájában (1726) Csikász az Ecsedi lápon (19. sz. eleje)

Az árvízi szabályozások, vízrendezések kora Lám Jakab alternatív Tisza-szabályozási elképzelése (1846) Széchenyi István az Al-Duna-szabályozás királyi biztosa Széchenyi, „a Duna lovagja” karikatúra

Sziklás al-dunai folyószakasz Vásárhelyi Pál, az Al-Duna- és a Tisza-szabályozás tervezője

Árvizek a dualizmus korában Az 1876. évi dunai árvíz Budán Szeged és környéke a vízszabályozások előtt … és után

Az 1879. évi szegedi nagy árvíz képei

A kis-tiszai zsilipszakadás (1887) és a politikusi szózuhatagok együtt öntik nyakon a szegény magyart

Az ármentesítés mellett komoly gondot okoztak a belvizek Kvassay Jenő, a vízügyi szolgálat 1889-1918 közötti vezetője Belvízi szivattyútelep

A vízhasznosítás kora a két háború között Duna-völgyi főcsatorna A trianoni határok által elszakított és maradó társulatok

Az öntözés érdekében létesített békésszentandrási vízlépcső Munkanélküliség és közmunka 1938-ban Sajó Elemér, a vízügyi szolgálat koncepció-alkotó vezetője

A vízgazdálkodás kora Az 1947-es beregi árvíz hozzájárult a társulatok államosításához Az első vízgazdálkodási keretterv címlapja (1954)

Árvizek a vízgazdálkodás korában 1954 dunai árvíz A tassi vízerőtelep bedőlése (1954) 1965 dunai árvíz

A komplex vízgazdálkodás kora Dégen Imre, a vízügyi szolgálat vezetője (1955–1975) Kádár János megszemléli a tiszai árvízi védekezést (1970) A Kiskörei Vízlépcső átadási ünnepsége (1973)

A rendszerváltás trójai falova: a „bős-nagymaros”

Az integrált vízgazdálkodás kora Tüntetés a cianid-szennyezés ellen (2000) A tarpai gátszakadás (2001)

Az évezred árvizei és belvizei

Köszönöm megtisztelő figyelmüket !